Warmtepomp aansluiting | Laatste stap in installatie

Een warmtepomp aansluiten moet goed gebeuren om het maximale uit de warmtepomp te halen. De verbinding tussen de verschillende elementen en de cv-ketel is wat uiteindelijk jouw warmtevraag zal voldoen.

installateur werkt aan warmtepomp aansluiting

Hoe werkt de warmtepomp?

Elk type warmtepomp werkt op dezelfde manier, al zijn de technieken soms iets anders. Maar alle warmtepompen hebben een bron, de pomp zelf, en een afgiftesysteem. Deze bron van de warmtepomp haalt warmte uit water, lucht of de grond. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel, om zo altijd genoeg warmte te kunnen leveren.

Warmte leveren

Een warmtepomp gebruikt koudemiddel voor het verwarmen van water. Dit koudemiddel gaat al op een hele lage temperatuur koken, waardoor er niet veel warmte van buiten hoeft te worden gehaald om het proces in gang te zetten. Door het koken ontstaat er gas, dat naar een condensor gaat. Door er water langs te laten stromen komt er condensvorming, wat het water verwarmd. Dit verwarmde water kan dan worden gebruikt als verwarming, en met het afgekoelde koudemiddel kan het proces opnieuw beginnen.

Tegenwoordig wordt de warmtepomp ook steeds vaker gebruikt om te koelen. De airco warmtepomp verwarmt in de winter en verkoelt in de zomer.

Elektriciteit in plaats van gas

Er hoeft dus geen aardgas te worden verbrandt om voldoende warmte op te wekken. Hierdoor heb je veel minder gasverbruik. In plaats daarvan is er wel wat stroom nodig, om ervoor te zorgen dat dit proces steeds door blijft gaan en het water kan blijven rondpompen. Bij een hybride warmtepomp is er nog een verbinding met de cv-ketel, waardoor er nog wel wat aardgas nodig blijft. Andere soorten zijn volledig elektrische warmtepompen, waarmee je helemaal geen gasverbruik meer hebt.

Warmtepomp aansluiting

Warmtepomp aansluiten

Een warmtepomp heeft krachtstroom nodig. Hierdoor kan het zijn dat de huidige aansluiting wat aanpassingen nodig heeft om een zwaardere aansluiting te kunnen hebben. Je hebt dan een 3 fasenaansluiting nodig in je meterkast. De installateur kan vaak snel zien of je aansluiting zwaar genoeg is om een warmtepomp aan te kunnen, of dat het noodzakelijk is om deze aan te passen in samenwerking met de netbeheerder.

Warmtepomp naast cv ketel

Heb je een cv ketel en ben je op zoek naar een manier om je huis te verduurzamen? Dan is het combineren van een cv ketel met de warmtepomp een eenvoudige optie. Je bent in dit geval niet volledig onafhankelijk van aardgas, maar je bespaart tot wel 70% op je gasverbruik per jaar. Wanneer je de cv ketel combineert met een warmtepomp, dan noemen we dit een hybride installatie. Het vermogen van een warmtepomp zorgt er uiteindelijk voor hoeveel je zult besparen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Vrije groep

Ook wil je dat de stroomaansluiting van de warmtepomp op een vrije groep in de meterkast zit. Ook hier is het te adviseren om de installateur eerst te laten controleren of de aansluitingen goed werken of dat dit aangepast moet worden. Met een vrije groep weet je zeker dat andere apparaten niet het benodigde vermogen voor je warmtepomp gebruiken. Dit kan tot storing of zelfs uitval van je warmtepomp leiden. Wanneer je geen vrije groep in de meterkast hebt, kan deze worden toegevoegd door een elektricien of installateurs.

Vermogen warmtepompen

Bij hybride warmtepompen hoef je meestal niks in de meterkast aan te passen. Een hybride pomp gebruikt niet zo veel stroom, waardoor de groepen in je meterkast vaak op zichzelf al genoeg zijn. Bij een volledig elektrische warmtepomp is dit een stuk vaker nodig, omdat deze meer vermogen gebruiken en dus meer van de meterkast vragen. In nieuwbouw is hier vaak al rekening mee gehouden, in oudere gebouwen is het belangrijk om naar de capaciteit van de meterkast te kijken voor de installatie begint.

Warmtepomp elektrisch aansluiten

Om een warmtepomp elektrisch aan te sluiten heb je een driefasen aansluiting nodig, dit betekent dat je het vermogen gelijkmatig moet verdelen in drie fasen. Ook is het van belang om de juiste voedingskabel te gebruiken bij het aansluiten van de warmtepomp. Het vermogen wat er uiteindelijk nodig is in de woning is verschillend per woning, maar gemiddeld zal dit tussen de 2 kW en 3 kW liggen.

Verschillende aansluitingen

Het toepassen van de drie fasen aansluiting dient zorgvuldig uitgevoerd te worden, gelukkig wordt deze aansluiting steeds meer standaard in Nederland. De warmtepomp heeft deze aansluiting nodig om goed te kunnen functioneren, maar ook is er nog een aansluiting van 230 volt nodig.

Warmtepomp aansluiten meterkast

Wanneer je een warmtepomp aanschaft is het belangrijk om te weten hoe je deze installeert. Gelukkig hoeft er in de meeste gevallen niets veranderd te worden in de meterkast, omdat een (hybride) warmtepomp een klein elektrisch vermogen heeft. Wel is het aan te raden om hier een aparte groep voor te maken om de stroom goed te verdelen.

Warmtepomp aansluiten op cv

Wanneer je een cv ketel hebt, maar graag je huis wilt verduurzamen dan is het installeren van een warmtepomp een goede optie. Deze twee kun je combineren, in dit geval spreken we van een hybride warmtepomp. De één vervangt de ander niet, maar ze vullen elkaar aan. De warmtepomp zorgt in principe voor het verwarmen van de woning, de cv ketel wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer het erg koud is en wanneer de warmtepomp niet voldoende kan verwarmen.

Hybride warmtepomp installeren

Het verschil tussen een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp is eigenlijk erg simpel. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel, terwijl een elektrische warmtepomp niet is aangesloten op de cv-installatie. Het voordeel van hybride warmtepompen is dat wanneer het buiten erg koud is, de cv-ketel nog bij kan springen om te verwarmen.

Waarom hybride warmtepomp kiezen

Er zijn veel redenen om een hybride warmtepomp te laten aansluiten. Om een warmtepomp goed te laten werken, moet je woning goed geïsoleerd zijn. Heb je nog geen goede isolatie, dan zal de warmtepomp niet goed kunnen verwarmen. Bij een hybride warmtepomp kan de cv-ketel helpen met de verwarming, waardoor je verbruik toch lager ligt. Ook kun je met een hybride warmtepomp vaak je huidige radiatoren blijven gebruiken en heb je niet altijd extra krachtstroom nodig. Omdat je de warmtepomp vaak kunt aansluiten op de bestaande centrale verwarming, bespaart dit in de aanschafkosten.

Warm water

Een warmtepomp is niet alleen maar voor de lucht verwarmen, maar ook om warm tapwater te krijgen. De vloerverwarming, die wordt aangeraden als toevoeging op de warmtepompen, heeft ook water met een hogere temperatuur nodig. De aansluiting met de cv-ketel zorgt ervoor dat de aanvoer van dit warme water goed blijft.

Warmtepomp krachtstroom

Een hybride warmtepomp heeft krachtstroom nodig, dit betekent dat de sterkte va de stroom hoger is dan bij een gemiddelde aansluiting. Bij krachtstroom wordt er een speciale stekker gebruikt en ook een speciale kabel die dikker is dan bij een andere aansluiting. Voor deze krachtstroom heb je een verzwaring nodig van de aansluiting, hiervoor is er een 3 fase aansluiting nodig. Een 3-fasen aansluiting betekent dat er drie stroomkabels van 230 volt gebruikt worden bij de installatie.

Waar hybride warmtepomp plaatsen?

Er zijn geen wetten of regels die vertellen waar je wel of waar je geen hybride warmtepomp mag plaatsen, maar wel zijn er plekken die gunstiger zijn dan anderen. Enkele goede plekken (indien aanwezig) zijn in een garage, op zolder of in een kelder. Let er wel op dat deze ruimtes geïsoleerd dienen te zijn en dat er voldoende ruimte beschikbaar is. In het geval van een hybride cv ketel is het verstandig om deze zo dicht mogelijk bij de cv ketel te plaatsen.

Warmtepomp aansluiting

Aandachtspunten warmtepomp aansluiten

Er zijn veel onderdelen van een warmtepomp die allemaal goed aangesloten moeten zijn voor de optimale werking. Hierdoor is het slim om installateurs in te schakelen, zodat je zeker weet dat de warmtepomp aansluiten goed gebeurt. Ook kun je dan meteen de krachtstroom en isolatie regelen, om geen extra kosten naderhand te krijgen.

Genoeg plek nodig

Sommige onderdelen van de warmtepomp zijn noodzakelijk, maar kunnen wat ruimte vragen. Bij hybride warmtepompen heb je een buitenunit nodig, net als bij een airconditioning. Deze buitenunit heeft genoeg ruimte nodig voor de toevoer en afvoer van lucht. Buiten deze buitenunit heb je ook een expansie vat en buffervat voor de warmtepomp nodig, waardoor deze veel ruimte nodig kan hebben voor de aansluiting.

Warmtepomp 1-fase of 3-fasen aansluiting

Elk huis is aangesloten op het elektriciteitsnet, maar de hoeveelheid stroom die door deze kabels stroomt verschilt per woning. Hoeveel stroom er naar de woning gaat hangt af van het soort aansluiting, hierbij kan het gaan om een 1-fase aansluiting of om een 3-fasen aansluiting. De 1-fase aansluiting is te herkennen aan 220/230 V (Volt), de 3-fasen aansluiting is te herkennen aan 3x 220/230 V, omdat hier drie kabels van 220/230 volt binnenkomen. Voor een groter huishouden met verschillende grotere apparaten is er een 3-fasen aansluiting nodig, dit zien we tegenwoordig bij steeds meer huizen.

Professionele installatie

De aansluiting luistert dus nauw. Onderdelen als de compressor, verdamper, circulatiepompen en warmtewisselaar zijn niet iets waar je regelmatig mee zult werken, terwijl een warmtepomp installateur hier meer ervaring mee heeft. Om de juiste koeling te krijgen wordt er vaak ook koelmiddel toegevoegd in de warmtepomp. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de warmtepomp juist niet te veel af kan koelen, maar het zorgt er wel voor dat je met gevaarlijke stoffen in de weer moet.

Subsidie

De afgelopen jaren zijn er een aantal mogelijkheden tot subsidie geweest. Dit telt voor een hybride warmtepomp, maar ook andere soorten warmtepompen. Omdat je energiekosten zullen dalen met een elektrische of hybride warmtepomp, is het al een aantrekkelijke aankoop. De subsidie maakt het alleen maar beter. Door ook nog eens offertes te vergelijken voor je met een leverancier in zee gaat, krijg je de beste prijs voor de warmtepomp aansluiten.

Veelgestelde vragen

Heb je een aparte groepenkast nodig voor een warmtepomp?

+
Dit is afhankelijk van de specifieke woning, maar over het algemeen wordt het aanbevolen om een aparte groep te creëren voor een warmtepomp.

Hoeveel stopcontacten heb ik nodig voor een warmtepomp?

+
Wanneer de warmtepomp de enige manier is waarop een huis verwarmt wordt dan is er 6 kW of meer voor nodig, dit komt neer op ongeveer twee stopcontacten. Enkel zijn er waarschijnlijk meerdere stopcontacten nodig omdat er in huis ook andere apparaten staan.

Is 3x25a genoeg voor een warmtepomp?

+
Ja, in de meeste gevallen is dit genoeg voor een warmtepomp, ook in combinatie met andere apparaten in huis.

Welke elektra aansluiting voor warmtepomp?

+
Voor een warmtepomp heb je een elektra aansluiting van 3×25 a nodig (of meer).

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes