Vloerverwarming met warmtepomp | Verwarmen met koelen in één!

Misschien lijkt het nog de ver-van-je-bed-show, maar toch is een warmtepomp niet meer alleen iets voor mensen die gaan verhuizen naar nieuwbouwwoning. Over nog geen dertig jaar, in 2050 om precies te zijn, is het de bedoeling dat elk huis in Nederland gasloos is. Een van de beste manieren om dit voor elkaar te krijgen is door de warmtepomp en vloerverwarming te combineren.

vloerverwarming op warmtepomp aangesloten

Elektrische vloerverwarming combineren met een warmtepomp

Als je overstapt op een goede warmtepomp, om welke reden dan ook, wil je waarschijnlijk weten of de combinatie met vloerverwarming een goed idee is. Het antwoord is kort maar krachtig: jazeker! Sterker nog, elektrische vloerverwarming en een warmtepomp gaan perfect samen. Dit heeft onder andere te maken met de temperatuur. De temperatuur van het water in de buizen van de vloerverwarming wordt zo’n 29 graden in een woonruimte. Omdat een warmtepomp ook een lage temperatuur genereert vullen deze systemen elkaar naadloos aan en zorgen ze voor een aangename warmte in de woning.

De warmtepomp als alternatief voor verbruik gas

Een warmtepomp is een gasloos alternatief voor de CV ketel, die op aardgas functioneert. Er zijn ook andere alternatieven buiten de warmtepomp. Toch is ook de warmtepomp feitelijk een type elektrische verwarming, hoewel het water warm wordt gemaakt. De opgewekte energie kan vervolgens worden opgeslagen in een WKO. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor de warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp en het benodigde vermogen. Is een warmtepomp geen optie? Ook dan zijn er nog warmtepomp alternatieven beschikbaar.

Koelen en verwarmen

Wat ook een geweldig aspect is van de combinatie vloerverwarming met warmtepomp is het feit dat er ook voor verkoeling kan worden gezorgd. Er stroomt dan koel water door de leidingen, wat zorgt voor een verkoelend effect. Stel je eens voor hoe fijn dat is als het buiten op en top zomer is, maar jij in je huis makkelijk verkoeling kunt zoeken. Er kan op deze manier een verlaging in de temperatuur van ongeveer 4 graden worden bereikt in de woning, wat gevoelsmatig aanzienlijk kan schelen op een warme dag.

Welke warmtepomp is geschikt

Erg belangrijk om te weten is ook nog dat er verschillende soorten warmtepompen bestaan, met elk hun eigen warmtepomp prijzen. Alle soorten warmtepompen kun je in principe combineren met vloerverwarming, maar er is een uitzondering. Dit is de lucht-lucht warmtepomp. De andere systemen, zoals lucht-water warmtepompen, hybride warmtepompen en een water-water warmtepomp zijn dus wel een match voor je vloerverwarming. Dit komt omdat deze drie warmtepompen warmte van de grond, het grondwater of de buitenlucht omzetten in water. Het verwarmde water wordt daarna rondgepompt in het stelsel van buizen onder jouw vloer. Het resultaat mag er zijn: een warm huis en een CV ketel die met pensioen mag.

Hoeveel kost de vloerverwarming voor warmtepomp

Bij een verbouwing hoort vaak een budget. Ook als je gaat verhuizen hou je hier rekening mee. Het is daarbij dan ook erg slim om rekening te houden met de prijs voor het laten leggen van vloerverwarming. Deze is sterk afhankelijk van oppervlakte van de te verwarmen ruimte. Tot 20m2 ben je ongeveer € 1.000,- kwijt. Een ruimte van 50m2 van vloerverwarming voorzien kost je € 1.200,-. Voor een hele grote ruimte van 90m2 betaal je € 2.000,-. Niet gratis, maar zeker ook geen prijzen om steil van achterover te slaan.

Warmtepomp vloerverwarming prijs

Wanneer je nog een warmtepomp hierbij aan moet schaffen, zal de prijs wel flink omhoog gaan. Je hebt minstens een lucht-water warmtepomp voor vloerverwarming nodig, die gemiddeld €8.000 tot €11.000 kosten. Ook een hybride warmtepomp met vloerverwarming kan, al zul je dan niet helemaal van het gas af gaan en een minder grote besparing krijgen. Met een hybride warmtepomp zul je gemiddeld €7.000 tot €11.000 kwijt zijn. De totale kosten voor warmtepomp en vloerverwarming worden dan tussen €8.000 en €13.000 inclusief BTW en montage.

Warmtepomp laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk de warmtepomp offertes

Kosten en verbruik

De uiteindelijke kosten van de aanschaf liggen aan de type warmtepomp die je koopt en het oppervlak van de vloerverwarming. Een kleine warmtepomp voor vloerverwarming zal goedkoper zijn, maar dan heb je wel een maximale lengte vloerverwarming voor de warmtepomp. De keuze voor een grondwater of geothermische warmtepomp is vaak de beste warmtepomp voor vloerverwarming, maar loopt wel meer in de prijzen. Door voor vloerverwarming te kiezen bespaar je al snel 10% tot 15% op je energieverbruik voor verwarming. Een hybride warmtepomp zal het gasverbruik ook met 70% kunnen laten dalen. Door deze te combineren, bespaar je tot wel 80% op je energieverbruik en kun je deze benodigde energie zelf opwekken met zonnepanelen.

Hoe werkt het aansluiten warmtepomp op vloerverwarming

Je kunt de vloerverwarming en warmtepomp tegelijk laten monteren, maar ook de bestaande vloerverwarming aansluiten op warmtepomp of een bestaande warmtepomp aansluiten op vloerverwarming. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als traditionele verwarming. Er wordt warmte opgewekt, in dit geval met een warmtepomp, en deze warmte wordt aan water afgegeven en door een verwarmingssysteem gepompt. Het grote voordeel is dat de warmtepomp voor de vloerverwarming temperatuur niet veel hoeft te verwarmen. Radiatoren hebben warm water van wel 80 of 90 graden nodig soms, maar vloerverwarming kan met een temperatuur van 30 graden al goed werken. Dit kan het verschil maken tussen een hoge temperatuur warmtepomp nodig hebben of een standaard warmtepomp kiezen.

Welke temperatuur voor vloerverwarming en warm water

Je kunt een warmtepomp alleen voor vloerverwarming aanschaffen. Dan ben je vaak met een hybride warmtepomp al klaar, waardoor de kosten warmtepomp en vloerverwarming lager liggen. Maar als je voor een volledige elektrische warmtepomp vloerverwarming wilt gaan, kun je ook de warmtepomp voor vloerverwarming en warm water gebruiken. Hierbij heb je wel een warmtepompboiler erbij nodig, zodat het warme water tot de juiste temperatuur kan worden gebracht. De benodigde temperatuur bij een warmtepomp sanitair warm water en vloerverwarming is niet hetzelfde. Sanitair warm water moet minstens 70 graden zijn om bacteriën te doden, terwijl 25 tot 35 graden ideaal is voor vloerverwarming.

Moet je vloerverwarming hebben bij een warmtepomp?

Vaak zul je het advies krijgen om vloerverwarming te combineren met een warmtepomp. Om het meeste uit de warmtepomp en vloerverwarming te krijgen, is de combinatie wel aan te raden. Daarentegen is het absoluut niet zo dat de een niet werkt zonder het ander. Een warmtepomp kan ook op radiatoren worden aangesloten, en vloerverwarming werkt ook met een CV. Het is zo dat de warmtepomp voor vloerverwarming wel het meest rendabel is, maar ook als je voor een van de twee kiest, zul je besparen op de energierekening en duurzamer wonen.

Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming met warmtepomp

Hoewel tegels en steen perfect combineren met elektrische vloerverwarming zijn vrijwel alle typen vloeren geschikt. Je hoeft dus geen rekening te houden met de vloer van je keuze als je gaat voor vloerverwarming die elektrisch werkt. Vanwege de lage temperaturen van de vloerverwarming kun je ook goed kiezen voor die prachtige visgraat parketvloer. Zelfs de in Nederland zeer populaire vloerbedekking laminaat gaat prima samen met vloerverwarming. Steen en tegels houden de warmte extra goed vast waardoor dit type vloer echt perfect past bij elektrische vloerverwarming.

vloerverwarming met warmtepomp

Vloerverwarming verdeler warmtepomp

Een heel fundamenteel onderdeel van het vloerverwarmingssysteem is de verdeler. Zonder deze verdeler kan de vloerverwarming zijn werk niet of in elk geval niet optimaal doen. De vloerverwarming heeft de verdeler nodig zodat het verwarmde water gelijkmatig kan worden verdeeld over de buizen onder de vloer. Hierdoor kan dus de vloer in zijn totaliteit warm worden, wat het grote pluspunt is van het systeem op zich. De vloerverwarming verdeler heeft een ingebouwde pomp die deze taak op zich neemt, welke geen deel uitmaakt van de warmtepomp.

Zoneregeling vloerverwarming met warmtepomp

Wat ook een groot bijkomend voordeel van de vloerverwarming verdeler is het feit dat je er zones mee kunt indelen. Zo kan de temperatuur per zone worden ingesteld, wat er weer voor zorgt dat het systeem zo effectief mogelijk werkt. In de badkamer kun je bijvoorbeeld een hogere temperatuur instellen dan in een woonruimte. De verdeler zorgt ervoor dat er aparte circuits ontstaan, met elk een andere temperatuur. De thermostaat bepaalt uiteindelijk wat de temperatuur van het circuit in een bepaalde ruimte is, zodat je dit makkelijk zelf kunt regelen en aanpassen.

Het belang van wooncomfort

Woongenot is ontzettend belangrijk. Om dit comfort te verbeteren zijn er heel veel opties. Zo is verbouwen een zeer populair alternatief voor een verhuizing. Verbouwen is zeker de laatste paar jaar ontzettend in trek. Ook dan kun je je afvragen wat je wilt verbeteren aan je huis. Voor veel mensen is de wens voor elektrische vloerverwarming een belangrijke reden om voor een verbouwing te kiezen.

Tot 15% zuiniger dan radiatoren

Hoewel wij Nederlanders bekend staan vanwege het feit dat wij ons hoofd graag koel houden geldt dat zeker niet voor onze voeten! Met regelmatig winters waarin temperaturen onder het vriespunt gehaald worden is een warm en aangenaam huis een belangrijke eis. Vloerverwarming wordt steeds minder gezien als luxe, en steeds meer als eis. De voordelen van dit type verwarming zijn dan ook groot. In vergelijking met verwarming met radiatoren bijvoorbeeld is vloerverwarming veel zuiniger, tot wel 15%. Dit komt vanwege het feit dat het water bij vloerverwarming niet tot hoge temperaturen opgewarmd hoeft te worden en de stooklijn warmtepomp veel vlakker kan blijven, wat efficiënter is.

Behaaglijke warmte

Misschien is het je wel eens opgevallen dat een huis met goede elektrische vloerverwarming warmer aanvoelt dan een woning die verwarmd wordt met radiatoren. Dat is een juiste constatering, want met vloerverwarming wordt een ruimte veel gelijkmatiger verwarmd. Los van het seizoen is wonen in een vloerverwarmt huis dan ook echt genieten. Het verwarmingsoppervlak is aanzienlijk groter dan wanneer je met radiatoren moet verwarmen. Daarnaast komt natuurlijk de behaaglijke warmte van onderen en daardoor is het heerlijk thuiskomen met vloerverwarming. Zelfs in een strenge winter!

Minder stof en tocht

Hou je niet van tocht en niet van stof in huis? Je bent zeker niet de enige die dit hele vervelende zaken vindt! Hoewel je het waarschijnlijk niet direct zou verwachten helpt vloerverwarming om beide veelvoorkomende irritatiepunten te beperken. De temperatuurverschillen worden namelijk zoveel mogelijk voorkomen, waardoor er ook minder sprake is van tocht. Minder tocht betekent ook dat de circulatie van stof wordt verminderd. Goed nieuws dus voor iedereen die in een schone en gezonde omgeving wil wonen. Daarbij is vloerverwarming ook nog eens hygiënischer dan radiatoren. Hoe goed je je huis ook schoonhoudt, er zal altijd stof op en achter de radiator blijven. De hybride warmtepomp ervaringen zijn hierin ook erg goed, en met deze combinatie kun je jouw huis een stuk schoner houden.

Veel gestelde vragen

Kan warmtepomp op vloerverwarming?

+
Ja, een warmtepomp kan op vloerverwarming. Sterker nog, een warmtepomp is perfect voor vloerverwarming, omdat ze allebei op lagere temperatuur verwarmen.

Wat kost warmtepomp voor vloerverwarming?

+
Een warmtepomp voor vloerverwarming kost tussen de €7.000 (hybride) tot wel €27.000 (grond-water). Let wel dat je alleen warmtepompen kunt aanschaffen die hun warmte via water afgeven.

Welke vloerverwarming geschikt voor warmtepomp?

+
Alle soorten vloerverwarming zijn geschikt voor een warmtepomp. Niet alle warmtepompen zijn echter geschikt voor vloerverwarming; een lucht-lucht warmtepomp kan niet worden gecombineerd met vloerverwarming.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

+
Bij een gemiddeld thermisch verbruik van 10.000 kWh heb je ongeveer 2.857 kWh voor de warmtepomp nodig. Met zonnepanelen die gemiddeld 340 kWh opbrengen heb je dan ongeveer 8 á 9 zonnepanelen nodig voor een warmtepomp.

Offerte voor warmtepompen aanvragen

Wil jij een warmtepomp? Dan is het verstandig om offertes te vergelijken. Vul het formulier hieronder in en we brengen je in contact met vakmannen bij jouw in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.


Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes