Warmtepompen vergelijken | De verschillende soorten, kosten en voordelen op een rij

Wanneer je een warmtepomp gaat kopen, is het verstandig om meerdere warmtepompen met elkaar te vergelijken. Wij hebben alle belangrijke informatie uitgezocht, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

warmtepompen

Warmtepompen vergelijken en kiezen

Wanneer je warmtepompen gaat vergelijken, is het goed om te weten waar je op moet letten. Er zijn verschillende soorten en merken warmtepompen, dus het is goed om te bepalen welke variant geschikt is voor jouw huishouden. Daarnaast is het goed om te kijken naar het warmtepomp rendement en het benodigd vermogen van de warmtepomp. Uiteraard zijn de kosten ook een belangrijk punt om mee te nemen in je beslissing. Valt de gewenste warmtepomp binnen je budget? Door deze zaken te vergelijken, kun je uiteindelijk de meest geschikte warmtepomp kiezen.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning?

Het is ook goed om na te gaan of jouw woning wel geschikt is voor een warmtepomp. Allereerst is het essentieel dat je woning goed geïsoleerd is. Is je woning voorzien van dak- en vloerisolatie en heb je dubbel glas? Dan is de woning in de meeste gevallen wel geschikt. Als het huis niet goed geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren, waardoor de warmtepomp misschien niet meer rendabel is. Daarnaast moet je ook voldoende ruimte hebben om de warmtepomp te kunnen plaatsen, zowel binnen als buiten. De meeste warmtepompen hebben namelijk zowel een buitenunit als een binnenunit.

warmtepomp buitenunit

Soorten warmtepompen

Voordat je warmtepompen kunt vergelijken, moet je natuurlijk eerst weten wat een warmtepomp is en welke warmtepompen soorten er allemaal zijn. Er zijn namelijk verschillende varianten, met elk hun eigen eigenschappen en voor- en nadelen van warmtepompen. Welk type warmtepomp past het best in jouw woning?

Elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp heb je een warmtepomp die zelfstandig werkt en niet meer aangesloten hoeft te worden op een cv-ketel of HR-ketel. Het wordt ook wel de all-electric warmtepomp genoemd. De all-electric warmtepomp werkt op stroom en niet op gas, waardoor het gasverbruik een stuk minder zal zijn. Doordat de warmtepomp een voorraadvat heeft voor warm water, is deze vrij groot en neemt die best wat ruimte in beslag. Het voordeel is wel dat de warmtepomp de cv-ketel vervangt, dus dat scheelt weer ruimte.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. De beste hybride warmtepomp zal voor een groot deel het huis verwarmen, en wanneer het nodig is, springt de cv-ketel bij. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen op koude dagen in de wintermaanden. Met een hybride warmtepomp ben je dus nog niet volledig van het gas af, maar maak je wel al een mooie tussenstap naar het gebruik van duurzame energie. Redenen om voor hybride warmtepompen te kiezen, is dat ze minder ruimte innemen en ook geschikt zijn voor woningen die matig geïsoleerd zijn. Bij een hybride warmtepomp heb je onder andere de keuze uit een monoblock warmtepomp die bestaat uit één unit, of een split warmtepomp met twee units, een binnenunit en een buitenunit.

Ventilatiewarmtepomp

Wanneer je een woning hebt met mechanische ventilatie kun je ook kiezen voor een ventilatiewarmtepomp. Deze kleine warmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht om de woning te verwarmen. Het ventilatiesysteem zuigt namelijk warme binnenlucht af naar buiten en zorgt ervoor dat er weer koude lucht naar binnen gaat. De energie uit deze warme ventilatielucht wordt door de warmtepomp gebruikt voor het verwarmen van de ruimte. In de meeste gevallen wordt een ventilatiewarmtepomp gekoppeld aan de cv-ketel, zodat deze samen kunnen werken. Doordat het een klein systeem is, neemt de warmtepomp weinig ruimte in beslag.

Geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp maakt gebruik van de constante temperatuur die diep onder het aardoppervlak zit. Door middel van een gesloten buizensysteem met vloeistof dat de warmte absorbeert, wordt deze warmte naar boven gehaald. Het grote voordeel van geothermische warmtepompen is hun hoge efficiëntie en consistentie, omdat ze minder afhankelijk zijn van omgevingsfactoren in vergelijking met lucht- of waterwarmtepompen.

Lucht water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp maakt gebruik van de omgevingslucht als bron van energie. Deze pompen halen warmte uit de buitenlucht, zelfs bij lagere temperaturen, en gebruiken deze warmte om water te verwarmen dat vervolgens wordt gebruikt voor het verwarmen van een gebouw of voor warm water. De installatie van een lucht-water warmtepomp is over het algemeen minder ingewikkeld en minder duur dan bij geothermische systemen, omdat er geen diepe grondboringen nodig zijn. Lucht-water warmtepompen zijn flexibel en geschikt voor verschillende soorten gebouwen en klimaten, wat ze een populaire keuze maakt.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Verschillende warmtebronnen

Naast de elektrische en hybride warmtepompen, heb je ook nog de keuze uit warmtepompen met verschillende warmtebronnen. Met warmtebronnen wordt bedoeld waar de warmtepomp de energie vandaan haalt. Hierin zijn verschillende soorten te onderscheiden:

  • Grond-water warmtepomp: De bodem wordt als warmtebron gebruikt. Via een buizensysteem dat in de bodem aangelegd wordt, wordt de warmte uit de grond gehaald. De warmtepomp zorgt dat deze warmte een hogere temperatuur krijgt en geeft het af aan de woning.
  • Water-water warmtepomp: Het grondwater wordt als warmtebron gebruikt. Via een installatie wordt het water uit de grond gepompt en wordt de warmte eruit gehaald. Vervolgens gaat het water weer terug de grond in en wordt de warmte afgegeven aan de woning.
  • Lucht-lucht warmtepomp: De buitenlucht wordt als warmtebron gebruikt. De warmte wordt uit de lucht gehaald en aan de woning afgegeven. Dit type warmtepomp kan ook als airco gebruikt worden.
  • Lucht-water warmtepomp: De buitenlucht en ventilatielucht worden als warmtebron gebruikt. Er wordt energie uit de lucht gehaald en dit wordt omgezet naar warmte, wat vervolgens overgedragen wordt aan het verwarmingssysteem en het tapwater.

Merken

Warmtepompen vergelijken betekent ook dat je naar de verschillende merken moet kijken. Welk merk staat bijvoorbeeld het hoogst aangeschreven en heeft de beste reviews? Maar ook, welk merk sluit aan op jouw wensen en past binnen je budget? Er zijn verschillende merken waar je uit kunt kiezen. Denk hierbij aan Daikin, Vaillant, Remeha en Nefit Bosch. Deze merken bieden weer verschillende modellen aan. Zo is er dus keuze genoeg!

Warmtepompen vergelijken

Kosten

De prijs van een warmtepomp speelt voor velen een grote rol in de keuze voor een geschikte warmtepomp. Het is dan ook goed om de kosten te vergelijken. De prijzen lopen erg uiteen, van € 2.500 tot € 25.000, en zijn afhankelijk van het soort warmtepomp die je kiest. We hebben voor de verschillende soorten warmtepompen een overzicht gemaakt van de gemiddelde kosten:

  • Volledig elektrische warmtepomp: € 13.000
  • Hybride warmtepomp: € 5.000 tot € 7.000
  • Lucht-lucht warmtepomp: € 2.500 tot € 8.000
  • Lucht-water warmtepomp: € 7.500 tot € 12.500
  • Water-water warmtepomp: € 15.000 tot € 20.000
  • Grond-water warmtepomp: € 10.000 tot € 25.000

Deze prijzen zijn inclusief btw en installatiekosten, en geven je een beeld van wat je ongeveer kwijt bent. De uiteindelijke prijs is ook afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp. De water-water warmtepomp en de grond-water warmtepomp hebben een tamelijk hogere prijs dan de rest van de warmtepompen. Dit komt omdat er bij deze varianten een volledig buizensysteem en een installatie aangelegd moeten worden om bij de warmtebronnen te komen. Hierdoor vallen de installatiekosten van de warmtepomp installateur hoger uit.

Subsidie

De aanschaf van een warmtepomp valt onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Dit betekent dat je een subsidie kunt krijgen van tussen de € 1.800 en € 2.800 voor het kopen van een warmtepomp. Met de subsidie kunnen woningeigenaren energiebesparende maatregelen nemen in en rondom de woning. In het geval van een warmtepomp is het wel belangrijk dat deze door een deskundige wordt geïnstalleerd, dat deze een maximaal vermogen heeft van 70 kW en dat het om een lucht-water, grond-water of water-water warmtepomp gaat.

Gemeentelijke subsidie

Naast de landelijke ISDE subsidie, kun je bij sommige gemeentes ook een gemeentelijke subsidie aanvragen. Informeer hier dus zeker even naar bij jouw gemeente. Daarnaast is er ook nog de energiebesparingslening. Je kunt dan een goedkope lening afsluiten voor de aanschaf van een warmtepomp. Er zijn dus, naast de ISDE subsidie, verschillende manieren voor het financieren van een warmtepomp.

Redenen om een warmtepomp te kopen

Warmtepompen kennen verschillende voordelen en er zijn dan ook genoeg redenen om je woning te verwarmen met een dergelijk apparaat. Allereerst is het een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen die volledig op gas werken. Je kunt je huis op een duurzame manier verwarmen en bent dus niet of minder afhankelijk van gas. Daarnaast heb je een lagere CO2-uitstoot. Ook zijn er meerdere soorten warmtepompen die niet alleen kunnen verwarmen, maar ook een koelfunctie hebben. Zo kun je het systeem ook in de zomer gebruiken.

Hoge prijs

De grootste reden voor veel mensen om juist geen warmtepomp aan te schaffen, is de hoge prijs. Doordat je echter een subsidie kunt krijgen en er mogelijkheden zijn voor leningen, wordt een deel van de kosten hier al door opgevangen.

Warmtepompen vergelijken

Specialisten en offertes vergelijken

Vergelijken doe je het best aan de hand van offertes en vrijblijvend warmtepomp advies over van verschillende specialisten. Zo kun je niet alleen zien wat de kosten zijn, maar ook welke specialist jou het best verder kan helpen. Uiteindelijk kun je op deze manier de beste warmtepomp kopen en je woning op een duurzame manier verwarmen!

Hybride warmtepomp vergelijken

Het vergelijken van hybride warmtepompen bestaat uit het vergelijken van prijzen, maar ook van de werking en prestaties ten opzichte van all-electric warmtepompen. Hybride systemen combineren vaak een warmtepomp met een bestaande verwarmingsketel, wat goedkoper kan zijn bij aanschaf. All-electric warmtepompen zijn milieuvriendelijker maar hebben vaak een hogere prijs.

Warmtepomp offerte vergelijken

Het vergelijken van warmtepomp offertes is dus een belangrijke stap bij het kiezen van het juiste systeem. Het gaat niet alleen om de kosten, maar ook om wat er precies wordt aangeboden binnen de offerte, zoals garanties. Een gedetailleerde vergelijking bestaat niet alleen uit de prijs, maar ook de merken en modellen van de warmtepompen, installatiekosten, garanties, onderhoudsvoorwaarden en energie-efficiëntie. Daarom is het erg belangrijk om meerdere offertes aan te vragen om zo de beste keus te maken voor jouw situatie.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste warmtepomp op dit moment?

+
Wat de beste warmtepomp is voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren, zoals je eigen wensen en budget. Om te kijken welke optie het best is voor jou, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen.

Hoeveel kw heb ik nodig voor een warmtepomp?

+
De hoeveelheid kw die nodig is van een warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de isolatie, het klimaat en de hoeveelheid warmte die verloren gaat. Over het algemeen is er ongeveer 1KW nodig per 10 à 15 vierkante meter.

Hoeveel subsidie is er op warmtepompen in 2023?

+
De aanschaf van een warmtepomp valt onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Dit betekent dat je een subsidie kunt krijgen van tussen de € 1.800 en € 2.800 voor het kopen van een warmtepomp.

Welke 3 soorten warmtepompen zijn er geschikt voor mij?

+
Welke warmtepompen geschikt zijn is niet zo eenvoudig te zeggen, dit hangt namelijk af van verschillende factoren waaronder je eigen wensen en budget. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan om zo de beste optie voor jou te vinden.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes