Terugverdientijd warmtepomp | Verdien snel je investering terug!

Een warmtepomp is een mooie investering in een duurzame toekomst. Maar deze investering wil je uiteindelijk wel terugverdienen. Wat is de terugverdientijd warmtepomp?

warmtepomp met spaargeld

Terugverdientijd van een warmtepomp

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt tussen de 7 en 15 jaar. De exacte terugverdientijd ligt aan onder andere het type warmtepomp, de stroomprijs en de rest van de investering. Door deze verschillende factoren kan het verschillen wanneer je precies de warmtepomp hebt terugverdiend, maar de jaarlijkse energiebesparing zorgt er altijd voor dat je de aanschaf uiteindelijk eruit haalt.

Kostprijs

De soort warmtepomp die je kiest heeft een flinke invloed op de totale kostprijs. Een lucht-lucht warmtepomp kost bijvoorbeeld zo’n €6.000 voor de aanschaf inclusief installatie, maar een bodem-water warmtepomp heeft daarentegen een hoge aankoopprijs van wel €25.000. Een all-electric warmtepomp kost meestal meer dan een hybride warmtepomp, maar om een hybride warmtepomp rendabel te maken hoef je minder aanpassingen in huis te doen.

Soort warmtepompAankoopPlaatsingTotaalTerugverdientijd
Warmtepomp lucht lucht€ 3.000€ 3.000€ 6.0007
Warmtepomp lucht water€ 12.000€ 4.000€ 16.00013
Warmtepomp water water€ 11.000€ 4.000€ 15.00011
Warmtepomp bodem water€ 17.000€ 8.000€ 25.00014
Warmtepomp hybride€ 7.000€ 2.000€ 9.0007

Jaarlijkse besparing

De gasprijzen liggen nog steeds erg hoog. Door een warmtepomp te plaatsen, kun je jouw gasverbruik flink terugbrengen. Bij een hybride warmtepomp heb je nog wel de CV-ketel nodig om af en toe bij te springen, waardoor je besparing met een hybride warmtepomp minder is dan wanneer je een compleet elektrische warmtepomp kiest. Je kunt met een hybride warmtepomp tot wel 70% minder gas gebruiken.

Jaarlijkse stroomkosten

In plaats van met gas te verwarmen, zul je met een warmtepomp elektriciteit gebruiken. Het aantal kWh dat je gebruikt gaat omhoog, maar de hoeveelheid m³ gas gaat juist omlaag. Hierdoor zijn de energieprijzen een belangrijke factor in de uiteindelijke terugverdientijd. De terugverdientijd warmtepomp berekenen heeft dus veel elementen, waardoor de precieze terugverdientijd verschillend kan zijn voor elk huishouden.

Terugverdientijd warmtepomp

Berekenen terugverdientijd

Omdat er zoveel factoren meespelen met het berekenen van de terugverdientijd van een warmtepomp, is een voorbeeld berekening geen overbodige luxe. Voor het gemak wordt er met €0,30 per kWh elektriciteit en €1,30 per m³ gas gerekend, het gemiddelde prijspeil in 2024.

Terugverdientijd warmtepomp met zonnepanelen

De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen zorgt ervoor dat de terugverdientijd korter wordt. De gemiddelde terugverdientijd van de warmtepomp hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld het type warmtepomp en de energie-efficiëntie. De zonnepanelen wekken energie op voor de warmtepomp op een duurzame manier. Dit zorgt ervoor dat de energierekening verlaagd wordt, waardoor de terugverdientijd verminderd. 

Voorbeeld water-water warmtepomp

De gemiddelde kosten van een water-water warmtepomp zijn €15.000, inclusief installatie door een erkende installateur. Een gemiddeld huishouden van 4 personen gebruikt per jaar ongeveer 15.000 kWh om hun woning te verwarmen, wat ongeveer 1.500 m³ gas is. De jaarlijkse besparing op het gasverbruik is dan €1.950 met de huidige gasprijzen.

Besparingen berekenen

Een warmtepomp kan voor 80% op zijn eigen opgewekte energie werken, maar de overige 20% is vanuit elektriciteit. Bij een verbruik van 15.000 kWh is dus nog 3.000 kWh aan stroom warmtepomp nodig. Dit zorgt voor jaarlijkse stroomkosten van €900. Je hebt dan een jaarlijkse energiebesparing van €1.950 – €900 = €1.050. Je hebt dan de water-water warmtepomp in ongeveer 15 jaar terugverdiend.

Subsidie

Toch is dit niet het complete plaatje. Je kunt namelijk ook subsidies aanvragen als je warmtepomp minimaal energielabel A++ heeft, die de aanschaf wat minder prijzig maken. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kan van €500 tot wel €4.000 zijn, afhankelijk van type warmtepomp en het benodigde vermogen. Dit kan dus tot wel 4 jaar van de terugverdientijd afhalen met de maximale subsidie.

Lucht-water warmtepomp

Laten we de berekening nog een keertje doen, ditmaal met een lucht-water warmtepomp en de subsidies waarop je recht hebt. Een gemiddelde lucht-water warmtepomp kost €16.000 en krijgt gemiddeld €3.000 aan subsidie. De investering is dan €16.000 – €3.000 = €13.000 en met de jaarlijkse opbrengst van €1.050 kun je de lucht-water warmtepomp terug hebben verdiend in 13 jaar.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Soorten i.c.m. terugverdientijden

Elk type warmtepomp heeft een eigen terugverdientijd afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aanschafkosten, de energie-efficiëntie en de eventuele beschikbare subsidies. Hybride warmtepompen combineren bijvoorbeeld de functie van traditionele systemen met de voordelen van een warmtepomp en hebben een korte terugverdientijd door de relatief lage aanschafkosten. Geothermische warmtepompen zijn daarentegen duurder in aanschaf, maar ze hebben weinig onderhoud nodig en hebben een hoge efficiëntie. Hierdoor is de terugverdientijd alsnog relatief kort. All-electric warmtepompen werken goed, maar ze zijn wel duur in aanschaf. Lucht-lucht warmtepompen hebben dan weer een korte terugverdientijd, maar ze zijn afhankelijk van het klimaat. Kortom: elk type heeft een andere terugverdientijd en wat de beste optie voor jou is hangt af van je eigen wensen en voorkeuren.

Terugverdientijd warmtepomp

Aandachtspunten

De investering in een warmtepomp is er een voor de toekomst. Het is een grote investering die je vanzelf terugverdient, maar zelfs wanneer je aanspraak maakt op subsidie is het nog steeds een flinke terugverdientijd. Er zijn nog een aantal factoren die ervoor zorgen dat het investeren in warmtepompen toch een goede keuze blijft.

Duurzame energie

Maak gebruik van niet alleen de beschikbare subsidie, maar ook van andere duurzame investeringen. Door zonnepanelen met een goed rendement te laten plaatsen kun je veel van de benodigde vermogen zelf opwekken. De stroom die je verbruikt voor de warmtepomp kun je dan zelf opwekken, waardoor veel van de energiekosten weer wegvallen. Door de hogere besparing is de terugverdientijd korter.

Energiekosten

De gemiddelde gasprijs kan zomaar weer stijgen. In 2024 zijn de belastingen op gas gestegen, en het is altijd onzeker hoeveel gas er daadwerkelijk op de markt komt. Je hebt toch warmte nodig, waardoor het altijd een slim idee is om dit zelf in eigen hand te nemen. Wanneer het vermogen van de warmtepomp genoeg is om aan jouw warmtevraag te voldoen en je woning comfortabel te houden, helemaal wanneer je zelf het verbruik kunt opwekken, geeft dat toch zekerheid.

Extra kosten

De terugverdientijd van een warmtepomp berekenen kan redelijk simpel zijn, maar soms moet je iets meer investeren om een hoog warmtepomp rendement te halen. Je hebt goede isolatie nodig om het meeste uit je warmtepomp te halen. Met een hybride warmtepomp is het iets minder belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is dan met bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp, maar hoe beter de isolatie, hoe hoger het rendement.

Nieuws over subsidies

Je kunt vaak wel subsidie krijgen voor het isoleren, maar dit zorgt er toch voor dat de investering hoger uitvalt dan dat je denkt. Bij een hybride warmtepomp kan het ook zo zijn dat je een nieuwe CV-ketel of HR-ketel moet laten installeren. Warmtepompen met een hoger vermogen zullen ook duurder zijn natuurlijk, en een installatie door een erkende installateur is goed voor de levensduur van de warmtepomp, maar kost meer.

Woningwaarde

Het installeren van een warmtepomp verhoogt de waarde van je woning. Met de huidige rente op de hypotheek is alles wat de waarde van je woning verhoogt natuurlijk mooi meegenomen. Omdat een warmtepomp zorgt voor lagere energiekosten, is dit een goede investering voor nu en voor later. Voeg hier ook een nieuwe CV-ketel aan toe bij een hybride warmtepomp, mogelijk een zonneboiler voor warm water, en je zult hier later nog steeds profijt van hebben.

Veelgestelde vragen

Hoeveel m3 gas bespaar je met een hybride warmtepomp?

+
Hoeveel m3 gas je bespaart met een hybride warmtepomp is niet met zekerheid te zeggen omdat dit afhangt van verschillende factoren, maar over het algemeen kan een warmtepomp zo’n 50 tot 70 procent van het gasverbruik vervangen.

Is een warmtepomp nog rendabel?

+
Warmtepompen zijn nog altijd rendabel op de lange termijn vanwege het weinige onderhoud dat nodig is en de besparingen die men ermee krijgt.

Hoeveel wordt je huis meer waard door warmtepomp?

+
De waardestijging van een huis door een warmtepomp kan verschillen, maar doorgaans is dit ergens tussen de 2% en 5%.

Wanneer is een warmtepomp interessant?

+
Een warmtepomp is interessant als je wilt besparen op je gasrekening, als je bij wilt dragen aan een duurzamere wereld of een combinatie daarvan.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes