Elektrische vloerverwarming | Voordelen, nadelen en kenmerken

Elektrische vloerverwarming zorgt voor een aangename temperatuur in je woning. Het warmt snel op en zorgt voor een prettig binnenklimaat. Is elektrische vloerverwarming geschikt voor jouw woning?

Plaatsing van nieuwe elektrische vloerverwarming

De kenmerken van elektrische verwarming

 • Elektrische vloerverwarming is snel op temperatuur
 • Het zorgt zo snel voor een comfortabele woonruimte. Het is voornamelijk geschikt voor ruimtes die minder gebruikt worden en minder geschikt als hoofdverwarming of als goede verwarming in de woonkamer
 • De elektrische vloerverwarming wordt gevoed door een draad met elektrische lading die wordt omgezet in warmte. Dit kan in kant-en-klare matten geleverd worden of door middel van een losse kabel.
 • Daarnaast kan elektrische vloerverwarming ook uit een verwarmingsfolie bestaan. Dit is minder effectief en heeft een lager vermogen, maar kan in sommige situaties een geschikte keuze zijn.
 • Elektrische vloerverwarming wordt door middel van een thermostaat in- en uitgeschakeld. Een voordeel van dit systeem is dat je elke ruimte apart in kan stellen en niet de gehele verwarming aan hoeft te zetten wanneer je één enkele ruimte wilt verwarmen. Zo krijg je de gewenste temperatuur snel en zonder overbodig energieverbruik.
 • Het verwarmingssysteem heeft doorgaans een lange levensduur van minimaal 30 jaar en wanneer je een goede leverancier hebt kan je levenslange garantie op het product krijgen.
 • De vloerverwarming is gemakkelijk zelf aan te leggen, wat een stuk plaatsingskosten kan schelen ten opzichte van traditionele vloerverwarming. Het systeem zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Bij het gebruik van radiatoren worden stofdeeltjes meer de lucht in geblazen, terwijl dat bij elektrische vloerverwarming minder gebeurt.

Voordelen

 • Elektrische verwarming is sneller opgewarmd dan een CV installatie
 • Lagere aanschafskosten
 • Verwarmingssysteem is per kamer apart in te stellen
 • Zorgt voor minder droge lucht dan bij CV verwarming
 • Eenvoudig zelf te monteren

Nadelen

 • Duurdere verwarmingskosten door het hoge elektriciteitsverbruik
 • Veertig procent van het vloeroppervlakte moet vrij zijn voor goede werking van het verwarmingssysteem
elektrisch vloerverwarming

Hoeveel kost elektrische vloerverwarming?

De kosten van de aanleg van elektrische vloerverwarming zijn in verhouding laag. Hoeveel de daadwerkelijke kosten zijn hangt af van verschillende factoren zoals om welke ruimte het gaat en welk type vloerverwarming je kiest.

Voorbeeld van de kosten

Verwarmingsmatten van 5 vierkante meter kosten zo’n €240. Dit zijn de kosten exclusief montage weergeven aangezien de matten vaak als doe-het-zelf pakketten worden geleverd. Vraag een offerte aan voor een betere inschatting van de elektrische vloerverwarming prijs voor jouw woning.

Elektrische vloerverwarming laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk vloerverwarming offertes

Elektricien inschakelen

Wanneer je de vloerverwarming zelf aan gaat leggen kan dit veel plaatsingskosten schelen. Mede hierdoor is elektrische vloerverwarming niet erg duur in de aanschaf. Het is echter altijd nodig om een elektricien in te schakelen voor het aansluiten van de vloerverwarming op het netwerk. Dit moet door een erkende professional gedaan worden, en uiteraard zitten hier altijd kosten aan verbonden. Deze komen bij de aanschaf van het materiaal op.

Besparen op verbruik elektrische vloerverwarming

Bij het aanleggen van elektrische vloerverwarming moet je rekening houden met het oplopen van de elektriciteitskosten. De kosten zullen op lange termijn duurder zijn dan bij een CV installatie.

Woonkamer en keuken optie

Elektrische verwarming is voornamelijk geschikt voor ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden. Voor een woonkamer of keuken kan je meestal beter voor CV verwarming kiezen. De hoofdverwarming van een woning kan vooralsnog beter uit een standaard verwarmingssysteem bestaan.

Milieu

Er is op het moment een kentering gaande waarbij elektriciteit in verhouding steeds voordeliger en wenselijker wordt. Daarnaast is het beter voor het milieu door de verminderde broeikasuitstoot vergeleken met CV verwarming. Om minder gas te gebruiken kan je kijken hoe je je huis elektrisch kan verwarmen.

Zonnepanelen

De elektrische vloerverwarming kan uitstekend gevoed worden door zonnepanelen. Door de opgewekte energie kan je de energiekosten laag houden. Deze twee kan je goed combineren voor een duurzaam verwarmingssysteem en lage kosten. Wanneer je zonnepanelen voldoende opleveren kan je de bestaande overcapaciteit gebruiken voor het verwarmen van je woning.

Hoofdverwarming opties

Wanneer je zonnepanelen combineert met de elektrische vloerverwarming kan je er het beste voor kiezen om de vloerverwarming niet rechtstreeks op de omvormer die opgewekte gelijkstroom omvormt naar wisselstroom aan te sluiten. In plaats daarvan sluit je de vloerverwarming beter aan op de netstroom. In dat geval werkt de elektrische vloerverwarming ook wanneer de zonnepanelen niet voldoende stroom opwekken.

Soorten elektrische vloerverwarming

Er zijn drie soorten elektrische vloerverwarming. De vloerafwerking bepaalt welk type verwarming geschikt is voor de ruimte.

Kant-en-klare mat

Kant-en-klare matten worden het meest toegepast. Ze zijn gemakkelijk zelf te installeren. De dunne matten zijn vaak slechts 4 mm dik. Door deze geringe dikte wordt er niet veel ruimte ingenomen door het verwarmingssysteem. Vaak komen de matten bij aanschaf in een doe-het-zelf pakket aan of kan je ze op rol bestellen voor grotere oppervlakken, zodat de montage erg gemakkelijk gemaakt wordt. De matten worden op de afwerkvloer aangebracht. Daarna worden de matten neergelegd en kan de eindvloer geplaatst worden. Deze kan direct op de matten worden geplaatst.

Verwarmingskabels in plaats van matten

Een andere mogelijkheid zijn verwarmingskabels. In dit geval worden één of meerdere elektrische kabels in een lussenpatroon over de vloer verdeeld en vastgemaakt. Deze manier van vloerverwarming is zeer voordelig. De aanschafkosten zijn het laagste en het energieverbruik is het meest effectief.

Nadeel van de kabels

De elektrische kabels zijn tussen de 5 en 8 mm dik. Een nadeel is dat er bij deze methode wel gleuven in de ondervloer gemaakt moeten worden om de kabels in te leggen. Dit kan een stuk meer werk zijn dat het bevestigen van matten of folie.

Verwarmingsfolie

Het plaatsen van elektrische vloerverwarming kan ook door middel van verwarmingsfolie. Dit zijn dunne kunststof folies met koperen verwarmingsbanen binnenin. Het folie is slechts 3 mm dik. Deze methode is enkel geschikt voor kleinere ruimtes. In grotere ruimtes is de werking niet altijd voldoende.

Zelf plaatsen

Het is gemakkelijk op maat te maken en je kan het net als de andere twee methoden gemakkelijk zelf plaatsen. Het folie wordt op dunne isolatieplaten bevestigd. Dit zorgt voor minder warmteverlies aan de onderzijde van de vloer.

Vochtscherm

Na het plaatsen van de elektrische folies wordt er eerst een vochtscherm geplaatst. Daarna kan de eindvloer gelegd worden. Het folie zorgt voor een elektromagnetisch veld. Dit is niet geschikt voor mensen met een pacemaker. Het is mogelijk om een transformator toe te passen. Die zorgt voor een lagere werking van de vloerverwarming zodat het geschikter is voor mensen met een pacemaker of andere reden voor gevoeligheid voor straling.

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Waar traditionele vloerverwarming aan de CV ketel wordt aangesloten wordt elektrische vloerverwarming aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Het is per ruimte apart in te stellen. Elektrische vloerverwarming is voornamelijk geschikt voor kleinere ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden. Wanneer je elektrische vloerverwarming voor bijvoorbeeld de woonkamer gebruikt kunnen de kosten van de elektriciteit erg hoog oplopen.

Wat is infrarood vloerverwarming?

Elektrische verwarming is niet hetzelfde als infrarood verwarming. Bij infrarood verwarming wordt verwarmt door warmtestraling. Deze zijn direct te voelen. Een verschil tussen deze twee soorten van verwarmen is dat infrarood verwarming de warmte afgeeft aan de meubels, wanden en vloeren en elektrische verwarming verwarmt de lucht. Infrarood vloerverwarming is een goed alternatief op elektrische vloerverwarming. Houd rekening met de bijbehorende infraroodverwarming kosten.

Welke soorten vloerbedekking zijn geschikt bij elektrische vloerverwarming?

Niet elke soort vloerbedekking is geschikt voor elektrische vloerverwarming. Sommige materialen geleiden de warmte beter dan anderen. Houten vloerbedekking heeft bijvoorbeeld een vrij goede isolatiewaarde.

Is het een goede optie?

Waar dit normaal gesproken een voordeel zou zijn, is dit bij vloerverwarming juist een nadeel. Het zorgt ervoor dat de vloerverwarming de ruimte minder makkelijk kan verwarmen. Daardoor is houten vloerbedekking niet altijd geschikt. Ook parket of laminaat zijn minder geschikt, al zijn veel zwevende vloeren wel passend. Een zwevende vloer is een niet vastgelijmde vloer. Deze zijn vaak van laminaat of klik- of plak PVC gemaakt.

Geleiding van warmte

Steenachtige materialen zorgen voor de beste geleiding van warmte. Zo kunnen keramische tegels de warmte goed geleiden. Ook marmer, natuursteen en plavuizen zijn zeer geschikt voor elektrische vloerverwarming. Let er op dat je elektrische vloerverwarming combineerd met passende soorten vloerbedekking. Zo voorkom je onnodig energie verbruik.

Tapijten

Bij tapijten moet je opletten van welk materiaal ze gemaakt zijn. Niet elk materiaal is geschikt. Foam is een voorbeeld dat het beste niet met elektrische vloerverwarming gecombineerd kan worden.

vloerverwarming elektrisch

Het plaatsen van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is goed zelf te plaatsen. Er is een stuk minder breekwerk nodig dan bij standaard vloerverwarming. Alleen wanneer je losse kabels gebruikt komt er wat breekwerk bij kijken. Meestal kan je de vloerverwarming vrij eenvoudig op de vloer plaatsen en kan de vloerbedekking daar direct of bijna direct overheen gelegd worden. Hoe dit precies in zijn werk gaat hangt af van welk type vloerverwarming je gebruikt.

Plaatsen op de afwerkvloer

Afhankelijk van de situatie is het ook mogelijk de vloerverwarming direct op de bestaande afwerkvloer te plaatsen. Zo hoef je de oude vloer niet op te breken waardoor het plaatsen van de vloerverwarming zeer snel kan gaan. De aanschaf als doe-het-zelf pakket maakt het monteren extra makkelijk. Je kan er echter ook goed voor kiezen om een vakpersoon in te schakelen. Zij zullen voor een snelle en effectieve montage zorgen. Vraag zo nodig om advies wat de beste elektrische vloerverwarming is voor jou.

Schakel een bevoegde elektricien in

Daarnaast is het altijd nodig om een professional in te schakelen voor het aansluiten van de verwarming wanneer deze gemonteerd is. Hiervoor is altijd een bevoegde elektricien nodig. Bekijk voor de exacte prijs vrijblijvend een offerte voor elektrische vloerverwarming.

Veel gestelde vragen

Wat kost 50 m2 elektrische vloerverwarming?

+
Elektrische vloerverwarming kost zo’n € 75 tot € 90 per vierkante meter, dit komt neer op € 4750 in totaal.

Is elektrische vloerverwarming duur in gebruik?

+
Nee, het is gemiddeld zelfs goedkoper dan het gebruik van gas.

Is elektrische vloerverwarming duurder dan gas?

+
Nee, elektrische vloerverwarming is goedkoper dan gas.

Wat verbruikt elektrische vloerverwarming?

+
Elektrische vloerverwarming verbruikt tussen de 100 en 150 kilowattuur per vierkante meter.


Gratis en vrijblijvend vloerverwarming offertes

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes en vergelijk de prijzen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor verwarming zou je willen?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes