Riool ontstoppen kosten | Prijzen voor een loodgieter

Als het riool verstopt zit, is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt om erger te voorkomen. Maar wat zijn precies de kosten voor het ontstoppen van het riool door een loodgieter? Ontdek het in dit artikel!

riool ontstoppen kosten

Wat kost een verstopping laten verhelpen door een loodgieter?

Wanneer je een riool wilt laten ontstoppen door een loodgieter liggen de gemiddelde kosten hiervoor tussen de € 150 en € 200. De exacte kosten zijn afhankelijk van veel zaken. Feit is wel dat dit bewerkelijk is. Een paar leidingen zijn zo duur niet, maar de uren die het kost om alles te vervangen is wel kostbaar. Voor een groot appartementengebouw waar veel mensen wonen, kan dit tonnen euro’s bedragen.

Factoren die invloed hebben op de gemiddelde prijs

De kosten voor het laten ontstoppen van het riool zijn afhankelijk van meerdere factoren. Gaat het om een spoedklus waarbij de loodgieter bijvoorbeeld in het weekend langs moet komen en langer bezig is dan normaal? Dan zullen de gemiddelde prijzen hoger uitvallen dan wanneer het geen spoed is en er gewoon een afspraak kan worden gemaakt. Andere prijsbepalende factoren zijn:

  • De complexiteit van de klus
  • Hoelang de loodgieter bezig is
  • De ernst van het probleem
  • Het materiaal dat nodig is
  • Vast tarief of eigen uurtarief van de loodgieter
  • Of de prijs inclusief voorrijkosten is die de loodgieter rekent
Loodgieter laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk loodgieter offertes

Is een verstopt riool verzekerd?

Als het riool verstopt is geraakt buiten jouw toedoen, dan valt dit onder de opstalverzekering van je woning. Dit betekent dat de kosten voor het ontstoppen van het riool vergoed kunnen worden, wat scheelt in de uiteindelijke prijs die je moet betalen. Informeer hier wel altijd goed naar bij je verzekeraar.

Wat kost een riool inspectie?

In sommige gevallen kiest de loodgieter ervoor om een riool inspectie uit te voeren om de oorzaak van de verstopping te achterhalen. Ook dit heeft invloed op de kosten, want voor een dergelijke inspectie betaal je een meerprijs. Zo kan de loodgieter lekdetectie uitvoeren, waarbij er gekeken wordt naar gevoelige plekken in huis om lekkage te voorkomen. Hiervoor betaal je gemiddeld € 175. Een andere optie is camera-inspectie, waarvoor de extra kosten gemiddeld € 195 zijn. Hierbij wordt er naar de staat van het riool gekeken.

Camera inspectie riolering

Vet en andersoortige vervuiling wordt met een camera gemeten en bekeken. Door geavanceerde camera-apparatuur kan een complete rioolinspectie gedaan worden. Je hebt camera’s met verschillende diameters en als bijvoorbeeld een dunne camera van 35 mm niet door je hoofdleiding kan, dan is er een echt probleem.

Rioolontstopping door vervuiling

Een riolering is er om vuil af te voeren, maar wordt daardoor zelf ook vies. Daarom heeft een riolering niet het eeuwige leven. Soms gaat de riolering 50 jaar mee, maar 30 jaar is ook al mogelijk. Het heeft veel met het ontwerp en de uitvoering te maken. Nog meer is de riolering afhankelijk van het gebruik. Als er veel afval en vet in wordt gegooid dan gaat de verslechtering heel hard. Dat is dan ook af te raden, want dit kan nare gevolgen hebben.

Riolering vervangen

riolering verstopt

Het vervangen van een riolering is niet heel eenvoudig. Alle afgeschreven rioleringen moeten geconstateerd worden, vervangen worden en waterdicht worden aangesloten. Je kunt ervoor kiezen om alle leidingen te laten vervangen in huis. Een andere methode is het renoveren en handhaven van de bestaande leidingen.

Bestaande leidingen renoveren

Er zijn buis-in-buis systemen die de bestaande buizen laten zitten. Dat is kostbaar, maar kan een oplossing bieden voor bijvoorbeeld appartementengebouwen. Zo hoeft de riolering niet direct vervangen te worden, wat een grote klus is. Ook kan een ontstoppingsveer gebruikt worden.

Preventieve rioolreiniging

Het is aan te raden om te kiezen voor het periodiek laten schoonmaken van leidingen van je afvoer en riolering door een loodgieter. Dit heet preventief onderhouden en reinigen. Anders is de kans groter dat je verstoppingen krijgt die snel opgelost moeten worden en je hiervoor een bedrijf moet inschakelen. Zo bespaar je op de kosten voor het moeten laten ontstoppen van het riool.

Reinigen met hogedrukspuit

Met de hogedrukspuit worden nog steeds veel leidingen en rioleringen schoongespoten. De leiding wordt dan schoongespoeld, zodat restanten van de verstopping verdwijnen. Dat is een werkje wat je zelf deels kan doen, maar ook kan laten doen door een loodgieter. Echt fris is het natuurlijk niet en als je het echt goed wilt doen dan is een rioolrenovatie een definitieve oplossing.

Mechanische reiniging

Een stap verder is een mechanische reiniging met een stalen ketting. Dat moet wel mogelijk zijn, want je kunt de riolering kapot maken en dan ben je nog verder van huis. Soms is het dus ook niet mogelijk vanwege de kans op beschadigingen aan de leiding. Laat je hierover adviseren door een loodgieter.

Offerte voor loodgieters

Vul onderstaand formulier in en ontvang, gratis en vrijblijvend offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort gebouw
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes