Architect Tekening | Mogelijkheden en Kosten!

Een verbouwing kan een uitdagend project zijn. Of het nu gaat om een bestaande ruimte of het volledig herontwerpen van een gebouw, een bouwtekening zorgt voor een succesvolle verbouwing. Lees alles over de mogelijkheden en kosten van het laten maken van een architect tekening!

architect tekening

Wat is een bouwtekening of werktekening?

Een bouwtekening of architect tekening is een gedetailleerde, grafische voorstelling die wordt gebruikt in de bouwindustrie. Een architect maakt een document met specifieke informatie over hoe een bouwproject moet worden uitgevoerd.

De architect maakt een ‘echt’ ontwerp en tekent alles uit, zodat je ook echt een vergunning kunt krijgen en de aannemer later aan het werk kunt zetten. Vergeet niet dat een aannemer kosten rekent.

Soorten bouwtekeningen huis

Er zijn verschillende soorten architect tekeningen die elk een ander doel voor ogen hebben. Je kunt denken aan:

 • Plattegronden
 • Gevelaanzichten
 • Doorsneden
 • Constructie tekeningen
 • Installatie tekeningen

Constructie tekening

Een constructietekening toont specifieke details over de bouwmaterialen, structuren, funderingen en andere technische aspecten van het bouwproces. Deze tekening is nodig voor het nauwkeurig uitvoeren van het bouwproject.

Werktekening zelf (online) maken of laten maken door bouwkundig tekenaar?

Een ontwerp voor een verbouwing kan in principe op twee manieren gemaakt worden. Je kunt dit zelf (online) doen, of je kunt het laten doen door een bouwkundig tekenaar. Laten doen is natuurlijk de beste manier om een professionele tekening van de plannen in je hoofd te krijgen, maar kost wel direct meer geld. Zelf kun je vaak best gaan schetsen op papier of in een tekenprogramma om je ideeën op papier te krijgen. Zo maak je het ontwerp in je hoofd beter zichtbaar voor jezelf en anderen en kun je daarmee de volgende stap maken.

architect schets

Voordelen ontwerptekening gebruiken

Het laten maken en gebruiken van een architect tekening heeft verschillende voordelen. Dit zijn voornamelijk:

 • Visualisatie
  Een architect tekening is niet alleen een technische blauwdruk, maar het vertegenwoordigt ook de eerste stap in het visualiseren van jouw ideeën. Door middel van plattegronden, doorsneden en visualisaties kunnen architecten en ontwerpers jouw visie tot leven brengen. 
 • Ruimtelijke planning
  Ook is een architect tekening een cruciale manier voor het plannen van de ruime. Het zorgt ervoor dat je de indeling kan optimaliseren, terwijl je rekening houdt met aspecten zoals de (slimme) verlichting,ventilatie en functionaliteit van de ruimte. 
 • Technische specificaties
  Daarnaast bevatten architecttekeningen, technische specificaties, materialen en afmetingen die essentieel zijn voor aannemers en degenen die de verbouwing doen. Zo worden er zo min mogelijk fouten gemaakt en wordt er zo precies mogelijk gewerkt tijdens het verbouwen.

3D bouw tekening met ruimte

Het is ook mogelijk om een architect tekening in 3D te laten maken. Dit is een geavanceerde visualisatie van een bouwproject waarbij de ruimte, structuren en details in drie dimensies worden weergegeven. Zo kun je op een realistische manier zien hoe een gebouw eruit zal gaan zien, inclusief hoogte, diepte en breedte.

Interesse in een architect tekening?
Door een architect de tekening voor je woning te laten maken, weet je zeker dat jouw wensen haalbaar zijn. Door offertes te vergelijken zul je nooit te veel betalen voor je architect tekening.
arrow Vraag offertes aan

Vergunning aanbouw

Een bouwtekening is vaak noodzakelijk omdat je een vergunningsaanvraag moet indienen. Wanneer je bijvoorbeeld de constructie van je woning gaat veranderen, je dak aan wil passen of je een huis op een kavel gaat bouwen heb je een vergunning nodig. 

Goedkeuring gemeente

Omdat de gemeente sneller een vergunningsaanvraag met een bouwtekening van een architect goedkeurt, is het aan te raden om deze tekening door een architect te laten maken. Wanneer je de tekening zelf maakt, kost dit minder geld. Echter is de kans dan groter dat je vergunningsaanvraag in eerste instantie wordt afgekeurd, wat uiteindelijk ook tijd en geld kost.

tekening architect

Wat kost een bouwtekening van een architect?

De prijs van de bouwtekening is afhankelijk van waarvan de tekening gemaakt moet worden en de soort tekening. Voor tekening en constructieberekening van een aanbouw betaal je samen € 990 waarvan € 540 voor de tekening en € 450 voor de constructieberekening. Voor een balkon ligt de prijs voor een tekening rond de € 360 en voor de constructieberekening rond de € 300, wat samen neerkomt op € 660. 

Prijs architect

De prijs van een architect is afhankelijk van een aantal zaken, namelijk:

 • De grootte en kosten van een verbouwing
 • Het aantal ontwerpronden (hoe vaak wil je het opnieuw laten tekenen)
 • Moet hij (of zij) een bouwvergunning aanvragen
 • Hoe gedetailleerd moet je verbouwing uitgetekend worden (een aannemer kan vaak ook een deel zelf tekenen)
 • Moet er een bouwtechnische omschrijving komen (dat is wel goed als basis voor de offerte van de aannemer)
 • En natuurlijk van de marktwerking

Schetsontwerp verbouwing huis

Een mooi ontwerp van de verbouwing voor een huis doe je in die twee stappen: zelf eerst wat schetsen en vervolgens naar een architect toe stappen. Laat de keuze voor een architect niet alleen afhangen van prijs. Ook je gevoel over de persoon en de referenties van het eerdere werk van hem of haar zijn erg belangrijk. Het maken van bouwtekeningen voor verbouwingen van huizen is namelijk een behoorlijke specialiteit die niet iedere architect in de vingers heeft. Iemand kan heel gespecialiseerd zijn in woonboerderijen renoveren, terwijl een ander juist gespecialiseerd is in aanbouwen of dakkapellen.

Genieten van een ontwerp voor de verbouwing

Het is mooi om te zien hoe een huis ontwerp zicht ontvouwd terwijl jezelf aan het ontwerpen bent en vervolgens een architect de rest van de verbouwing van de woning uittekent. Het besparen op een fraai ontwerp is niet slim. Je hebt daarna jarenlang plezier van een goed ontwerp van een verbouwing als dit uiteindelijk een fraai en functioneel huis oplevert. Daarentegen hoeft de duurste architect niet altijd de beste te zijn, dus het beste vergelijk je de prijs en referenties van verschillende architecten met elkaar.

Architect tekening: gratis offertes

Een architect weet precies hoe jouw wensen het beste op een tekening kunnen worden verwerkt. Door onderstaand formulier in te vullen, koppelen wij je aan ervaren architecten uit jouw omgeving, zodat je de beste professional voor jouw klus kan vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes