Wat kost een hybride warmtepomp | Alles over de prijs

De hybride warmtepomp zorgt niet alleen voor verwarming, maar ook voor warm water. Het is een duurzaam systeem. Maar wat kost dit type warmtepomp precies? Bekijk de warmtepomp

hybride warmtepomp

Wat kost een hybride warmtepomp inclusief montage?

Wat kost een hybride warmtepomp? De warmtepomp prijzen beginnen bij 7.000 euro en loopt op tot circa 10.000 euro. Dit is niet goedkoop maar aan de andere kant nog best te overzien als je de maandelijkse hybride warmtepomp besparingen bedenkt en de korte terugverdientijd.

Soort warmtepompAankoopPlaatsingTotaalTerugverdientijd
Warmtepomp hybride€ 7.000€ 2.000€ 9.0007

Soort hybride warmtepomp

De prijs van een hybride warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere het soort warmtepomp dat je kiest is van invloed. Zo zijn de aardwarmtepomp kosten hoger dan bijvoorbeeld de kosten van een lucht-water warmtepomp, vanwege de complexere installatie. Ook het rendement van de warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp spelen een rol in de prijs van de hybride variant. Hierin kun je dus een weloverwogen keuze maken.

Subsidie en financiering

Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van subsidies en financiering om de kosten van warmtepompen te drukken. Zo is er de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) vanuit de overheid. Daarnaast hebben sommige gemeentes ook nog lokale subsidies die je kunt aanvragen. Bovendien kun je via de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds een lening afsluiten tegen aantrekkelijke voorwaarden, speciaal voor het nemen van energiebesparende maatregelen.

Hoeveel subsidie krijg je op een hybride warmtepomp?

Gemiddeld krijg je met de ISDE 30% subsidie voor een hybride warmtepomp. Het minimale subsidiebedrag is € 500 en het maximum bedrag is afhankelijk van onder andere het type warmtepomp. Het is wel belangrijk dat je aan de voorwaarden voldoet en dat je de warmtepomp door een specialist laat installeren.

Warmtepomp via werkgever

Soms is het mogelijk om een warmtepomp via je werkgever aan te schaffen. Dit betekent dat de werkgever de investering voorschiet, waardoor je van extra fiscaal voordeel kunt profiteren. Zo kun je tot wel 50 procent besparen op de prijs van de hybride warmtepomp.

Combinatie met cv-ketel

Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel en heeft een binnen- en buitenunit. De warmtepomp zal voor een groot deel de woning verwarmen en waar nodig springt de cv-ketel bij. Deze systemen moeten dus gecombineerd worden, maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Warmtepomp in bestaand huis

In een bestaand huis is het toepassen van een hybride warmtepomp een goede oplossing, omdat deze snel te installeren is, veel betaalbaarder is en daardoor lagere kosten plus een kortere terugverdientijd heeft. De hybride warmtepomp kan door een installateur ingekocht en geïnstalleerd worden. Dit is geen klus die je zelf even doet omdat er een buitenunit aangebracht moet worden plus gewerkt moet worden met vloeistoffen. Bovendien moet de warmtepomp aangesloten worden op de cv-ketel.

Hoeveel kost een hybride pomp met cv-ketel?

We gaan uit van een woning met elektrische vloerverwarming met enkele radiator en moderne cv-ketel waar de hybride warmtepomp moet komen. Je gaat met zo’n hybride warmtepomp vaak naar een lager temperatuursysteem. De prijs is dus de hybride warmtepomp van circa 4.000 euro plus installatiekosten van circa 2.000 euro. Dus totaal is de factuur van de installateur gemiddeld 6.000 euro.

Subsidie gaat er nog vanaf

De totale hybride warmtepomp prijs van 6.000 euro mag verminderd worden me de ISDE subsidie van de overheid, die rond de 2.000 euro ligt. Als je nog een redelijk goede (HR) cv-ketel hebt dan kan die prima via marktplaats verkocht worden. Daar kun je nog wel 300 euro voor krijgen. De berekening wordt dan als volgt:

Hybride warmtepompAankoopPlaatsing montageTotaal
Warmtepomp hybride€ 5.000€ 2.000€ 7.000
Subsidie van overheid (ISDE)€ 1.900-/-
Verkoop verwijderde
CV ketel via Marktplaats
€ 300-/-
Netto kosten
complete installatie
€ 4.800

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie tussen een warmtepomp en een CV ketel (HR-ketel). Hierdoor is een hybride warmtepomp goed te plaatsten in zowel nieuwe als bestaande woningen waar nu alleen nog maar een gasketel hangt. De werking van de hybride warmtepomp is simpel. Je kunt namelijk met behulp van de warmte in lucht, grond of water buiten, je huis verwarmen.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel die werkt op gas. De cv-ketel gaat alleen aan als het nodig is. Dat is bijvoorbeeld het geval als het buiten heel koud is of als je veel warm water verbruikt in huis. Je kunt de warmtepomp aansluiten op een bestaande of nieuwe cv-ketel. Er zijn ook systemen met een warmtepomp en cv-ketel in één maar dan koop je dus echt 1 nieuw apparaat voor beide functies en heb je geen nieuwe warmtepomp aansluiting.

Hoe werkt een cv-ketel zelf?

De werking van een cv-ketel zelf is als volgt: Als eerste wordt water verwarmd door een brander. Deze werkt op aardgas of stookolie. Als je in een kamer de slimme thermostaat hoger zet, gaat de CV-ketel aan. Is het water in de CV-ketel verwarmd? Dan stroomt dit naar de radiatoren en wordt de ruimte verwarmd.

Het afgekoelde water stroomt terug naar de ketel, daar wordt het weer opnieuw verwarmd. Als de ingestelde temperatuur van de thermostaat is bereikt, stopt de brander en wordt het water in de ketel niet meer opgewarmd. Let op: dit is dus een andere manier dan de werking van een warmtepomp.

Combinatie met radiatoren

Een goede hybride warmtepomp kun je meestal combineren met je bestaande radiatoren. Maar hij is het beste met lagetemperatuur-verwarming. Dit is in de praktijk vloerverwarming maar er zijn ook speciale lagetemperatuur-radiatoren: die speciale radiatoren hebben een groter oppervlak waardoor ze de warmte beter verspreiden, en dus goede warmtepomp radiatoren zijn.

Gebruik door de seizoenen heen

Hoe werkt zo’n hybride warmtepomp systeem nu door het seizoen heen? De door de warmtepomp duurzaam opgewekte warmte wordt opgeslagen in een buffervat bij de warmtepomp binnenunit. Bij onvoldoende warmtetoelevering door de warmtepomp springt de cv-ketel bij waardoor levering van verwarming en warmwater gegarandeerd is.

In de zomer gebruikt het systeem vooral de warme energie uit de buitenlucht, om het drinkwater te verwarmen. Als de buitentemperatuur kouder is in de herfst verwarmt hij ook het huis. Op koude dagen in de winter gebruikt het hybride systeem zowel de warmtepomp als de CV ketel tegelijk. Bij sterke vorst zal alleen de CV ketel werken en in de lente wordt de warmtepomp steeds vaker ingezet en dan begint deze seizoensronde weer opnieuw. De hybride techniek is continu op zoek naar de ideale verhouding voor een prettig comfort en de laagste stookkosten.

wat zijn de prijzen van een hybride warmtepomp

Voorbeelden systemen

Voorbeelden van een hybride warmtepomp zijn:

  • Ventilatie warmtepomp met de CV ketel
  • Luchtwater/warmtepomp met de CV ketel
  • Luchtwater/warmtepomp met de CV ketel plus zonne-energie

Voordelen

De belangrijkste voordelen op een rij:

  • Een van de snelste en goedkoopste manieren om het gasverbruik bij bestaande woningen te verlagen
  • Een warmtepomp is voor een groot deel van het jaar genoeg voor de benodigde verwarming
  • Het installeren van een hybride warmtepomp kost ongeveer een halve dag tot één dag werk
  • Een goed alternatief voor zonnepanelen
  • Snelle terugverdientijd
  • Subsidie aanvragen is mogelijk

Aandachtspunten

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een warmtepomp. Het apparaat is eigenlijk met name bedoeld voor nieuwe woningen. Bij bestaande woningen kies je zo’n hybride pomp omdat hij dan ook gebruik maakt van een extra cv-ketel die op gas werkt. Bij kouder weer springt die dan ook aan om de warmtepomp een handje te helpen. Het is dus wel belangrijk dat je huis geschikt is en bijvoorbeeld voorzien is van goede isolatie.

Hybride warmtepomp kopen

Bij een normale warmtepomp komt de warmte uit de lucht, ventilatie, grond of water. Het hybride systeem haalt altijd de warmte uit de lucht of ventilatie. Mensen die een hybride warmtepomp kopen besparen jaarlijks behoorlijk wat geld en gebruiken de kracht/ energie uit de lucht efficiënt en duurzaam. Je hebt dus feitelijk 2 voordelen in 1 wanneer je een hybride warmtepomp koopt.

Verschil normale en hybride warmtepomp

De standaard warmtepomp zorgt vaak alleen voor verwarming, terwijl een hybride warmtepomp voor verwarming en warm tapwater zorgt. Hierbij werken 2 systemen samen. Je hebt dan ook 2 units (plus buffervat), namelijk een binnenunit (CV) en buitenunit.

Ervaringen

De kopers ervaringen met de hybride warmtepomp zijn positief en tegenwoordig zijn de apparaten consumentvriendelijk gemaakt. Het is niet meer een lelijke wirwar van draden maar een mooi apparaat die samenwerkt met de CV ketel.

Vaste kosten

Als je een huis hebt van normale grootte en elektrisch wil koken (inductie bijvoorbeeld) is het vaak toch lager in prijs om puur alleen voor een warmtepomp te kiezen dan een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel. Met een all-electric warmtepomp maak je dus geen gebruik van de CV ketel. Dan heb je geen gasaansluiting en dat scheelt vaste kosten (iedere maand) en is natuurlijk veiliger. De kostencalculatie is voor iedere situatie anders.

Veelgestelde vragen

Wat kost een hybride warmtepomp inclusief installatie?

+
Een hybride warmtepomp inclusief warmtepomp installatie zal gemiddeld €8.000 tot €10.000 kosten. Hiervan is het grootste deel de aanschaf van de warmtepomp zelf.

Kan hybride warmtepomp op bestaande cv-ketel?

+
Een hybride warmtepomp kan worden aangesloten op een bestaande CV-ketel. Hierdoor is het een uitstekende keuze om een bestaande woning duurzamer te maken.

Wat zijn de nadelen van een hybride warmtepomp?

+
De nadelen van een hybride warmtepomp is dat je niet helemaal van het gas af gaat. Ook zul je nog steeds je huis goed moeten isoleren voor het maximale rendement. Een hybride warmtepomp blijft alsnog een flinke investering, wat een nadeel kan zijn.

Hoeveel zonnepanelen nodig voor hybride warmtepomp?

+
Hoeveel zonnepanelen nodig voor warmtepomp? Een zonnepaneel wekt gemiddeld 300 kWh aan elektriciteit op per jaar. Een warmtepomp voor een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 2.857 kWh per jaar. Dan heb je dus ongeveer 10 zonnepanelen nodig voor de warmtepomp.

Is een hybride warmtepomp rendabel?

+
Een hybride warmtepomp is rendabel en zal nog steeds binnen 5 jaar terugverdiend zijn. Helemaal in combinatie met zonnepanelen ben je goedkoper uit met een hybride warmtepomp dan zonder.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes