Besparing hybride warmtepomp | Hoeveel kun je besparen?

Door een hybride warmtepomp te installeren, zul je al snel op je energierekening besparen. Waar deze besparing precies door komt en hoe je deze zo groot mogelijk kunt maken, heb je voor een goed deel zelf in de hand. Krijg de grootste besparing met een hybride warmtepomp en neem de volgende stap tot een energiezuinig huis!

hybride warmtepomp met besparing

Hoeveel bespaar je met hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp bespaar je tot wel 70% van je huidige gasverbruik. Deze flinke besparing komt omdat de hybride warmtepomp je huis zal verwarmen in plaats van de CV-ketel. De CV-ketel springt pas bij als het buiten te koud is geworden voor de warmtepomp om goed te kunnen werken. Omdat je met dit hybride verwarmingssysteem niet alleen maar op je CV-ketel hoeft te vertrouwen, zul je dus minder gas gebruiken.

Jaarlijkse besparing

Een gemiddeld verbruik voor een huishouden is ongeveer 1.200 m³ gas. Een hybride warmtepomp bespaart daar tot wel 70% op, wat betekent dat je gemiddeld 840 m3 gas minder zult verbruiken. Met de hybride warmtepomp ga je wel meer elektriciteit verbruiken, waardoor je niet de complete besparing terug zult zien op de energierekening. Daarentegen zul je met een hybride warmtepomp alsnog besparen, omdat het extra stroomverbruik minder zal kosten dan wat een HR-ketel aan gas zou verbruiken.

Subsidie

De hybride warmtepompen kosten gemiddeld € 7.000 tot € 11.000, inclusief installatie en BTW. Deze kosten kunnen deels worden vergoed door een subsidie, bijvoorbeeld de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Door deze aantrekkelijke subsidie en mogelijkheden tot gunstige leningen is het een stuk makkelijker om een hybride warmtepomp te laten installeren. Ook kun je vaak subsidie aanvragen wanneer je extra gaat isoleren, want een warmtepomp werkt beter wanneer je een goed geïsoleerd huis hebt.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Hoe de hybride warmtepomp werkt

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen. De warmtepomp bestaat uit een buitenunit en binnenunit. De binnenunit van de hybride warmtepomp hangt naast je huidige CV-ketel. De buitenunit plaatsen de installateurs meestal tegen een buitenmuur. Je hebt vaak geen nieuwe CV-ketel nodig om de warmtepomp te kunnen aansluiten, al zal een nieuwe HR-ketel zuiniger zijn dan een oude. Zodra de koude dagen komen en de buitentemperatuur lager wordt, zal de CV-ketel bijspringen en je huis verder verwarmen. Ook komt warm tapwater vaak nog van de CV-ketel af met dit hybride systeem.

Goede isolatie is goud waard

Bij een slecht geïsoleerd huis zul je weinig besparen met een hybride warmtepomp. De warmtepomp zorgt dan wel voor de verwarming, maar wanneer deze warmte snel weer naar buiten ontsnapt omdat ergens isolatie ontbreekt, zal de warmtepomp hier niet tegenop kunnen. Toch heb je vaak geen ingrijpende verbouwing nodig wanneer je voor een hybride installatie wilt kiezen. Zelfs een matig geïsoleerd huis zal al genoeg zijn om je gasverbruik te minderen.

Energiebesparende maatregelen

Wanneer je voor een warmtepomp én energiezuinige maatregelen kiest, zul je al snel veel meer besparen dan wat hierboven is uitgerekend. Een matig geïsoleerde hoekwoning of vrijstaande woning kan al veel CO2 uitstoot verminderen door in de ramen dubbel glas door HR++ of triple glas te vervangen, vloerverwarming aan te leggen en betere isolatie in de spouw, vloer en dak aan te brengen. Ga óók isoleren wanneer je in iets anders dan een gemiddelde hoekwoning woont, want het scheelt altijd in je gasverbruik.

Zonnepanelen

Als je goede isolatie hebt, een nieuwe CV-ketel en nog verder wilt besparen, dan zijn zonnepanelen de volgende stap om te zetten. De hybride warmtepomp haalt energie van de zonnepanelen om met deze zonne-energie op een energiezuinige manier je woning te verwarmen. De extra stroom die je met de hybride warmtepomp gaat gebruiken, kun je op deze manier opvangen. Hierdoor zal je energierekening nog lager worden. Ook is het goed om te plannen voor de toekomst, want het is slim om zo veel mogelijk van je eigen opgewekte elektriciteit zelf te gebruiken. Met een hybride warmtepomp kun je veel meer van dit overschot goed gebruiken.

besparen warmtepomp

Hybride of elektrische warmtepomp

De grootste besparing zul je vinden wanneer de volledig elektrische warmtepomp ingezet kan worden. Met deze type warmtepomp komt de volledige verwarming van de warmtepomp, en hoeft de CV-ketel helemaal niet meer worden ingezet. Daarentegen kan het erg duur zijn om je woning all-electric ready te maken. Je bestaande radiatoren moeten worden vervangen, de isolatie moet helemaal top zijn, er kan een grote verbouwing nodig zijn voor je met een volledig elektrische pomp je woning verwarmen kunt.

Hybride warmtepomp gemiddeld beter

Wanneer je voor een hybride warmtepomp kiest, kun je veel sneller gas gaan besparen en energiezuinig wonen. Je gebruikt met een hybride warmtepomp namelijk meteen minder gas, terwijl je vaak jouw huidige radiatoren kunt blijven gebruiken en niet per se een nieuwe ketel nodig hebt. Een kleine warmtepomp is vaak al genoeg voor een gemiddeld huis, waarna je verder kunt gaan sparen om helemaal van het gas af te gaan. De terugverdientijd van de hybride warmtepomp ligt ook lager dan voor een andere soort warmtepomp.

Aandachtspunten

Je weet inmiddels dat een goede isolatie belangrijk is voor de warmtepompen, maar een goede plaatsing is dat ook. Een buitenunit maakt geluid, wat hinderlijk kan zijn voor de buren en jezelf, helemaal wanneer de buitenunit staat op de buitenmuur. Je kunt in plaats daarvan de buitenunit in de tuin of op het dak zetten. Ook kunnen niet alle CV-ketels op hybride warmtepompen worden aangesloten. Maar als je toch de CV-ketel moet gaan vervangen, dan kun je wel meteen kiezen voor een zuinige ketel die wel op de pomp kan worden aangesloten. Aangezien dit vanaf 2026 verplicht is, kun je net zo goed al meteen gaan besparen en de investering terugverdienen.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes