Warmtepomp calculator | Bereken de prijs van een warmtepomp

Met onze warmtepomp calculator zie je snel en simpel wat een warmtepomp kost en opbrengt. Met deze gratis calculatie tool heb je een goede indicatie van de prijs, maar ook van wat de pomp opbrengt en krijg je de terugverdientijd en CO₂-besparing makkelijk in 1 overzicht!

warmtepomp berekenen

Warmtepomp kosten berekentool

De warmtepomp calculator werkt simpel: je selecteert het aantal gezinsleden, je type woning en je soort verwarming waarna je ziet wat een nieuwe warmtepomp kost en opbrengt. De investering en terugverdientijd van de warmtepomp (en het gekozen systeem) krijg je dan snel en overzichtelijk in beeld van de warmtepomp prijs.

Subsidie

De prijs in onze calculator neemt geen mogelijke subsidies mee. Deze kunnen altijd per regio en per jaar verschillen. Je ziet hierin dus de complete prijs voor de warmtepomp. Eventuele subsidies die je kunt aanvragen zullen dus altijd een positief effect op deze prijs hebben! Deze zullen er ook voor zorgen dat de warmtepomp sneller is terugverdiend.

Kopen

Een warmtepomp kopen voor duurzame verwarming? Een warmtepomp gebruikt energie uit de lucht, water of de bodem om jouw woning te verwarmen. Het is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel, waarmee je bovendien investeert in een lagere energierekening.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Bèta-factor

De bèta-factor is het percentage van de totale warmteafgifte die door de warmtepomp wordt geleverd. Met een hybride warmtepomp kan de warmtepomp naast de cv-ketel werken. Hierdoor kan jouw cv-ketel ingrijpen als de warmtevraag groot is, bijvoorbeeld op een koude winterdag als de buitentemperatuur onder de 4 graden Celsius komt. Het wordt aanbevolen om bij berekeningen een bèta-factor van 0,4 te gebruiken.

COP-waarde

Ook is het goed om naar de COP-waarde van jouw warmtepomp te kijken. Deze waarde vertegenwoordigt de verhouding tussen het verbruikte vermogen en het geleverde vermogen, d.w.z. de hoeveelheid elektriciteit die door de warmtepomp wordt verbruikt en de hoeveelheid geleverde warmte. Met een warmtepomp heb je wel te maken met extra stroomverbruik, maar het grote voordeel is dat je huidige gasverbruik omlaag gaat.

Waarom kiezen voor een warmtepomp in mijn woning?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om van het gas af te stappen. Dit heeft verschillende redenen. Het is natuurlijk beter voor het milieu om minder tot geen gas nodig te hebben. En met de stijgende gasprijzen is het alleen maar aantrekkelijker geworden om hier niet meer van afhankelijk te zijn. Omdat de warmtepomp gebruik maakt van natuurlijke warmtebronnen blijft je woning warm en heb je warm water, dus je kunt ook lekker warm blijven douchen zonder hoge rekeningen.

Flinke investering

Het blijft een flinke investering om een warmtepomp te laten installeren. Het verandert nu eenmaal de manier waarop je woning wordt verwarmd. Gelukkig is dit ook een van de investeringen die zichzelf vanzelf terugbetaalt. Het is goed om te weten hoe lang het duurt voor je de warmtepomp weer terug hebt, verdient. Dan weet je op welke termijn je meer van dit soort investeringen kunt inplannen. Als je bijvoorbeeld gebruik hebt gemaakt van een lening om de warmtepomp te kopen, dan weet je ook hoeveel sneller je deze lening weer terug kunt betalen met het geld dat je bespaart.

Besparen

Het leukste aan de warmtepomp in de woning is natuurlijk de besparing op de uiteindelijke energierekening. Wie wil er nu geen extra geld overhouden? Met onze calculator kun je dus precies zien hoeveel je per jaar bespaart. Ook kun je zien hoeveel CO₂ je per jaar kan besparen. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp duurzaam is. Minder gas gebruiken betekent automatisch minder CO₂ uitstoten, wat goed is voor het milieu. Met de calculator weet je precies hoeveel je je eigen portemonnee en het milieu helpt. En dat is een combinatie waar je geen nee tegen zegt!

Onderhoud

Een warmtepomp is niet onderhoudsvrij, maar wel erg onderhoudsarm. Met slechts één of twee controles per jaar ben je verzekerd van een goed werkende warmtepomp. Het is belangrijk dat dit onderhoud van de warmtepomp nauwkeurig wordt uitgevoerd.

warmtepomp calculator

Welke warmtepomp heb ik nodig?

Er zijn diverse soorten warmtepompen. Het type warmtepomp is afhankelijk van hoe de warmtepomp het warme lucht of water krijgt. Het kan via de lucht, het water of de grond. Hieronder zie je de verschillende types warmtepompen:

Lucht/lucht warmtepomp

De warmte wordt aan de buitenunit onttrokken en een luchtblazer wordt gebruikt om de woning te verwarmen. Deze warmtepompen zijn vooral gekozen omdat ze airconditioning hebben, maar via een klep kunnen worden omgeschakeld naar de verwarmingsfunctie, handig voor tijdens de koude dagen dus.

Lucht/water warmtepomp

Het principe van dit model is hetzelfde, maar de warmte wordt afgevoerd via vloer-/wandverwarming. De warmte uit de lucht wordt vervolgens overgedragen aan het water.  Er zijn ook enkele lucht/water-warmtepompen beschikbaar voor koeling. Dit verhoogt het comfortniveau in de woning.

Water/water warmtepomp

Een warmtepomp is een pomp die zorgt voor de overdracht van warmte van extern water (zoals grondwater) naar een vloerverwarmingssysteem met behulp van een warmtewisselaar. 

Bodem/water warmtepomp

Een grond/water-warmtepomp is een type warmtepomp dat gebruik maakt van een warmtewisselaar. Dit type warmtebron is een systeem van leidingen in de grond, ook wel bodemwarmtepomp genoemd. Dit kan op het niveau van de (ondiepe) ondergrond/bovenste verdieping. Maar meestal worden verticale bronnen op diepte toegepast. Dit type bron wordt een gesloten bron of gesloten lus genoemd. Door de sectie stroomt een vloeistof met antivries (glycol/pekelwater) of leidingwater (gedemineraliseerd) en absorbeert warmte uit de bodem. Deze warmte van lage kwaliteit wordt omgezet in warmte van betere/hogere temperatuur. Dit levert warmte aan de woning en stromend water.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een gasgestookte Hr-ketel. Bij een hybride pomp werken een warmtepomp en een cv-ketel samen om de woning en het sanitairwater te verwarmen. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de benodigde warmte levert een warmtepomp soms de meeste warmte, soms een cv-ketel.

Het benodigde vermogen van de warmtepomp

Wanneer je een warmtepomp besluit te kopen is het belangrijk om voor het juiste vermogen te kiezen. Het benodigde vermogen wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Het aantal kWh dat de pomp heeft, bepaalt de capaciteit van de warmtepomp. De capaciteit is de maximale kracht die de warmtepomp kan leveren.

Hoe bereken ik de capaciteit van mijn warmtepomp?

Om de capaciteit van de warmtepomp te berekenen kun je de onderstaande formule gebruiken:

Benodigde capaciteit van de warmtepomp (in kW) = (benodigde vermogen per m² * oppervlakte van te verwarmen ruimtes (in m²) * beta factor) / 1000

Hoeveel kW per m2 heeft een warmtepomp nodig?

Het vermogen dat een warmtepomp nodig heeft, is onder meer afhankelijk van de isolatie van de woning. Het energie label geeft aan hoe goed jouw woning geïsoleerd is, van energie label A tot en met G. Heeft jouw woning energielabel A, B of C? Dan is jouw huis goed geïsoleerd en hoeft de capaciteit van de warmtepomp niet zo hoog te zijn als energie label D, E of F.  Hieronder zie je het gemiddeld aantal watt dat nodig is per vierkante meter woonruimte.

Benodigde hoeveelheid Watt per m²

  • Energie label G: 110 W/m²
  • Energie label F: 90 W/m²
  • Energie label E: 75 W/m²
  • Energie label D: 68 W/m²
  • Energie label C: 60 W/m²
  • Energie label B: 55 W/m²
  • Energie label A: 50 W/m²

Hoe terugverdientijd warmtepomp berekenen?

De terugverdientijd voor een warmtepomp bereken je als volgt: Trek de subsidie ​​af van de aanschafprijs van de warmtepomp. Dit kun je delen door je gemiddelde maandelijkse spaargeld. Vervolgens kun je de terugverdientijd in maanden berekenen.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes