Warmtepomp combineren met radiatoren | Hoe werkt het?

Een warmtepomp wordt vaak in combinatie met vloerverwarming gebruikt, maar je kunt ook de warmtepomp aansluiten op radiatoren. Dit maakt het overstappen op de warmtepomp nog makkelijker.

warmtepomp wordt op radiatoren aangesloten

Warmtepomp met radiatoren

Een warmtepomp met radiatoren werkt vaak met lage temperatuur verwarming. Dit in tegenstelling tot een cv-installatie, die zorgt voor hoge temperatuur verwarming. Bij een lage temperatuurverwarming is de temperatuur van het water niet meer dan 55 graden. Hierdoor krijg je een langzamere, maar gelijkere verwarming en blijft de lucht in het huis schoner.

Welke warmtepomp kun je op bestaande radiatoren aansluiten?

Oudere radiatoren behouden is soms mogelijk als de radiatoren of convectoren nog niet erg oud zijn. Maar vaak moet je toch overstappen naar lage temperatuur radiatoren om hier op een goede manier een warmtepomp op aan te kunnen sluiten. Het is goed om dit van tevoren te bepalen of advies te vragen aan een specialist, zodat je de juiste warmtepomp en radiatoren hebt.

Warmtepomp in combinatie met vloerverwarming

Het meest ideale is de warmtepomp combineren met vloerverwarming of wandverwarming, omdat dit met een grote oppervlakte kan verwarmen. Met vloerverwarming heb je zo minder hoge temperaturen nodig om toch de gewenste temperatuur in huis te krijgen.

Klassieke radiatoren

Bij de bekende radiatoren is er vaak niet genoeg vermogen van het aanvoersysteem, waardoor je de hogere temperatuur nodig hebt. Wanneer je radiatoren geschikt zijn voor een lagere watertemperatuur, kun je toch comfortabel wonen en op gas besparen. Bij hybride warmtepompen heb je de meeste kans dat je huidige radiatoren geschikt zijn voor lage temperatuur, omdat de cv-ketel hier nog bij kan springen wanneer nodig.

Hoge temperatuur warmtepomp

Je kunt ook een hoge temperatuur warmtepomp aansluiten. Je hebt dan geen nieuwe radiatoren nodig en geen nieuwe cv-ketel, maar je warmtepomp zal minder rendabel zijn. Omdat een hoge temperatuur warmtepomp veel meer energie nodig heeft, wordt het lastig om de gewenste besparing te realiseren. Het rendement van de warmtepomp ligt dan ook lager dan bij andere systemen.

Je kunt dan beter de hybride warmtepomp aansluiten, deze is dan de meest geschikte warmtepomp. Ook is een propaan warmtepomp een nieuwe optie die ook op de klassieke radiatoren kan worden aangesloten.

Wat kost een warmtepomp met radiatoren?

De gemiddelde kosten voor een warmtepomp liggen tussen de € 4.000 en € 27.000, afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen. Daarnaast moet je nog rekening houden met de kosten voor lage temperatuur radiatoren. Wanneer je deze nog niet hebt en je warmtepomp wilt aansluiten op de radiatoren, moet het verwarmingssysteem vervangen worden. De kosten hiervoor liggen tussen de € 300 en € 2.200, ook weer afhankelijk van het merk, type en vermogen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes
radiatoren warmtepomp

Kan een warmtepomp met radiatoren in mijn woning?

We weten nu dat een warmtepomp het best met lage temperatuur verwarming werkt. Maar is jouw woning wel geschikt voor dit type verwarming? Het is goed om dit van tevoren uit te zoeken, want dit is afhankelijk van diverse factoren.

Goede isolatie

Wanneer je goed jouw woning geïsoleerd hebt, kun je ook met een lagere temperatuur je huis lekker en comfortabel warm krijgen. De warmte zal dan minder snel uit het huis ontsnappen. De meeste warmtepompen werken sowieso het beste wanneer je huis goed geïsoleerd is, en je bespaart hier natuurlijk nog meer mee op de energierekening. Voordat je lage temperatuur radiatoren gaat aanschaffen, is het dus de moeite waard eerst naar de isolatie te kijken voordat je een warmtepomp gaat installeren.

Ventilator

Je kunt soms je bestaande radiatoren nog wel aanpassen om met de lagere aanvoertemperatuur te kunnen werken. Door een radiatorventilator zal het warme water, dat door de radiatoren stroomt, de hitte een stuk sneller door de woning kunnen verspreiden. Je bootst hier eigenlijk het effect van lage temperatuur radiatoren mee na.

Zijn de bestaande radiatoren geschikt?

Je kunt door een aantal zaken te controleren, nagaan of je bestaande radiatoren voor een lage temperatuur warmtepomp geschikt zijn. Dit kan zonder de warmtepomp te vervangen en ook in bestaande woningen, zodat je geen dure investering hoeft te doen zonder te weten of het echt werkt.

Cv-ketel opnieuw instellen

Je begint met de temperatuur van de cv-ketel een stuk lager te zetten, op 50 graden. Op deze lage temperaturen zal een warmtepomp later ook werken. Wanneer het niet zelf lukt om de hr-ketel op een lage temperatuur te krijgen, is het slim om een installateur hiervoor in te schakelen. Ook kun je natuurlijk meteen om advies voor je warmtepomp en radiatoren vragen, dan heb je sneller duidelijkheid.

Huis verwarmen

Stel je thermostaat in op een constante temperatuur. Zo kun je het beste controleren of de radiator ook daadwerkelijk op deze temperaturen kan werken. Hou in de gaten of de radiator nog echt je huis aan het verwarmen is. Door de radiatoren stroomt warm water, wat normaal gesproken van hoge temperatuur is, maar nu niet meer. Wanneer de radiator niet meer naar behoren werkt, zul je deze moeten vervangen door lage temperatuur radiatoren of voor een hybride warmtepomp moeten kiezen.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes