Een warmtepomp biedt niet alleen een duurzame manier om te verwarmen (en soms ook te koelen en/of te ventileren), maar kan ook warm tapwater maken in combinatie met een ingebouwde of losse boiler. Wat zijn de opties voor het verkrijgen van warm tapwater met een warmtepomp? Bekijk de warmtepomp offerte
Het verschil tussen een warmtepomp en een warmwaterpomp
Een warmtepompboiler haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Daarna maakt de warmtepomp gebruik van die warmte om het water dat door de leidingen van het centrale verwarmingssysteem stroomt, te verwarmen in huis. Zo worden de vloerverwarming en/of de radiatoren met de warmtepomp warm.
Meestal voorzien aardgasgestookte cv-ketels in warm water wanneer je de warme kraan in de keuken of badkamer opent; dit type cv ketel staat bekend als een combiketel. In de meeste gevallen werkt het bij een de meeste warmtepompen dan ook op die manier. We hebben het dan over een ‘volledige warmtepomp’ of een ‘combiwarmtepomp’. Maar er zijn ook andere mogelijkheden.
Hybride warmtepomp
Met een hybride warmtepomp bedoelen we doorgaans de combinatie van een (kleine) volledig elektrische warmtepomp en een cv-ketel op aardgas. De hybride warmtepomp zorgt ervoor dat het water voor de radiatoren en/of de vloerverwarming een temperatuur heeft tussen 35 en 45 graden. In redelijk tot goed geïsoleerde huizen is dit het grootste deel van het jaar voldoende om een comfortabele binnentemperatuur te behouden.
De cv-ketel springt alleen bij op de aller koudste dagen, omdat het water dat door een cv-ketel aangesloten op de centrale verwarming wordt geleverd meestal een temperatuur heeft van 70 graden of zelfs nog hoger. Warm tapwater, bijvoorbeeld voor warme douches of baden, vormt geen probleem voor een hybride warmtepomp. Daar kan de cv-ketel voor zorgen.
Mogelijkheden warm tapwater verwarmen met warmtepomp boiler
Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, een (hybride) warmtepomp boiler kan in beide gevallen zorgen voor betere isolatie voor de verwarming van warm water en warm tapwater. De mogelijkheden voor warm water zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gewenste comfortniveau voor tapwater, de beschikbare ruimte voor installatie en het beschikbare budget.
In de meeste warmtepompinstallaties is er, afhankelijk van het type warmtepomp, ofwel een warmtepomp met een ingebouwde boiler in de woning aanwezig, of wordt een losse boiler naast de elektrische warmtepompen geplaatst.
Losse boilers kunnen worden gebruikt in combinatie met solo water/water warmtepompen of lucht/water warmtepompen. Een ingebouwde boiler heeft doorgaans een inhoud van 170 tot 180 liter, afhankelijk van het type warmtepomp.
Als je alleen behoefte hebt aan tapwater verwarmen en niet aan de verwarming of koeling van je woning, kan een warmtepompboiler een geschikte optie zijn. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een installateur om te bepalen welke warmtepomp en/of boiler het beste bij jouw woning en gewenste tapwatercomfort passen.
Wat is het verschil tussen warm water met een warmtepomp en cv ketel?
Bij het gebruik van warm water in een cv-ketel wordt het water direct verwarmd volgens het doorstroomprincipe. Dit betekent dat de cv-ketel in staat is om een grote hoeveelheid warm water te leveren. De maximale hoeveelheid warm water die beschikbaar is, wordt bepaald door het maximale vermogen van de cv-combiketel. In principe kun je dus zo lang een warme douche nemen als je wilt, maar met een relatief beperkte hoeveelheid water per minuut.
In tegenstelling tot een cv-ketel maakt een warmtepomp gebruik van een ingebouwde of losse boiler, waarin altijd een grote hoeveelheid warm water beschikbaar is. Dit warme water kan snel worden geleverd en je kunt er ook in één keer een grote hoeveelheid van gebruiken. De capaciteit van de boiler is afhankelijk van de grootte ervan.
Waar kan een warmtepompboiler toegepast worden?
Warmtepompboilers worden over het algemeen in woningen gebruikt om water voor huishoudelijk gebruik te verwarmen. Ze vinden echter ook toepassing in commerciële en industriële omgevingen. Meestal werken warmtepompboilers samen met een warmtewisselaar om de warmte van de andere boilers naar het water over te dragen.
Dit type systeem staat bekend om zijn hoge efficiëntie en zuinigheid, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op energiekosten. Bovendien worden warmtepompboilers als zeer milieuvriendelijk beschouwd, omdat ze geen uitstoot of afval produceren. Warmtepompboilers zijn meestal voorzien van een energielabel en na aanschaf kun je in aanmerking komen voor subsidie.
Tapwater verwarmen
Als je op zoek bent naar een efficiënte manier om behalve tapwater het sanitair water in jouw huis te verwarmen, kan een warmtepompboiler de juiste keuze voor je zijn. Een warmtepompboiler werkt door warmte uit de omringende lucht te benutten om water op te warmen tot de gewenste temperatuur, dat vervolgens wordt opgeslagen in een aparte boiler.
Een voordeel van een warmtepompboiler is dat deze efficiënter kan zijn dan een traditionele boiler. Bovendien zijn er warmtepompboilers met een externe warmteopwekker beschikbaar. In dat geval moet je kiezen voor een boilervat met twee spiralen, waardoor je een zonneboiler kunt aansluiten. Hierdoor verbruik je nog minder elektriciteit voor het verwarmen van het voorraadvat en behaal je een hoog rendement.
Warmtepompboiler is ook duurzaam
Een warmtepompboiler kan een duurzame keuze voor jou zijn om je huis van warm water te voorzien. Een warmtepompboiler werkt door warmte aan de mechanische ventilatielucht te onttrekken en deze te gebruiken om water in een boiler te verwarmen. Dat betekent dat het zeer efficiënt is, omdat het geen aardgas nodig heeft om de warmtepomp te genereren.
Bovendien produceert een warmtepompboiler geen uitstoot, waardoor het een milieuvriendelijke optie is. Hoewel de initiële kosten van een warmtepompboiler hoger zijn dan die van traditionele boilers, is het energieverbruik lager en kan het uiteindelijk geld besparen op je energierekening. Hoe lager het energieverbruik, hoe hoger het energielabel. Dus, als je jouw milieu-impact wilt verminderen, is een warmtepompboiler een duurzame keuze.
Hoeveel voorraad heeft een warmwaterwarmtepomp?
De meeste mensen kiezen ervoor om te douchen en te baden bij een temperatuur van ongeveer 39°C. Dit houdt in dat het warme water uit de boiler, dat bijvoorbeeld een temperatuur van 55°C heeft, wordt vermengd met koud water, doorgaans rond de 10°C, om zo de gewenste (lagere) temperatuur te bereiken. Hierdoor is er in de praktijk meer warm water beschikbaar op de juiste gebruikstemperatuur.
Laten we aannemen dat een boiler een capaciteit heeft van 180 liter water en dat de watertemperatuur is ingesteld op 55 °C. De hoeveelheid warm water die beschikbaar is bij de gewenste gebruikstemperatuur van 39 °C is dan ongeveer 279 liter. Dit kun je berekenen met de volgende formule: (55 – 10 °C) / (39 – 10 °C) x 180 = ongeveer 279 liter.
Kun je met een warmtepomp ook vaak achter elkaar douchen?
De beschikbaarheid van warm water in een warmtepompinstallatie hangt af van verschillende factoren en het gebruikspatroon van een huishouden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:
1. Soort Douche: Heb je een waterbesparende douche of een regendouche? Waterbesparende douchekoppen verbruiken minder warm water en gas per minuut, wat de beschikbare hoeveelheid gas en warm water kan verlengen.
2. Gezinsgrootte: Hoeveel personen maken deel uit van je gezin? Hoe meer mensen er zijn, hoe groter de behoefte aan warm water.
3. Douchevolgorde: Douchen alle gezinsleden direct na elkaar, of zit er tijd tussen de douchesessies? Als er tussenpozen zijn, kan de boiler tussendoor weer worden bijgevuld en opgewarmd.
4. Boilergrootte: Hoe groot is de boiler in je warmtepompinstallatie? De verwarming capaciteit van de pomp in de boiler bepaalt hoeveel kraan warm water er beschikbaar is.
Een cv-combiketel levert warm water met een bepaalde hoeveelheid per minuut, bijvoorbeeld 7,5 liter per minuut op een temperatuur van ongeveer 58 °C. Je kunt in principe zo lang douchen als je wilt, maar de hoeveelheid water per minuut is beperkt.
Een boiler in een warmtepompinstallatie werkt anders. Het heeft een grote voorraad warm water die je snel kunt gebruiken, bijvoorbeeld om een bad te vullen. In dagelijkse situaties wordt de voorraad warm water meestal niet in één keer opgebruikt, en de warmtepomp kan in de tussenliggende tijd de boiler weer bijvullen en opwarmen. Als je echter gedurende een lange tijd veel warm water gebruikt, kan de boiler leeg raken en moet deze weer worden opgewarmd voordat je weer warm water hebt.
Hoe lang het duurt voordat de boiler leeg raakt, hangt af van factoren zoals het type douchekop dat je hebt (spaardouche vs. stortdouche) en de instellingen van de warmtepomp, die kunnen worden aangepast voor meer comfort of energiebesparing.
All electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is een waterverwarmer met een verwarmingselement dat elektriciteit gebruikt om water op te warmen. Over het algemeen zijn deze all electric boilers duurder in gebruik dan warmwaterboilers die op gas werken, maar ze zijn efficiënter wanneer je zelf opgewekte elektriciteit gebruikt.
De elektrische boiler kan zowel in residentiële als commerciële omgevingen worden gebruikt. Ze worden vaak toegepast in huizen waar geen aardgasvoorziening beschikbaar is. Een elektrische boiler is ook populair in vakantiehuizen en andere eigendommen waar de vraag naar all electric of warmtepompen voor water niet zo groot is.
Elektrische warmtepomp boiler gebruikt energie
Het energieverbruik vermogen van een elektrische warmtepomp boiler in vergelijking met vermogen van een traditionele elektrische boiler is een belangrijk aspect om te overwegen wanneer je de overstap maakt naar een energiezuiniger alternatief. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie kan een warmtepompboiler extra aantrekkelijk maken.
Warmtepompboilers produceren sanitair water met hoge temperaturen met behulp van een warmtepomp en kunnen je energierekening verlagen als je zelf opgewekte elektriciteit gebruikt. Warmtepompen die gebruikmaken van duurzame energiebronnen zijn vaak efficiënter dan traditionele cv-ketels, wat betekent dat ze op de lange termijn kunnen helpen om geld te besparen op energiekosten.

Opwarmtijd boilervat
De opwarmtijd van een boiler in een warmtepompinstallatie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:
1. Boilergrootte: De capaciteit van de boiler bepaalt hoeveel water er moet worden opgewarmd. Hoe groter de boiler, hoe langer het kan duren om deze volledig op te warmen.
2. Vermogen van de Warmtepomp: Het vermogen van de warmtepomp beïnvloedt hoe snel het water kan worden opgewarmd. Een krachtigere warmtepomp kan het water sneller opwarmen.
3. Gewenste Watertemperatuur: De temperatuur waarop je het water wilt hebben, speelt ook een rol. Als je warmer water wilt, kan het langer duren om de gewenste temperatuur te bereiken.
4. Starttemperatuur: De begintemperatuur van het water in de boiler heeft invloed op de opwarmtijd. Als het water al enigszins is opgewarmd, kan het sneller naar de gewenste temperatuur worden gebracht.
5. Efficiëntie van het Systeem: De efficiëntie van het warmtepompsysteem en de overdracht van warmte naar de boiler zijn ook belangrijke factoren. Een hoog rendement efficiënt systeem kan het water sneller opwarmen.
In de meeste gevallen wordt het water niet volledig afgekoeld naar de gemiddelde watertemperatuur van 10°C. De boiler wordt meestal gedeeltelijk leeggemaakt en tegelijkertijd weer gevuld door de warmtepomp, wat betekent dat het water al een zekere temperatuur heeft voordat het opnieuw wordt opgewarmd. De exacte opwarmtijd kan worden berekend op basis van de gewenste watertemperatuur en de specificaties van het systeem.
Laten we een voorbeeld bekijken: Stel dat een boiler een capaciteit heeft van 180 liter en wordt gevuld met leidingwater van 10°C. Het water moet vervolgens worden verwarmd tot 50°C met behulp van een warmtepomp met een vermogen van 6 kW. In dit geval zou het ongeveer 1,5 uur duren om het water op te warmen. In de praktijk zal de opwarmtijd meestal korter zijn, omdat het zelden voorkomt dat een boiler volledig afkoelt of helemaal leeg raakt.
Veelgestelde vragen
Kan je ook douchen met een warmtepomp?Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de warmtepomp offerte ►