Monoblock warmtepomp | Verschillende soorten | Voordelen

Wanneer je een warmtepomp wil aanschaffen om je huis te verwarmen, moet je rekening houden met het feit dat er verschillende soorten warmtepompen bestaan. Wat zijn de voor- en nadelen en de kosten van een monoblock warmtepomp? Wanneer is een monoblock warmtepomp geschikt?

warmtepomp monoblock

Wat is een monoblock warmtepomp?

Een warmtepomp is een verwarmingssysteem en heeft als doel je huis verwarmen en zorgt voor warm water. Zoals de naam al doet vermoeden, een monoblock warmtepomp bestaat uit één unit. Het haalt warmte uit de omgeving en gebruikt het om een ruimte te verwarmen. Je kunt het binnen of buiten (buitenunit) plaatsen waarna de warmtepomp direct aangesloten wordt op je CV-installatie. Over het algemeen is een monoblock warmtepomp gemakkelijk te installeren waardoor de installatiekosten relatief laag liggen.

Hoe werkt de monoblock warmtepomp

Een monoblock warmtepomp werkt eigenlijk hetzelfde als een split unit warmtepomp, maar dan in een enkele unit. In de buitenunit zal niet alleen het koudemiddel zelf zitten, maar ook de condensor, verdamper, compressor en alle andere onderdelen zijn in de unit te vinden. Bij een lucht-water monoblock warmtepomp lopen er een aantal leidingen naar binnen, die het warme CV-water naar de juiste plek zullen vervoeren. Hierdoor is het erg belangrijk dat de monoblock warmtepomp in de buurt van de CV-ketel wordt gemonteerd.

Wat is beter, monoblock of split unit

Bij een klein appartement of woning is de monoblock warmtepomp vaak een goede keuze. Omdat je minder ruimte nodig hebt, past deze goed als je niet veel ruimte over hebt. In een appartement kan het ook zo zijn dat een buitenunit geen optie is. Wanneer dit het geval is, kun je toch je huidige gasverbruik terugdringen door een monoblock met alleen een binnenunit te kiezen. Als je veel kamers moet kunnen verwarmen, dan zal de monoblock vaak wat tekort schieten. In dat geval kun je beter voor een split unit warmtepomp gaan.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Soorten monoblock warmtepompen

Bij monoblock warmtepompen hoef je niet te denken aan een enkele soort. Zo bestaat er een monoblock lucht water warmtepomp, een monoblock lucht lucht warmtepomp en een monoblock hybride warmtepomp. Hieronder lichten we de verschillen en overeenkomsten voor je toe!

Monoblock lucht-water warmtepomp

Deze soort monoblock waterpomp onttrekt warmte vanuit de buitenlucht en staat deze af aan je CV-water. Dit is vaak een buitenunit, die via een aantal leidingen met je CV-ketel en verwarmingssysteem wordt verbonden. Je kunt met deze soort monoblock ook het sanitaire water verwarmen, zodat je zo min mogelijk gasverbruik hebt. Tegenwoordig kom je ook af en toe een lucht-water monoblock met alleen een binnenunit tegen, maar deze technologie is nog erg nieuw. Hiervoor is ook een ventilatiesysteem nodig, evenals twee ventilatieroosters in de buitenmuur.

Monoblock lucht-lucht warmtepomp

Een monoblock lucht-lucht warmtepomp, ook wel ventilatiewarmtepomp genoemd, onttrekt ook warmte vanuit de buitenlucht, maar in tegenstelling tot de lucht-water warmtepomp, geeft deze lucht af aan je woning in plaats van aan het CV-water. Om deze reden staat deze dan ook binnen en is een buitenunit niet nodig. Wel heb je een aanvoerkanaal en een afvoerkanaal nodig door je buitenmuur om de lucht te onttrekken. Sommige pompen hebben een flexibele slang die door het raam gehangen kan worden. Een groot voordeel van deze soort is dat wanneer het warm is, deze pomp ook als airco kan dienen. In dit geval spreken we van een airco warmtepomp.

Wat is een monoblock hybride warmtepomp

Deze soort warmtepomp is eigenlijk een combinatie van een lucht water warmtepomp en een condensatieketel. Dit alles zit verpakt in één unit. Net als de monoblock lucht-lucht warmtepomp, staat deze soort ook binnen en is dus ook geen buitenunit nodig. Wanneer het verwarmen van je huis goedkoper is met een cv-ketel dan met de warmtepomp, zal automatisch je cv-systeem je huis gaan verwarmen. Het nadeel van deze soort is wel dat het veel geluid kan maken, al zijn de beste hybride warmtepompen erg stil. De kosten van hybride warmtepompen als monoblock liggen lager dan de prijzen van volledig elektrische monoblock warmtepompen.

monoblock warmtepomp

Kosten monoblock warmtepomp

Wat zijn nu de kosten van een monoblock warmtepomp? Dit hangt af van de soort monoblock warmtepomp waar je voor kiest. Daarnaast verschillen de kosten ook afhankelijk van het vermogen van de waterpomp. De prijzen van de warmtepompen die hieronder genoemd worden, zijn inclusief BTW en installatie:

  • Monoblock lucht-water warmtepomp: tussen de € 7.500 en € 12.500.
  • Monoblock lucht-lucht warmtepomp: tussen de € 2.500 en € 8.000.
  • Monoblock hybride warmtepomp: tussen de € 5.000 en € 7.000.

Prijs en subsidie

De uiteindelijke prijs van de monoblock warmtepomp zal vaak lager liggen dan wat hierboven is aangegeven. Dit komt omdat er meestal een subsidieregeling is waar je voor in aanmerking komt, of dit nou een subsidie van de Rijksoverheid is of juist van je gemeente. Let er wel goed op waar de subsidie precies voor geldt, want voor lucht-lucht warmtepompen is er vaak juist geen subsidie beschikbaar. Ook moet je de monoblock door een vakpersoon laten installeren, waardoor je wel extra installatiekosten hebt voor je het subsidiebedrag krijgt.

Aandachtspunten monoblock warmtepomp

Een monoblock warmtepomp heeft verschillende voordelen in vergelijking met andere soorten warmtepompen, maar er zijn ook verschillende nadelen. Of een monoblock warmtepomp de beste keuze is voor je ligt aan een aantal factoren. Bekijk hieronder of de voordelen opwegen tegen de nadelen!

Buitenunit of binnenunit

Er zijn verschillende soorten monoblock warmtepompen. Sommigen hiervan werken met alleen een buitenunit, anderen met alleen een binnenunit. Niet alleen kun je zelf kiezen welke optie voor jou het beste werkt, maar je zult ook altijd minder ruimte nodig hebben voor een monoblock dan voor een split-unit. De unit zelf zal groter zijn dan bij een standaard warmtepomp, maar is nog steeds niet zo groot als beide units zouden zijn. De installatie is ook een stuk eenvoudiger, waardoor je op installatiekosten bespaart.

Goede en stille werking

Bij een monoblock heb je een hoger rendement dan met een split unit. Dit komt omdat de unit veel groter van oppervlakte is, waardoor er een hoger verdampoppervlak is. Hiermee kun je meer energie uit de lucht halen en dus meer warmte in je huis krijgen. Omdat de ventilator hierdoor ook extra groot is, kan deze op een lager aantal toeren toch de juiste temperatuur bereiken. Hierdoor is het niet alleen efficiënter, maar ook een stillere warmtepomp dan andere warmtepompen.

Verwarming en airco

Met een monoblock warmtepomp kun je vaak verwarmen en koelen. Dit zorgt ervoor dat je het hele jaar door een comfortabele temperatuur in huis kunt hebben. Dit zal niet werken met een hybride monoblock, omdat deze op de CV-ketel is aangesloten en hierdoor alleen maar kan verwarmen.

Nadelen bij plaatsing

Een van de nadelen van een monoblock is dat er bepaalde voorwaarden zijn voor de plaatsing. Niet alleen moet je genoeg ruimte hebben, omdat de enkele unit wat groter uitvalt dan de twee units van een standaard warmtepomp. Ook moet de monoblock altijd dicht bij de buitenmuur worden geplaatst en ook zo dicht mogelijk bij de CV-installatie staan. Als je CV-ketel niet in de buurt van een buitenmuur is, kan dit problemen opleveren, omdat de warmte uit de buitenlucht dan veel verder moet komen.

Kosten

De aanschafkosten van een monoblock liggen hoger dan die van een standaard warmtepomp. Je bespaart op de installatiekosten, maar uiteindelijk zal de prijs toch wat hoger liggen. Niet alleen zijn deze wat lastiger om te maken, maar omdat er minder vraag naar is, worden er ook minder geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat de prijs wat hoger ligt.

Veelgestelde vragen

Wat is beter monoblock of split?

+
Een monoblock warmtepomp werkt efficiënter dan een split warmtepomp. Daarnaast maakt het minder bewegingen en daardoor ook minder geluid.

Wat is de beste monoblock warmtepomp?

+
Dit hangt af van de ruimte die je tot je beschikking hebt en je budget. Daarnaast hangt dit ook af van waar je de warmtepomp precies voor wil gebruiken.

Wat is het voordeel van een monoblock warmtepomp?

+
Het is een slimme en energiezuinige keuze. Daarnaast onttrekt de warmtepomp energie aan de omgeving. Ook bespaar je ruimte omdat de monoblock warmtepomp bestaat uit één unit.

Heeft warmtepomp zin zonder zonnepanelen?

+
Ja, zeker! De combinatie warmtepomp en zonnepanelen is natuurlijk wel het meest besparend. Echter is een warmtepomp zonder zonnepanelen ook erg voordelig.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes