Keukenrenovatie kosten | Overzicht keuken opknappen

De kosten van de renovatie van een keuken kunnen vlug oplopen. Met welke kostenposten moet je rekening houden en op welke bedragen kun je ongeveer rekenen?

keukenrenovatie kosten

Wat kost het renoveren van een keuken?

De kosten van een keukenrenovatie liggen gemiddeld tussen de € 500 en € 3.000. Dat is een stuk lager dan de extra kosten van een compleet nieuwe keuken met tarieven tussen de € 6.000 en € 20.000.

De hoogte van de uiteindelijke kosten voor een keuken is niet alleen afhankelijk van de omvang van de klus, maar ook van de hoeveelheid apparatuur.

Besparen door de bestaande keuken te vernieuwen

Stel nou dat je huidige keuken toe is aan een opknapbeurt, maar dat hij in de basis nog gewoon prima is. De indeling is naar wens en er zijn geen onderdelen stuk of te verouderd om nog te gebruiken.

Dan is het enkel opknappen van de keuken best logisch en vaak behoorlijk kostenbesparend.

Benieuwd naar de kosten van een keukenrenovatie?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk gratis offertes

Hoe kun je keukenkastjes opknappen?

Op het gebied van het renoveren van een keuken heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. Je kunt een keuken opknappen door bijvoorbeeld de keukenkastjes op te knappen of door de apparatuur te vervangen.

Elke klus heeft een eigen prijskaartje, afhankelijk van je budget is het misschien goed om te weten wat elke ingreep afzonderlijk ongeveer gaat kosten.

Keukendeurtjes vervangen kosten

Het vervangen van keukenkastjes zorgt voor een compleet nieuwe aanblik in de keuken. Misschien zijn de huidige keukenkastjes ouderwets, versleten of zelfs stuk. Het is dan relatief eenvoudig om de keukendeuren te vervangen in plaats van bijvoorbeeld schilderen. De keukenkastjes vervangen kosten zijn vaak laag.

Losse keukendeurtjes zijn al te koop vanaf zo’n € 30. Dat maakt deze vorm van renovatie een echte budgettopper. Door de deuren zelf te monteren bespaar je bovendien ook nog eens arbeidskosten.

Keukenkastjes volledig vervangen

Als je van plan bent om de keukenkastjes volledig te vervangen ben je iets meer kwijt. De prijs van nieuwe keukenkastjes begint zo rond de € 300 per kast inclusief plaatsing.

Bij een keuken met veel keukenkastjes kan deze prijs vlug oplopen, maar in vergelijking met een volledig nieuwe keuken hou je de totale kosten op deze wijze erg laag.

Zelf keukendeuren opknappen

De goedkoopste optie is om je huidige keukenkastjes zelf op te knappen. Je kunt ervoor kiezen om de keukendeurtjes te verven of om ze te wrappen met keukendeurtjes folie.

Het voordeel van het schilderen of wrappen van de kastjes is dat werkelijk elke kleur mogelijk is. Door de keukendeuren te spuiten ontstaat een egaal en net geheel.

keukenrenovatie prijzen

Het oude keukenblad vervangen

Na verloop van tijd kan het zo zijn dat er slijtage aan het keukenblad ontstaat. Het is dan verstandig om het keukenblad te vervangen of het keukenblad te renoveren.

Je kunt bij een aanrechtblad kiezen voor prefab of voor maatwerk. Je betaalt meer voor maatwerk omdat een specialist het blad ter plekke op maat moet maken, terwijl een prefab blad op maat wordt aangeleverd.

Prijzen keukenblad

De prijzen van keukenbladen lopen behoorlijk uiteen, afhankelijk van het materiaal. Voor een keukenblad van geplastificeerd spaanplaat betaal je een bedrag vanaf de € 20 per strekkende meter, terwijl je voor marmer zo’n € 400 per meter betaalt.

Een van de meest gekozen materialen voor een keukenblad is composiet. Een keukenblad van composiet kost je ongeveer € 150 per meter.

Gemiddelde prijs apparatuur vervangen

Een andere manier op de keuken te vernieuwen is door de huidige apparatuur te vervangen voor nieuwe exemplaren. Bij apparatuur in de keuken kun je denken aan onder andere een koelkast, fornuis of kookplaat, oven, magnetron, afzuigkap en een vaatwasser.

Voor luxere apparatuur betaal je vanzelfsprekend meer. Als je budget het toelaat kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een ingebouwd afzuigsysteem en een Quooker te laten plaatsen. Ook is dit een goede kans om eventueel je kookplaat van gas naar elektrisch te vervangen, wat je kan helpen met besparen in gaskosten (vooral als je zelf energie opwekt via bijv. zonnepanelen) en hoef je geen afzuigkap te (laten) plaatsen.

Prijzen uit de praktijk

Keuken prijs onderdelen van gemiddelde keukenAanschaf
Keukenkastjes (6 stuks onderkastjes met lades en 3 bovenkasjes plus ombouw koelkast)€ 900
Keukendeurtjes (6 plus 3 (=9) stuks deurtjes en ladefronten met lades)€ 900
Keukenblad (Composiet keukenblad van 1,80 breed)€ 500
Spoelbakken (2 spoelbakken)€ 400
Kraan (Mooie designkraan)€ 400
Koelkast (1,5 meter hoog en van gemiddelde kwaliteit en merk)€ 500
Vaatwasser (gemiddelde kwaliteit en merk)€ 400
Kookplaat (gemiddelde kwaliteit en merk)€ 400
Afzuigkap (gemiddelde kwaliteit en merk)€ 400
Greepjes€ 100
Montagematerialen€ 100
=======
Totaal aanschaf€ 5.000
Montage€ 560
=======
Totaal aanschaf plus montage€ 5.560

Keukenrenovatie uitbesteden

Zelf een keuken renoveren is mogelijk lastiger dan je denkt. Wanneer je de keuken zelf renoveert, bespaar je mogelijk veel geld, maar loop je ook het risico dat het resultaat minder mooi wordt dan verwacht.

Zo is bijvoorbeeld een keukenblad vervangen en nieuwe apparatuur monteren geen makkelijke klus.

keukenrenovatie voor en na

Voordelen van besparen met een renovatie

Er zijn genoeg redenen te bedenken en aan te voeren om voor de keukenrenovatie te kiezen boven een nieuwe keuken op maat:

  • Je keuken laten renoveren kost je minder geld dan de prijs van een keuken die nieuw is
  • Het kost je minder manuren om de keuken te renoveren
  • Het is makkelijker dan een keuken slopen en opnieuw bouwen
  • Je hoeft je keuken minder lang te missen
  • Je kunt je geld echt besteden aan afwerking van je keuken en niet aan arbeidsloon.
  • De mogelijkheden van de renovatie zoals afwerking groeien
  • Dat geeft wellicht budget voor een natuurstenen keukenblad zoals graniet, composiet of een keukenblad van massief hout
  • Je hebt geen werkzaamheden aan leidingen in de keuken met gas, water en elektra

Hoe een oude keuken volledig upgraden?

Als je kiest voor een totale renovatie inclusief keukenfronten, grepen, plinten, lichtlijst, werkblad, inbouwspoelbak, kraan, achterwand, verlichting, accessoires en de apparatuur kun je op een bedrag boven de € 10.000 rekenen.

Hoeveel een gedeeltelijke keukenrenovatie kost hangt met name af van je eigen wensen.

In het proces van keukenrenovatie is het goed om niet alleen te denken aan het uiterlijk, maar ook aan de praktische aspecten van de keuken, zoals de goede werking van het sanitair. Overweeg daarom professionele diensten, zoals het ontstoppen van het riool, om onvoorziene problemen te voorkomen. Een goed functionerend rioolsysteem draagt bij aan de algehele functionaliteit van de keuken.

Hoe lang duurt het om een keuken te renoveren?

Een onderbelicht voordeel van een keukenrenovatie is de duur van de klus. Als de keuken volledig vernieuwd wordt kun je de keuken al gauw drie weken niet gebruiken. Vaak maak je daarbij andere kosten, omdat je wat aanpassingen moet maken rondom het koken. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld meer eten bestelt.

Kleine aanpassingen in de keuken zijn vaak al binnen een dag afgerond. Daardoor hoef je niet uit eten te gaan of maaltijden te laten bezorgen.

De waarde van de keuken neemt toe

Uiteraard verbouw je de keuken voor jezelf, maar de kans is groot dat de waarde van je woning er ook nog eens mee toeneemt. Voor sommige mensen is de waardestijging van de keuken erg belangrijk.

Een mooie, goede keuken kan de waarde van een woning fors verhogen. De bijbehorende kosten van een keukenrenovatie verdien je op deze wijze terug!

Veelgestelde vragen

Wat kost het renoveren van een keuken?

+
Het renoveren van een keuken kost gemiddeld € 500 tot € 3.000. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de omvang van de renovatie. Voor nieuwe keukendeurtjes betaal je een bedrag vanaf € 30 per kastje, terwijl je voor apparatuur veel meer betaalt.

Wat houdt keukenrenovatie in?

+
Bij een keukenrenovatie wordt niet de complete keuken vervangen, je pakt slechts enkele onderdelen aan. Zo kun je bijvoorbeeld de keukenkastjes schilderen of het keukenblad vervangen.

Hoe duur zijn keukenfrontjes?

+
De prijzen voor keukenfrontjes liggen ver uiteen. De bedragen beginnen ongeveer bij € 30 en kunnen oplopen tot wel € 150 per frontje.

Wat kost een keukenmonteur per uur?

+
Hoewel de tarieven per keukenspecialist kunnen verschillen betaal je voor een keukenmonteur gemiddeld € 35 per uur. Daar komen mogelijk extra kosten bij.

Ontdek de kosten van een keukenrenovatie

Is jouw keuken toe aan een renovatie? Geef je wensen door via ons formulier, ontvang offertes op maat en ontdek wat de kosten zijn. Vergelijk de offertes en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gerenoveerd worden?
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes