Wasbak laten plaatsen | Kosten en handige info

Wil je een nieuwe wasbak plaatsen? Wees zo slim om dit te laten doen door een vakman. Er komt immers veel meer werk bij kijken dan het even ophangen van de wastafel.

Wasbak laten plaatsen

Nieuwe wasbak badkamer aansluiten

Dit is werk voor een vakman; zelf zou het je enorm veel tijd kosten en kom je handen en ogen te kort. Je moet immers ook waterdichte leidingen en afvoer creëren. Laat het aansluiten van de wastafel dus aan een vakman over.

Een vakman heeft net dat stukje ervaring en daarmee ook handigheid dat jij mist voor een dergelijke klus.

Een weetje: De standaardhoogte van een goede wastafel voor een volwassene bedraagt 80-90 cm. Voor lange mensen is aanpassing noodzakelijk. 

Loodgieter

Jij hebt al een hele klus om een wastafel uit te zoeken naar je smaak en budget. Laat het plaatsen van de wasbak over aan een erkende vakman; de loodgieter. Hij zal een oude wasbak en kraan verwijderen (als deze er is). Deze dien je wel zelf af te voeren.

De nieuwe wastafel zal netjes worden geplaatst. Hangen is namelijk een precies werkje en tegels mogen niet beschadigen. De wasbak moet waterpas hangen; het is een erg vreemd gezicht als deze scheef hangt! Ook zullen leidingen worden verlegd indien nodig.

Een vakman weet ook dat een wasbak plaatsen aan een muur van gipsblokken een iets andere techniek vraagt dan plaatsen aan een gemetselde muur. Het verschilt in dat geval welke pluggen en schroeven hij moet gebruiken.

Hangt de wasbak, dan wordt de kraan geplaatst en op de waterleiding aangesloten middels verbindingsslangen. Tevens zal de afvoer worden aangesloten; vaak wordt een wasbak geleverd met materiaal om de overbrugging naar een afvoer te maken. Kortom, er wordt gezorgd dat je wasbak gebruiksklaar is; met de af- en aanvoer van het water.

Een weetje: Bepaal de juiste plek voor het plaatsen van de wastafel. Voor de wastafel moet minimaal 60 cm sta-ruimte zijn en aan weerszijden moet minimaal 15 cm ruimte vrij blijven.

Wasbak laten installeren

Wasbak monteren

Een wasbak kun je kopen bij een sanitairwinkel. Echter heeft niet elke sanitairwinkel een montageservice. In dat geval zul je zelf een loodgieter in de arm moeten nemen.

Het is ook mogelijk dat je bij een bouwmarkt je wasbak koopt. GAMMA en Karwei kennen bijvoorbeeld een montageservice. Een ervaren vakman komt dan vakkundig en snel je wastafel plaatsen. Wel moet je zorgen dat je alle benodigde onderdelen hebt aangeschaft. Ook Hornbach heeft een montageservice.

Een weetje: Neem de wastafel pas in gebruik als de kit uitgehard is. Dat is na ongeveer 24 uur nadat de wastafel is gekit. 

Prijs

Houd de reiskosten van de loodgieter in de hand door te kiezen voor een lokale of regionale specialist.

Gemiddelde kostprijs:  tussen 425 en 825 euro. De prijs is inclusief aanschaf van de kraan en wasbak.

Benieuwd naar de kosten van een loodgieter?
Wij brengen je in contact met ervaren loodgieters uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse voeren hun werkzaamheden uit, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk loodgieter prijzen

Zelf je wastafel aansluiten of het aan een vakman overlaten?

Er komt behoorlijk wat kijken bij het zelf aansluiten van een wastafel. Dit is dan ook de reden dat de meeste mensen deze klus aan een vakman overlaten.

Dit betekent natuurlijk niet dat je het niet zelf kan proberen. Er zijn verschillende stappenplannen die je op het internet kunt vinden om mee aan de slag te gaan als je het zelf wilt proberen. Je loopt hierbij natuurlijk wel het risico dat je de wastafel niet helemaal correct aansluit of dat het je heel veel tijd kost. Dit kan wellicht leiden tot snellere verstopping of een lek, waar je vervolgens weer een vakman moet laten komen om de gootsteen te ontstoppen en/of repareren.

laten plaatsen wasbak

Wil je toch verzekerd zijn van een correcte en snelle plaatsing, dan kan je het best een vakman om hulp vragen. Deze zal de wastafel snel en correct installeren, zodat je er daarna gelijk zorgeloos van kunt genieten. Het inschakelen van een vakman hoeft ook zeker niet duur te zijn.

Je kunt hier je gegevens achterlaten en offertes op maat aanvragen van verschillende vakmannen bij jou in de buurt om zo tot de beste optie voor jouw persoonlijke situatie te komen. 

Veelgestelde vragen

Kan je een wasbak vervangen?

+
Je kan een oude wasbak zeker vervangen. Deze wordt namelijk in de meeste gevallen dagelijks gebruikt waardoor het erg logisch is dat deze op den duur vervangen moet worden. Dat je een oude wasbak kunt vervangen wil echter niet zeggen dat het verstandig is om dit zelf te doen. Deze moet op allerlei leidingen worden aangesloten waardoor het verstandig is om de installatie aan een vakman over te laten.

Wat heb je allemaal nodig om een wasbak te plaatsen?

+
Om een wasbak te vervangen heb je een aantal dingen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een vouwmeter, een siliconen pistool maar ook aan een stukje karton. Ook heb je een boormachine nodig met bijbehorende boren, een waterpas en een speciale sleutel set. Als je er voor kiest om zelf een wasbak te plaatsen moet je er dus rekening mee houden dat je al deze dingen nodig zult hebben.

Wat kost wastafel vervangen?

+
Je kunt je wastafel na een tijdje laten vervangen als hij aan vervanging toe is. Het vervangen van een wasbak houdt dus in: het verwijderen van de oude wasbak en het plaatsen van een nieuwe. Dit kost uiteraard iets meer dan alleen het laten monteren van een nieuwe wasbak. Voor het vervangen van een wasbak moet je denken aan een prijs van zo’n 600 tot 900 euro.

Hoeveel afstand tussen de wasbak en de kraan?

+
Je moet gemiddeld genomen ongeveer zo tussen de 10 en de 15 centimeter aan ruimte laten voor de kraan en de wasbak. Dit is vooral belangrijk om in je achterhoofd te houden als je zelf de wasbak gaat installeren.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes