Warmtewisselaar | Werking van soorten warmtewisselaars

Een warmtewisselaar is een apparaat in de warmtepomp dat zorgt voor warmte-uitwisseling tussen twee of meer vloeistoffen, gassen of vaste stoffen. Ontdek meer over de werking, soorten en kosten!

warmtewisselaar

Hoe werkt de warmtewisselaar en wat is de functie?

Een warmtewisselaar zorgt dat warmte van één onderdeel van de warmtepomp naar een ander onderdeel overgebracht wordt. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de hitte van grondwater wordt overgedragen op een vloerverwarming. Een ideale warmtewisselaar koelt het eerste medium af tot de temperatuur waarmee de tweede instroomt. Vervolgens warmt het tweede medium op tot de temperatuur waarmee het eerste medium instroomt.

Duurzaam verwarmen van de lucht en het water

Een warmtewisselaar is een duurzaam systeem omdat het zorgt voor warmteterugwinning door de uitwisseling van warmte. Dit is eigenlijk het hergebruiken van warmte dat al in het proces zit. Ook regelt het de temperatuur, dus het zorgt voor verwarming en verkoeling. Je kunt hiermee besparen op de verwarming van je woning door warmte te onttrekken aan de uitstromende lucht van een gebouw en daarmee de binnenstromende verse lucht of water voor te verwarmen.

Warmtewisselaar van warmtepomp en cv-ketel

Een warmtewisselaar vind je in allerlei apparaten terug, zoals warmtepompen en zo ook de cv-ketel. Je kunt het zelfs zien als het hart van de cv-ketel. Het zorgt voor de verwarming van water door middel van brandend gas via een stelsel van buizen. Bij combiketels wordt naast het cv-water zelfs het tapwater verwarmd.

Rendement van de warmtewisselaars

Zoals eerder benoemd zorgt een warmtewisselaar voor warmteterugwinning. Echter verschilt het rendement van de verschillende soorten warmtewisselaars. Het warmtewiel heeft het hoogste rendement, namelijk tot wel zo’n 80%. Verder kun je lastig zeggen wat de levensduur van een warmtewisselaar is. Veel fabrikanten geven 10 jaar lang garantie op een warmtewisselaar. Echter zijn er ook fabrikanten die 15 jaar garantie geven.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Werking van soorten warmtewisselaars

Er bestaan verschillende soorten warmtewisselaars. Hieronder lichten we de verschillen toe tussen het warmtewiel, het twincoilsysteem en de platenwisselaar.

Het warmtewiel

Het warmtewiel is de warmtewisselaar die je het snelst terugverdient. Het warmtewiel heeft daarentegen ook een nadeel, je kunt hem niet heel eenvoudig installeren. Het bestaat uit een ronde schijf met lamellen. Deze lamellen zijn zeer geschikt om warmte of kou op te nemen, maar ook om dit af te staan. Bij een warmtewiel ligt de luchttoevoer dicht bij de luchtafzuiging van de luchtbehandelingskast. Het warmtewiel wordt evenredig verdeeld tussen deze twee delen. De lamellen nemen de warmte van de afzuiglucht op, waar de warmte afkomstig hieruit wordt afgestaan door de luchttoevoer. Het warmtewiel roteert, dus wordt dit proces steeds herhaald.

Het twincoilsysteem

Het twincoilsysteem heeft als voordeel dat deze gemakkelijk te installeren is. Het bestaat uit twee warmtewisselaars die aan elkaar gekoppeld zijn met een vloeistof circulatiesysteem. De warmte van de warme luchtstroom wordt doorgegeven aan de koude luchtstroom. Daarnaast beschikt het twincoilsysteem over de luchtbehandelingskast. Ook hoeft het twincoilsysteem niet per se naast het afvoerkanaal geplaatst te worden. Dit kan dan ook als voordeel beschouwd worden.

De platenwisselaar

De platenwisselaar wordt het meest gebruikt. Een voordeel van de platenwisselaar is dat hij gemakkelijk geïnstalleerd kan worden. Het bestaat uit een frame met dunne, geribbelde platen die tegen elkaar aan worden gedrukt. Het kan zo zijn dat de platen door pakkingen aan elkaar verbonden zijn, maar ze kunnen ook aan elkaar gelast worden. In beide gevallen ontstaan er parallelle kanalen die ervoor zorgen dat twee vloeistoffen apart van elkaar bewegen. De warmere vloeistof van de twee vloeistoffen draagt de warmte over aan de koudere vloeistof via de platen.

Hoe en waarom je warmtewisselaar reinigen?

Het is belangrijk dat je een warmtewisselaar laat reinigen. Een warmtewisselaar verkalkt namelijk op een gegeven moment en hierdoor werkt deze niet optimaal meer. Wanneer je dit niet laat reinigen, kan deze zelfs dichtslibben. Ook kan het ervoor zorgen dat het rendement van je warmtepomp daalt waardoor er veel warmte verbruikt wordt. Je energierekening zal dan enorm stijgen. Laat daarom de warmtewisselaar periodiek onderhouden en schoonmaken door een installateur. Als je het tijdig doet dan vallen de kosten van het onderhoud best mee.

Wat kost een warmtewisselaar kopen?

De kosten van het vervangen van een warmtewisselaar hangen af van jouw specifieke situatie en bijvoorbeeld het materiaal. De kosten van het aanschaffen en installeren verschilt ook per soort warmtepomp. Je kunt denken aan een prijs tussen de € 400 en € 700. Hierbij zitten arbeidskosten en btw inbegrepen.

Veelgestelde vragen

Wat is de functie van een warmtewisselaar?

+
Een warmtewisselaar brengt warmte over van een onderdeel naar een ander onderdeel. Bijvoorbeeld van warmte van een vloeistof naar een gas.

Welke warmtewisselaars zijn er?

+
De meest bekende soorten zijn het warmtewiel, het twincoilsysteem en de platenwisselaar.

Waarom warmtewisselaar vervangen?

+
Wanneer je dit niet doet, zal het water niet meer heet worden waardoor een defect aan de warmtewisselaar ontstaat in de warmtepomp of cv-ketel. Daarnaast kan er dan een lekkage ontstaan.

Wat gebeurt er als de warmtewisselaar kapot is?

+
Het water wordt dan niet meer warm. Het water blijft dan koud en stroomt via de ketel naar de verwarming en naar de badkamer.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes