Badkamer slopen | Stappenplan | Sloopwerk voor nieuwe badkamer

Heb je een nieuwe woning of wil je een oude badkamer renoveren? Er komen veel verschillende werkzaamheden kijken bij een badkamer slopen. Lees hier welke stappen je moet nemen.

Badkamer in de middel van slopen

Badkamer slopen en renoveren

Waar houd je rekening mee wanneer je de badkamer gaat slopen? Ga je zelf aan de slag of wil je de badkamer laten slopen?

De badkamer slopen: Waar houd je rekening mee?

Er zijn verschillende redenen voor het slopen van een badkamer. Heb je een nieuwe woning gekocht die je wilt renoveren, is badkamer verouderd of ben je toe aan een nieuwe stijl?

Het slopen van een oude badkamer kan wat ingewikkelder zijn dan het lijkt. Het is van belang de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en veilig te werk te gaan. Te grof sloopwerk kan voor schade en lekkage zorgen.

Lees welke werkzaamheden allemaal uitgevoerd moeten worden en waar je rekening mee houd bij de oude badkamer slopen. Ga je zelf aan de slag of wil je de badkamer laten slopen?

Zelf de badkamer slopen kan veel geld besparen, maar het kan ook zwaar werk zijn. Een sloopbedrijf kan een gemiddelde badkamer binnen één dag slopen.

De werkzaamheden

Er kunnen verschillende soorten sloopwerk bij het slopen van een badkamer komen kijken. Afhankelijk van je situatie kan je de gehele badkamer slopen of slechts een paar werkzaamheden uit laten voeren.

 • Douchebak verwijderen
 • Wastafel verwijderen
 • Spiegels verwijderen
 • Bad verwijderen
 • Kraan verwijderen
 • Toiletpot en bidet verwijderen
 • Wandtegels verwijderen
 • Vloertegels verwijderen
 • Puin afvoeren
 • Voorbereidend werk voor de nieuwe badkamer

Stappenplan badkamer slopen

Volg onderstaande stappen wanneer je de oude badkamer gaat slopen. Begin met het afsluiten van water en stroom en zorg ervoor dat je altijd veilig werkt en schade voorkomt.

Water en elektriciteit naar de badkamer afsluiten

Sluit het water af voordat je met het werk begint. Zo voorkom je een nat pak en kan er geen waterschade ontstaan. Het beste kan je ook meteen de elektriciteit afsluiten. Zo weet je zeker dat je veilig aan het werk bent.

Om het water af te sluiten draai je de hoofdkraan dicht zodat de gehele watertoevoer afgesloten is. Vul van tevoren voldoende waterflessen om te drinken en je handen te kunnen wassen en vul eventueel een emmer water om het toilet te kunnen doorspoelen.

Toilet verwijderen

Verwijder de toiletpot en het bidet als deze aanwezig is. Volg de volgende stappen om dit gemakkelijk uit te voeren:

 • Draai de kraan naar de toiletspoeling dicht en trek door zodat de stortbak van het toilet leeg is.
 • Haal zoveel mogelijk water weg.
 • Schroef de pot los. Meestal is de toiletpot vastgezet met schroeven aan de onderkant van de pot.
 • Koppel de waterleiding los met een tang.
 • Snij de kit weg wanneer nodig.
 • Je kan nu de pot verwijderen. Er kan nog water uit lopen wanneer je dit doet. Plaats als laatste een afsluitdop op de afvoer zodat er geen puin in kan komen.

Wastafel verwijderen

Het verwijderen van de wastafel gaat vergelijkbaar aan het verwijderen van de toiletpot. Zoek onder de wastafel naar de knelkoppeling van de waterleidingen.

Maak deze los met een waterpomptang. In de meeste gevallen is de wastafel vastgemaakt met bouten aan de zijkanten. Wanneer de wastafel los is gemaakt kan je het verwijderen. Sluit ook nu de afvoer af met een afsluitdop zodat hier geen vuil in kan komen.

Bad en douchecabine verwijderen

Volg de onderstaande stappen om een bad of douchecabine te verwijderen:

 • Verwijder als eerste de ombouw van het bad of de doucheschotten.
 • Koppel de kraan los.
 • Snij de kit rond de douchecabine of het bad los.
 • Maak de schroef van de afvoer los en verwijder het afvoerputje.
 • Koppel de badoverloop en de watertoevoer los. Sluit de waterafvoer met doppen.

Wanneer de toiletpot, de wastafel en de douchebak of het bad hebt verwijderd kan je de watertoevoer weer aan zetten zodat je weer water kunt gebruiken. Controleer nadat je deze aanzet of alle afsluitingen goed dicht zitten.

Radiator verwijderen

Zet de verwarmingsketel uit of trek de stekker van de ketel uit het stopcontact. Wanneer je dit hebt gedaan kan je de radiator laten leeglopen. De radiator leeglopen doe je door het kraantje open te draaien.

Draai vervolgens de moeren van de leidingen los zodat je de leidingen kan loskoppelen.

Draai ook de bouten los waarmee de radiator aan de muur is bevestigd. Hoe dit precies gaat hangt af van de soort radiator die je hebt. Gebruik afsluitdoppen op de verwarmingsbuizen zodat deze goed gesloten zijn.

Nu kan je de radiator zelf weghalen. Let er goed op dat de radiator stevig staat zolang je ermee werkt. Ook zonder water kan het zwaar zijn.

Elektra verwijderen

Om de elektra te verwijderen moet je eerst de stroom van de badkamer uit schakelen in de meterkast als je dit niet al eerder had gedaan. Wanneer je dit hebt gedaan kan je de lampen, stopcontacten en schakelaars verwijderen.

Voor de veiligheid werk je de draden af met een kroonsteentje of lasdop.

Vloer- of wandtegels verwijderen

De wand- en vloertegels verwijderen kan je het beste als laatste doen. Dit veroorzaakt het meeste puin en kan voor schade aan andere delen van de badkamer zorgen. Tegels verwijderen is een zware klus. Draag altijd een beschermbril en mondkapje en let op het verspreiden van het vuil.

Bij een muur begin je met de bovenste tegels en bij de vloertegels begin je in een hoek. Nadat je één tegel in de hoek hebt gebroken kan je de rest vaak gemakkelijker met hamer en beitel los wrikken.

Voor de vloertegels kan je een elektrische sloophamer gebruiken. Deze kan je inhuren wanneer nodig. Let er op dat je de elektrische vloerverwarming niet beschadigt wanneer je die hebt.

Na het slopen van de tegels zal de vloer of muur vaak geëgaliseerd moeten worden voordat je nieuw tegelwerk kunt plaatsen.

Het slopen van een betonvloer kan ook met een elektrische sloophamer gedaan worden. Zorg ervoor wanneer je geen tegelvloer hebt dat je de juiste maatregelen neemt. Vaak kan je het beste een erkend sloopbedrijf inschakelen voor veilig en kwalitatief werk. De badkamer laten slopen kan in deze gevallen een goede keuze zijn.

Hoeveel kost de badkamer laten slopen?

Schakel een erkend sloopbedrijf in voor het slopen van een badkamer. Zo weet je zeker dat al het sloopwerk goed verloopt, er geen overbodige schade zal ontstaan en hoef je zelf het zware en lastige werk niet uit te voeren.

De kosten van een erkend sloopbedrijf inschakelen kunnen uiteenlopen afhankelijk van wat je wilt slopen. De totaalkosten zijn afhankelijk van de grootte van de badkamer, de hoeveelheid werk, wat er allemaal wel of niet gesloopt moet worden en hoe gemakkelijk het puin na het slopen van de badkamer afgevoerd kan worden.

Het gemiddelde uurtarief van een werknemer ligt tussen de €20 en €40 per uur.

Gemiddelde kosten inschatting voor losse werkzaamheden:

 • Een ligbad verwijderen kost gemiddeld tussen de €50 en €200.
 • Een toilet verwijderen kost gemiddeld tussen de €40 en €100.
 • Een douchebak verwijderen kost gemiddeld tussen de €20 tot €75.
 • Vloertegels verwijderen kost gemiddeld €20 tot €50 per m².
Benieuwd naar de kosten van sloopwerk?
Wij brengen je in contact met professionals uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en voeren de sloopwerkzaamheden uit, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk sloopwerk prijzen

Tips bij de badkamer slopen

 • Sluit van tevoren het water en stroom af. Zo voorkom je waterschade en gevaarlijke situaties.
 • Laat de kranen openstaan nadat je het water hebt afgesloten. Daardoor kan het laatste water eruit lopen dat nog in de leidingen aanwezig was.
 • Draag beschermende kleding. Draag werkhandschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker.
 • Dek de vloer af wanneer je deze wilt laten zitten. Zo voorkom je schade bij het slopen of bij het afvoeren van het puin.
 • Dek alle afvoeren af met een afdekdop zodat er geen puin in kan komen.
 • Span een stuk plastic voor de badkamerdeur. Zo kan vuil en stof niet de rest van de woning in komen.
nieuwe badkamer na slopen

Zelf aan de slag of de badkamer laten slopen?

Overweeg welke werkzaamheden er allemaal nodig zijn voor jouw badkamer. Bepaal of je het zelf gaat doen of dat je kiest voor de badkamer laten slopen.

Hoewel het geld kan besparen om het zelf te doen, kan het lastig en zwaar werk zijn waar je wel de tijd voor moet hebben. Het voordeel van een erken sloopbedrijf inschakelen is dat zij ook voorbereidend werk voor je nieuwe badkamer uit kunnen laten voeren. Wanneer je veel werk na het slopen van de badkamer wilt laten uitvoeren kan je een bedrijf inschakelen dat beide voor je kan doen. Zo heb je snel en gemakkelijk een nieuwe badkamer.

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de werkzaamheden deels zelf uit te voeren. Zo kan je zelf voorbereidend werk uitvoeren, zoals de container inhuren, en kan je zelf het puin afvoeren.

Schakel een betrouwbaar en professioneel bedrijf in om de badkamer te laten slopen. Bekijk meerdere offertes voor een goede inschatting van de kosten.

Sloopwerk: gratis offertes

Van plan om sloopwerkzaamheden te verwijderen? Vul ons formulier in en professionals nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou sloopwerk kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welke type sloopwerken wens je?

2*. Is de woning in bezit?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.


Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes