Hoe kan ik mijn huis elektrisch verwarmen?

Elektrische verwarmen biedt niet alleen duurzaamheid, maar ook diverse andere voordelen. Hier lees je niet alleen alle mogelijkheden van elektrische verwarmen, maar vind je ook meer informatie over het maken van de beste keuze en wanneer een elektrisch verwarming een goede keuze is.

huis elektrisch verwarmen

Je huis elektrisch verwarmen

Zonder dat je er wellicht bij stilstaat verbruik je dagelijks elektriciteit. Een groot deel van de elektriciteitskosten gaat vaak naar de verwarming.

Je wil, vooral in de winter, een lekker warm huis en dit brengt kosten met zich mee. Een duurzaam alternatief op gas is elektrisch verwarmen. Zo voelt de afgegeven warmte nog nét wat comfortabeler aan!

Cv-ketel op aardgas maakt veel kosten

Veel huishoudens hebben op dit moment nog een centrale verwarming op aardgas. De ketel verbrandt aardgas dat het water verwarmt dat door de circulatiepomp naar de verwarming wordt gepompt.

Gas wordt echter schaarser en daardoor ook telkens duurder: er zijn dan ook steeds meer huishoudens die ervoor kiezen om voor andere vormen van verwarming te gaan gebruiken. Deze slimme oplossingen dringen de energiekosten terug.

Elektrisch verwarmen op verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren waarop de warmte wordt uitgestoten: dit kan via het uitblazen van warme lucht zoals bij een luchtverwarming, maar ook via straling of door middel van de airco als verwarming gebruiken.

Er zijn meerdere soorten elektrische verwarming waar je voor kunt kiezen, je kiest gewoon voor de manier die het beste bij je wensen past!

Ontdek de voordelen van elektrische verwarming

De elektrische verwarming biedt meerdere voordelen. Het is in de eerste plaats een goed en ecologisch alternatief voor aardgas. Dit wordt steeds schaarser en daardoor ook een stuk duurder.

Overstappen naar elektrische verwarming brengt meerdere voordelen met zich mee:

  • Een elektrische verwarming wordt snel warm, omdat de ingebouwde weerstand de vloeistof in de radiator snel opwarmt
  • Het is mogelijk om met zonnepanelen of een warmtepomp je eigen duurzame energie op te wekken voor de elektrische verwarming
  • Het is erg makkelijk om de elektrische verwarming te plaatsen: je bent niet veel tijd kwijt aan een ingewikkelde installatie
  • Met een (slimme) thermostaat erbij hou je de fijnste temperatuur in huis constant

Alle soorten elektrisch verwarmen

Er zijn meerdere manieren waarop het mogelijk is je woning elektrisch te verwarmen. Welke keuze voor jou het meest aantrekkelijk is is niet alleen afhankelijk van jouw eigen wensen, maar ook van de mogelijkheden die jouw woning biedt.

Elektrische verwarming is ongelofelijk veelzijdig. Benieuwd naar de manieren waarop je jouw woning elektrisch kunt verwarmen?

1: Warmtepomp

Verwarmen door middel van elektriciteit

Een warmtepomp lijkt in eerste instantie op een cv-ketel, welke op aardgas werkt. Het belangrijke verschil met een warmtepomp is dat deze werkt op elektriciteit. Een lucht/water warmtepomp maakt het water warm en pompt dit rond naar de radiatoren en eventuele vloerverwarming. Dit is hetzelfde principe als een cv-ketel, alleen het verschil is dat de warmtepomp hiervoor elektriciteit gebruikt en geen gas.

De werking uitgelegd

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp? Het water wordt eerst verwarmd en dit wordt vervolgens rondgepompt via een leidingcircuit door het huis of gebouw. De warmte wordt opgewekt uit de buitenlucht: hier wordt warmte onttrokken en vervolgens gebruikt voor het verwarmen van water voor de verwarming.

Een belangrijk voordeel van een warmtepomp is dat het veel minder elektriciteit gebruikt, nog minder dan een elektrische boiler of vloerverwarming. Een warmtepomp is dan ook de meest duurzame keuze: het is wel een flinke investering, maar daar krijg je uiteindelijk ook veel voor terug.

Voordelen van een warmtepomp

  • Je hebt niet te maken met gaskosten en daarnaast is er sprake van een lagere CO2-uitstoot
  • De onderhoudskosten zijn laag, hiermee is de warmtepomp een goede investering voor de lange termijn
  • Je verhoogt het zelfverbruik en hebt hierdoor veel meer inzicht in hoeveel je verbruikt
  • Het is heel goed mogelijk de warmtepomp te combineren met een vloerverwarming
  • Met zonnepanelen is een nul-op-de-meter woning zeer goed mogelijk.

2: Elektrische verwarming

Een tweede optie die je hebt is het plaatsen van een directe elektrische verwarming. Zo krijg je elektrische hoofdverwarming. Hieronder vallen niet alleen de elektrische kachel waarmee de lucht verwarmd wordt en de elektrische radiator, maar ook de elektrische vloerverwarming.

Voordelen van elektrische verwarming

De voordelen van deze elektrische kachels zijn dat de montage zeer eenvoudig is, een stuk makkelijker dan een warmtepomp. Een mogelijk nadeel van dit type verwarming is dat het vaak veel elektriciteit verbruikt, waardoor de kosten alsnog hoger uitvallen. Het is daardoor vooral aan te raden om een elektrische verwarming alleen te plaatsen in ruimtes waar je snel warmte nodig hebt, bijvoorbeeld de badkamer.

Laag in aanschafprijs

Zowel een elektrische vloerverwarming als een elektrische radiator en verwarming zijn zeer makkelijk te installeren in je woning. Daarnaast is de aanschafprijs vrij laag: dit maakt het aantrekkelijke opties voor het elektrisch verwarmen van je woning. Om de kosten zo laag mogelijk te houden kun je er voor kiezen om zelf je energie op te wekken met zonnepanelen. Zo wordt je volledig zelfvoorzienend.

3: Elektrische kachel

Een elektrische kachel is efficiënt, gemakkelijk te gebruiken en veelzijdig. Daarnaast zijn ze ontworpen met aandacht voor energie-efficiëntie. Programmeerbare thermostaten en timerfuncties stellen je in staat de warmteafgifte te regelen en energie te besparen door de kachel alleen te laten werken als dat nodig is. Ook hebben elektrische kachels vaak ingebouwde veiligheidsfuncties.

Andere optie: infraroodverwarming

Er zijn ook nog een aantal andere mogelijkheden voor het elektrisch verwarmen van je woning. Een infraroodverwarming is een van de opties die wat meer bekend is: je verwarmt je woning door middel van infraroodpanelen.

De infrarood verwarming werkt op elektriciteit en maakt gebruik van straling om zo mensen en objecten te verwarmen. De kosten van elektrische verwarming zijn goed betaalbaar, omdat het minder stroom verbruikt. De installatie is snel geregeld, het enige dat je nodig hebt is een elektrische voeding voor de panelen.

Elektrische verwarming badkamer

Voor in de badkamer heb je speciale elektrische radiatoren. Deze bieden een efficiënte manier om comfortabele warmte te leveren, waar voor de badkamer traditionele verwarmingssystemen mogelijk niet voldoende zijn. 

Handdoekradiatoren als bijverwarming

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor handdoek radiatoren. Deze dienen niet alleen als warmtebron, maar ook als handige plek om handdoeken op te hangen en te drogen. Dit zorgt voor een fijne en opgeruimde badkameromgeving. 

Zuinige verwarming

Daarnaast is het gebruik van zo’n badkamer verwarming energie-efficiënt. Het biedt bijvoorbeeld als mogelijkheid om de verwarming alleen in de badkamer te activeren. 

Hoe kies je de beste verwarming?

Je hebt de keuze uit meerdere opties voor het elektrisch verwarmen van je woning. Wat voor jou de beste keuze is, hangt onder andere af van jouw eigen wensen en budget.

Voor optimale resultaten en besparing is het aan te raden om voor een goede warmtepomp te kiezen, hier kun je op de lange termijn de meeste profijt van hebben. Een nadeel hiervan is echter dat de aanschafprijs hoger ligt en de installatie kost ook wat meer tijd.

Vergunning

Verder heb je in de meeste gevallen een vergunning nodig. Het is dan ook goed mogelijk om voor een elektrische verwarming in de vorm van een elektrische boiler of radiator te kiezen.

Het is wel goed om te weten dat deze opties vaak meer stroom verbruiken. Je kunt er ook voor kiezen om deze opties te combineren met het plaatsen van zonnepanelen.

Hoeveel kost elektrisch verwarmen per dag?

De kosten van elektrisch verwarmen zijn afhankelijk van je verbruik en hoeveel je gebruik maakt van de verwarming. In de winter zal je logischerwijs veel meer stroom verbruiken voor het opwarmen van je woning, waardoor de kosten ook hoger liggen. Op dit moment kost elektriciteit €0,20 per kWh. De kosten voor een boiler op elektrisch zullen gemiddeld € 420 per jaar zijn.

Een vloerverwarming die volledig aanstaat zal per 1m2 ongeveer 0,16 kWh per uur verbruiken: zo kun je de uiteindelijke kosten berekenen. De kosten van een elektrische warmtepomp ligt tussen de €5.000 en €9.000.

Prijzen van een elektrische verwarming

Dit zijn de prijzen voor de aanschaf van een elektrische verwarming:

Totaal vermogenPrijsVerwarmingsdraden 12 cmVerwarmingsdraden 18 cm
320 Watt€ 952 m²3 m²
520 Watt€ 1154 m²6 m²
730 Watt€ 1305 m²7,5 m²
930 Watt€ 1406 m²9 m²
1080 Watt€ 1608 m²12 m²
1760 Watt€ 19013 m²19 m²
2070 Watt€ 24516 m²24 m²
2350 Watt€ 29520 m²30 m²

Wat kost 2000 watt per uur?

De kosten van elektriciteit worden uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Een kilowattuur is gelijk aan het gebruik van 1000 watt gedurende één uur. Wanneer je dus een apparaat hebt dat 2000 watt per uur verbruikt is dit dus 2 kilowattuur (kWh).

Wanneer de prijs per kWh bijvoorbeeld € 0,30 – € 0,35 is, betaal je dus € 0,60 – € 0,70 om een apparaat van 2000 watt één uur te laten werken.

Huis elektrisch verwarmen?
Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk de offertes

Gasvrij wordt de norm

Elektrische verwarming is verkrijgbaar in verschillende soorten: de een is zuiniger dan de ander, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze een einde maken aan het gebruik van aardgas. Doordat de inzet een zoveel mogelijk gasvrij Nederland is, kiezen steeds meer huishoudens voor een duurzamere toekomst met elektrisch het huis verwarmen. Daarmee helpen we fossiele brandstoffen terugdringen.

Het is dan ook heel goed mogelijk om diverse opties te kiezen: of je nu alleen een elektrische boiler voor de badkamer kiest of een combinatie van elektrische radiatoren die werken op opgewekte energie van de zonnepanelen.

Is het goedkoper om je huis elektrisch te verwarmen dan met gas?

De kosten van het verwarmen van je huis met elektriciteit in vergelijking met gas hangen af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de efficiëntie van je verwarmingssysteem, de energieprijzen en de specifieke omstandigheden van jouw woning.

Dit is bijvoorbeeld de isolatie van je woning.

Wat is de beste manier om je huis elektrisch te verwarmen?

De meest populaire opties zijn de lucht/water warmtepomp en lucht-lucht-warmtepompen: dit zijn grote investeringen waar je uiteindelijk ook veel voor terug krijgt. Je verbruikt veel minder energie en daarnaast is het goed mogelijk om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Op deze manier heb je de ideale duurzame combinatie.

Elektrische radiator verstandig in goed geïsoleerde woonkamer

Het is goed mogelijk om een elektrische verwarming te laten plaatsen: het is belangrijk om je eerst goed te verdiepen in de mogelijkheden. Op basis hiervan kun je keuzes maken, vergeet hierbij ook niet naar de toekomst te kijken. Elektrische verwarming zal bijvoorbeeld veel effectiever zijn in een goed geïsoleerd huis. Goede isolatie mag eigenlijk niet ontbreken.

Bepaalde mogelijkheden brengen hogere kosten met zich mee, maar hebben uiteindelijk een hoog rendement en zorgen ervoor dat je binnen een aantal jaar zelfvoorzienend bent.

Ontdek al je mogelijkheden en kies de beste elektrische verwarming!

Veel gestelde vragen

Wat is de goedkoopste manier om elektrisch te verwarmen?

+
De goedkoopste manier om elektrisch te verwarmen is met een warmtepomp. Deze heeft alleen wel hoge aanschafkosten. Een infrarood kachel heeft redelijk lage aanschaf- en gebruikskosten en is dus gemiddeld de goedkoopste optie.

Wat is goedkoper verwarmen met gas of elektrisch?

+
Gas is nog steeds een goedkopere manier van verwarmen. Maar elektrisch verwarmen wordt steeds beter, dus hopelijk is het in de toekomst goedkoper om met elektriciteit te verwarmen.

Is elektrisch verwarmen de toekomst?

+
Elektrisch verwarmen is zeker de toekomst. Omdat Nederland in 2050 van het gas af moet zijn, zullen we in de toekomst alleen nog maar elektrisch verwarmen.

Wat is de zuinigste elektrische verwarming?

+
De zuinigste soort elektrische verwarming is infrarood verwarming. Het verbruikt weinig elektriciteit en verwarmt alleen wat voor het paneel staat.

Offerte om je huis elektrisch te verwarmen

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor verwarming zou je willen?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.


Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes