Een grondwater-warmtepomp maakt gebruik van de warmte die zich in de grond bevindt om je huis te verwarmen. Het is een zeer efficiënte verwarmingsmethode, maar het vereist wel aanzienlijke investeringen. In dit artikel leer je over de werking ervan, de beschikbare systemen, en wat je kunt verwachten qua kosten voor de installatie ervan. Bekijk de warmtepomp offerte
Grondboringen nodig voor je warmtepomp of niet?
Grondboringen zijn voor je warmtepomp nodig wanneer je kiest voor een grond-waterwarmtepomp. Als je besluit om een lucht-luchtwarmtepomp of een lucht-waterwarmtepomp te gebruiken, die beide warmte uit de lucht halen, hoef je geen grondboringen te laten doen. In dat geval volstaat een buitenunit.
Aan de andere kant, als je kiest voor een grond-waterwarmtepomp die de warmte uit de grond haalt, dan zijn grondboringen wel nodig. Dit type warmtepomp is over het algemeen duurder in aanschaf, maar heeft een hoger rendement.
Hoeveel boringen en hoe diep boren?
Om ervoor te zorgen dat je warmtepomp optimaal presteert, is het essentieel dat de grondboringen op de juiste locatie en op de juiste manier worden uitgevoerd. Het aantal benodigde boringen en de diepte ervan kunnen variëren, dus het is verstandig om hierover advies in te winnen bij een professionele installateur.
Wat vergunningen betreft, is het belangrijk om te weten dat voor lucht-luchtwarmtepompen of lucht-waterwarmtepompen doorgaans geen vergunning nodig is. Voor geothermische warmtepompen is dit echter vaak wel het geval. Het is raadzaam om bij je gemeente te informeren voordat je een warmtepomp installeert, omdat de regelgeving kan variëren.
Soms is er geen vergunning nodig, maar moet je wel een melding doen. Bovendien kan de gemeente aanvullende voorwaarden opleggen, ongeacht het type warmtepomp dat je installeert. Het is dus verstandig om dit vooraf te controleren om problemen te voorkomen.
Hoe werkt een warmtepomp met gesloten bronsysteem
Een bodembron bestaat uit één of meerdere grondboringen waarin je collectoren plaatst. Deze collectoren vormen dan een gesloten bronsysteem en worden gevuld met een antivriesmengsel. De temperatuur in de bodem, die ongeveer 12 graden is, wordt opgenomen door deze collectoren.
In de warmtepomp wordt deze temperatuur verhoogd door compressie, waarna de warmte wordt overgedragen aan het warmtecircuit in je huis. Als je een warmtepomp met een bodembron gebruikt, kun je zelfs in de zomer gratis koelen. De warmtepomp zorgt er dan simpelweg voor dat het gesloten bronsysteem de temperatuur laat circuleren.
Hoe wordt een grond-waterwarmtepomp geïnstalleerd?
Grond-waterwarmtepompen, ook wel geothermische warmtepomp genoemd, maken gebruik van buizensystemen, de gesloten bronsystemen, onder de grond, die zowel horizontaal als verticaal kunnen worden geïnstalleerd. Bij een horizontaal gesloten systeem is er een groot grondoppervlak nodig, maar hoeft er niet diep geboord te worden. De verticaal gesloten bronsystemen neemt minder ruimte in beslag, maar vereist diepere boringen, wat de prijs doorgaans hoger maakt. Toch staat tegenover deze hogere kosten vaak een beter rendement.
Verticaal en Horizontaal bronsysteem
Een geothermisch systeem werkt door een netwerk van buizen in de grond te gebruiken om warmte die in de grond aanwezig is eruit te halen. De keuze tussen horizontale of verticale plaatsing van de buizen hangt af van de beschikbare ruimte bij de woning. Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen.
Horizontale plaatsing
Bij deze methode worden de buizen op een diepte van minstens anderhalve meter horizontaal in de grond geplaatst. Deze diepte is belangrijk omdat de grond op die diepte vorstvrij en voldoende warm is. Het benodigde oppervlak bedraagt ongeveer twee keer het woonoppervlak, wat gemiddeld neerkomt op 200 tot 400 vierkante meter.
Als het buizennetwerk te klein wordt gedimensioneerd, kan de vloeistof in de buizen bevriezen. Om dit te voorkomen, moet er meer antivriesvloeistof worden toegevoegd, maar dit leidt tot een dikkere vloeistof die moeilijker te verpompen is. Hierdoor zal de pomp meer energie verbruiken, wat het rendement verlaagt. Met een te klein buizennetwerk loop je dus het risico dat de investering niet wordt terugverdiend.

Voordelen van een horizontaal buizennetwerk:
- Een horizontaal netwerk biedt een relatief constant rendement en een hoge Coefficient of Performance (COP).
- De graafwerkzaamheden zijn doorgaans minder kostbaar dan bij een aansluiting van een verticaal buizennetwerk.
- Het systeem is gesloten, wat betekent dat de koelvloeistof wordt hergebruikt.
- In de zomer is het mogelijk om over te schakelen op natuurlijke koeling.
Nadelen van een horizontaal buizennetwerk:
- Er is een aanzienlijke hoeveelheid grondoppervlak vereist.
- Het grondoppervlak mag niet worden beplant.
- Tijdens het stookseizoen daalt de temperatuur van de ondiepe bodem. Omdat de buizen niet diep in de grond liggen, is het rendement lager dan bij een verticaal systeem, waarbij de buizen veel dieper in de grond zitten en er dus nauwelijks temperatuurdalingen zijn.
Verticale plaatsing met aardsonden
Een verticale plaatsing van buizen wordt vaak gekozen wanneer er onvoldoende horizontaal grondoppervlak beschikbaar is. Bij dit systeem worden diepe boringen uitgevoerd, met een diepte die varieert van 25 tot 150 meter, afhankelijk van de bodemsamenstelling en het gewenste vermogen van het systeem.
Vanaf een diepte van ongeveer 50 meter blijft de temperatuur constant. Seizoenswisselingen hebben dan nog maar weinig invloed op deze temperatuur, waardoor het rendement van de grond-water warmtepomp het hele jaar door hoog blijft. In de boorgaten worden kunststof slangen geplaatst die worden aangesloten op de verdamper van de grond-water warmtepomp.
Voordelen van een verticaal buizennetwerk:
- Seizoenswisselingen hebben vrijwel geen invloed op het rendement, dus er is een constant hoge efficiëntie.
- Er is weinig grondoppervlak nodig.
Nadelen van een verticaal buizennetwerk:
- Diepe boringen kunnen kostbaar zijn.
- De exacte benodigde boordiepte is vooraf moeilijk te berekenen.
Rendement van een grond-water warmtepomp: bodemsamenstelling
Het rendement van een geothermisch systeem is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid warmte die de grond kan absorberen. Dit hangt niet alleen af van de diepte, maar ook van het type grond. Bijvoorbeeld, een leemachtige ondergrond heeft een rendement dat twee keer zo goed is als bij een droge zandgrond. Naast een geschikte ondergrond is het ook essentieel dat de woning zeer goed geïsoleerd is.
Dit geldt natuurlijk voor alle verwarmingssystemen, maar als je investeert in een grond-water warmtepomp, wil je er zeker van zijn dat het op lange termijn de moeite waard is. Een doordachte verwarmingsinstallatie is dan van groot belang. Het kan zelfs zijn dat een ander type warmtepomp in jouw specifieke situatie rendabeler is. Het is daarom verstandig om goed geïnformeerd te worden voordat je een beslissing neemt.
Veelgestelde vragen
Hoe diep mag ik boren voor warmtepomp?Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de warmtepomp offerte ►