Gasleiding aanleggen | Wat kost het?

Gas is nog steeds populair bij het merendeel van de mensen in Nederland. Maar voordat je besluit om een gasleiding aan te leggen wil je natuurlijk weten wat het kost en waar je rekening mee moet houden. Kom meer te weten in onderstaand artikel.

Gasleiding aanleggen kosten

Kosten per meter

Afhankelijk van de aannemer zullen de kosten voor het aanleggen van een gasleiding ongeveer als volgt zijn:

 • Buitenshuis: gemiddeld tussen de 20 tot 45 euro per meter.
 • Binnenshuis: gemiddeld tussen de 25 tot 50 euro per meter.
 • Let altijd op dat de prijs inclusief materiaal, plaatsing en keuring is. Hiermee voorkom je vervelende extra kosten nadat de klus geklaard is.

In de kruipruimte

Een gasleiding kan prima worden gelegd in de kruipruimte of in de grond. Bij dit soort gevallen is het verstandig om de mogelijkheden en prijs van tevoren goed met de aannemer te overleggen.

Ook is het interessant om al eventuele afspraken te maken over toekomstig onderhoud aan de leiding.

Zelf aanleggen

Als je zelf handig genoeg bent, kun je er ook voor kiezen om (een deel) zelf aan te leggen. Elke meter die je zelf aanlegt is mooi meegenomen natuurlijk. Aangezien je alleen maar de kostprijs van de buizen hoeft te betalen.

De kostprijs van die buizen ligt gemiddeld rond de 3,50 euro per meter.

Besparen op kosten

Natuurlijk zou je de meeste kosten besparen door alles zelf te doen, bijvoorbeeld voor een kookplaat, maar niet iedereen is even handig natuurlijk. Gelukkig zijn er nog andere manieren om de kosten wat in te perken.

 • Door een vakman in de buurt te benaderen kun je besparen op de voorrijkosten.
 • Als de buren ook een gasleiding aan willen laten leggen kun je korting afdwingen door samen een aanvraag te doen.

Kosten loodgieter

LoodgieterKosten per uur
Laag€ 25 – 30 per uur
Midden€ 30 – 40 per uur
Hoog€ 45 – 80 per uur
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Kosten gas algemeen

Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld ongeveer 1.500 kubieke meter gas per jaar, met een prijs van 0,66 euro per kubieke meter zorgt dat voor een gemiddelde jaarlijkse rekening van 950 euro of meer. Ook op gas kun je besparen, bijdragen aan een beter klimaat en een lagere rekening. Ook als je gas hebt aangesloten zijn er nog steeds manieren om geld en energie hierop te besparen.

Op deze manieren kun je makkelijk besparen op gas in jouw woning:

 • Zet je thermostaat een graad lager, elk graadje lager bespaart al 7 % op je gasverbruik. Zet hem het liefst ook op 15 graden als je weg gaat en wanneer je gaat slapen. (Al is te laag ook niet aan te raden omdat koud opstarten dan weer meer energie kost dan stabiel warm houden)
 • Isoleer je CV-leiding, dit kun je makkelijk zelf doen. Bij de dichtstbijzijnde bouwmarkt hebben ze de juiste materialen hiervoor.
 • Gebruik tochtstrips bij ramen en deuren om te voorkomen dat er koude lucht naar binnen komt.
 • Breng isolatie voor je vloer, muur en dak aan. Een ongeïsoleerde woning verliest teveel warmte, vooral een ongeïsoleerd dak. Een goed geïsoleerde woning verliest minder warmte waardoor de verwarming gerust een graadje lager kan blijven staan.
 • Schaf een moderne hr-ketel aan. Als je ketel al 15 jaar of ouder is verbruikt hij veel meer gas dan een moderne ketel. Jaarlijks kan dit zo’n 15 tot 20 procent schelen op je jaarlijkse rekening. Kortom, een prima investering!
 • Radiatorfolie, breng radiatorfolie aan zodat de warmte van de radiator in de woning blijft.

Gasleiding vervangen

Het aanleggen van een gasleiding kan een ingewikkeld proces zijn dat rekening houdt met verschillende factoren, zoals de diameter van de gasleiding, het gebruikte materiaal en de specifieke regels voor de aanleg. De kosten variëren ook afhankelijk van het bedrijf dat wordt ingehuurd voor het werk. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de kosten voordat je begint met de aanleg van een gasleiding, of het nu is voor een keuken, een gashaard of een ander deel van je huis.

Glasleiding verleggen

Het verleggen van een gasleiding kan noodzakelijk zijn bij bijvoorbeeld een renovatie of het plaatsen van nieuwe apparatuur. De prijs hiervoor kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de lengte van de nieuwe leiding en de moeilijkheidsgraad van de klus. Gemiddeld kost het verleggen van een gasleiding ongeveer € 480, maar dit kan variëren van € 100 tot € 1500. 

Materialen en risico’s

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor het verleggen van een gasleiding, zoals koperen buizen of flexibele buizen voor moeilijke bochten. De prijs van het materiaal ligt tussen de € 3 en € 9 per meter. Het verleggen van een gasleiding kan gepaard gaan met bepaalde risico’s, zoals het ontsnappen van gas, wat zeer brandgevaarlijk kan zijn. Het is daarom sterk aanbevolen om een professionele loodgieter in te schakelen voor deze taak.

Voorschriften om een nieuwe gasleiding flexibel in de grond te plaatsen

Bij het plaatsen van een nieuwe flexibele gasleiding in de grond zijn er bepaalde voorschriften waaraan je moet voldoen. Zo is het noodzakelijk om zorgvuldig rekening te houden met de volgende zaken:

 • Diepte: De minimale diepte voor gasleidingen is meestal 80 tot 100 centimeter voor lage druk leidingen. Voor hoge druk leidingen (meer dan 40 bar) is dit 100 centimeter.
 • Materiaal: Gasleidingen moeten gemaakt zijn van naadloos materiaal zoals koper, roestvast staal of staal met een corrosiewerende coating. Bij gebruik van naadloos koper moet de gasleiding beschermd worden door een rubberen of plastic mantel.
 • Eigendom: Houd er rekening mee dat de gasmeter en de daaraan verbonden leidingen eigendom blijven van de gasleverancier. Het aanleggen van een gasleiding is toegestaan vanaf de gasmeter.
 • Veiligheid: Vermijd het maken van open vuur, roken of vonken veroorzaken bij het loskoppelen van een leiding. Lekken mogen nooit worden opgespoord met een open vlam en leidingen mogen nooit onder druk worden gebracht met zuurstof.

Houd ook rekening met de NPR 3378-1:2020, een richtlijn voor de bepaling van de gasdichtheid van de gasinstallatie.

Veelgestelde vragen

Waar mag een gasleiding niet worden aangelegd?

+
Een gasleiding mag niet worden aangelegd in een kruipruimte als er verbindingen gemaakt moeten worden.

Welke buis gebruiken voor gasleiding?

+
Gebruik voor de aanleg van gasleidingen roodkoperen leidingen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes