Een warmtepomp aansluiten moet goed gebeuren om het maximale uit de warmtepomp te halen. De verbinding tussen de verschillende elementen en de CV-ketel is wat uiteindelijk jouw warmtevraag zal voldoen. Bekijk de warmtepomp offerte
Hoe werkt de warmtepomp
Elk type warmtepomp werkt op dezelfde manier, al zijn de technieken soms iets anders. Maar alle warmtepompen hebben een bron, de pomp zelf, en een afgiftesysteem. Deze bron van de warmtepomp haalt warmte uit water, lucht of de grond. Een hybride warmtepomp werkt samen met de CV-ketel, om zo altijd genoeg warmte te kunnen leveren.
Warmte leveren
Een warmtepomp gebruikt koudemiddel voor het verwarmen van water. Dit koudemiddel gaat al op een hele lage temperatuur koken, waardoor er niet veel warmte van buiten hoeft te worden gehaald om het proces in gang te zetten. Door het koken ontstaat er gas, dat naar een condensor gaat. Door er water langs te laten stromen komt er condensvorming, wat het water verwarmd. Dit verwarmde water kan dan worden gebruikt als verwarming, en met het afgekoelde koudemiddel kan het proces opnieuw beginnen.
Elektriciteit in plaats van gas
Er hoeft dus geen aardgas te worden verbrandt om voldoende warmte op te wekken. Hierdoor heb je veel minder gasverbruik. In plaats daarvan is er wel wat stroom nodig, om ervoor te zorgen dat dit proces steeds door blijft gaan en het water kan blijven rondpompen. Bij een hybride warmtepomp is er nog een verbinding met de CV-ketel, waardoor er nog wel wat aardgas nodig blijft. Andere soorten zijn volledig elektrische warmtepompen, waarmee je helemaal geen gasverbruik meer hebt.
Warmtepomp aansluiten
Een warmtepomp heeft krachtstroom nodig. Hierdoor kan het zijn dat de huidige aansluiting wat aanpassingen nodig heeft om een zwaardere aansluiting te kunnen hebben. Je hebt dan een 3 fasenaansluiting nodig in je meterkast. De installateur kan vaak snel zien of je aansluiting zwaar genoeg is om een warmtepomp aan te kunnen, of dat het noodzakelijk is om deze aan te passen in samenwerking met de netbeheerder.
Vrije groep
Ook wil je dat de stroomaansluiting van de warmtepomp op een vrije groep in de meterkast zit. Ook hier is het te adviseren om de installateur eerst te laten controleren of de aansluitingen goed werken of dat dit aangepast moet worden. Met een vrije groep weet je zeker dat andere apparaten niet het benodigde vermogen voor je warmtepomp gebruiken. Dit kan tot storing of zelfs uitval van je warmtepomp leiden. Wanneer je geen vrije groep in de meterkast hebt, kan deze worden toegevoegd door een elektricien of installateurs.
Vermogen warmtepompen
Bij hybride warmtepompen hoef je meestal niks in de meterkast aan te passen. Een hybride pomp gebruikt niet zo veel stroom, waardoor de groepen in je meterkast vaak op zichzelf al genoeg zijn. Bij een volledig elektrische warmtepomp is dit een stuk vaker nodig, omdat deze meer vermogen gebruiken en dus meer van de meterkast vragen. In nieuwbouw is hier vaak al rekening mee gehouden, in oudere gebouwen is het belangrijk om naar de capaciteit van de meterkast te kijken voor de installatie begint.
Hybride warmtepomp
Het verschil tussen een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp is eigenlijk erg simpel. Een hybride warmtepomp werkt samen met de CV-ketel, terwijl een elektrische warmtepomp niet is aangesloten op de CV-installatie. Het voordeel van hybride warmtepompen is dat wanneer het buiten erg koud is, de CV-ketel nog bij kan springen om te verwarmen.
Waarom hybride warmtepomp kiezen
Er zijn veel redenen om een hybride warmtepomp te laten aansluiten. Om een warmtepomp goed te laten werken, moet je woning goed geïsoleerd zijn. Heb je nog geen goede isolatie, dan zal de warmtepomp niet goed kunnen verwarmen. Bij een hybride warmtepomp kan de CV-ketel helpen met de verwarming, waardoor je verbruik toch lager ligt. Ook kun je met een hybride warmtepomp vaak je huidige radiatoren blijven gebruiken en heb je niet altijd extra krachtstroom nodig.
Warm water
Een warmtepomp is niet alleen maar voor de lucht verwarmen, maar ook om warm tapwater te krijgen. De vloerverwarming, die wordt aangeraden als toevoeging op de warmtepompen, heeft ook water met een hogere temperatuur nodig. De aansluiting met de CV-ketel zorgt ervoor dat de aanvoer van dit warme water goed blijft.

Aandachtspunten warmtepomp aansluiten
Er zijn veel onderdelen van een warmtepomp die allemaal goed aangesloten moeten zijn voor de optimale werking. Hierdoor is het slim om installateurs in te schakelen, zodat je zeker weet dat de warmtepomp aansluiten goed gebeurt. Ook kun je dan meteen de krachtstroom en isolatie regelen, om geen extra kosten naderhand te krijgen.
Genoeg plek nodig
Sommige onderdelen van de warmtepomp zijn noodzakelijk, maar kunnen wat ruimte vragen. Bij hybride warmtepompen heb je een buitenunit nodig, net als bij een airconditioning. Deze buitenunit heeft genoeg ruimte nodig voor de toevoer en afvoer van lucht. Buiten deze buitenunit heb je ook een expansie vat en buffervat nodig, waardoor de warmtepomp veel ruimte nodig kan hebben voor de aansluiting.
Professionele installatie
De aansluiting luistert dus nauw. Onderdelen als de compressor, verdamper, circulatiepompen en warmtewisselaar zijn niet iets waar je regelmatig mee zult werken, terwijl een warmtepomp installateur hier meer ervaring mee heeft. Om de juiste koeling te krijgen wordt er vaak ook koelmiddel toegevoegd in de warmtepomp. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de warmtepomp juist niet te veel af kan koelen, maar het zorgt er wel voor dat je met gevaarlijke stoffen in de weer moet.
Subsidie
De afgelopen jaren zijn er een aantal mogelijkheden tot subsidie geweest. Dit telt voor een hybride warmtepomp, maar ook andere soorten warmtepompen. Omdat je energiekosten zullen dalen met een elektrische of hybride warmtepomp, is het al een aantrekkelijke aankoop. De subsidie maakt het alleen maar beter. Door ook nog eens offertes te vergelijken voor je met een leverancier in zee gaat, krijg je de beste prijs voor de warmtepomp aansluiten.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen: