Warmtepompboiler | Duurzaam tapwater verwarmen

Met een warmtepompboiler kun je jouw woning op een duurzame manier van warm tapwater voorzien. Is een dergelijke boiler geschikt voor een gemiddeld gezin, hoe werkt het systeem en wat zijn de kosten van warmtepompboilers?

warmtepomp boiler

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler verwarmt tapwater voor onder andere de badkamer en keuken in een woning. Om het water te verwarmen, wordt er warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht gebruikt. De boiler werkt op elektriciteit en heeft geen gas nodig. Dit maakt het een duurzame en milieuvriendelijke manier om water te verwarmen en een energiezuinig alternatief voor reguliere boilers.

Capaciteit van de warmtepompboiler

Wanneer je een warmtepompboiler gaat kopen, is het belangrijk om de juiste capaciteit te kiezen. Dit moet namelijk afgestemd worden op het verbruik binnen je huishouden. Er zijn boilers verkrijgbaar in verschillende volumes, van 1 tot 500 liter. De meest gangbare volumes zijn 100, 200, 250 en 300 liter. Let wel op dat hoe meer volume de warmtepompboiler heeft, hoe meer ruimte die in beslag neemt. Je moet het apparaat natuurlijk wel kwijt kunnen in je woning.

Verschil met een reguliere warmtepomp

Net als bij een lucht-lucht warmtepomp en een lucht-water warmtepomp gebruikt een warmtepompboiler de buitenlucht of ventilatielucht als warmtebron. Het grote verschil is dat een gewone warmtepomp het water verwarmt om te gebruiken voor zowel het tapwater als het verwarmingssysteem, waar een warmtepompboiler er alleen voor zorgt dat het tapwater verwarmd wordt.

Wanneer is een warmtepompboiler kopen interessant?

Een warmtepompboiler kan zowel voor woningen als voor bedrijfspanden een interessante investering zijn. Zeker wanneer je steeds meer over wilt gaan op het gebruik van duurzame energie, is dit een mooie stap. Het is een boiler die geen gas verbruikt en je hebt dan ook geen gasaansluiting nodig. Je kunt de boiler gewoon aansluiten op het elektriciteitsnet. Houd er wel rekening mee dat naast het lage energieverbruik je stroomverbruik tegelijkertijd zal toenemen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Levert warm water

Ook wanneer je een huishouden hebt dat veel warm tapwater gebruikt, is een warmtepompboiler een geschikte keuze. De boiler kan op hetzelfde moment op verschillende afnamepunten warm tapwater leveren. Heb je daarnaast zonnepanelen liggen? Ook dan kan een warmtepompboiler een interessante keuze zijn. Je kunt de zonnepanelen aansluiten op de boiler. Deze gebruikt zo energie van je zonnepanelen, die zo een deel van het extra stroomverbruik opvangen.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Hoe wordt een warmtepompboiler toegepast? Een warmtepomp boiler haalt warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht om tapwater te verwarmen, maar hoe werkt dit nu precies? De warmte wordt onttrokken uit de omgevingslucht en wordt doorgestuurd naar de warmtewisselaar van de boiler, waar koelvloeistof door stroomt. De koelvloeistof zorgt ervoor dat de warme lucht verandert in gas. Dit gas wordt door de compressor van de boiler samengedrukt. Hierdoor ontstaan er hoge temperaturen die door de warmtewisselaar afgegeven worden aan het tapwater in de boiler. Dit warme sanitair water wordt vervolgens gebruikt in de woning.

warmtepomp boiler installatie

Voor- en nadelen vergelijken

Nu we weten wat een warmtepompboiler is en hoe deze werkt, is het ook goed om te kijken wat de voordelen en nadelen zijn, zodat je deze tegen elkaar kunt afwegen. Wat levert een warmtepompboiler op en waar moet je rekening mee houden voordat je deze koopt?

Voordelen

  • Efficiënte manier van verwarmen
  • Eenvoudig te installeren
  • Geschikt voor grotere huishoudens
  • Minder CO2-uitstoot dan bij een traditionele boiler

Nadelen

  • Hoge aanschafprijs
  • Beperkt rendement
  • Neemt veel ruimte in beslag

Wat kost een warmtepompboiler?

De prijs van een warmtepompboiler ligt tussen de € 2.500 en € 3.500. Dit is een indicatie, want de exacte prijs hangt af van enkele factoren. Denk hierbij aan het type boiler, het merk en het warmtepomp vermogen. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de installatiekosten, die bovenop de aanschafprijs komen. Al met al zijn de kosten van een boiler een flinke investering. Gelukkig zijn er manieren waarop je (een deel van) kunt financieren.

Warmtepompboiler subsidie

Voor de aanschaf van een warmtepompboiler kun je een subsidie aanvragen. Dit valt namelijk onder de zogeheten Investeringssubsidie duurzame energie, ook wel ISDE-subsidie genoemd. Met deze subsidie voor energiebesparende maatregelen wil de overheid woningeigenaren stimuleren om maatregelen te nemen in en rondom de woning. De subsidie begint bij € 500 en kan oplopen tot wel € 2.500. Het is wel belangrijk dat de warmtepompboiler aan de juiste voorwaarden voldoet. Laat je daarom goed informeren, zodat je de juiste boiler kunt aanschaffen.

Hoe kun je een warmtepompboiler aansluiten?

Bij de installatie van een warmtepompboiler komt best wat kijken. Het voordeel is dat het systeem niet aangesloten hoeft te worden op gas, maar alleen op het water en het elektriciteitsnet. Toch zijn er verschillende aandachtspunten. Zo moet de boiler aangesloten worden op luchtkanalen, voor de aan- en afvoer van lucht.

Plek van de installatie

Daarnaast is het belangrijk om vooraf te bepalen waar de boiler geplaatst wordt. Afhankelijk van het vermogen kan de warmtepompboiler best wat ruimte in beslag nemen. Ook geeft de boiler koude lucht af en wordt de ruimte hierdoor afgekoeld. Het is dus niet verstandig om de boiler in een leefruimte te plaatsen, omdat die ruimte dan weer opnieuw opgewarmd moet worden, wat nadelig is voor het rendement van de boiler. De garage of kelder is bijvoorbeeld een geschikte plek.

Zelf installeren of uitbesteden aan installateur

Doordat de installatie van een warmtepompboiler niet heel complex is, kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen. Toch is het aan te raden om een installateur in te schakelen. Je moet dan natuurlijk wel installatiekosten betalen, maar zo weet je zeker dat de warmtepompboiler op de correcte manier geplaatst wordt en deze zo goed mogelijk kan werken. Om in aanmerking te komen voor een subsidie is het bovendien verplicht om de warmtepompboiler door een deskundige te laten plaatsen.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes