Warmtepomp warm water | Wat zijn de opties en mogelijkheden?

Een warmtepomp zal meestal warm water maken voor verwarmen, maar dit is niet geschikt om als warm tapwater te gebruiken. Door een boiler toe te voegen kun je ook warm sanitair water krijgen met je warmtepomp.

warm water warmtepomp

Het verschil tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler

Een warmtepomp en warmtepompboiler worden vaak samen geplaatst, maar er zijn verschillen tussen deze twee. Je kunt kiezen om ze allebei te plaatsen, maar ook om er slechts eentje te laten installeren. Om helemaal van het gas af te gaan heb je ze beide nodig, maar je kunt ook al flink bezuinigen op de energierekening door voor een van de twee opties te kiezen.

Wat doet de warmtepomp

De warmtepomp haalt warmte uit een bron door middel van koudemiddel. Dit kan de buitenlucht zijn, grondwater of zelfs de aarde zelf zijn. Wanneer deze warmte door de warmtepomp gaat, wordt het koudemiddel nog iets meer opgewarmd en daarna gebruikt om lucht of water te verwarmen. Dit kan dan door de binnenunit worden verspreid door het huis, door middel van ventilatoren (lucht) of leidingen (water). Als je kiest voor water, zullen deze leidingen de vloerverwarming of radiatoren met de warmtepomp verbinden. Naderhand zal het afgekoelde water weer terug worden gepompt en opnieuw opgewarmd worden.

Hoe werkt de warmtepompboiler

Het water dat door de warmtepomp wordt gebruikt, is relatief laag van temperatuur, 35 tot 45 graden Celsius. Dit is warm genoeg om je woning mee te verwarmen, maar niet heet genoeg om het sanitair water veilig te kunnen gebruiken. Een warmtepompboiler werkt op eenzelfde manier als een warmtepomp, maar zal door extra compressie de temperatuur van het koudemiddel nog veel hoger kunnen krijgen. Hierdoor wordt het water op een hoge temperatuur gebracht, wat niet alleen ervoor zorgt dat het water veilig is om te gebruiken, maar ook extra warmte geeft zodat je dit kunt gebruiken voor douchen of koken.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp heeft, in tegenstelling tot een volledig elektrische warmtepomp, geen extra boiler nodig. Omdat deze soort warmtepomp nog steeds verbonden is met de CV-ketel, zal de ketel ook het warme water verzorgen. De CV-ketel verwarmt het water altijd tot minstens 70 graden, wat niet alleen meer dan genoeg is voor verwarming wanneer het te koud is voor de warmtepomp, maar ook altijd veilig en warm sanitair water geeft.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Mogelijkheden water verwarmen met warmtepomp boiler

Je kunt voor een ingebouwde warmtepompboiler kiezen of een losse boiler. Bij een lucht-water warmtepompen of water-water warmtepompen kun je vaak een ingebouwde boiler krijgen, waardoor je de complete installatie bij elkaar hebt. Hierbij kun je meestal niet kiezen hoe groot het voorraadvat moet zijn, omdat deze in de warmtepomp moet passen. Je krijgt vaak een boiler van 170 liter of 180 liter, wat over het algemeen groot genoeg is voor een huishouden van 4 personen.

Een losse warmtepomp boiler is een optie bij andere soorten warmtepompen, maar ook wanneer je nog geen warmtepomp wilt laten plaatsen. Hierbij heb je vrije keuze over hoe groot het buffervat is en kun je tot wel 1.000 liter inhoud krijgen. Je kunt de warmtepompboiler dan precies uitkiezen op jouw behoeften, maar hebt wel extra ruimte nodig voor de losse boiler.

Verschil tussen CV-ketel en warmtepompboiler

De CV-ketel en warmtepompboiler zullen allebei voor heet water zorgen, dat je kunt gebruiken wanneer je maar warm water nodig hebt. Het grote verschil is hoe en wanneer het water verwarmd wordt. Een CV-ketel gebruikt hier gas voor, terwijl de boiler dit met elektriciteit doet. Ook heeft een warmtepomp boiler een voorraadvat met het opgewarmde water, wat ervoor zorgt dat je snel warm water hebt, maar dit wel op kan raken en er opnieuw water verwarmd moet worden. Een CV-ketel warmt het water op wanneer je het nodig hebt, zodat je even moet wachten op het warme water, maar je kunt hierna net zo lang gebruik hiervan maken tot je het niet meer nodig hebt.

Efficiëntie

Een warmtepompboiler is de meest efficiënte optie voor warm sanitair water. Omdat er gebruik wordt gemaakt van de warmte uit de omgeving, is deze net zo efficiënt als een standaard warmtepomp en kun je met een klein beetje elektriciteit een groot rendement behalen. Wanneer je kiest voor een warmtepompboiler met warmtewisselaar, kun je deze ook nog op andere energiebronnen aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld extra stroom van je zonnepanelen gebruiken. Bij een boiler zonder warmtewisselaar wordt er echt alleen de warmte uit de omgeving gebruikt en heb je hogere besparingen, maar iets minder efficiëntie.

Een elektrische boiler moet alle warmte uit stroom halen, wat ervoor zorgt dat je meer energie moet gebruiken voor hetzelfde effect. Elektriciteit is duurzamer dan gas, waardoor dit alsnog een betere optie is dan een gasgestookte boiler, maar voor efficiëntie, duurzaamheid en energiezuinigheid is warm water van een warmtepomp boiler de beste keuze.

Waar kan een warmtepompboiler toegepast worden?

Warmtepompboilers worden over het algemeen in woningen gebruikt om water voor huishoudelijk gebruik te verwarmen. Ze kunnen echter ook worden gebruikt in commerciële en industriële omgevingen. Meestal werken warmtepompboilers samen met een warmtewisselaar om de warmte van de andere boilers naar het water over te dragen.

Dit type systeem staat bekend om zijn hoge efficiëntie en zuinigheid, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op energiekosten. Bovendien worden warmtepompboilers als zeer milieuvriendelijk beschouwd, omdat ze geen uitstoot of afval produceren. Warmtepompboilers zijn meestal voorzien van een energielabel en na aanschaf kun je in aanmerking komen voor subsidie.

Tapwater verwarmen

Als je op zoek bent naar een efficiënte manier om het tapwater in jouw huis te verwarmen, kan een warmtepompboiler de juiste keuze voor je zijn. Een warmtepompboiler werkt door warmte uit de omringende lucht te benutten om water op te warmen tot de gewenste temperatuur, dat vervolgens wordt opgeslagen in een aparte boiler. Dit is tot wel 70% meer efficiënt dan een elektrische boiler en veel duurzamer dan een gasgestookte boiler.

Hoeveel voorraad heeft een boiler?

In principe zal een warmtepompboiler zijn voorraadvat vol proberen te houden met warm water en dus een voorraad hebben die gelijk is aan de inhoud. Bij een boiler van 180 liter zul je dan een voorraad van 180 liter hebben. Toch is het niet altijd zo simpel. Het water wordt vaak op een temperatuur van 50 tot 55 graden Celsius gehouden, wat een hogere temperatuur is dan je meestal gebruikt. Wie wil er nou douchen met zulk heet water! Om de gewenste temperatuur te krijgen, wordt er koud water met het hete water gemengd. Dit koude water komt natuurlijk niet uit het voorraadvat, waardoor je meer voorraad hebt dan inhoud.

warmtepomp warm water

Belangrijke punten voor een warm water boiler bij warmtepomp

Er zijn twee factoren die erg belangrijk zijn wanneer je ook warm water van je warmtepomp wilt gebruiken. Je wilt de juiste grootte voorraadvat van de boiler kiezen en het is fijn om te weten hoe lang je warm water hebt en wanneer er weer nieuw water is opgewarmd. Zo kun je niet alleen de juiste boiler voor jouw huishouden kiezen, maar ook jouw gebruik van warm water aanpassen op de boiler.

Hoe groot moet het voorraadvat zijn?

Een voorraadvat voor een huishouden hoeft niet heel groot te zijn. Zelfs de grootste huishoudens zullen vaak genoeg hebben aan maximaal 300 liter inhoud. Als je niet veel warm water gebruikt, bijvoorbeeld als je alleen woont of veel weg bent, is 100 tot 150 liter vaak voldoende. 200 liter is een goede middenmaat voor een gemiddeld huishouden. Bij 3 tot 5 personen of een hoog waterverbruik is 250 liter of meer een goede hoeveelheid voor het voorraadvat.

Hoeveel warm water kun je gebruiken

Je kunt in principe al het warme water uit het voorraadvat gebruiken. Vaak is dit iets warmer dan dat je zelf gebruikt, waardoor er koud water doorheen moet worden gemengd voor het water uit je kraan stroomt. Hierdoor is de hoeveelheid warm water tot je beschikking meer dan wat er in het voorraadvat zit, maar de hoeveelheid extra water is afhankelijk van hoeveel koud water erbij gemengd wordt.

In de praktijk zal het weinig voorkomen dat het voorraadvat helemaal leeg wordt, maar het kan gebeuren. Het zal bij een standaard warm water warmtepompboiler tot 300 liter niet langer dan een paar uur duren voor het weer vol zit met warm water. Omdat je meestal op gezette tijden het warme water nodig hebt, denk bijvoorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds, is er tussendoor genoeg tijd om het water op te warmen.

Veelgestelde vragen

Kan je ook douchen met een warmtepomp?

+
Je kunt ook warm douchen met een warmtepomp, als hier een boiler bij zit. Bij een hybride warmtepomp zal het warme water van de CV-ketel komen, maar een volledig elektrische warmtepomp heeft een extra boiler nodig om voor het warme sanitair water te zorgen.

Welke warmtepomp voor warm water?

+
Een warmtepomp kan met een boiler ook voor warm water zorgen. Een hybride warmtepomp heeft geen boiler nodig, maar zal de CV-ketel hiervoor blijven gebruiken. Vaak zal het water van de warmtepomp zelf niet warm genoeg zijn om warm tapwater te kunnen geven.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

+
Voor hybride warmtepompen zijn doorgaans 5 tot 7 (extra) zonnepanelen voldoende. Voor een volledig elektrische warmtepomp is het verstandig om minimaal 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te plaatsen. Je zou dan gemiddeld genomen genoeg elektriciteit op moeten wekken om de hogere vraag te compenseren.

Hoelang kan ik douchen met een warmtepomp?

+
Een gemiddelde douchekop zal zo’n 7,5 liter per minuut gebruiken. Je kunt hiermee uitrekenen hoe lang je ongeveer kunt douchen met je warmtepompboiler. Bij een boiler van 100 liter kun je minstens 13 minuten douchen, bij 300 liter kun je minstens 40 minuten lekker warm douchen. Omdat de douche meestal minder heet staat dan de boiler, wordt er koud water toegevoegd aan het hete water, waardoor de voorraad groter wordt en je langer kunt douchen.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes