Water-water warmtepomp | Werking en kostprijs

Je hebt verschillende soorten warmtepompen waar je uit kunt kiezen. Een water-water warmtepomp is een erg grote investering en heeft een flinke installatie, maar daarvoor krijg je een efficiënt en energiezuinig verwarmingssysteem terug.

water-water warmtepomp

Wat is een water-water warmtepomp?

Een water-water warmtepomp haalt met een hoog rendement warmte uit het water van de aardbodem via een open of gesloten bron. Deze soort warmtepomp is zo efficiënt omdat deze bron een constante temperatuur heeft. Zodra je de grond in gaat, hebben de seizoenen weinig effect op de temperatuur van de bron, iets wat met de buitenlucht wel het geval is. Een water-water warmtepomp zal bij een open bron het grondwater zelf gebruiken om de warmte mee te vervoeren, bij een gesloten bron wordt een soort koudemiddel van water en glycol gebruikt om de warmte op te nemen.

Wat is er nodig voor een water-water warmtepompsysteem?

Voor een water-water warmtepomp is een geschikte bodembron essentieel. Je moet hiervoor erg diep kunnen graven (verticaal systeem) of een groot oppervlak tot je beschikking hebben (horizontaal systeem). Voor het aanleggen heb je dus altijd veel ruimte nodig, en vaak ook toestemming van de gemeente omdat deze boringen bepaalde risico’s hebben voor de omgeving. Om het systeem goed te laten werken heb je verder een goede isolatie en vloerverwarming in huis nodig.

Hoe diep moet je boren in de bodem?

Hoe diep de boringen moeten zijn, is afhankelijk van welk systeem je kiest. Bij een horizontaal systeem liggen de buizen vaak 80 tot 100 centimeter onder de grond. Een verticaal systeem zal 40 tot 160 meter diep in de grond worden geboord. Hoe diep de bron uiteindelijk komt te liggen is afhankelijk van veel factoren en kan de installateur het beste uitrekenen.

Hernieuwbare bron

De zon warmt niet alleen het oppervlak van de aarde op, maar gaat ook de grond in. Bedenk maar hoe lang het zand op een strand nog warm blijft als de zon al weg is! Deze warmte, pure zonne-energie, warmt dus ook de bodem zelf op in de warmere maanden van het jaar. In de koudere maanden koelt dit wel langzaam af, maar is er nog steeds genoeg warmte om gebruik van te maken tot de seizoenen weer wisselen. Hierdoor maak je met een water-water warmtepomp gebruik van een hernieuwbare bron van energie. Als je nog dieper de aarde in gaat, maak je geen gebruik meer van deze zonnewarmte. Dan ga je richting de grond-water warmtepomp, die de thermische energie van de aarde gebruikt.

Hoe werkt een water-water warmtepomp?

Er zijn twee manieren waarop een water-water warmtepomp kan werken. Een van deze manieren is met het grondwater zelf, de tweede is door middel van een koudemiddel dat door buizen wordt gepompt. Dit werkt allebei op een soortgelijke manier, met wat belangrijke verschillen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Met grondwater

Een water-water warmtepomp die met het grondwater werkt, heeft twee putten nodig. Dit is een pompput, waar het grondwater omhoog wordt gepompt, en een retour- of lozingsput, waar het grondwater weer terug naar de bron gaat. Wanneer het grondwater omhoog is gepompt, wordt het naar de binnenunit gebracht, zodat de warmte uit het water kan worden gehaald. Hierna is het grondwater afgekoeld en gaat het terug naar de bron om weer terug op te warmen. Om het grondwater niet te vervuilen, is het belangrijk dat de putten goed dicht zitten en er geen contact met de buitenlucht is.

Met koudemiddel

Wanneer de water-water warmtepomp met het glycol mengsel werkt, heb je maar een enkele put nodig. Dit komt omdat het mengsel in de buizen blijft, waardoor je niks hoeft te lozen en het een gesloten systeem is. Het koudemiddel wordt eerst naar beneden gepompt, waar het de warmte van het grondwater zal opnemen. Hierna wordt het weer naar boven gebracht, waarbij de binnenunit ervoor zorgt dat de warmte wordt overgedragen naar de verwarming in huis. Het glycol mengsel is dan weer afgekoeld en kan terug de bodem in worden gestuurd om de cyclus opnieuw te beginnen.

Ook koelen met een water-water warmtepomp

Een groot voordeel van de water-water warmtepomp is dat je hiermee ook kunt koelen, net als de airco warmtepomp dit kan. Omdat de bodem een constante temperatuur heeft, ligt deze lager dan de omgevingstemperatuur in de zomer. Dit zorgt ervoor dat je de werking van de warmtepomp in feite om kunt draaien: je haalt warmte uit je huis en geeft deze warmte af aan de bodem, ook wel passieve koeling genoemd. Ook kan het koelere water worden gebruikt om door de leidingen te stromen en op die manier het huis af te koelen, voor actieve koeling.

Voor- en nadelen van een water-water warmtepomp

Een warmtepomp is een flinke investering en een water-water warmtepomp is een van de duurste opties die je kunt kiezen. Hierdoor is het belangrijk om de voordelen en nadelen van deze warmtepomp goed te vergelijken, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Voordelen van water-water warmtepompen

  • Hoog rendement: Een warmtepomp heeft vaak al een hoog rendement, maar de water-water warmtepomp heeft een hoger rendement dan gemiddeld. De meeste warmtepompen hebben een COP van 5 (wat betekent dat voor elke kWh aan energie, de warmtepomp 5 kWh aan warmte produceert), maar de water-water warmtepomp heeft een COP van 6.
  • Verwarmen en koelen: Omdat de temperatuur in de bodem zo consistent blijft, kan dit systeem worden gebruikt voor het verwarmen van je woning en het koelen. Hierdoor bespaar je ook geld, omdat je geen dure airco aan hoeft te zetten voor verkoeling.
  • Geen geluidsoverlast: Een van de problemen waar je tegenaan kunt lopen met een warmtepomp, is de geluidsoverlast die een buitenunit kan geven. Niet alleen voor je eigen woning, maar ook de buren. Met een water-water warmtepomp heb je hier geen last van, omdat deze warmtepomp erg stil is en ook nauwelijks te zien.
  • Te combineren met boiler: De water-water warmtepomp is erg makkelijk te combineren met een boiler en deze zit soms zelfs al ingebouwd. Hierdoor kun je ook de warmtepomp gebruiken voor warm water en heb je hier geen extra apparaat meer voor nodig.

Nadelen van water-water warmtepompen

  • Hoge installatiekosten: Het boren van de benodigde putten kost veel geld, evenals het installeren van het systeem. Je verdient dit geld uiteindelijk terug door de energiebesparing die je krijgt met de warmtepomp, maar het is een flinke investering, zelfs met subsidie.
  • Vooral geschikt voor nieuwbouw: De installatie is een flinke klus, waar niet altijd de ruimte of mogelijkheid voor is als je woning al is gebouwd. Daarom is het plaatsen van deze warmtepomp vooral geschikt voor nieuwbouwwoningen, zodat alles op de juiste plek kan worden aangebracht en je woning ook optimaal klaar kan worden gemaakt voor het gebruik van de warmtepomp.
  • Het plaatsen zelf: Je hebt vaak een vergunningplicht of meldingsplicht wanneer je een warmtepomp met bodembron wilt plaatsen. Bij een open systeem, waarin grondwater wordt gebruikt, heb je ook een grondwaterheffing die betaald moet worden. Ook is het niet altijd mogelijk om zo diep in de grond te boren in verband met vervuiling of de grond zelf. Er kunnen dus veel haken en ogen zitten aan het plaatsen van de water-water warmtepomp.
horizontaal systeem voor water-water warmtepomp

Kosten van een water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp kost gemiddeld €13.000 tot €17.000, inclusief BTW en installatie. Dit maakt het een van de duurste soorten warmtepompen. De gemiddelde warmtepomp prijzen die de buitenlucht als warmtebron gebruiken liggen tussen de €4.000 en €11.000, maar deze zijn uiteindelijk minder efficiënt dan de duurdere warmtepompen die de bodem als warmtebron gebruiken.

Soort warmtepompGemiddelde prijs incl. installatiekosten
Lucht-water warmtepomp (3 tot 10 kW)€ 8.000 – € 11.000
Water-water warmtepomp (4 tot 12 kW)€ 13.000 – € 17.000
Lucht-lucht warmtepomp (5 tot 6 kW)€ 4.000 – € 8.000
Grond-water warmtepomp (4 tot 16 kW)€ 23.000 – € 27.000
Hybride warmtepomp (3 tot 6 kW)€ 7.000 – € 11.000

Subsidie warmtepomp

Je kunt ook in 2024 subsidie krijgen voor het installeren van een warmtepomp. Je kunt hiervoor de ISDE subsidie aanvragen, waar je gemiddeld 30% van het aankoopbedrag als subsidie kunt krijgen. Belangrijk hierbij is dat je warmtepomp nieuw moet zijn, minstens energielabel A++ moet hebben en het niet bij een nieuwbouwhuis wordt geplaatst. Hierdoor is het iets lastiger om de subsidie voor een water-water warmtepomp te gebruiken, omdat het ideale moment om deze te plaatsen is terwijl je woning wordt gebouwd.

Hoeveel stroom verbruikt een water-water warmtepomp?

Met een kleine hoeveelheid elektriciteit kan hij warmte onttrekken aan het grondwater en deze gebruiken om nog meer warmte te genereren, waarmee zowel de centrale verwarming van de woning als het sanitaire water worden verwarmd. Gemiddeld moet je rekening houden met een stroomverbruik van 2000 tot 3000 kWh per jaar, wat neerkomt op €600 tot €900 extra aan elektriciteitskosten per jaar (gerekend met €0,30 per kWh, prijspeil 2024). Daarentegen bespaar je wel meer op de gaskosten, dus je zult altijd een lagere energierekening krijgen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een water-water warmtepomp inclusief installatie?

+
De gemiddelde kosten van een water-water warmtepomp inclusief installatie liggen tussen de € 13.000,- en € 17.000,-. De prijs hangt vooral af van de grondboringen die nodig zijn.

Wat is beter lucht-water of water-water warmtepomp?

+
Lucht-water-warmtepompen zijn efficiënt, maar kosten meer energie dan grond- of water-water-warmtepompen. Indien een gebouw een groot koelvermogen nodig heeft, kun je altijd een adviseur raadplegen. Geothermische warmtepompen en water-water-warmtepompen leveren een betere prestatie dan lucht-water-warmtepompen.

Wat is er nodig voor een water-water warmtepomp?

+
Om een ​​water-water-warmtepomp goed te laten werken, moeten er in de buurt van het huis een of twee putten worden geboord. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van het systeem dat je kiest. Ook is een goede isolatie en vloerverwarming een vereiste voor deze warmtepomp.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

+
Voor hybride warmtepompen zijn doorgaans 5 tot 7 zonnepanelen voldoende. Voor een volledig elektrische warmtepomp is het verstandig om minimaal 7 tot 9 zonnepanelen te plaatsen. Dit betekent dat je in principe volledig gecompenseerd wordt voor je hogere elektriciteitsvraag.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes