Boiler kosten | De verschillende opties en prijzen op een rij

Een goede boiler zorgt voor warm water in de keuken en badkamer en hoeft niet veel te kosten. Met een goedkope boiler heb je snel warm water zonder warmteverlies in lange leidingen. Wat kost het en waar moet je rekening mee houden?

boiler kosten

Wat kost het plaatsen van een boiler?

Gemiddeld genomen kost een boiler ongeveer € 400 tot € 1.500 exclusief installatie. De prijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort boiler, het volume, de energiebron en eventuele specifieke wensen en extra opties. Hiermee kan de prijs vlug oplopen. Naast de kosten in aanschaf betaal je ook nog eens installatiekosten. De installatiekosten van een boiler liggen gemiddeld tussen de € 150 en € 2.000.

Nieuwe boiler laten plaatsen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Wij brengen je in contact met ervaren loodgieters uit je buurt. Deze dienst is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Raadpleeg een expert

Prijzen verschillen per soort

Boilers zijn onder te verdelen in een aantal soorten, verschillend in kosten:

 • Elektrische boiler
 • Gasboiler
 • Warmtepompboiler
 • Zonneboiler

Elektrische boiler en warmtepompboiler op stroom

Een elektrische boiler en warmtepompboiler verwarmt het water door middel van een verwarmingselement. Het voordeel ten opzichte van een gas variant is dat ze kleiner zijn, minder onderhoud nodig hebben, geen rookgasafvoer door gevel of dak nodig hebben en geen zuurstof nodig hebben. Ze kunnen dus overal geplaatst worden waar water en elektriciteit aanwezig zijn.

Het nadeel is de hogere energierekening omdat de boiler elektriciteit verbruikt. Met een energiemeter kun je dit handig meten. Andere nadelen zijn: de langere benodigde opwarmtijd en dat er soms een speciale elektra aansluiting nodig is, plus een eigen groep in de meterkast.

Wat kost een elektrische boiler?

Een elektrische boiler is relatief goedkoop. Van de verschillende soorten boilers is deze variant namelijk het goedkoopst. Je betaalt in de praktijk gemiddeld € 180 voor een elektrische boiler van 10 liter, terwijl een boiler met een inhoud van 150 liter ongeveer € 450 kost. De boiler van 10 liter wordt meestal in de keuken geplaatst, terwijl de boiler van 150 liter voor de badkamer wordt gebruikt.

Wat verbruikt een elektrische boiler per jaar?

Een elektrische boiler verbruikt gemiddeld zo’n 1.800 kWh per jaar, voor een gemiddeld huishouden. Het is dus goed om dit mee te nemen in de kosten voor een boiler. Daar staat wel tegenover dat je een lager verbruik in gas hebt.

Is een elektrische boiler goedkoper dan gas?

Ondanks dat je met een elektrische boiler vanzelfsprekend meer elektriciteit verbruikt, ben je alsnog goedkoper uit met een dergelijke boiler dan wanneer je gas gebruikt. Een elektrische boiler is namelijk goedkoper dan een gasboiler, omdat de energiekosten voor stroom lager liggen dan voor gas. Dit is dan ook een groot voordeel en heeft voor veel mensen invloed op de keuze voor het type boiler. 

Gasboiler

In het midden van het waterreservoir van een gasboiler zit verticaal de vlampijp, met daaronder de gasbrander. Bij het tappen van warm water wordt het verbruikte water hierin aangevuld en op temperatuur gebracht. Hierbij ontsteekt de brander niet direct. Er stroomt dan wel nieuw water in, maar de boiler ontsteekt pas als de watertemperatuur onder het ingestelde minimum komt. De watervoorraad in de boiler wordt aan de onderzijde via een inlaat aangevuld met koud water zodra warm water via een uitlaat aan de bovenzijde wordt afgenomen.

Snel warm water

De aansluiting voor de koud wateraanvoer van de gasboiler zit aan de bovenkant, maar het water wordt via een pijp tot onderin het waterreservoir geleid. Zo wordt de waterkolom als het ware omhoog geduwd. Het water beweegt dus eenvoudigweg van beneden naar boven. Hierin mengt het koude water zich dus niet of nauwelijks met het warme water omdat koud water zwaarder is dan warm water en dus naar onder zakt.

Het waterpeil blijft altijd constant en het water raakt dus niet op zoals vaak wordt gezegd. Het enige is dat de boiler de warmwatervraag op dat moment niet aan kan. De opwarmtijd van koud water is te lang om de temperatuur op dat moment op peil te houden. Dit komt doordat water een hoge warmtecapaciteit heeft en dus veel energie nodig heeft om op temperatuur te komen.

Zonneboiler

Het zonneboiler model maakt gebruik van de gratis warmtestraling op het element van het zonlicht. Ze liggen daarom op het dak en hoe meer zon, hoe warmer het water wordt. Na-verwarmen is dan soms bijna niet meer nodig. Ze worden op dezelfde manier opgewarmd als de gasmodellen, maar de verwarming van het circulerende water vindt plaats in een zonnecollector.

Merken

Naast de verschillende soorten heb je bij een boiler ook de keuze uit meerdere merken, met verschillende kosten:

 • Vaillant
 • Daalderop
 • Atag
 • AWB
 • Itho
 • Nefit
 • Bosch
 • Ferroli
 • Grohe
 • Inventum
 • Nibe
 • Remeha
Boiler.jpg

Wanneer een nieuwe boiler kopen en installeren?

De meeste huizen hebben een moderne HR-ketel en dit is bijna altijd een combiketel. Dit wil zeggen dat het zowel warm water voor je centrale verwarming levert als warm water dat uit de kraan komt. Dan is een boiler installeren in principe niet nodig. Wanneer kun je dan wel het best voor de aankoop van een geschikte boiler kiezen? Dat is in de volgende gevallen:

 • Als er geen combiketel is
 • Als het gebouw en de gebruiker vaak meer warm water vragen dan de combiketel aan kan
 • Als je niet volledig afhankelijk wilt zijn van gas (kies dan voor een additionele elektrische boiler)
 • Als je sneller warm water wilt in de keuken of badkamer
 • Bij lange leidinglengtes, om geld te besparen
 • Bij meerdere gebouwen die warm water nodig hebben

Nadelen boiler aansluiten

Je ziet ze lang niet in ieder huis vanwege deze nadelen:

 • Verbruikt relatief veel energie (behalve de zonneboiler)
 • Ze zijn niet echt nodig bij een normaal huis met moderne combiketel of waar een cv-ketel is geplaatst

Boiler laten installeren door ervaren installateur

Wanneer je eenmaal besloten hebt dat je een boiler wilt aanschaffen en welk type en merk je voorkeur heeft, moet deze natuurlijk ook geïnstalleerd worden. Ondanks de extra kosten voor installatie van de boiler is het aan te raden om dit uit te besteden aan een installateur. Zo weet je zeker dat de boiler op de juiste manier aangesloten wordt en naar behoren werkt. Vraag diverse offertes aan bij specialisten in de buurt om de gemiddelde kosten te vergelijken. 

Offertes vergelijken

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes