Kosten nieuwe keuken | Gemiddelde prijzen en meer!

De keuken is vaak de fijnste plek in huis. Het gezin verzamelt zich in de (woon) keuken en geniet van elkaars verhalen en de mooie ruimte. Met een nieuwe keuken krijgt niet alleen deze ruimte een metamorfose, maar voelt het hele huis ineens anders aan.

nieuwe keuken kosten

Nieuwe keuken kosten

Voordat we ingaan op de mogelijkheden en keuzes bij het uitzoeken van een nieuwe keuken is het goed om het te hebben over het budget. Een keukenverkoper zal ook redelijk snel je budget willen weten. Ik adviseer om dit maximale bedrag echt voor jezelf te bepalen en dit niet te overstijgen.

De kans dat je enthousiast raak en later met een hoge schuld blijft zitten ‘vanwege die ene mooie aanbieding’ is best groot. Gelukkig is er tegenwoordig de bedenktijd die tussen de 2 en 7 dagen duurt.

Wat kost de gemiddelde prijs inclusief plaatsen

In deze prijstabel zie je de bedragen van de meest gekozen modellen. De kosten van een keuken bevindt zich zoals je ziet tussen de € 1.250 als je zelf installeert tot € 25.840 of meer als je het beste van het beste wil. Maar hoe ga je de keuken financieren?

Soort keuken Aanschaf Montage Totaal
Simpele keuken 1.250 euro 280 euro 1.530 euro
Gemiddelde keuken 5.000 euro 560 euro 5.560 euro
Luxe keuken 25.000 euro 840 euro 25.840 euro

Hoe duur zijn de onderdelen en apparatuur

Hier zie je de bedragen van de onderdelen van een gemiddelde nieuwe keuken zodat je een beeld hebt van de kosten van een keuken. Elke soort keukenapparatuur en onderdelen hebben hun eigen prijskaartje en zullen ook een effect op de indicatie van de kosten hebben.

Prijs van de onderdelen van een gemiddelde keukenAanschaf
Keukenkastjes900 euro
Keukendeurtjes900 euro
Keukenblad500 euro
Spoelbakken 400 euro
Kraan 400 euro
Koelkast 500 euro
Vaatwasser 400 euro
Kookplaat 400 euro
Afzuigkap 400 euro
Greepjes 100 euro
Montagematerialen 100 euro
Totaal aanschaf + montage 5.000 euro + 560 euro = 5.560 euro

Een mooie keuken vrijblijvend laten tekenen ter inspiratie

Door deskundigen een keuken te laten tekenen weet je precies wat er mogelijk is bij een nieuwe keuken. Dat kun je natuurlijk laten doen in de showroom, maar je kunt ook eerst wat gratis mooie keuken keukenbrochures thuis laten sturen. Ook al weet je nog niet zeker of je een nieuwe wil of niet, zo’n tekenaar weet precies wat wel en niet kan zodat je geen tijd verspilt. Op die manier kan je makkelijker een keuze voor de keuken maken.

Mooie keukens

Een mooie keuken is voor iedereen anders, je hebt namelijk rechte keukens, hoekkeukens, eiland keukens, u-keukens en keukens met een kastenwand, zoveel keuze en dat in 1000 verschillende stijlen. De meest moderne keukens zijn toch keukens met een kook eiland met vaak, maar 2-3 kleuren. Zo kan je bijvoorbeeld kijken naar een witte keuken in combinatie met licht houten kasten of juist de simplistische Scandinavische stijl met veel witte elementen en veel slimme apparaten verlichting, kruidentuintje, koelkast, airfryer etc. Daarnaast kan je ook gaan voor een landelijke stijl met warmere kleuren, hiervoor moet je denken aan warm hout in combinatie met grijze kleuren. Ook kom je regelmatig zwarte keukens tegen in combinatie met strak hout om een echte eyecatcher in je huis te zijn. De mooiste keukens sluiten natuurlijk wel aan bij de stijl van het huis.

Stappenplan nieuwe keuken kiezen

 1. Bepaal je minimale eisen lijst; een showroommodel is leuk en goedkoop, maar als je daar nog jaren last van hebt, omdat er niet inzit wat jij echt nodig hebt dan kan het een miskoop zijn (kijk dan eerder naar een keukenrenovatie)
 2. Bepaal je budget.
 3. Regel garantie.
 4. Wie installeert de keuken (jij of een bedrijf?)
 5. Werkt alles en is er niets beschadigd?
 6. Past de keuken bij (het interieur van) je huis?
 7. Doe inspiratie op bij echt nieuwe modellen over alle nieuwigheden
 8. Probeer over de keuken te onderhandelen. Als men beslist het showroommodel te verkopen dan wil men er in het algemeen ook snel vanaf. Dat is je kans om goedkoop een keuken te kopen met de bedenktijd.
 9. Oriënteer je online; Ga niet alle zaken afrijden, maar oriënteer je eerst goed online, daar is heel veel te vinden!

Keukenblad

Het keukenblad is het gedeelte van de keuken dat het snelst sluit. Er wordt op geknoeid, gewerkt en gekookt. Dat zijn allemaal redenen waarom een keukenblad sneller zal beschadigen dan de rest van de keuken. Je keukenblad zal dus ook sneller gerenoveerd moeten worden dan dat je keukendeurtjes moet vervangen of de handgrepen. Een keukenblad vervangen zorgt soms voor een compleet nieuwe uitstraling.

Scherpe keukenprijs voor budget

Een nieuwe keuken uitzoeken blijft altijd moeilijk, maar als je een scherpe keuken prijs wil hebben dan is het handig om bereid te zijn te wachten. Als je niet over de brug komt krijg je misschien nog wel een scherper aanbod. Zo niet, maak dan duidelijk dat je verder gaat zoeken. Misschien haal je de keuken wel over de grens in België of Duitsland. In veel gevallen is een keuken uit Duitsland goedkoper.

Inspiratie voor nieuwe keuken

Je zoektocht naar een nieuwe keuken start je dus door brochures op te vragen van verschillende fabrikanten. Dit geldt zowel voor het vervangen van een bestaande keuken als een nieuwe keuken in de aanbouw bijvoorbeeld. Er zijn verschillende goede bekende en onbekende fabrikanten van keukens en keukenapparatuur. Bekende fabrikanten zijn onder andere:

 • Mandemakers DMG met heel veel submerken (verreweg de grootste speler)
 • Bruynzeel
 • Poggenpohl
 • Tristar
 • Bulthaup
 • Tulp
Wil je een nieuwe keuken laten plaatsen?
Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis offertes met adviezen en prijsvoorstellen.
arrow Kom in contact met keukenspecialisten

Van kleine keuken tot luxe keuken

De prijzen beginnen feitelijk bij 1.000 euro voor zelf een nieuw kleine Ikea model te monteren (korte termijn oplossing) tot 50.000 euro voor alles vernieuwen incl. de apparatuur en kosten voor de loodgieter. In dit laatste geval heb je een grote uitvoering van de meest luxe keukenmerken (Siematic, Poggenpohl) met alles erop en eraan. Natuurlijk kun je het nog gekker maken als je meerdere keukens in huis wil met allemaal graniet, stoomoven, koffiezet inbouwapparaat en meer keukenapparatuur.

Manier van koken

Daarnaast heb je altijd de keuze van manier van koken. De optie koken op gas of elektrisch of keramische kookplaat of inductie is van meerdere zaken afhankelijk. Je hebt de aanschafkosten, energiezuinigheid, reactietijd en het schoonmaken van de kookplaat zelf die hier allemaal van invloed zijn.


Bekijk alle opties van koken op gas of elektrisch op een rij incl. prijzen van alle 3 de mogelijkheden. Wanneer er nog een gasleiding aangelegd moet worden voor een gasfornuis, en dan vooral de kosten ervan of juist een perilex koppeling nodig hebt voor een inductieplaat of elektrisch fornuis kun je dit ook mee laten wegen in je keuze. Een gasaansluiting voor de CV of keuken is een verbinding op het openbaar gasnetwerk.

Montagekosten

Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de keuken en op de montagekosten te besparen. Daarentegen geeft het inhuren van een professionele vakpersoon veel rust en garandeert het kwaliteit. Helemaal als je voor een andere opstelling wilt gaan, waarbij het eventueel verleggen van leidingen nodig kan zijn om bijvoorbeeld een kookeiland te realiseren, kan het veel rust geven om de specialist in te schakelen. Zo zorg je er niet alleen voor dat je keuken weer snel gebruiksklaar is, maar dat alles ook goed werkt. Het is je eigen afweging of je de montagekosten voor lief neemt of zelf aan de slag wilt.

Slim besparen

Door het prijs-vergelijken van verschillende keukens kom je er achter wie het beste aanbod heeft voor je persoonlijke wensen. Op deze pagina zie je de prijs van een keuken en krijg je prijzen van leveranciers uit je omgeving. Zodat je zelf kunt bepalen wat de beste keuken aanbieding is voor jou, en door vergelijken bespaar je veel geld. Door flexibel te zijn met je wensen kun je ook veel besparen. Vaak is een eilandkeuken duurder dan klassieke keukens, bijvoorbeeld. Keukenadviseurs kunnen je vertellen welk budget je nodig hebt voor je ideale keuken.

Beste tijd om een keuken te kopen

Op dit moment is er geen beste tijd om een keuken te kopen, het belangrijkste blijft dat je met de prijzen onderhandeld en het vergelijkt met andere bedrijven. Tegenwoordig doen wel steeds meer bedrijven mee met Black Friday acties en mijn gok is dat er in de toekomst dan ook bij keuken bedrijven wat extra keuken aanbiedingen zijn.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Uitvoermoment
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.