Een ventilatie warmtepomp is een energiezuinige oplossing voor huizen met een mechanisch ventilatiesysteem. Dit type ventilatiewarmtepomp maakt gebruik van de warmte in de afgevoerde ventilatielucht om je huis te verwarmen. Dit helpt niet alleen energie te besparen, maar kan ook leiden tot lagere energiekosten. Bovendien zijn er subsidies beschikbaar voor de aanschaf van ventilatiewarmtepomp, wat de investering aantrekkelijker kan maken. Bekijk de warmtepomp offerte
Wat is een ventilatie warmtepompboiler?
Een gewone warmtepomp zorgt voor warm water voor de centrale verwarming. Voor warm water uit de kraan en de douche worden meestal een boiler, een hygiëne buffervat of een HR combi-ketel gebruikt.
Een warmtepompboiler is speciaal ontworpen om op een energiezuinige manier warm tapwater te produceren. Net als een ventilatiewarmtepomp maakt een warmtepompboiler gebruik van ventilatielucht als warmtebron.
Een warmtepompboiler werkt samen met een hybride warmtepomp en wordt uitsluitend gebruikt om het water voor de kranen en de douche te verwarmen. Hierdoor kun je op een efficiënte manier warm tapwater bereiden.
Maar wat is die warmtepompboiler dan?
Een warmtepomp en een warmtepompboilers kunnen twee afzonderlijke apparaten zijn, maar er zijn ook combi-warmtepompen waarbij beide functies in één toestel zijn geïntegreerd. De keuze tussen deze opties hangt af van je specifieke situatie.
Een warmtepompboiler is een energiezuinige manier om warm water te leveren en werkt op een vergelijkbare manier als een ventilatiewarmtepomp. Het maakt gebruik van de lucht uit het ventilatiesysteem om water te verwarmen, maar in plaats van warm water voor de centrale verwarming, wordt het gebruikt om tapwater voor bijvoorbeeld de keuken of badkamer op te warmen. Dit is een efficiënte manier om warm water te produceren met hergebruikte warmte uit de ventilatielucht.
Volledig elektrische ventilatiewarmtepomp
Een ventilatielucht warmtepomp kan relatief eenvoudig worden geïnstalleerd in bestaande woningen die al zijn uitgerust met een mechanische ventilatie systeem. De enige vereiste is meestal het vervangen van de bestaande mechanische ventilatiebox door de ventilatielucht warmtepomp.
Hierdoor kun je efficiënt gebruikmaken van de bestaande infrastructuur van het mechanische ventilatie systeem om je huis te verwarmen en te voorzien van warm water. Dit kan een kosteneffectieve en milieuvriendelijke manier zijn om je verwarmingssysteem te verbeteren en energie te besparen.
De mechanische ventilatie centrale ventilatie unit blijft normaal functioneren in de woning, maar de warmte uit de afgevoerde lucht wordt nu door de ventilatielucht warmtepomp opgevangen. Deze hybride warmtepomp voegt verse lucht toe aan de opgevangen warme lucht en verwarmt deze, zodat de warme lucht weer de woning kan binnenstromen. Hierdoor wordt de woning efficiënt verwarmd met behulp van de warmte uit de ventilatielucht.
Energiebron ventilatiewarmtepomp
De ventilatiewarmtepomp haalt zijn energie uit de koude lucht die normaal gesproken naar buiten wordt afgevoerd uit de woning. Deze warmtepomp kan de temperatuur van deze lucht verhogen tot ongeveer 35 graden Celsius.
De warmte die wordt opgewekt door de ventilatiewarmtepomp kan worden opgeslagen in een buffervat of boiler. Aangezien de temperatuur in de woning doorgaans constant is, heeft de ventilatiewarmtepomp meestal een vergelijkbare aanvoertemperatuur als een lucht-water-warmtepomp. Dit betekent dat de ventilatiewarmtepomp efficiënt kan werken en je huis kan verwarmen door gebruik te maken van de warmte die uit de afgevoerde frisse lucht wordt gehaald. Dit is een milieuvriendelijke en kostenefficiënte manier om je huis te verwarmen.
Besparing ventilatiewarmtepomp
Dankzij het tijdelijke prijsplafond voor energieprijzen in 2023 zul je met een ventilatiewarmtepomp nog steeds besparen op je energierekening, ondanks het hogere stroomverbruik. Het prijsplafond houdt de kosten voor gas en elektriciteit binnen bepaalde grenzen, wat gunstig is voor huishoudens met een hoger elektriciteitsverbruik.
Met een ventilatiewarmtepomp gebruik je minder gas, wat al resulteert in besparingen. Zo bespaar je op de gaskosten maar ook op de slijtage van je hr ketel. En het extra elektriciteitsverbruik wordt alleen boven een bepaalde drempel volgens de marktprijs in rekening gebracht. Over het algemeen blijft een ventilatiewarmtepomp een energiezuinige en milieuvriendelijke keuze voor verwarming, en het prijsplafond voor energieprijzen in 2023 zal waarschijnlijk de financiële impact van de overstap naar deze technologie enigszins verzachten. Over een aantal jaar zal jouw hr ketel overbodig zijn.
Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?
Om een ventilatiewarmtepomp te installeren, moeten er bepaalde voorwaarden worden vervuld. Het belangrijkste is dat de woning is uitgerust met een geschikt balansventilatiesysteem. De mechanische ventilatiebox moet in staat zijn om de juiste hoeveelheid warme ventilatielucht door de bestaande woning te laten circuleren. Vervolgens moet het afgiftesysteem worden geëvalueerd en berekend om de juiste ventilatiewarmtepomp te kunnen selecteren.
Als de verkeerde soort warmtepomp wordt gekozen, kan dit leiden tot onnodig hoog energieverbruik, of het elektrische element kan onnodig veel energie verbruiken. Het is dus van groot belang om bij deze keuze advies in te winnen, zodat er een goed functionerend verwarmingssysteem kan worden geïnstalleerd. Hierdoor kun je energie-efficiëntie bereiken en je huis op een efficiënte en duurzame manier verwarmen met behulp van de ventilatiewarmtepomp.
Ventilatiesysteem in huis
Een ventilatiesysteem in een woning zorgt ervoor dat de gebruikte lucht wordt afgevoerd en dat er verse binnenkomende lucht wordt aangevoerd, wat zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen, zoals natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en hybride mechanische ventilatie aanwezig.
Natuurlijke ventilatie maakt gebruik van luchtstromen die ontstaan door drukverschillen in hoeveelheid lucht in de woning, bijvoorbeeld via ramen en deuren. Dit is een energiezuinige optie, maar het is afhankelijk van de omgeving en het weer, wat soms beperkingen kan opleveren.
Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp samen met een buffervat?
Met een warmtepomp buffervat kun je niet alleen extra energie besparen, maar het verlengt ook de levensduur van de ventilatiewarmtepomp.
Een buffervat is een reservoir met een capaciteit variërend van ongeveer 500 tot 3000 liter dat wordt geplaatst tussen de warmtepomp en het verwarmingssysteem. In dit vat wordt warm water opgeslagen.
Dit betekent dat de warmtepomp niet voortdurend hoeft in- en uit te schakelen om het warme water op de juiste temperatuur te houden. Dit in- en uitschakelen, ook wel bekend als pendelen, kan leiden tot pieken in het energieverbruik en slijtage van de warmtepomp.
Het buffervat zorgt voor een gelijkmatigere toevoer van warm water, wat resulteert in een meer stabiele werking. Het is zeker de moeite waard om te overwegen als een investering die energie bespaart en de levensduur van je ventilatiewarmtepomp verlengt.
Kun je van het gas af met een ventilatiewarmtepomp?
Het klopt dat de meeste ventilatiewarmtepompen in combinatie met een hr-ketel worden gebruikt om de warmte- en warmwaterbehoeften van een woning te dekken. Dit hybride systeem biedt betrouwbaarheid, omdat de cv-ketel kan bijspringen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld tijdens extreem koude periodes of wanneer er een grote vraag naar warm water is.
Er zijn echter enkele uitzonderingen en andere configuraties waarbij je gedeeltelijk of zelfs volledig van gas kunt afstappen:
Gecombineerde systemen:
Sommige warmtepompen zijn ontworpen om meerdere warmtebronnen te gebruiken, zoals buitenlucht, bodem en ventilatielucht. Deze gecombineerde systemen kunnen de verwarming en het warmwatercomfort van een hele woning verzorgen zonder de noodzaak van een cv-ketel.
Ventilatie warmtepompboiler:
Een ventilatiewarmtepomp kan ook worden gebruikt om warmte te leveren aan een boiler voor warm water, terwijl een andere warmtebron, zoals een zonneboiler of een elektrische naverwarmer, het water verder verwarmt. Dit kan nuttig zijn als je huis is aangesloten op een warmtenet.
Zeer goed geïsoleerde woningen:
In zeer goed geïsoleerde woningen kan een ventilatiewarmtepomp in combinatie met een elektrische naverwarmer het hele huis van voldoende warmte voorzien. Een zonneboiler met elektrische naverwarming kan worden gebruikt voor warm water.
De geschikte configuratie hangt af van jouw specifieke situatie, inclusief de energiebehoefte van je huis, de beschikbaarheid van warmtebronnen en je bereidheid om volledig van gas af te stappen. Het is raadzaam om een deskundige installateur te raadplegen om het meest geschikte systeem voor jouw woning te bepalen.

Tips om zuinig te verwarmen met een warmtepomp
Besparing op vermogen is altijd mogelijk, ook met een warmtepomp. Hier zijn tips om je huis met een warmtepomp zuinig te verwarmen:
1. Verwarm alleen de kamers waar je bent.
Zet de verwarming uit in de kamers waar je niet bent, zelfs in de slaapkamers. En zorg ervoor dat de deuren gesloten zijn. Je kunt deuren automatisch laten sluiten met een deurveer. Om je bed warm te maken, kun je een kruik of een elektrische deken gebruiken.
2. Stel de thermostaat in op een lagere temperatuur, als je thuis bent.
Als je het koud hebt, kun je jezelf warm houden met extra kleding of een deken op de bank. Als de verwarming al op 19 graden staat, probeer dan te zien of je deze nog een graadje lager kunt zetten.
3. Verminder de temperatuur van de thermostaat ‘s nachts of wanneer je weg bent, met maximaal 2 graden.
Als je gaat slapen of overdag niet thuis bent, kun je de temperatuur maximaal 2 graden lager zetten. Op die manier bespaar je meer energie dan wanneer je het huis ‘s ochtends of ‘s avonds opnieuw moet verwarmen. Je kunt een klok- of slimme thermostaat gebruiken om de temperatuur automatisch aan te passen.
4. Controleer het stroomverbruik van je warmtepomp en let op veranderingen of storingen.
Je kunt hiervoor een energiemeter, slimme stekker of energieverbruiksmanager met slimme tussenstekkers gebruiken.
5. Als je een hybride ventilatiewarmtepomp gebruikt en je isolatie is niet optimaal, overweeg dan om de temperatuur 3-5 graden te verlagen.
Dit kan soms zuiniger zijn omdat je minder warmte verliest. Het is echter belangrijk om de juiste omschakeltemperatuur te kiezen, waarbij je de minste CO2-uitstoot hebt. Dit is de temperatuur waarbij de warmtepomp stopt en de cv-ketel begint te werken. Een professionele installateur kan je helpen bij het vinden van de juiste instelling.
Vloerverwarming met een volledig elektrische oplossing
Een nieuwbouw goed geïsoleerde woning kan uitstekend worden verwarmd met een all-electric oplossing, zoals een warmtepomp. Deze oplossing is ideaal voor nieuwbouwwoningen waarbij je de verwarming op een lage temperatuur kunt instellen.
Als de vloerverwarming in huis geschikt is is voor lage temperaturen en goed is geïnstalleerd, kan de ventilatiewarmtepomp de ruimte efficiënt verwarmen. De optimale watertemperatuur voor vloerverwarming ligt tussen de 30 en 33 graden Celsius, en dit kan een ventilatiewarmtepomp met zeer weinig energie produceren. Dit maakt het een energiezuinige keuze voor het verwarmen van je huis.
Veelgestelde vragen
Welk ventilatiesysteem met warmtepomp?Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen: