Warmtepomp appartement | Energiezuinig voor elke woning!

Een warmtepomp lijkt vooral iets voor huizen, maar wat nou als je in een appartementencomplex woont? Ook dan is een warmtepomp een mooie keuze om te verduurzamen!

buitenunit warmtepomp bij appartement

Welk type warmtepomp in appartement kiezen?

Op de vraag “kan een warmtepomp in een appartement” is het antwoord volmondig ja! Maar welke warmtepomp kiezen wordt dan de volgende belangrijke vraag. Er zijn een aantal soorten warmtepompen waar je uit kunt kiezen. Bij een vrijstaande woning kun je eigenlijk uit elk type warmtepomp kiezen, maar bij een appartement ligt dat wat lastiger. Je kunt bijvoorbeeld niet de grond in boren, waardoor een type warmtepomp op basis van grondwater al lastig wordt.

Hoe werkt de warmtepomp in flat het beste

Daarentegen heb je vaak wel vrije toegang tot de buitenlucht. Hierdoor is een lucht-lucht warmtepomp of een lucht-water warmtepomp een duurzaam alternatief op de centrale verwarming. Hiermee kun je warmte onttrekken aan de buitenlucht, wat dan kan worden gebruikt voor het verwarmen van appartementen. Een lucht-lucht warmtepomp is eigenlijk gewoon een airco die ook kan verwarmen. Is een warmtepomp geen optie? Ook dan zijn er nog alternatieven van een warmtepomp beschikbaar.

Lucht-water warmtepomp

Met een lucht-water warmtepomp kan er niet alleen energie uit de buitenlucht worden gehaald, maar ook uit de binnenlucht, door een mechanische ventilatiebox. Naderhand wordt de warmte via de binnenunit overgebracht naar het centrale verwarmingssysteem. Je kunt ook voor de hybride warmtepomp kiezen, waarbij je nog steeds gebruik kunt blijven maken van je CV-ketel. Zo kom je nooit zonder warm water of verwarming te zitten, zelfs niet in de koudste dagen.

Ventilatielucht-water warmtepomp

In plaats van de warmte uit de omgevingslucht te halen, kan een warmtepomp in een appartement ook gebruik maken van de ventilatielucht. Je hebt hierbij wel mechanische ventilatie nodig, maar dan is dit een duurzame manier om te verwarmen. Door het dagelijkse leven zal je appartement vanzelf al opwarmen, waar warmtepompen dan weer gebruik van kunnen maken om te verwarmen en om warm water te leveren.

Lucht als bron van warmte

Zoals je ziet is lucht vaak de beste bron van warmte bij een warmtepomp in appartement. Je hebt meestal wel toegang tot ventilatielucht of buitenlucht, terwijl in de grond boren voor grondwater of geothermische warmtepompen niet mogelijk is met een appartementencomplex. Helemaal niet wanneer je als enige een warmtepomp wilt, want dan zal de VVE er snel een stokje voor steken als je met een graafmachine aan komt zetten! Gelukkig is het verbruik van een warmtepomp in appartement niet zo veel, omdat de oppervlakte die verwarmd moet worden een stuk lager ligt. Hierdoor is een lucht-warmtepomp prima geschikt als warmtepomp in bestaand appartement.

Eisen warmtepomp in je appartement

Je moet met een aantal dingen rekening houden wanneer je warmtepompen wilt gaan aanschaffen. Bij appartementen zijn er nog een aantal extra eisen waar je niet onderuit komt. Dit komt omdat je samen met anderen in hetzelfde appartementencomplex woont, maar ook omdat de warmtepomp het beste werkt als je op bepaalde dingen let.

Warmtepomp appartement geluidoverlast

Een warmtepomp zal altijd wel wat geluid maken. Door de convectoren, warmtewisselaar en andere werkende onderdelen van de warmtepomp is het geen stil toestel. Om je buren niet tot last te zijn, mag de buitenunit van een warmtepomp dan ook hooguit 45 dB aan geluid maken overdag, en 40 dB in de nacht. Ter vergelijking, dit is minder geluid dan een elektrische tandenborstel maakt. Zo zullen de buren hier het minste van horen en kun je toch een warmtepomp met buitenunit aanschaffen als je voor een van deze soorten warmtepompen kiest.

Goed geïsoleerd appartement

Om de warmtepomp een meer energiezuinige oplossing te laten zijn dan de CV-ketel, heb je goede isolatie nodig. Ook is vloerverwarming geen overbodige luxe om de beste verwarming te kunnen realiseren. Wanneer de isolatie in je appartement nog niet in goede staat is, en je ook nog niet de mogelijkheid hebt om dit te verbeteren, kun je voor hybride warmtepompen kiezen. Daarbij kan de CV-installatie bijspringen wanneer nodig.

Ruimte

Je komt er niet onderuit, alle soorten warmtepompen hebben wat ruimte nodig om geplaatst te kunnen worden. In tegenstelling tot radiatoren is het lastiger om de binnenunits van warmtepompen tegen de muren weg te werken. Daar komt nog bij dat appartementen niet altijd veel ruimte over hebben die gebruikt kan worden. Maar met een lucht-water warmtepomp heb je maar een enkele vierkante meter nodig voor het plaatsen van de binnenunit. De buitenunit, wanneer nodig, kan vaak tegen de gevel worden geplaatst. De convectoren of ventilatoren hebben niet erg veel ruimte nodig. Dit is ook het grootste probleem voor een VVE vaak, omdat er wel genoeg ruimte moet zijn voor de warmtepomp.

Wat kost een warmtepomp voor een appartement

De warmtepomp appartement kosten liggen vaak lager dan bij een standaard huis. Dit komt omdat een warmtepomp voor appartement vaak een van de goedkopere varianten is en het appartement verwarmen met warmtepomp minder vermogen nodig heeft dan een grote woning. Een lucht-lucht of lucht-water warmtepomp appartement, of dit nu een volledig elektrische of hybride warmtepomp appartement is, zijn gemiddeld tussen de € 4.000 en € 11.000, inclusief BTW en montage. Voor dit bedrag ben je dus al klaar en kun je jouw warmtepomp gaan gebruiken.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Individuele of centrale warmtepomp

Je kunt bij een VVE soms ook kiezen voor een centrale warmtepomp appartement. In plaats van een individuele warmtepomp appartement kun je dan voor een warmtepomp van een appartement met VVE gaan, die het hele gebouw dan van warmte zal voorzien. Hierbij heb je dan wel de keuze tussen meerdere soorten warmtepompen, bijvoorbeeld een grondwater warmtepomp. Elk appartement zal dan een binnenunit krijgen, terwijl de buitenunit wordt gedeeld. Hierdoor zal de uiteindelijke investering veel lager per persoon liggen en kan het hele appartementencomplex gebruik maken van duurzame verwarming.

Wat bepaalt de prijs

De warmtepomp appartement prijs ligt uiteindelijk aan de soort warmtepomp, maar ook aan de extra aanpassingen die je wilt doen om zoveel mogelijk uit je warmtepomp te halen. Bij een hybride warmtepomp in het appartement zul je vooral goede isolatie moeten hebben, maar bij een lucht-water warmtepomp appartement wil je ook overwegen om vloerverwarming aan te leggen. Een warmtepomp in bestaand appartement heeft hierbij vaak iets meer aanpassingen nodig dan een warmtepomp in een nieuw appartement, omdat deze meteen naar de juiste specificaties kan worden gebouwd.

Aandachtspunten warmtepomp in appartement

Er zit niet erg veel verschil tussen een warmtepomp in een appartement of huis, maar toch zijn er een aantal verschillen. Zo is niet elk type warmtepomp geschikt voor een appartement, omdat je erg lastig de bodem in kan voor een grondwater warmtepomp. Ook wanneer je luchtverwarming, traditionele radiatoren of een slecht geïsoleerd appartement hebt, is een warmtepomp niet aan te raden in een appartement. Dit is vaak ook lastig om zelf aan te pakken, je zult dan samen met de buren een renovatie moeten plannen.

Vermogen

Een warmtepomp in een appartement heeft vaak een minder groot vermogen nodig dan bij een huis. Er is een kleiner woonoppervlakte, die vaak ook kleinere ruimtes betekent. Hierdoor hoeft het toestel minder hard te werken, wat betekent dat je een lager vermogen van de warmtepomp nodig hebt en minder elektriciteit hoeft te verbruiken. Dit geldt voor verwarmen en voor verkoelen.

buitenunit warmtepomp bij appartement

Buitenunit

Het is al vaker genoemd, maar de buitenunit is vaak echt een heikel punt bij een warmtepomp in een appartement. Als elk appartement één buitenunit plaatst, dan hangt de hele gevel vol met buitenunits, wat voor geluidsoverlast zorgt en er ook niet mooi uitziet. Er zijn mogelijkheden om een split unit warmtepomp te kiezen, waarbij een enkele buitenunit naar een binnenunit voor elk appartement leidt, maar dit moet dan ook weer gezamenlijk worden aangesloten. Kiezen voor een lucht-water warmtepomp zonder buitenunit is vaak de simpelere keuze.

Hybride of all-electric

Om je lucht-water warmtepomp goed te laten werken, moet je appartement voldoende zijn aangepast hierop. Dit is niet altijd mogelijk, helemaal niet in een appartement. Het aanleggen van vloerverwarming kan lastig zijn, evenals het aanpassen van de radiatoren voor de lagere temperatuur van de lucht-water warmtepomp. Ook mechanische ventilatie en de juiste leidingen aanleggen kan erg duur zijn of mogelijk heb je eerst toestemming nodig.

Wanneer al deze aanpassingen nog niet gedaan kunnen worden, kan een hybride warmtepomp een uitkomst zijn. Dan zal je CV-ketel nog bij kunnen springen wanneer het nodig is, zodat je altijd kunt verwarmen en koelen als het moet. De warmtepomp haalt toch de gratis energie uit de omgevingslucht, maar voor warm water en extra verwarming in de winter helpt de CV-ketel mee. Zo heb je het beste van beide werelden, zonder een dure verbouwing of lange wachttijd!

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes