Op zoek naar de beste radiator? | De Kwaliteitsverschillen

De beste radiator voor in huis werkt simpel, betrouwbaar is natuurlijk lekker goedkoop. Je hebt er immers meerderen nodig.

radiator.jpg

Beste Radiator 2024

De Plieger paneel compact

Deze betaalbare paneel compact van het bekende merk Plieger radiator is zoals we kunnen verwachten echt een goede verwarming.

Plieger staat niet alleen bekend om zijn zorgvuldige aandacht en controle voor zijn producten maar ook voor echt producten van kwaliteit. Deze radiator is namelijk van stevige kwaliteit, doet echt wat hij beloofd en gaat lang mee. Al met al dus kwalitatief hoogwaardige radiator.

Hij verwarmt je huis binnen no-time super goed op. Je voelt direct dat de radiator verwarming veel warmte afgeeft. Zeker in de winter maanden willen we natuurlijk dat het zo snel mogelijk weer lekker warm is in huis en op de gewenste temperatuur.

Verder is deze Plieger paneel compact radiator heel makkelijk aan te sluiten en krijg je de juiste montagematerialen mee geleverd. Je kan deze radiator heel simpel ophangen aan de ophangbeugels die erbij zitten.

Ook vind ik hem er heel keurig uitzien er zit een mooie lak laag over en is netjes afgewerkt. En hij is in veel verschillende maten te kopen.

Als je toch liever een keer wat anders wil kun je er ook voor kiezen om deze radiator in een andere hippe kleur te kiezen er zijn 12 kleuren waar je uit kan kiezen. Maar dan is hij wel wat duurder van prijs. Wil je helemaal gaan voor een strakke design radiator is er ook nog een platte variant (zonder de ribbels aan de zijkant) van deze radiator.

Witte radiator wordt aangepast met draaiknop

Goede prijs-kwaliteit verhouding

De Plieger compact heeft 4 aansluitingen voor de aansluiting van de cv-leiding met warm water en een voor de leiding op afgekoeld water terug te voeren. Overige aansluitingen zijn ook goed te gebruiken voor het onderhoud van deze radiator. Deze functioneren ook uitstekend.

Hij kost wel iets meer maar is wel relatief goedkoop voor een A-merk. Maar je krijgt dan wel de kwaliteit radiator die we graag willen. Daarom vind ik dat hij een welverdiende benaming heeft als beste betaalbare en van goede kwaliteit radiator.

Kortom: De Plieger paneel compact radiator is een mooi en prima product. Doet wat hij moet doen, is duurzaam, geeft veel warmte af, is netjes afgewerkt en is betaalbaar!

Voordelen en nadelen

+Degelijk kwaliteit van Plieger
+Warmt de ruimte goed op
+Duurzaam

-Kost iets meer dan een B-merk radiator.

Radiatoren beste kwaliteit vergelijken

De keuze voor de beste kwaliteit nieuwe radiatoren wil zeggen dat je naar een betrouwbaar systeem en minimale kosten voor de komende jaren kijkt. Deze heeft voor- en nadelen. Bij de meeste verbouwingen heb je namelijk plus- en minpunten en wij geloven bij Verbouwkosten dat je deze beide moet geven. Zo kan een woningeigenaar de beste keuze maken. We zijn voorstander van duurzaamheid dus in eerste instantie zouden we ook de (nadrukkelijke) tip willen geven om je huis gewoon goed te isoleren.

Welke radiator is energiezuinig genoeg

Een zuinigere radiator is niet alleen goed voor milieu maar bespaart ook op je maandelijkse energiekosten. Als mensen dit laatste horen zijn ze meestal iets meer gemotiveerd om het huis beter te isoleren. Daarnaast kan je als je een radiator gaat kopen soms ook voor een net wat efficiënter radiator gaan waardoor ze zuiniger zijn.

Kwaliteitsverschillen bij een radiator

Wat zijn nu de kwaliteitsverschillen tussen radiatoren. Laten we beginnen met de voordelen van een nieuwe radiator kopen:

  • Strakker uiterlijk in huis dan die oude (viezige) modellen
  • Eenduidigheid uiterlijk, soms zie je in 1 huis (en erger nog: in 1 kamer) over de jaren heen meerdere verschillende modellen tegen de muren
  • Betere capaciteits-afstemming op de behoefte
  • Andere afmeting nemen als ze nu nu ideaal zijn (bv te veel daglicht wegnemen)

Nadelen

Nadelen aan nieuwe radiatoren kopen zijn er helaas ook:

  • Leidingen moeten soms verlegd worden (extra kosten)
  • Muurbeugels moeten soms verplaatst of vernieuwd worden
  • En daarvoor moet flink geboord worden met potentiele scheurproblemen tot gevolg

Plaatsen van een radiator

Bij het plaatsen van nieuwe of bestaande radiator kun je ook andere zaken verbeteren. Algemene eigenschappen van de radiator zijn:

  • De stukadoor kan vooraf komen om de muur achter de radiator te stuccen (‘glad te trekken’)
  • Koppelingen zullen minder snel lekken als je de oude eens goed schoonmaakt of nieuwe gebruikt
  • Doorstroom problemen kunnen het rendement laten dalen en bij het afnemen worden die soms vanzelf opgelost (daar heb je niet direct nieuwe voor nodig)
Geniet van een professionele plaatsing
Contacteer ervaringsdeskundigen, vergelijk offertes en vind de perfecte match
arrow Ontvang offertes

Wat kun je met verf fixen

Vieze en lelijke radiatoren kun je schoonmaken en overspuiten of door bijvoorbeeld een autospuiterij echt netjes laten overspuiten. Dat scheelt veel gedoe met leidingwerk verslepen en nieuwe koppelingen kopen, aansluiten en vervolgens lekkages zien te voorkomen.

Hoe schoonhouden en ontluchten

Het schoonmaken van een radiator doet je het liefst alleen met een radiator-plumeau een licht vochtige doek. Eventueel kun je ook gebruik maken van niet-agressieve en niet-schurende schoonmaakmiddelen. De radiatoren ontluchten kan simpel met een ontluchtingssleutel en een doekje om eventueel lekkend water op te vangen.

Als je liever kiest voor verwarming met minder onderhoud kun je ook infraroodpanelen laten plaatsen. Houd rekening met de bijbehorende infraroodverwarming kosten.

Temperatuur instellen op radiator met draaiknop

Soorten

We gaan nu eerst de soorten radiatoren doornemen zodat je weet welke type radiator het best bij jou past:

Paneelradiator

De paneelradiator is de soort radiator die je verreweg het meeste ziet in ons land. Deze bestaat uit een gesloten plaat die voorzien is van verticale kanalen (ribbels). Door de ribbels wordt het contactoppervlak tussen de paneelradiator groter, zodat de radiator veel sneller opwarmt.

Om het totale oppervlak voor warmteafgifte te vergroten, bestaat een paneelradiator vaak uit twee of drie platen en hij is ook bijna altijd wit. Soms worden dunne geprofileerde platen achter of tussen de platen gemonteerd, om de convectie te vergroten. Over het algemeen is een ledenradiator wat lastiger schoon te maken maar je hebt er speciale radiator schoonmaak hulpmiddelen voor, net zoals voor soort 2 die nu volgt.

Het berekenen van de verwarmingscapaciteit die nodig is in huis kan best lastig zijn. De meeste installateurs maken er best een studie van. In de praktijk doe je er bij een ouder huis goed aan minimaal radiatoren te kiezen met minimaal 2 platen. Deze moeten minimaal onder ieder raam komen en bij kamers zonder (veel daglicht) 1 extra. Dit is dus geen berekening maar wel een eerste goed indicatie.

Handen warmen aan verticale radiator

Ledenradiator

Deze leden-/ kolomradiator bestaat uit afzonderlijke warmtekanalen die met elkaar worden verbonden door verticale holle platen (de leden of kolommen). Door deze platen is het oppervlakte bij een ledenradiator groter dan bij een paneelradiator. Hierdoor is het een sterke radiator die veel warmte vasthoudt en afgeeft.

Ledenradiatoren worden met name toegepast in hoge en grote ruimtes waar veel warmte nodig is en ze zijn bijna allemaal wit. Ledenradiatoren zijn in bijna alle uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar en je hebt dus ook horizontale radiatoren en verticale radiatoren.

Design radiatoren

Veel huiseigenaren kiezen voor designradiatoren vanwege het uiterlijk en dan het meeste in de badkamer. De designradiator kan zowel een paneel- als een ledenradiator zijn (dus type 1 of 2). De verschillen in ontwerp en kleur zijn enorm: het kan een radiator met ombouw zijn, met een geheel vlak paneel, of met een geïntegreerde radiatorkraan.

Ieder merk heeft tegenwoordig wel een serie designradiatoren, om aansluiting te vinden bij het dure segment. Let bij aanschaf wel goed op het vermogen van de designradiator: bij het ontwerp wordt vaak vooral gelet op de esthetische aspecten, waardoor de warmteafgifte lager ligt dan bij een standaard radiator met dezelfde afmetingen. Maar dit is echt minder belangrijk voor de meeste mensen.

Radiator zelf bijstellen

Convector

Sommige huizen hebben een zogenaamde convector (wat eigenlijk geen echte radiator is). Het verwarmingselement wordt onder de vloer geplaatst aan de gevelranden en is alleen van boven. Het rooster in de vloer boven de convectorput dient wel vrij te blijven. Een convectorput is met name handig bij schuifpuien en openslaande deuren.

Een tussenschot in de convectorput verdeeld de put in twee verschillende ruimtes. Koude lucht wordt vanuit de kamer in het eerste gedeelte gezogen en verwarmd. Via het tweede wordt de warme lucht terug de kamer in geblazen. Het verwarmingselement van een convectorput heeft maar weinig water nodig waardoor de warmte al binnen enkele seconden voelbaar is en dat maakt hem comfortabel. Het grote nadeel is de viezigheid die zich al snel verzameld in de put.

Raamradiator

De raamradiator is eigenlijk een hele lage leden- of paneelradiator. Deze is maximaal 20 centimeter hoog en wordt aan de vloer bevestigd in plaats van aan een muur. Een ledenradiator is het mooiste. Om de lichtinval minimaal te verstoren is de ruimte tussen de leden groter dan normaal.

Plintradiator

Een plintradiator is een metalen buis met daarop speciaal gevormde aluminium verwarmingsribben of -lamellen. Hij wordt het meeste toegepast in de keuken. Deze plintradiator wordt op de plint gemonteerd en is gemakkelijk toe te passen in alle verbouwingen.

Welke radiator past het beste in je woning?
Contacteer onze experten en onvang advies passend bij jouw situatie
arrow Ontvang offertes

Radiator of een convector

De hoofdkeuze is toch wel tussen een convector en een radiator ‘boven de vloer’. Als je openslaande deuren of een schuifdeur in huis wilt laten maken dan zit zo’n wit metalen element behoorlijk in de weg. Het zomaar afsluiten en afdoppen van de leidingen is gezien de strenge winters niet aan te raden.

Welk type radiator geeft de meeste warmte

De ledenradiator zal vaak de meeste warmte afgeven. Deze soort radiator wordt dan ook veel gebruikt in grote en hoge ruimtes, waar je veel warmte nodig hebt om de temperatuur omhoog te krijgen. Door het grotere oppervlak van deze soort radiator kan er meer warmte worden vrijgegeven en vastgehouden.

Wat is de meest efficiënte radiator

De meest efficiënte radiator is een convector, omdat je daar erg snel de warmte van voelt en deze ook actief de koele lucht uit de kamer kan trekken. Daarentegen is een ledenradiator, weer vanwege het grote oppervlak binnenin, iets efficiënter als het gaat om energieverbruik.

Verschillende soorten verwarmingstoestellen

Prijs voor nieuwe radiatoren

Overigens hebben sommige woningen op dit moment geen radiatoren en ketel (bv alleen gashaard in 1 kamer). Wanneer je nu nog een oud gaskachel systeem heb in de woning, dan zij de kosten hoger dan een eenvoudige vervanging van die gaskachel naar een CV ketel plus radiatoren overigens. Hier zie je de radiator prijzen (en de rest van de installatie) voor verschillende woningtypes.

Kosten CV ketel installatieAantal
Eenheid
Kosten koop en montageTotaalkosten
CV ketel incl thermostaat1st2.000 euro2.000 euro
Radiatoren4st250 euro1.000 euro
CV leidingen30m7,5 euro225 euro
Toeslag wegwerken in muur30m20 euro600 euro
Sloop gaskachel1st100 euro100 euro
Aanhelen vloer/wand/plafond1post250 euro250 euro
Totaalkosten 2k app 50m²4.175 euro
Totaalkosten 3k app 80m²6.500 euro
Totaalkosten Rijwoning 100m²7.500 euro

Goede werking en afstelling voor verwarming

Voordat je nieuwe radiatoren overweegt kan er ook veel gedaan worden met de afstelling van de radiatoren. Het kan namelijk zijn dat er te veel stook kosten maandelijks zijn door slecht afgestelde exemplaren. Goede afstelling hiervan zorgt niet alleen voor meer comfort, vaak is het ook nog eens besparend op de energielasten als je (CV ketel en) radiatoren goed zijn ingesteld.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor verwarming zou je willen?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes