Propaan warmtepomp | Stiller en beter voor het milieu!

De technologie blijft niet stilstaan en warmtepompen zijn hier geen uitzondering op. Het nieuwe paradepaardje van deze technologie is warmtepompen die werken met propaan als koudemiddel.

Propaan warmtepomp buitenunit

Waarom propaan warmtepomp?

Een warmtepomp heeft koudemiddel nodig om goed te werken. Door dit koelmiddel kan de verdamper zijn werk doen, aangezien dit middel verdampt met de buitentemperatuur. Deze damp wordt door de compressor weer samengedrukt en naar de condensoreenheid gebracht, waar de warmte wordt afgegeven en het koelmiddel weer vloeibaar wordt.

Global warming potential (GWP)

De koelmiddelen die hier meestal voor worden gebruikt heten ook wel F-gassen. Deze middelen zijn niet erg milieuvriendelijk, waardoor het extra belangrijk is dat dit koudemiddel niet uit de pomp kan ontsnappen. Propaangas is daarentegen een stuk beter voor het milieu en heeft een veel lager Global Warming Potential (GWP).

Nieuwe generatie

Door deze ontwikkelingen zijn er nieuwe soorten warmtepompen op de markt gebracht, die dus op propaan werken in plaats van de standaard koudemiddel. Dit heeft verschillende voordelen, waardoor het echt de moeite waard is om naar de nieuwe warmtepompen op de markt te kijken. Verschillende merken hebben al een warmtepomp op basis van propaan in hun assortiment opgenomen.

Voordelen van propaan warmtepomp

Een warmtepomp op propaan kan als monoblock warmtepomp of als hybride warmtepomp worden gemonteerd. Bij de monoblock warmtepomp hoeft alleen maar gebruik te worden gemaakt van een buitenunit, waardoor je geen extra ruimte voor een binnenunit hoeft te realiseren. Het is een mooi alternatief voor de standaard warmtepomp.

Makkelijke installatie

Omdat deze soort warmtepomp geen binnenunits nodig heeft, maar slechts buitenunits, is de installatie erg simpel. De aansluiting is ook makkelijk, omdat de installateur geen speciaal certificaat voor F-gassen nodig heeft. Of het nou gaat over een hybride aansluiting, waarbij de CV-ketel nog intact blijft voor het leveren van warm tapwater, of een complete monoblock waarbij dit helemaal wordt overgenomen door de units, het kan allebei.

Vermogen

De capaciteit van een warmtepomp met propaan is erg hoog. Niet alleen is deze soort leverbaar in meerdere vermogens, maar er zijn ook meer opties. Daarbij is deze warmtepomp ook erg efficiënt, waardoor je een laag energieverbruik zal hebben. Dit betekent natuurlijk ook dat de energiekosten laag zullen blijven, terwijl je toch kunt verwarmen, voor koeling kunt zorgen en het tapwater bereiden geen probleem is.

Perfect voor bestaande woningen

Propaan kan een hoge aanvoertemperatuur hebben, waardoor deze goed op bestaande verwarmingssystemen aan te sluiten is. Dit zal vaak een hoge temperatuur verwarming zijn zoals radiatoren, die meestal niet met een warmtepomp kunnen werken. Door de hogere aanvoertemperatuur is dit wel een mogelijkheid met propaan. Dit is een groot voordeel, want het is niet alleen een goede toevoeging voor nieuwbouw of vrijstaande woningen.

Comfort

Ook is dit de stilste warmtepomp tot nu toe. Door de stille werking zullen je buren geen last hebben van het geluid van de warmtepomp buitenunit, maar jij zelf ook natuurlijk niet. Je zorgt dus voor maximaal comfort met een minimale renovatie. Het natuurlijke koudemiddel propaan zal voor een goed vermogen zorgen, waarbij je jouw CV-ketel minder tot helemaal niet meer hoeft te gebruiken. Zo bespaar je ook flink op gas.

Propaan warmtepomp

Verschillende soorten & beste opties

Warmtepompen met propaan zijn de afgelopen tijd steeds populairder geworden vanwege hun werking en duurzaamheid. Er zijn verschillende opties beschikbaar, maar welke opties zijn dit precies? Hieronder bespreken we enkele soorten.

Hybride warmtepomp op propaan

Een warmtepomp met propaan combineert het gebruik van propaan als koudemiddel met warmtepomptechnologie. Dit systeem maakt gebruik van de eigenschappen van propaan om warmte uit de omgeving te halen zelfs bij lagere temperaturen en zet dit om in bruikbare warmte.

Propaanwarmtepomp

Een propaanwarmtepomp maakt zoals hierboven vermeld gebruik van propaan als koudemiddel om warmte uit de omgeving te halen. De Coefficient of Performance (COP) van een propaanwarmtepomp is vaak erg goed, waarbij het systeem goed warmte kan produceren, zelfs in koudere klimaten. Deze warmtepompen zijn milieuvriendelijk en zijn een duurzame oplossing voor het verwarmen van een ruimte zoals een woning.

Koudemiddel van een warmtepomp

Het koudemiddel van een warmtepomp is het middel dat ervoor zorgt dat er warmte ontstaat, in dit geval is dat propaan. Het propaan stroomt door het systeem heen en haalt warmte uit de omgeving waarna het wordt samengeperst om zo te zorgen voor warmte. Het voordeel hierbij is dat er relatief veel warmte gemaakt kan worden vergeleken met de hoeveelheid moeite die het kost.
Waar kun je uit kiezen?

  • NIBE propaan warmtepomp: NIBE heeft verschillende propaanwarmtepompen die bekend staan om hun werking en betrouwbaarheid. De systemen zijn ontworpen om energie te besparen en tegelijkertijd te zorgen voor een goed binnenklimaat.
  • Bosch propaan warmtepomp: Bosch heeft geavanceerde warmtepompen die op propaan werken, met systemen die gericht zijn op een goede werking en energie-efficiëntie.
  • Monoblock warmtepomp op propaan: Monoblock-warmtepompen zijn een optie die efficiëntie combineert met ruimtebesparing. Deze propaanwarmtepompen hebben geen binnenunit nodig en zijn daardoor handig voor kleine(re) ruimtes).
  • Nathan propaan warmtepomp: Nathan heeft propaanwarmtepompen ontwikkeld die zich richten op duurzaamheid en efficiëntie, waarbij ze zich richten op het milieu en een goede werking.
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Kosten propaan warmtepomp

Bij het overwegen van een propaanwarmtepomp zijn de kosten een belangrijk punt om mee te nemen in je keuze. De kosten voor de investering in een propaanwarmtepomp kunnen verschillen in prijs, dit is afhankelijk van onder anderen het merk, het model, de capaciteit, de installatiekosten en eventuele aanpassingen aan het huis.

Aanschafkosten

De prijs voor een propaanwarmtepomp kan verschillen van enkele duizenden euro’s tot enkele tienduizenden, dit is afhankelijk van het gekozen model en de kenmerken hiervan. Nieuwe functies, hoge prestaties en een goede energie-efficiëntie kunnen allemaal zorgen dat de kosten hoger uitvallen. Gemiddeld liggen de aanschafkosten voor een propaanwarmtepomp tussen de € 6.000 en € 15.000. Vraag altijd een offerte aan om tot een definitieve prijs te komen.

Installatiekosten

Naast de kosten van de warmtepomp zelf zijn er installatiekosten. Deze kosten bestaan uit de arbeidskosten voor de installatie van de warmtepomp, eventuele aanpassingen aan het huis of de bestaande verwarming en eventuele extra kosten. Met andere woorden, de kosten voor deze warmtepomp bestaan niet enkel en alleen uit de aanschafkosten.

Onderhoudskosten

Regelmatig onderhoud is belangrijk om de werking van een propaanwarmtepomp te behouden. Onderhoudskosten kunnen verschillen, afhankelijk van het type warmtepomp en het merk. Over het algemeen zijn de onderhoudskosten voor warmtepompen lager dan die van traditionele verwarmingssystemen. Met andere woorden maak je in die zin al winst vergeleken met een reguliere verwarming.

Terugverdientijd

Propaan warmtepompen kunnen een flinke investering zijn, maar door de besparingen die het oplevert op de lange termijn kan het zeker de moeite waard zijn. De terugverdientijd van deze warmtepomp ligt tussen enkele jaren tot enkele tientallen jaren. Wat deze terugverdientijd precies is verschilt per huishouden, dit komt door de verschillende energieprijzen, verschillend energiegebruik en het type warmtepomp dat gekozen is.

Propaan warmtepomp

Aandachtspunten

Deze nieuwe warmtepompen werken dan wel met een natuurlijke koudemiddel dat veel voordelen heeft, maar er zijn ook aandachtspunten die je in je achterhoofd moet houden. Propaan is namelijk veel brandbaarder dan de standaard koudemiddelen, en kan ook sneller ontploffen. Nadat de warmtepomp is aangesloten blijft dit gevaar bestaan, waardoor eventueel onderhoud ook door een specialist gedaan moet worden.

Onderhoud

Net als andere warmtepompen moet je ook hier onderhoud plegen om het maximale rendement te halen. De buitenunits zijn hierin belangrijk, net als de compressor, verdamper en convectoren. Alleen zo kun je de betrouwbaarheid garanderen en weet je zeker dat je ook op koude dagen warm water en verwarming kan blijven houden. Dit is iets dat bij alle warmtepompen hoort, en een monoblock op propaan is hier geen uitzondering op.

Maximaal rendement

Om ervoor te zorgen dat je het maximale uit je warmtepomp haalt, blijft het belangrijk dat je jouw huis zo goed mogelijk verduurzaamt. Bij een hybride pomp met binnenunits is dit iets minder belangrijk, maar door goede isolatie en bijvoorbeeld vloerverwarming aan te leggen, zul je toch uiteindelijk meer besparen. Zo is de belasting op je warmtepomp ook minder, omdat de buitentemperatuur minder effect zal hebben op de koeling of het verwarmen dat het toestel moet gaan doen.

Nieuwe technologie

De standaard warmtepomp met binnenunit en buitenunit kennen we inmiddels behoorlijk goed. De werking hiervan, bijvoorbeeld met de verdamper en condensator, is uitgebreid bestudeerd in combinatie met het bekende koudemiddel. Bij propaan is dit nog niet het geval, waardoor het ook nog eens een grotere investering is. Dit wordt vanzelf minder, en zou ook geen reden moeten zijn om dit paradepaardje over te slaan, maar het is goed om ervan bewust te zijn.

Veelgestelde vragen

Hoeveel propaan moet in de warmtepomp?

+
De hoeveelheid propaan die nodig is voor een propaanwarmtepomp verschilt afhankelijk van het specifieke model en de capaciteit van de warmtepomp. Er is dus geen duidelijk antwoord op te geven, maar de maximale hoeveelheid is 150 gram.

Waarom draait de warmtepomp ‘s nachts?

+
De warmtepomp kan ‘s nachts draaien om de ingestelde temperatuur te behouden, warm water te produceren of om bevriezing te voorkomen door een ontdooicyclus te starten.

Wat is een propaan warmtepomp?

+
Een propaanwarmtepomp is een manier van verwarmen dat propaan als koudemiddel gebruikt om warmte uit de omgeving te halen en te gebruiken voor verwarming.

Wat verbruikt een warmtepomp in de winter?

+
In de winter zal de warmtepomp minder opleveren dan in de zomer omdat de buitentemperatuur lager is, maar deze zal alsnog gebruikt kunnen worden. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van het type, het merk en de capaciteit.

Gratis offertes voor een propaan warmtepomp

Een propaan warmtepomp is een duurzame optie in de wereld van warmtepompen, vraag over alle mogelijkheden door ons formulier in te vullen en gratis offertes te krijgen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met propaan warmtepomp offertes, Gratis! ►