Met een water-water warmtepomp kun je warmte die in het grondwater zit gebruiken om het warmtapwater van je huis te verwarmen. Dit geothermische systeem is de meest efficiënte optie onder warmtepompen, maar het vereist wel een aanzienlijke investering. Bekijk de warmtepomp offerte
Werking van een water-water warmtepomp
Voor een water-water warmtepomp om goed te werken, moeten er twee putten bij je huis worden geboord: een pompput en een retourput (ook bekend als een lozingsput). De diepte van deze putten varieert van 25 tot 150 meter, afhankelijk van de samenstelling van de bodem.
In de pompput wordt grondwater omhoog gepompt en naar de verdamper van de warmtepomp geleid, waar het zijn warmte aan het systeem afgeeft. Daarna wordt het afgekoelde water via de retourput weer teruggeleid naar het grondwater.
Tijdens dit proces mag het water niet in aanraking komen met de buitenlucht om oxidatie en kalkafzetting te voorkomen. Daarom worden de putten zorgvuldig afgedicht. De water-water warmtepomp is het centrale element van het systeem.
Met een kleine hoeveelheid elektriciteit kan hij warmte onttrekken aan het grondwater en deze gebruiken om nog meer warmte te genereren, waarmee zowel de centrale verwarming van de woning als het sanitaire water worden verwarmd.
Voor- en nadelen van een warmtepomp op grondwater
Of een water-water type warmtepomp geschikt is voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren. Hier is een overzicht van redenen waarom je al dan niet zou moeten kiezen voor water-water type warmtepompen:
Voordelen van water-water warmtepompen:
1. Hoog rendement: Dit systeem heeft het hoogste rendement in vergelijking met andere warmtepompsystemen, voornamelijk omdat de temperatuur van het grondwater vrij constant is. Meestal ligt deze temperatuur tussen 10 en 14°C. Op een diepte van 50 meter of meer wordt de temperatuur van het grondwater niet beïnvloed door weersomstandigheden. Of het nu zomer of winter is, de temperatuur blijft vrijwel constant en dat zorgt voor aanzienlijke besparingen op verwarming.
2. Ruimtebesparend: Het systeem is niet erg groot en neemt daarom niet veel ruimte in beslag, wat resulteert in weinig grondoppervlak nodig is.
3. Dubbel gebruik van water: Het opgepompte water kan indien gewenst deels worden gebruikt voor het doorspoelen van toiletten of om de tuin te besproeien.
4. Natuurlijke koeling: In de zomer kan het systeem de woning op een natuurlijke en duurzame manier koelen omdat de temperatuur van de aarde en het grondwater dan lager is dan de binnentemperatuur. Dit wordt “natural cooling” genoemd.
Nadelen van een water-water warmtepomp:
1. Hoge installatiekosten: De boringen die nodig zijn om de putten aan te leggen, zijn zeer kostbaar. Voor twee boringen ben je al snel 8000 euro kwijt. De totale kosten kunnen variëren tussen € 13.000 en € 17.000. Deze kosten worden echter op lange termijn terugverdiend door energiebesparingen.
2. Diep grondwater vereist meer inspanning: Hoe dieper het grondwater zich bevindt, hoe dieper er geboord moet worden, wat extra kosten met zich meebrengt. Bovendien vereist het oppompen van diep grondwater met een warmtepomp meer elektriciteit.
3. Vergunning en kosten: Het oppompen van grondwater vereist een vergunning, en er moeten grondwaterheffingen worden betaald. Gelukkig kun je vrijstelling aanvragen voor het opgepompte water dat je weer terug laat vloeien.
De keuze voor water-water warmtepompen hangt dus af van je budget, de beschikbaarheid van ruimte, de diepte van het grondwater, en de bereidheid om de benodigde vergunningen en kosten aan te pakken in ruil voor de hoge energie-efficiëntie van het systeem.
Ook koelen met een water water warmtepomp
Een groot voordeel van de water-water warmtepomp is dat je met deze warmtepomp kan koelen. Dit komt doordat een bodembron meestal een temperatuur heeft van 5°C tot 10°C. Met slechts twee energiezuinige pompen kan water door de koele bodem en je koelsysteem worden gepompt om zo je huis te koelen. Dit wordt passieve koeling genoemd. Het kan worden geïntegreerd in de de warmtepomp zelf of worden toegevoegd als een externe accessoire, bekend als de PCM-module. Je kunt de NIBE warmtepompen met een ingebouwde module herkennen aan de toevoeging “PC” (Passive Cooling) achter de serienaam.
Water oppompen uit nabij gelegen beek of rivier
In bepaalde gevallen is het mogelijk om een water-water warmtepomp te gebruiken om warm water uit een nabijgelegen meer of rivier op te pompen en te lozen. Hierbij zijn speciale filters en naleving van wettelijke voorschriften vereist.
Het grote voordeel is dat er geen grondboringen nodig zijn, maar er zijn wel andere kosten verbonden aan het correct rondpompen van water. Dit systeem is niet voor alle situaties geschikt, maar voor huizen die dicht bij een waterbron liggen, kan het voordelig zijn.
Aan de andere kant is de kans groot dat het grondwater minder diep ligt wanneer er een rivier of beek in de buurt is. In dit geval is het belangrijk om de kosten van boringen af te wegen, aangezien ze mogelijk goedkoper kunnen uitkomen.
Het is dus essentieel om de specifieke omstandigheden en kosten te overwegen voordat je beslist welk type waterpomp het meest geschikt is voor jouw situatie.

Energie uit hernieuwbare bronnen
De warmte die zich in de aardbodem nestelt, is eigenlijk pure zonne-energie. Naarmate de lente vordert en de zon krachtiger schijnt, hoopt zich steeds meer warmte onder het aardoppervlak op. Met de stijgende temperaturen dringt deze warmte steeds dieper door in de bodem.
Bodemwarmte kan zich uitstrekken tot wel 100 meter diep in de aardbodem en zelfs tot ongeveer 300 meter diep in grondwater. Tegen de herfst is er, zelfs na een niet al te warme zomer, voldoende energie in de aardbodem opgeslagen om je huis comfortabel, duurzaam en kostenefficiënt te verwarmen met hernieuwbare energie van de zon tot aan de volgende warme zomerdagen.
Veelgestelde vragen
Wat kost een water-water warmtepomp inclusief installatie?Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen: