Ventilatiewarmtepomp | Een energiezuinige oplossing

ventilatiewarmtepomp met unitEen ventilatie warmtepomp is een energiezuinige oplossing voor huizen met een mechanisch ventilatiesysteem. Dit type warmtepomp maakt gebruik van de warmte in de afgevoerde ventilatielucht om je huis te verwarmen. Bekijk de warmtepomp






Ventilatie warmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp maakt gebruik van ventilatielucht als warmtebron. Er wordt door het systeem warmte uit de ventilatielucht gehaald om hiermee vervolgens de woning te verwarmen. Dit type warmtepomp is geschikt voor woningen die mechanische ventilatie hebben en heeft bovendien geen buitenunit nodig.

Hoe werkt een ventilatielucht warmtepomp?

De ventilatiewarmtepomp haalt zijn energie uit de lucht die de mechanische ventilatie uit de woning blaast. De warmte van de binnenlucht wordt opgevangen en vervolgens wordt er door de warmtepomp verse lucht toegevoegd, zodat de warme lucht weer de woning kan binnenstromen. De warmtepomp kan de temperatuur van deze ventilatielucht verhogen tot ongeveer 35 graden Celsius. De warmte die wordt opgewekt kan worden opgeslagen in een buffervat of boiler.

Hybride systeem: werkt samen met cv-ketel

Hoeveel warmte er op deze manier opgewerkt kan worden, is afhankelijk van de hoeveelheid lucht die ververst moet worden. Om toch voldoende warmte te kunnen opwekken, werkt de ventilatiewarmtepomp vaak nog samen met de cv-ketel. Dit maakt het een hybride warmtepomp. De meeste ventilatiewarmtepompen zijn alleen geschikt voor een mechanische ventilatie die de lucht niet zelf terug de ruimte in blaast. Een mechanische ventilatie die wel zelf de lucht ververst, een balansventilatie, heeft een extra ventilator nodig en een luchttoevoer systeem.

Efficiënte manier van verwarmen

Aangezien de temperatuur in de woning doorgaans constant is, heeft de ventilatiewarmtepomp meestal een vergelijkbare aanvoertemperatuur als een lucht-water-warmtepomp. Dit betekent dat de ventilatiewarmtepomp efficiënt kan werken en je huis kan verwarmen door gebruik te maken van de warmte die uit de afgevoerde, eerder verwarmde lucht wordt gehaald. Dit is een milieuvriendelijke en kostenefficiënte manier om je huis te verwarmen.

Vloerverwarming met ventilatiewarmtepomp

Als de vloerverwarming in huis geschikt is is voor lage temperaturen en goed is geïnstalleerd, kan de ventilatiewarmtepomp de ruimte efficiënt verwarmen. De optimale watertemperatuur voor vloerverwarming ligt tussen de 30 en 33 graden Celsius, en dit kan een ventilatiewarmtepomp met zeer weinig energie produceren.

Combinatie met warmtepompboiler

In plaats van dat de ventilatiewarmtepomp warmte aflevert aan het verwarmingssysteem kan deze ook warmte leveren aan de warmtepomp boiler. Deze warmte wordt dan gebruikt voor warmtaper voor bijvoorbeeld de badkamer en keuken. Dit is een efficiënte manier om warm water te produceren met hergebruikte warmte uit de ventilatielucht.

Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp samen met een buffervat?

Een warmtepomp buffervat is een reservoir met een capaciteit variërend van ongeveer 500 tot 3000 liter dat wordt geplaatst tussen de ventilatiewarmtepomp en het verwarmingssysteem. In dit vat wordt warm water opgeslagen.

Gelijkmatige toevoer

Dit betekent dat de ventilatiewarmtepomp niet voortdurend hoeft in- en uit te schakelen om het warme water op de juiste temperatuur te houden. Dit in- en uitschakelen, ook wel bekend als pendelen, kan leiden tot pieken in het energieverbruik en slijtage van de warmtepomp. Het buffervat zorgt voor een gelijkmatigere toevoer van warm water, wat resulteert in een meer stabiele werking.

Ventilatiewarmtepomp installatie

Een ventilatielucht warmtepomp kan relatief eenvoudig worden geïnstalleerd in bestaande woningen die al zijn uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem. De enige vereiste is meestal het vervangen van de bestaande mechanische ventilatiebox door de ventilatielucht warmtepomp.

Milieuvriendelijk en kosteneffectief

Hierdoor kun je efficiënt gebruikmaken van de bestaande infrastructuur van het mechanische ventilatiesysteem om je huis te verwarmen en te voorzien van warm water. Dit kan een kosteneffectieve en milieuvriendelijke manier zijn om je verwarmingssysteem te verbeteren en energie te besparen.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Om een ventilatiewarmtepomp te installeren, moet je woning hier wel geschikt voor zijn. Het belangrijkste is dat de woning is uitgerust met een geschikt balansventilatiesysteem. De mechanische ventilatiebox moet in staat zijn om de juiste hoeveelheid warme ventilatielucht door de bestaande woning te laten circuleren. Vervolgens moet het afgiftesysteem worden geëvalueerd en berekend om de juiste ventilatiewarmtepomp te kunnen selecteren.

ventilatie warmtepompboiler

Wat zijn de kosten van een ventilatiewarmtepomp?

De gemiddelde kosten van een ventilatiewarmtepomp liggen tussen de € 4.000 en € 8.000. De exacte prijs die je betaalt is onder andere afhankelijk van het type, merk en het vermogen. Het is hoe dan ook een flinke investering, maar houd er rekening mee dat je met de warmtepomp ook kunt besparen. De meeste warmtepompen hebben een lange levensduur, waardoor je lang kunt blijven besparen.

Besparing energieverbruik met ventilatiewarmtepomp

Een groot voordeel van een ventilatiewarmtepomp is dat je kunt besparen op je energierekening, ondanks het extra stroomverbruik. Je gebruikt minder gas, wat al resulteert in besparingen. Zo bespaar je op de gaskosten maar ook op de slijtage van je HR-ketel. Het extra elektriciteitsverbruik kun je opvangen door zonnepanelen te plaatsen.

Kun je van het gas af met een ventilatiewarmtepomp?

Het klopt dat de meeste ventilatiewarmtepompen in combinatie met een HR-ketel worden gebruikt om de warmte- en warmwaterbehoeften van een woning te dekken. Dit biedt betrouwbaarheid, omdat de CV-ketel kan bijspringen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld tijdens extreem koude periodes of wanneer er een grote vraag naar warm water is. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij je gedeeltelijk of zelfs volledig van gas kunt afstappen:

  • Gecombineerde systemen: Sommige warmtepompen zijn ontworpen om meerdere warmtebronnen te gebruiken, zoals buitenlucht, bodem en ventilatielucht. Deze gecombineerde systemen kunnen de centrale verwarming en het warmwatercomfort van een hele woning verzorgen zonder de noodzaak van een CV-ketel.
  • Ventilatie warmtepompboiler: Een ventilatiewarmtepomp kan ook worden gebruikt om warmte te leveren aan een boiler voor warm water, terwijl een andere warmtebron, zoals een zonneboiler of een elektrische naverwarmer, het water verder verwarmt. Dit kan nuttig zijn als je huis is aangesloten op een warmtenet.
  • Zeer goed geïsoleerde woningen: In zeer goed geïsoleerde woningen kan een ventilatiewarmtepomp in combinatie met een elektrische naverwarmer het hele huis van voldoende warmte voorzien. Een zonneboiler met elektrische naverwarming kan worden gebruikt voor warm water.

Wat het meest geschikt is voor jou hangt af van je specifieke situatie, inclusief de energiebehoefte van je huis, de beschikbaarheid van warmtebronnen en je bereidheid om volledig van gas af te stappen. Het is raadzaam om een deskundige installateur te raadplegen om het meest geschikte systeem voor jouw woning te bepalen.

Veelgestelde vragen






Offerte


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes