Thermostaat verwarming vervangen | Bedraad versus draadloos

De thermostaat vervangen is slim als de huidige oud is en niet meer het huis zuinig kan verwarmen. Je verspilt dagelijks veel geld door zo’n onnauwkeurige thermostaat je woning overbodig te verwarmen of te veel af te laten koelen.

Thermostaat-verwarming-vervangen.jpg

Oude en nieuwe thermostaat

Veelal is het nodig om je oude kleine thermostaat te vervangen als hij 10 jaar of ouder is. Vooral in oude huizen hangt vaak een verouderde kleine draaithermostaat met vaak ook een oude CV-installatie. Met een dergelijke kwikthermostaat kun je maar beperkt de temperatuur regelen. De thermostaat verwarming vervangen van tijd tot tijd brengt daarbij ook nog eens extra voordelen met zich mee.

Digitale thermostaat

Door je thermostaat verwarming te vervangen door een digitale moderne klokthermostaat kun je exact inregelen wanneer de verwarming aan- en uit gaat. Dit is fijn want het zorgt ervoor dat je huis in de ochtend perfect warm is wanneer je wakker wordt. Daarnaast zal hij ook automatisch uitgaan wanneer je gaat slapen en hier begint het nog maar mee. Zo’n moderne slimme thermostaat kan veel meer.

Thermostaat app aansluiten

Met de app bedien je hem plus je hebt een touchscreen beeldschermpje aan de muur of op de tafel staan. Dat is niet alleen mooi maar vooral erg handig en comfortabel. Tevens zal het ervoor zorgen dat je gasrekening lager wordt. Hieronder zie je stap voor stap hoe je je thermostaat eenvoudig zelf kunt vervangen. Plus je leest waar je op moet letten bij het laten vervangen ervan.

Wat voor thermostaat kies je?

Heb je stadsverwarming of verwarming via een warmtenet dan passen niet alle thermostaten. Heb je een cv-ketel dan ben je vrijer in het kiezen van je thermostaat. De beste thermostaat (voor het huis bedienen) is meestal de slimste keuze. Deze zijn niet duur meer en geven je heel veel mogelijkheden om het huis comfortabeler te verwarmen en tevens geld en gas water en licht te besparen met efficiënt verwarmen.

Aan/uit thermostaat en modulerende thermostaat

Let wel op voor je een nieuwe thermostaat kiest want er zijn aan/uit thermostaten en modulerende.

Aan/uit thermostaat

Denk aan een stoplicht, dat kent 3 kleuren: rood, oranje en groen. Een aan/uit thermostaat kent er 2: rood en groen. Deze thermostaat schakelt de cv-ketel alleen in of uit, een middenweg is niet. Als de thermostaat een nieuwe warmteaanvraag bij de cv-ketel doet, draait de cv-ketel elke keer op volle toeren en verbruikt hij keer op keer veel stroom. Wanneer de gewenste kamertemperatuur behaald is, schakelt de thermostaat de cv-ketel weer uit.

Modulerende thermostaat

Een modulerende cv-ketel kent wel een middenweg, er is nu de kleur oranje. De modulerende thermostaat warmt het water van de cv-ketel op tot een bepaald warmteniveau. En telkens wanneer de kamertemperatuur daalt, gebruikt de cv-ketel dat eerder verwarmde water om de ruimte te verwarmen. De cv-ketel gaat dus niet elke keer aan en uit, maar staat constant ‘rustig’ aan en houdt het warmteniveau op pijl. De energiezuinige techniek modulatie.

Kamerthermostaat vervangen

Het vervangen van een kamerthermostaat is een belangrijke stap om de werking van je verwarming te verbeteren en de temperatuur in huis te optimaliseren. Hierbij komen verschillende onderdelen kijken, waaronder de kosten van vervanging en de mogelijkheden om specifieke onderdelen zoals de thermostaatknoppen, radiatorkoppen en thermostaatkranen te vernieuwen.

