Inbouwkast maken | Voor een optimaal & stijlvol gebruik van de ruimte

Een schuin dak of een ogenschijnlijk onlogisch geplaatste deur, te weinig opberg- en werkruimte in de keuken en een onnodig grote hal terwijl je in de woonkamer bergruimte te kort komt. Een inbouwkast geeft een nutteloos hoekje of loze ruimte een bestemming.

Nieuwe inbouwkast

Inbouwkast


Inbouwkasten dienen voornamelijk voor het netjes plek geven aan de tv of voor het opbergen van spullen. De meest voorkomende inhoud van inbouwkasten bestaat uit boeken, servies en/of seizoensspullen, zoals kerstdecoratie en vakantiegoed.

Keuken

Toen ik verhuisde keek ik ontzettend uit naar de ruimte die ik zou hebben in de voor mij nieuwe keuken. Ik moest op dat moment door de beperkte ruimte nog kiezen tussen water koken en groenten snijden en het leek me heerlijk om “gewoon” te kunnen koken. En dat is het! Verhuizen is echter niet de enige oplossing en ook niet altijd een haalbare of nodige.

Kastenwand

Een inbouwkastenwand kan een vooruitgang zijn op je huidige woonsituatie.

 • De eerder genoemde loze ruimten krijgen er een bestemming mee. Wat loos was wordt bergruimte en dit maakt je leefruimte opgeruimder.
 • Lelijke buizen en stofhoekjes werk je netjes weg en ook je strijkplank doet niet langer af aan de stijlvolle inrichting van je overloop.
 • Van één kamer maak je er gemakkelijk twee.

Denk wel ook aan de volgende zaken:

 • Een inbouwkast is deel van het huis waarin die geplaatst is. Bij verhuizen neem je de kast niet zo één, twee, drie mee.
 • Het maken van een inbouwkast is een nauwkeurig werk.

Knieschot
Het vaakst worden inbouwkasten geplaatst onder een trap en op zolders. In laatst genoemd geval geven ze vaak nut aan de ruimte achter het knieschot.

Zoals bij een deur onder een schuin dak plaatsen heeft een inbouwkast onder een schuin oppervlak een aantal uitdagingen.

Opties

Maak je de inbouwkast zelf of laat je hem maken? Door zelf aan de slag te gaan bespaar je al gauw kosten. Tijd bespaar je door er iemand voor in te huren.

Inbouwkast zelf maken

Zelf een inbouwkast maken kan op 3 manieren:

 1. Je koopt een kant en klaar inbouwpakket bij een bouwmarkt of IKEA. De gewenste maten komen overeen met de aangeboden kasten.
 2. Je maakt de kast volledig op maat.
 3. Je bouwt de kast door optie 1 en 2 te combineren: een bestaand pakket pas je aan op jouw wensen.

Tijdrovend
Onderschat het precisiewerk dat het bouwen van een inbouwkast kan zijn (en in de meeste gevallen is!) niet. De inbouw moet een vooruitgang zijn en dus netjes gebeuren. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de kast na verloop van tijd verzakt. Vaak lopen muren, daken en vloeren net niet helemaal recht en dat maakt de klus extra uitdagend. Het vraagt een scherp oog, goede rolmaat 😉 , tijd en geduld.

Laten maken

Wanneer je besloten hebt om de klus uit handen te geven, kun je gebruikmaken van de vaardigheden van:

 • een klusjesman. Dit is -op zelf klussen na- de goedkoopste optie. Vergelijk prijzen van verschillende klusjesmannen in je omgeving en maak aan de hand daarvan (en op basis van referenties) een keuze die bij je past;
 • een aannemer. Dit is een duurdere optie. Mijn persoonlijke voorkeur zou dan ook uitgaan naar de klusjesman;
 • een scheepstimmerman. Ook deze optie is duurder dan de klusjesman, maar aan te raden als het een complexe klus bedraagt met veel nauwkeurig uit te voeren hoekjes en bochtjes die na afronding van het bouwen zichtbaar zullen zijn.
Benieuwd naar de mogelijkheden van een inbouwkast?
Een inbouwkast kan precies op maat worden gemaakt, om echt een geheel met de muur te vormen. Door een ervaren vakman hiervoor in te huren, weet je altijd zeker dat de inbouwkast perfect wordt geplaatst.
arrow Vraag offertes aan

Tekening

Een tekening is een must als je de kast zelf gaat maken. Wil je een mooi recht resultaat, dan heb je naast een eerste schets en/of sfeerimpressie een nauwkeurige tekening met alle precieze afmetingen nodig. Bespaar hierop niet in tijd! Hoe suf het dan ook mag klinken: een goede voorbereiding is écht het halve werk.

Help de klusser jou helpen
Schakel je hulp in? Dan is een schets en/of sfeerimpressie nog steeds een goed idee. Het kan je helpen om je wensen goed over te brengen aan de vakman. Hij kan daardoor op zijn beurt jou goed van dienst zijn!

Kosten

Als je zelf aan de slag gaat is de aanschaf van materiaal de enige kostenpost. Schakel je een vakman in, dan betaal je uiteraard ook arbeidskosten. Over het algemeen bestaat 3/5 van de totaalprijs van een aannemer daaruit. Zelf klussen is dus -niet alleen in het geval van inbouwkasten- meer dan de helft voordeliger. Arbeidskosten kunnen als vaste prijs of als uurloon in rekening gebracht worden. Zorg ervoor dat de afspraak hieromtrent voor beide partijen helder is.

Let op
Let bij aanschaf van materiaal via een vakman ook goed op. Hoewel het misschien ooit anders overkomt, heb je wel degelijk invloed op materiaalkeuze en dus op de kosten. Jij bepaalt wat er gebouwd wordt en met welk materiaal. Naast arbeids- en materiaalkosten rekenen sommige aannemers, scheepstimmermannen en klusjesmannen ook voorrijkosten. Maak hierover vóór aanvang van de klus duidelijke afspraken.

MDF

Ik heb het woord “materiaal” nu al 5 keer genoemd, maar nog niet geduid. Voor de bouw van een kast binnenshuis kun je gebruikmaken van MDF, multiplex of spaanplaat. In deze plaatsoorten kun je goed zagen en schroeven zonder dat je versplinterde of afgebroken randen krijgt. Dit is meestal wel het geval bij meubelpanelen, omdat die vaak bestaan uit vezelplaat. Meubelplaten zou ik dus ook niet gebruiken.

Goedkoop
Voor een MDF plaat van 125 bij 60 centimeter en een dikte van 3 millimeter betaal je plus minus €6,- en voor een multiplex plaat van gelijke breedte, hoogte en dikte €7,-. Een 125 bij 60 centimeter grote spaanplaat met een dikte van 8 millimeter is met een prijs van ongeveer €5,- de goedkoopste van de drie.

Vocht
Je wilt dat een inbouwkast in de badkamer of keuken goed tegen vocht kan. Multiplex exterieur is daar -mits behandeling met grondverf en aflak of beits heeft plaatsgevonden- geschikt voor.

Afwerking

De gebruikte platen kun je het beste afwerken met verf op terpentine basis als je een roller gebruikt. Deze verf geeft in tegenstelling tot verf op waterbasis geeft geen strepen. Kies voor een vachtroller in plaats van een schuimroller om een zogenaamd sinaasappelhuidje te voorkomen. Daarnaast is het mogelijk om vernis te gebruiken, zorg hierbij voor de beste vernis optie voor jouw situatie.

Tip
Beplak de vachtroller vóór het schilderen met schilderstape en haal de tape er vervolgens met de losse pluisjes daarop vastgeplakt af. Maak de platen altijd eerst vet- en stofvrij, schuur ze en behandel ze met grondverf. Herhaal dit en maak nogmaals vet- en stofvrij voordat je begint met het verven.

Helemaal netjes
Als alternatief voor het rollen kun je deurtjes laten spuiten bij een verfspuitbedrijf. Dit is duurder, maar geeft je de garantie dat de deurtjes egaal gekleurd zullen zijn. Vooral bij vernieuwing van deurtjes is dit een goede manier om de kast ondanks materiaal- en/of kwaliteitsverschil één geheel te laten zijn.

Schuifdeur

Een eenvoudige manier van ruimte besparen is het plaatsen van rol- of schuifdeuren in plaats van oud vertrouwde draaideuren. Meubels zijn in dat geval bijna op dezelfde manier tegen een kastenwand te plaatsen als je tegen een muur zou doen. Je hoeft dan dus geen muur te “verliezen” aan een kast. Draaideuren blijven in aanschaf de goedkoopste keuze, maar misschien heffen voor jou de voordelen van gemak en behoud van ruimte het prijsverschil wel op.

Eén geheel
Je kunt er ook voor kiezen om de inbouw open te laten zijn. Wanneer je een gescheiden woonkamer en eetkamer wilt creëren zonder het ruimtelijk gevoel teveel kwijt te raken bijvoorbeeld. Op die manier maak je een “room divider”, maar doordat je deze inbouwt staat het netter, verzorgder en rustiger dan een kant en klaar gekocht exemplaar.

Buiten

Als je buiten aan de slag wilt, omdat je bijvoorbeeld een deel van de overkapping wilt afscheiden om daar gereedschap op te kunnen bergen, is het belangrijk dat je weerbestendig materiaal gebruikt. De exterieure variant van multiplex (die je ook in de badkamer kan gebruiken) is mits behandeld met grondverf en beits of aflak geschikt voor buiten. Het is dan goed vochtbestendig en zagen en schroeven gaat gemakkelijk in multiplex. Voor vurenhout geldt hetzelfde, al is dat ondanks behandeling toch minder vochtbestendig.

Dat hou(d)t wel!
In berken-, eiken-, grenen- en steigerhout zaag en schroef je net iets minder eenvoudig, maar behandeld met beits of olie (berk en eik) of met grondverf en aflak of beits (grenen en steiger) doen deze houtsoorten het wel goed buiten. Met olie of beits behandeld doen meranti, merbau en teak het buiten het beste. Hiervoor betaal je dan ook een (veel!) hoger bedrag. Zagen en schroeven gaat wat lastiger.

Inbouwkast laten maken: offertes op maat

Een inbouwkast laten maken zorgt ervoor dat je gegarandeerd een goed passende inbouwkast hebt, die precies in jouw muur past en lang mee zal gaan. Door vrijblijvend offertes aan te vragen en te vergelijken zorg je ervoor dat je de beste prijs vindt voor jouw inbouwkast.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes