Kleine woonkamer groter laten lijken | Tips en mogelijkheden

Een kleine woonkamer kun je prima groter laten lijken of echt groter maken. Ontdek in dit artikel hoe je dat doet en van welke factoren dit afhankelijk is.

woonkamer groter laten lijken


Hoe kun je de woonkamer in je woning groter laten lijken?

Er zijn verschillende manieren om een kleine woonkamer groter te laten lijken. Dat is wel zo fijn, want je moet het nu eenmaal doen met de ruimte die je hebt. Wanneer je bijvoorbeeld net verhuisd bent en nog twijfelt over de indeling en het interieur van de woonkamer, dan is het goed om de verschillende tips en mogelijkheden te weten, zodat je woonkamer straks een stuk groter oogt.

Tips voor kleine aanpassingen en een groot verschil

Je hebt waarschijnlijk meer vierkante meter in je huis dan dat je op het moment gebruikt. Dus voordat je ervan uitgaat dat jouw huis te klein is en dat je dus wilt uitbouwen of zelfs verhuizen, kijk dan nog eens goed. Met wat aanpassingen of een (kleinere) verbouwing blijft het oppervlakte misschien wel hetzelfde, maar kun je er qua meters een stuk meer uithalen. We helpen je hiermee op weg met onderstaande tips.

Indeling van de meubels in de woonkamer

Door de indeling van de woonkamer aan te passen, kun je de ruimte die er is op een betere manier gebruiken. Soms betekent dit alleen maar schuiven met meubels. Probeer zo weinig mogelijk verschillende stukken in je woonkamer te zetten. Grote stukken ogen beter en vaak luxer dan kleinere meubels. Je kleine woonkamer inrichten met één grote kast is dan ook beter dan met verschillende kleine kasten. Ga voor een grote stoel of bank en vermijd dus de verschillende losse elementen. Een druk gevulde ruimte lijkt kleiner. Zorg er daarnaast voor dat je onder meubels door kan kijken en zet ze ook wat van de muur. Dat oogt ruimer.

Benut de ruimte die je hebt

Dit klinkt logisch, sommige ruimtes lijken op het eerste gezicht echt nutteloos, maar er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Een nis is de perfecte plek voor planken of bijvoorbeeld een vaste kast op maat. Staat de radiator in de weg? Verplaats hem of plaats er een met een vorm die meer ruimte vrij laat. Met een kleine tafel of een plank aan de muur heb je daarnaast binnen mum van tijd een perfecte werkplek. Of plaats een kast/wandmeubel tot aan het plafond. Daar kun je zoveel in kwijt, dat al die losse kasten overbodig zijn.

Gebruik van kleuren: welke kleur muur laat je kamer groter lijken?

Lichte kleuren zijn de beste optie om een kleine woonkamer groter te laten lijken. Donkere muren geven echt de indruk op je af te komen en te verkleinen. Met lichte kleuren heb je het tegenovergestelde effect. Voor het plafond is het daarnaast ook het beste als deze gewoon wit of licht van kleur is. Heb je nog een donkere muur in je woonkamer? Schilder deze dan in een lichte kleur voor een ruimtelijk effect.

Eenheid in de woning

Als de vloeren doorlopen in de verschillende ruimtes werkt dat ruimte-vergrotend. Als je daarnaast dezelfde stijl meubels toepast, werkt dat ook ruimtelijker. Eenheid loont dus om je woonkamer groter te laten lijken. Zet daarnaast niets voor de ramen, kies voor heel transparante ondergordijnen en zorg ervoor dat je de overgordijnen zo ver mogelijk opzij kunt schuiven voor meer daglicht.

Kleine woonkamer groter laten lijken?
Heb je een kleine woonkamer die je graag wat meer ruimte wil geven? Door een aantal simpele aanpassingen kun je al veel ruimte winnen, zonder een grote verbouwing.
arrow Vraag offertes aan
kleine woonkamer groter laten lijken

Woonkamer verbouwen

Uiteraard kun je ook echt gaan verbouwen om de woonkamer groter te laten lijken. Ook hier zijn verschillende oplossingen voor. Houd er wel rekening mee dat deze mogelijkheden meer tijd in beslag nemen en meer geld zullen kosten. Ga dus goed voorbereid aan de slag en laat je bij voorkeur adviseren door een aannemer.

Extra daglicht creëren met ramen en deuren

Hoe meer daglicht een woonkamer heeft, hoe ruimer deze lijkt. Kun je ramen toevoegen? Doe dat dan zeker. Plaats bijvoorbeeld een raam in een tussenwand. Heb je ruimte in het dak? Een dakraam, lichtkoepel of lichtstraat brengt licht op plekken waar geen raam te plaatsen is. Ook kun je openslaande tuindeuren of een schuifpui plaatsen voor meer daglicht. Je kunt tevens een aanbouw of serre plaatsen, maar dan ben je wel duurder uit natuurlijk.

Haal een muur weg

Het is ook mogelijk om een muur weg te halen voor meer ruimte. De meeste wanden zijn vrij eenvoudig weg te halen. Alleen als een muur dragend is, heb je deskundige hulp nodig. Er moet dan andere ondersteuning voor je huis geplaatst worden en verdwenen muren betekenen ook dat er opnieuw gestuct of behangen moet gaan worden, plus waarschijnlijk het plaatsen van een nieuwe vloer.

Verplaats vaste onderdelen

Sommige onderdelen van je huis staan eigenlijk op de ‘verkeerde’ plek of hebben een verkeerde indeling, bijvoorbeeld in de keuken. Kies voor een indeling die het geheel wat meer open maakt, zoals een hoekkeuken of een rechte keuken. Door de keuken naar een andere plek te verhuizen, kun je zomaar veel meer mogelijkheden krijgen om je huis beter in te kunnen delen. Daarnaast geeft een open keuken ook een groter ruimtelijk gevoel. Extra tip: keukenkasten tot aan het plafond bieden veel (extra) bergruimte.

Plafond hoger maken

Hoe hoger het plafond is, hoe ruimer de kamer lijkt. Kun je het plafond verhogen? Dan is dat ook een goede oplossing voor meer ruimte in de woonkamer. Misschien zit er boven je stucplafond wel een mooie houten balklaag die ook nog eens voor een unieke uitstraling zorgt.

Woonkamer groter laten lijken: offertes

Je hebt geen grote verbouwing nodig om een woonkamer groter te laten lijken, maar kunt hierin zo ver gaan als wat je zelf wilt. Een likje verf kan al het gewenste effect geven, maar grotere ramen of een muur verwijderen kan ook. Vraag vrijblijvend offertes aan en vergelijk om de beste prijs te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes