Interieurontwerp verbouwing | Top 3 tips Interieurontwerp

Een goed interieurontwerp verbouwing geeft ruimte, rust en maakte je vrolijk op je eigen plek. De top 3 tips van de interieur architect die je zelf direct kunt toepassen. Een interieur architect kan echt een ontwerp maken die het huis veel beter tot zijn recht laat komen.

interieurontwerp verbouwing

Interieurontwerp verbouwing

Wat komt er allemaal kijken bij een goed interieurontwerp vragen veel mensen zich af en die vraag krijgen wij dan ook vaak. Het leek ons handig om je hier direct een overzicht te geven om je huis zelf nog mooier en bruikbaarder te maken. Met een goed ontwerp in je huis geniet je meer van de ruimtes en krijg je vaak echt een beter huis dat echt aansluit op je wensen.

Interieur ontwerper Jan Des Bouvrie

De top 3 tips van Nederlands bekendste ontwerper Jan Des Bouvrie voor een goed interieurontwerp verbouwing:
1) Bedenk waar je zitplekken moeten komen in huis en houdt daarbij vooral rekening met het uitzicht. uitzicht in huis en door de ramen naar buiten is volgens Jan het allerbelangrijkste bij de inrichting van je woning.
2) Een huis moet vooral functioneel zijn. Een mooi huis is leuk maar allereerst moet de indeling van een huis functioneel zijn en dat kan alleen als er iemand echt over het gebruik nadenkt zonder rekening te houden met wat mooi is. Een goed advies van iemand van wie je verwacht dat design wellicht op 1 zou staan.
3) Symmetrie in huis is belangrijk. Als je ramen met gordijnen symmetrisch kan vormgeven en bijvoorbeeld een want met elementen daarop (lampen, schilderijen) dan geeft dat een harmonieuze rustige indruk en dat geeft rust in een woning.

Extra tip: een plek in huis moet inspireren, je moet er goede ideeën van krijgen en vrolijk worden.

Goed interieurontwerp voor de verbouwing

Dit waren de tips van de ‘grote’ en bekende interieurarchitect Jan maar ook Sven van Buuren heeft meer uitgebreide tips voor ons. Hij doet dat aan de hand van een spannende verbouwing. Hij is interieurarchitect en laat ons zijn geheimen zien van een goede verbouwing.

Ontwerp

Stel: je huis is ideaal gelegen. Je wilt voor geen goud verhuizen naar een ander omgeving. Alleen het huis zelf voldoet niet meer aan je eisen en dan moet je iets gaan doen.

Onhandig

Dat overkwam mijn opdrachtgever. Ze woont aan de rand van centrum Utrecht in een arbeiderswoning van voor 1900. Een monument met een onhandig interieur maar met een enorme tuin. Vlakbij uitvalswegen, vlakbij het station. Verhuizen is geen optie. Verbouwen de oplossing.

Interieurontwerp door een architect

Een architect heeft de uitbouw ontworpen. Dat luisterde heel nauw omdat het pand een gemeentelijk monument was. Voor het interieur van zowel de begane grond als de eerste verdieping heeft ze me ingeschakeld. Samen met de architect en de opdrachtgever zijn alle eisen uitgezet en hebben we de vormgeving bepaald.

Interieurontwerp voor jezelf

Ik wil als interieurarchitect veel persoonlijke details over je leven weten. Details die misschien vrienden of zelfs je partner niet eens kennen. Dit heb ik nodig om een ontwerp te maken dat écht goed bij je past.

De verbouwing

Het leuke van zo’n radicale verbouwing is dat de bestaande indeling geen uitgangspunt meer vormt. Dat is ook gelijk een risico. Er is immers helemaal geen houvast aan bestaande elementen (wanden, deuren, etc.).

Overleg over het interieurontwerp

Om tot een goede indeling te komen, heb ik veel gepraat met mijn opdrachtgever. Over haar interesses, werk, leven, vrienden, ga zo maar door.

Ik hoor veel tussen de regels door: stijl, sfeer en manier van leven. Dat helpt mij het interieurontwerp persoonlijk te maken. Dan moet de praktische kant op orde gemaakt worden: Hoe leef je, wat is je dagschema? Heb je die wel? Ben je veel weg? Komen er veel mensen over de vloer? Houd je van koken? Dat bepaalt hoe je interieur ingedeeld moet worden.

Gesprek interieurontwerp

De gesprekken ben ik gaan uitwerken in de vorm van plattegronden, met allerlei schetsjes eromheen. Zoekend naar de juiste routing, zichtlijnen en indeling. De praktische kant.

De opties die daar uit kwamen zijn samengevoegd tot één idee. De rode draad.

interieuronwerp verbouwing

De indeling op z’n kop

Omdat de bestaande indeling geen uitgangspunt meer vormde, kon de indeling compleet op zijn kop gezet worden. Dit is het belangrijkste:

Wat achter zat ging naar voren, wat voor zat ging naar achter.

Dat was ook veel prettiger: De zitkamer op het zuiden bij de tuin. De woonkamer groter laten lijken. De keuken in het smalle deel bij de hal is lekker gezellig. De trap centraal in de woonkamer, zodat er in de hal plek ontstond voor een toilet. 3D ontwerp geeft je echt het beste beeld.

De verzameltekening diende als basis voor het hele plan. De volgende stap was om dit driedimensionaal uit te werken. Hoe gaat het er nu echt uitzien? Met een 3D animatie zie je echt hoe het straks wordt: het eindplaatje.

interieurontwerp

Maatwerk verbouwing

De open keuken is eenvoudig van vorm. Voor de ruimtelijkheid zijn alle wanden vrij. In het midden staat een groot kookeiland waarbij de hoge koelkast de kamer van de keuken scheidt. Omdat de keuken anders dan gebruikelijk was, is gekozen voor een maatwerk keuken. Dat doe ik wel vaker. Dat is namelijk niet persé duurder dan een luxe keuken van een keukenboer. Zo wordt ook de kwaliteit van het ontwerp beter gehandhaafd.

Keurmerk

Hout met een FSC-logo is geproduceerd volgens strenge regels over onder andere legaliteit, bescherming van de natuur en over de rechten en het welzijn van de lokale bevolking en arbeiders

Keuken interieurontwerp

Boven het kookeiland hangt een melkglas lichtobject met ledlicht. Daarin zit een afzuigkap verwerkt. Zo hoef je dus niet tegen een grote schouw aan te kijken. Tegen de trap is een houten kastenwand geplaatst. Daarin vind je naast de te gekke koekoeksklok – van opa – een tv en de combi oven. Bij de tuin met de grote glazen pui als scheiding is de zitkamer. Lekkere haard en een grote plofbank. Genoeg voor 3 of 4 man. Meer gasten over de vloer? Dan pak je een eetkamerstoel.

Bovenverdieping verbouwing

Op de bovenverdieping is deels de vloer van de zolder open gebroken. Daardoor ontstond er een interessante ruimte. Bijzonder is dat daardoor de badkamer op een “houten huisje” ging lijken. Alle deuren die op de overloop uitkomen zijn schuifdeuren. Daardoor kon de overloop heel compact blijven.

interieurontwerp badkamer

Interieurontwerp gereed

Na veel besprekingen en tekenwerk waren we eruit. Het ontwerp is af. De vergunning voor de verbouwing was nog niet binnen. Dat duurde nog een paar weken. Voorkom dat je in een gat valt: Het ontwerp is gerealiseerd. Nu moet je verder. Maar hoe? Hierin kan een interieurarchitect je goed helpen. Die weet de juiste bouwer bij jouw project te vinden. Hij heeft immers al meer projecten begeleid.

Prijs

Soort
vergunning
Tekening
(indicatie)
Constructieberekening
(optioneel)
Totaal kosten
Dakkapel360 euro350 euro710 euro
Aanbouw540 euro450 euro990 euro
Dakterras400 euro400 euro800 euro
Dakopbouw540 euro500 euro1.040 euro
Balkon360 euro300 euro760 euro

Budget overschrijdingen

Let’s face it: Verbouwen is duur.

De offerte waar een bouwer mee komt zou best wel eens flink boven het budget kunnen uitvallen. Wat doe je dan? Plannen in de ijskast? Schrappen? Sparen? Vaak is zo’n prijs nog best flexibel.

De keuze van materialen en slim nadenken over de realisatie kan een prijs beïnvloeden. Hoe? Daar gaan we nu op in.

Meevallers verbouwing

Dingen die een prijs heel erg opdrijven zijn bijvoorbeeld (deur)beslag, lade- of kastindelingen. Dit is een reëel gevaar bij verbouwen: voor je het weet heb je een hele lijst met extra dingen bedacht waarmee de begroting uit de hand loopt. Door hier goed en slim over na te denken -wat heb je bijvoorbeeld nu echt nodig- kun je behoorlijk besparen. Fijn om dan iemand te hebben die met je meedenkt en je helpt de kosten binnen het budget te houden.

Kosten

In eerste instantie waren de houten wandpanelen van het “huisje” op de eerste verdieping erg duur. Na goed met de interieurbouwer te onderzoeken, bleek het niet duurder dan wanden bouwen, stuken en sauzen op de reguliere wijze.

Benieuwd naar de kosten van een architect?
Wij brengen je in contact met ervaren architecten uit jouw buurt. Ze werken samen met je om ideeën en ontwerpen op papier te zetten voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk architect prijzen

Verbouwing arbeidsloon

We hebben flink kunnen bezuinigen op het aantal uren. Door grote houten wandpanelen te gebruiken, die weliswaar duurder zijn in materiaal, kun je snel en eenvoudig installeren. De wand was namelijk zo gebouwd met die grote (prefab) panelen.

Een goed ontwerp voor de verbouwing laten maken stopt niet bij tekeningen maken.


Wil je dat de kwaliteit gewaarborgd blijft? Dan is het verstandig dat de interieurarchitect tijdens de bouw betrokken blijft. Al zijn het maar een paar uur per week. Er zijn altijd onverwachte dingen die tijdens de bouw aan het licht komen. Bovendien heb je zelf iemand die je vertrouwt en weet waar de aannemer het over heeft. Een goede interieurarchitect komt op voor jouw belang en zorgt ervoor dat zijn ontwerp ook wordt zoals het in de tekeningen beoogd was.

Verbouwing na het interieurontwerp

De bouw is een heftige periode. Aan alle kanten wordt je aandacht gevraagd terwijl het gewone leven ook door gaat. Zorg er dan voor dat je niet in je eigen huis hoeft te bivakkeren en vind onderkomen elders. Dat scheelt je stress, hoofdbrekens en stof. Vooral stof.

Verbouwing is af

Ineens is je huis af. Je gaat verhuizen naar je eigen huis. Gek. Nu kun je samen met je interieurarchitect de sfeer er weer in je huis terugbrengen. De meubels worden geplaatst, gordijnen opgehangen, je kunst, foto’s, accessoires vinden een nieuwe plek. Zo komt de gezelligheid weer terug. Voor je het weet is het weer jouw huis. Klaar voor jaren plezier. Jou op het lijf geschreven. Persoonlijk, prettig leefbaar, ongevoelig voor trends.

Architect inschakelen: gratis offertes

Van plan om een architect in te schakelen? Vul ons formulier in en ervaren architecten nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou architect kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Type woning
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes