Infrarood verwarming kosten en prijzen overzicht

Je huis met gas verwarmen is vaak een van de grootste kostenposten in je huis. Door over te stappen op infraroodverwarming ben je goedkoper uit en extra duurzaam bezig. Infraroodpanelen hebben geen of weinig onderhoud nodig en hebben een lange levensduur.

kosten infraroodverwarming

Wat kosten infraroodpanelen?

Bij hoogwaardige infraroodverwarming moet je rekening houden met een prijs van € 350 tot € 1000 per element. Kijken we naar het gebruik, dan betekent het dat je een ruimte van 18 vierkante meter met 1 paneel (1000 watt) voor zo’n € 500 kunt verwarmen.

Een grote ruimte van 50 vierkante meter verwarm je met 1 paneel (3000 watt) voor zo’n € 1000. Voor een betere warmteverdeling kun je natuurlijk meerdere panelen in de ruimte plaatsen. Denk hierbij aan 3 a 4 kleine panelen, dit is duurder maar biedt meer comfort.

Benieuwd naar de kosten van een infrarood verwarming?
Wij brengen je in contact met professionals uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse voeren hun werkzaamheden uit, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk verwarming prijzen

Prijsopbouw infraroodverwarming

De prijs van een infraroodpaneel is onder meer afhankelijk van een aantal factoren zoals de afmetingen, het type, de afwerking en het design. De prijs bestaat onder andere ook uit:

  • Hoeveelheid manuren: De installatiekosten zijn gemiddeld hetzelfde bedrag als de aanschaf kosten, dit hangt wel er van af of je het zelf installeert of een professioneel installateur inschakelt.
  • Verbruik van de infraroodverwarming: De kosten zijn ook deels afhankelijk van hoeveel je verbruikt.
  • Type infraroodverwarming: De prijs hangt ook af van hoe je de infrarood wil inzetten, voor bijvoorbeeld elektrische vloerverwarming en of je het gebruikt voor heel het huis of een klein deel van de woning.

Is infraroodverwarming duur in gebruik?

Het aanleggen van een elektrisch infrarood verwarmingspaneel is een flinke investering, maar je zult hierna per jaar lager uitkomen qua kosten. Het onderhoud hoef je je helemaal geen zorgen over te maken, dat kost niets. Fijn toch?

Daarentegen moet er wel nog steeds stroom worden geleverd voor het verwarmen. Dit kan natuurlijk met zonnepanelen, maar je hebt vaak juist de warmte nodig als er weinig zon is. 

Infrarood verwarming nadelen

  • Verwarmt heel plaatselijk waardoor een ruimte niet aangenaam warm wordt
  • Infraroodverwarming is vaak minder geschikt als hoofdverwarming. Het is goed voor de conditie van een huis als je in koude, vochtige maanden elke ruimte geregeld goed op kunt warmen
  • Hoewel de infraroodpanelen vaak modern en strak zijn afgewerkt heb je wel te maken met snoeren die je weg moet werken

Is verwarmen met infrarood zuiniger dan gas?

Infraroodverwarming is over het algemeen goedkoper dan de gewone gas verwarming. Infraroodverwarming is beter voor het milieu in vergelijking met andere soorten verwarming. Denk bijvoorbeeld aan de impact op het milieu van verwarming op gas.

Infraroodverwarming zorgt voor een lokaal verwarmingssysteem dat helpt energie te besparen.

Effectief verwarmen

Infrarood verwarming werkt anders dan gas of elektrische vloerverwarming. Traditionele radiatoren in je huis zorgen ervoor dat de lucht opwarmt, zelfs de beste radiatoren geven een oneven verdeling geeft. Warme lucht stijgt op, dus om de ruimtes comfortabel te houden is het vaak warmer bij het plafond dan op de vloer.

De infraroodverwarming waaruit de warmte komt warmt juist de objecten in de ruimtes op met infrarood straling. De panelen die hiervoor nodig zijn worden vaak op het plafond geplaatst, waarna de straling naar beneden wordt gestuurd. Dit zorgt voor een betere verdeling van de warmte. 

infrarood verwarming prijzen

Wat verbruikt een infrarood paneel?

Infrarood panelen zijn in veel soorten en maten te verkrijgen, je kunt dus zelf kiezen welk vermogen je wil en hoeveel kWh je verbruikt. Het vermogen van de panelen wordt vaak per watt aangeduid, omdat dit heel specifiek kan.

Je kunt bijvoorbeeld panelen van 500 of 700 watt vinden, die meer dan genoeg zijn om een kleine ruimte te verwarmen.

Hoog vermogen

Er zijn ook infraroodpanelen met een vermogen van meer dan 1000 watt. Deze zijn natuurlijk duurder in aankoop en verbruik, maar verwarmen veel meer.

Waar je ook voor kuntn kiezen is een infraroodkachel, echter zijn deze vaak niet geschikt voor het verwarmen van een grote ruimte.

Besparing met infraroodverwarming

De besparing die je krijgt door je verwarming infrarood straling te laten gebruiken, ligt aan meer factoren. Omdat het verwarmen gebeurt door objecten te verwarmen in plaats van lucht, werkt het systeem beter dan je zelf in de kamer bent.

De infraroodpanelen geven snel hun warmte af, dus je hoeft de elektrische infraroodverwarming niet aan te laten staan als je er niet bent.

Bijverwarmen

De keuze is dan of je dit als hoofdverwarming wil gebruiken of bijverwarming. Om hoofdverwarming effectief te laten zijn moet je hele woning goed geïsoleerd zijn, anders verbruik je letterlijk stroom om het buiten op te warmen.

Bijverwarming kan ook de nodige warmte geven op de momenten dat jij het nodig hebt. Bijvoorbeeld als je wil douchen of op je thuiskantoor wil werken.

Hoeveel euro per jaar bespaar je?

Het is lastig om precies te zeggen hoeveel euro per jaar je kunt besparen. Dit ligt onder andere aan de prijs van je stroom en gas, het verbruik en hoeveel uur per dag je de verwarming gebruikt.

Door over te stappen op infraroodpanelen is het mogelijk om 10% tot 30% te besparen op je uiteindelijke rekening.

Besparing per jaar

Stel dat het verwarmen je per maand zo’n € 200 kost, om even makkelijk te kunnen berekenen. De totale kosten worden dan € 20 tot € 60 minder bij gebruik van infraroodpanelen.

Zelfs met een redelijk dure offerte heb je de prijs van de investering dan binnen 3 jaar terugverdiend bij normaal gebruik.

Veelgestelde vragen

Is verwarmen met infrarood goedkoper dan gas

+
Infraroodpanelen zijn goedkoper dan gas, omdat het effectiever verwarmt. Je kunt beter een infrarood paneel aanschaffen dan de gasverwarming een paar graden omhoog doen. Je verdient deze investering ook snel weer terug.

Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief installatie?

+
Voor 10 zonnepanelen inclusief de installatie en omvormer ben je ongeveer € 4.500 kwijt.

Wat kost een infrarood paneel aan stroom per uur?

+
Hoeveel infraroodverwarming per uur kost ligt aan hoeveel watt deze per uur gebruikt. Gemiddeld betaal je rond de € 0,30 per kWh (voor 1000 watt).

Infrarood verwarming: gratis offertes

Van plan om een infrarood verwarming aan te schaffen? Vul ons formulier in en professionals nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou infrarood verwarming kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes