Vermogen warmtepomp | De juiste capaciteit vinden
Je warmtepomp dient over de juiste capaciteit te beschikken om je woning voldoende te kunnen verwarmen. In dit artikel vind je alle informatie over het vermogen van een warmtepomp.
Juiste vermogen warmtepomp bepalen
Wanneer je besluit om een warmtepomp aan te schaffen is het belangrijk om voor het juiste vermogen te kiezen. Het vermogen van een warmtepomp wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Het aantal kWh dat je warmtepomp heeft, bepaalt de capaciteit van je warmtepomp, oftewel de maximale kracht die je warmtepomp kan leveren.
Te lage capaciteit warmtepomp
Wanneer je warmtepomp niet genoeg capaciteit heeft, kan deze de ruimtes in je huis niet voldoende warm houden. Heb je een hybride opstelling en werkt jouw warmtepomp dus samen met de cv-ketel, dan is de kans groot dat deze continu bijspringt om je huis toch te kunnen verwarmen, zeker op koude dagen. Een warmtepomp is dan niet rendabel: je cv-ketel doet immers nog het meeste werk en je besparing is minimaal.
Te hoge capaciteit warmtepomp
Toch is een te hoge capaciteit van de warmtepomp ook niet wenselijk. Dit kan het geval zijn bij een all-electric warmtepomp. Deze warmtepomp vervangt je cv-ketel volledig waardoor je helemaal van het gas af bent. Een te hoge capaciteit kan er voor zorgen dat je warmtepomp veel meer stroom verbruikt dan eigenlijk nodig is, waardoor het rendement weer vermindert. Bovendien is de aankoopprijs hoger. Met een laag rendement van de warmtepomp door een hoge stroomvraag is dit de investering niet waard.
Hoe vermogen warmtepomp berekenen?
Om de benodigde capaciteit van je warmtepomp te berekenen kun je de volgende formule gebruiken:
Benodigde capaciteit warmtepomp (in kW) = (benodigde vermogen per m² * oppervlakte van te verwarmen ruimtes (in m²) * beta factor) / 1000
Hoeveel kw per m² heeft een warmtepomp in mijn woning nodig?
Het benodigde vermogen van je warmtepomp hangt onder meer af van de isolatie van je woning. Het energielabel geeft aan hoe goed je woning is geïsoleerd en loopt van energielabel A tot en met G. Heeft jouw woning energielabel A, B of C? Dan is je woning goed geïsoleerd en hoeft de capaciteit van je warmtepomp minder hoog te zijn dan bij energielabel D, E of F. De volgende tabel geeft weer wat gemiddeld de benodigde hoeveelheid Watt per vierkante meter woonoppervlakte is.
Energielabel benodigde hoeveelheid Watt per m²
- G 110 W/m²
- F 90 W/m²
- E 75 W/m²
- D 68 W/m²
- C 60 W/m²
- B 55 W/m²
- A 50 W/m²
Vermogen warmtepomp op basis van gasverbruik
Naast de isolatie van de woning is ook het huidige gasverbruik een belangrijke factor voor het vermogen van de warmtepomp. Wanneer je bijvoorbeeld een groot gezin hebt en daarmee een hoog jaarlijks verbruik, zal je vanzelfsprekend ook een warmtepomp met een hoger vermogen nodig hebben om dit te kunnen opvangen. Je huishouden moet immers genoeg warmte en warm water hebben, het hele jaar door.
Bèta-factor
De bèta-factor is hoeveel procent van de totale warmteafgifte wordt verzorgd door de warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp werkt je warmtepomp namelijk samen met je cv-ketel. Dit betekent dat je cv-ketel kan bijspringen wanneer er een hoge warmtevraag is, bijvoorbeeld op koude winterdagen met een buitentemperatuur onder de 4 graden Celcius. Het advies is om een bèta-factor van 0,4 aan te houden in je berekening.
Het beste rendement haal je wanneer je warmtepomp 80% van het werk doet en de cv-ketel de overige 20%. Is dit het geval, dan is je bèta-factor 0,8. Heb je een all-electric warmtepomp die je cv-ketel volledig vervangt? Dan zorgt je warmtepomp voor 100% van de warmteafgifte. Je bèta-factor is dan 1.
COP-waarde
Het is daarnaast ook goed om te kijken naar de COP-waarde van een warmtepomp. Deze waarde geeft de verhouding weer tussen het verbruikte vermogen en het geleverde vermogen, oftewel de hoeveelheid elektriciteit die de warmtepomp verbruikt en de hoeveelheid warmte die geleverd wordt. Met een warmtepomp heb je namelijk wel te maken met extra stroomverbruik, maar het grote voordeel is dat je huidige gasverbruik omlaag zal gaan.
Rekenvoorbeeld warmtepomp capaciteit
Stel: je hebt een woning van 200 m² met energielabel D. Je hebt overweegt een hybride opstelling waarbij je warmtepomp in het beste geval zorgt voor 80% van de warmtevoorziening. Je bèta-factor is dus 0,8. In deze situatie is de benodigde capaciteit van je warmtepomp dus (68 * 200 * 0,8) / 1000 = 10,88 kW.
Kies je ervoor om je huis volledig te isoleren en verandert je energielabel hierdoor naar A? Je hebt nu een minder hoog vermogen nodig: (50 * 200 * 0,8) / 1000 = 8 kW. Je kunt nu een warmtepomp met een lagere capaciteit aanschaffen. Deze zijn goedkoper in de aanschaf, waardoor je sneller je investering kunt terugverdienen en uiteindelijk fors kunt besparen.
Soort warmtepomp kiezen
Wanneer je weet wat het benodigde vermogen van je warmtepomp is, kun je bepalen welke soort warmtepomp het beste bij jouw woning past. Een warmtepomp voor een appartement heeft bijvoorbeeld minder vermogen nodig dan een warmtepomp voor een vrijstaand huis. Door hier rekening mee te houden kun je de beste keuze maken.
Benodigd vermogen warmtepomp: meer dan 10 kW
Heb je meer dan 10 kW aan vermogen nodig voor je warmtepomp? Kies dan voor een geothermische warmtepomp, bijvoorbeeld een bodem/water of water/water warmtepomp. Een andere optie is een lucht-water warmtepomp.
Benodigd vermogen warmtepomp: minder dan 10 kW
Heb je een minder hoge benodigde capaciteit van de warmtepomp? Kies dan voor een lucht-water of lucht-lucht warmtepomp, die energie uit de buitenlucht haalt.
Warmtepomp: gratis offertes!
Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.