Kosten van thermostaat verwarming vervangen

De kosten voor het vervangen van een kamerthermostaat kunnen variëren afhankelijk van het type thermostaat dat je kiest en of het om een bedrade of draadloze installatie gaat. Over het algemeen kunnen de kosten voor het vervangen van een thermostaat verschillen van € 85 tot € 325, afhankelijk van het merk, model en de werking. Het kan verstandig zijn om bij het vervangen van een thermostaat ook rekening te houden met installatiekosten als je het door een professional laat doen.

Thermostaatknop, radiatorkoppen en thermostaatkraan vervangen kosten

Het vervangen van losse onderdelen zoals thermostaatknoppen, radiatorkoppen en thermostaatkranen kan verschillen in kosten, meestal tussen enkele tientjes tot honderden euro’s per stuk, afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Het vernieuwen van deze onderdelen kan de werking van het hele systeem verbeteren, de temperatuur kan per kamer geregeld worden en mogelijk wordt er op deze manier energie bespaard. Het kan verstandig zijn om advies te vragen bij een specialist om te bepalen welke specifieke onderdelen het meest geschikt zijn voor jouw situatie.

Thermostaat verwarming vervangen

Bedraad versus draadloos

Bij het kiezen van een thermostaat voor je verwarmingssysteem is een van de belangrijkste keuzes de keuze tussen bedraad en draadloos. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van jouw behoeften en de complexiteit van de installatie.

Bedrade thermostaat

Het is een verwarmings accessoire dat behoort tot de categorie kamerthermostaten. Een kamerthermostaat is bedoeld om de temperatuur in huis te regelen. Je stelt een ideale behaaglijke temperatuur in. Bedraad slaat op de verbinding tussen thermostaat en cv-ketel. Hiermee activeert de thermostaat de cv-ketel om de verwarming aan of uit om die ingestelde temperatuur te bereiken.

Comfort in huis

De thermostaat zorgt voor een constante warmte zonder ongewenste temperatuurvariaties. Voor een optimaal comfort wordt een temperatuur van 19 graden in de hoofdvertrekken aangeraden. De thermostaat houdt de temperatuur automatisch op peil.

Energiebesparing

Heb je verwarming zonder kamerthermostaat dan krijg je zeker schommelingen in de temperatuur in de verschillende ruimtes. Dit door factoren als een slechte isolatie, het vaak openen van deuren of het aanzetten van elektrische apparaten die warmte produceren.

Temperatuurschommelingen regelen

Een kamerthermostaat helpt je die temperatuurschommelingen tegen te gaan. Hij probeert het gebruik van de ketel strikt te beperken tot wat nodig is. Een ideaal hulpmiddel om geld te besparen en het milieueffect van de verwarming te beperken.

Draadloze thermostaat

Een andere groep kamerthermostaten zijn de draadloze thermostaten. Deze thermostaat is niet rechtstreeks op de verwarmingsketel aangesloten. Hij werkt op een batterij en communiceert via radiogolven met de verwarmingsketel. De verwarmingsketel is voorzien van een ontvanger. De kamerthermostaat bevindt zich in de kamer en meet daar de omgevingstemperatuur en is de kamertemperatuur lager dan de ingestelde temperatuur dan stuurt de kamerthermostaat een startsignaal naar de verwarmingsketel.

Uitzetten van de ketel

Is de behaaglijke en gewenste temperatuur bereikt, dan geeft de draadloze thermostaat de opdracht de ketel uit te zetten. Een draadloze thermostaat kun je op elke gewenste plek in huis plaatsen. Zo heb je er bijvoorbeeld geen last meer van dat de zon er de hele dag op schijnt.

Voor- en nadelen

Zowel een bedrade als een draadloze thermostaat hebben hun voor- en nadelen. Het is maar net wat jij belangrijk vindt.

Bedrade thermostaat

✅ Meestal geen extra voeding nodig
✅ Stabiele verbinding
❌ Thermostaat kan niet verplaatst worden

Draadloze thermostaat

✅ Plaats de thermostaat waar je wilt
✅ Vaak beter referentiepunt
❌ Voeding via netstroom of batterijen

Installeren

  • De thermostaat moet gemonteerd worden op een van de binnenmuren
  • Op een hoogte van 1,5 meter (vanaf de vloer gemeten)
  • De thermostaat moet uit de zon geplaatst worden
  • Hij mag niet boven een verwarming worden geplaatst
  • Mag niet in de buurt van de buitendeur of raam gemonteerd worden.
thermostaat vervangen 1

Dit kan allemaal een negatief effect hebben op de werking van je kamerthermostaat.

2-zwakstroomdraden

Een thermostaat werkt meestal op basis van 2-zwakstroomdraden. Hierdoor wordt de cv-ketel aangestuurd. In de thermostaat zelf zit vaak een batterij die zorgt voor de stroomvoorziening (er zijn ook thermostaten waarin geen batterij zit en de voeding moet dan vanaf de cv ketel komen).

3-draden

Kijk hoeveel draden er uit de muur komen, want dan heb je meestal 3-draden nodig. Tevens is het van belang om te kijken hoeveel volt de thermostaat qua voeding nodig heeft. Het kan 24 volt of 220 volt zijn.

thermostaat vervangen 2

Thermostaat installeren

De thermostaat zet je vast met de bijgeleverde schroeven en pluggen. In de montagebeschrijving staat duidelijk weergegeven hoe de draden die uit de muur komen aangesloten dienen te worden op de thermostaat.

Bedraad vervangen voor draadloos

Je wil je bedrade thermostaat vervangen door een draadloos exemplaar. Deze elektra aanpassing kun je zelf doen of laten doen. Dat kan door op de originele thermostaataansluiting een RF-module te plaatsen. Deze staat continu in verbinding met de thermostaat en zorgt dat je de vrijheid om de thermostaat overal in huis neer te zetten of op te hangen. Via apps is een thermostaat van dit soort vaak te bedienen.

Let goed op de aanduiding hoe de batterij geplaatst moet worden.

Batterij

Indien een thermostaat op batterijen kan functioneren verschilt het enorm wat voor een soort batterij je moet gebruiken. Bij ene heb je voldoende aan een knoopcelbatterij. En bij andere thermostaat AA of AAA batterijen.

Elektrische thermostaat plaatsen

Ook verschilt het per thermostaat hoeveel batterijen er geplaatst moeten worden. Oplaadbare batterijen lijken minder goed te werken in een thermostaat, hij blijft vaak aangeven dat de batterij leeg is. Ook is het belangrijk kwaliteit batterijen te gebruiken en niet de goedkope exemplaren (die worden heel snel leeggetrokken en blijf je dus vervangen).

Batterij vervangen

De batterij van de thermostaat kan je prima zelf vervangen. Het is een kwestie van oude batterijen eruit en nieuwe erin. De thermostaat zal alle instellingen onthouden die gekoppeld zijn met de verwarmingsinstallatie. Er verschijnt een symbool dat aangeeft dat de batterij leeg of bijna leeg is (derde symbool van rechts bovenin). Ik dat geval heb je meestal nog een paar dagen de tijd om de batterij te vervangen.

thermostaat vervangen 3

Gebruiksaanwijzing

Je moet alleen weten waar de batterij zit en met wat voor een batterij je te maken hebt. Dit is allemaal terug te lezen in de gebruiksaanwijzing van de thermostaat, zo kun je zorgen dat je de juiste batterij in huis hebt. Om batterijen te vervangen hoef je geen stroom van het systeem te halen. Soms zijn de batterijen via de achterkant bereikbaar en soms via een opening of klepje aan de voorkant van de thermostaat.

Veelgestelde vragen

Kan je zomaar een nieuwe thermostaat vervangen?

+
Ja dit kan, maar als je niet technisch bent is het verstandig een professional in te schakelen.

Wat kost het vervangen van een thermostaat?

+
Een nieuwe thermostaat zelf kost ongeveer € 85, met de installatiekosten en overige kosten erbij kom je uit op ongeveer € 325.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes