Hoeveel geluid maakt een warmtepomp? | Overlast verminderen

Een warmtepomp maakt geluid. De boosdoener is de buitenunit, deze wordt vaak bij of tegen je woning aan geplaatst. Zowel de ventilator als de compressor in de buitenunit zorgen voor veel geluid. Hoe zorg je er voor dat jij maar ook je buren hier geen last van hebben?

hoeveel geluid maakt een warmtepomp

Waarom maakt een warmtepomp geluid?

De buitenunit van een warmtepomp maakt het meeste geluid. Deze unit bestaat uit twee onderdelen: de ventilator en de compressor. De ventilator haalt warmte uit de buitenlucht door ervoor te zorgen dat er lucht door de warmtewisselaar in de buitenunit stroomt. Dit maakt het meeste geluid. Ook de compressor van de warmtepomp maakt lawaai, dit onderdeel zorgt er voor dat opgenomen warmte uit de buitenlucht wordt omgezet in hogere temperaturen om zo je woning te kunnen verwarmen. Heb je een split warmtepomp? Dan is de compressor in de binnenunit verwerkt en heb je hier waarschijnlijk geen last van.

Wanneer produceert een warmtepomp het meeste geluid?

Hoe harder een warmtepomp moet draaien, hoe meer geluid je warmtepomp produceert. Bijvoorbeeld wanneer de buitentemperatuur daalt of als je de kachel een paar graden hoger zet. De warmtepomp moet dan hard werken om je woning warm te maken of behouden. In de winter zal je warmtepomp dus meer geluid produceren dan in de zomer. Vooral als je ook warmtepomp vloerverwarming hebt. Ook je verbruik heeft invloed op de hoeveelheid geluid die je warmtepomp maakt. Op piekmomenten zal je warmtepomp meer geluid maken, bijvoorbeeld in de ochtend bij huishoudens waarbij het gebruikelijk is om ‘s ochtends te douchen.

Geluid van de binnenunit dempen

Heb je een bodem of buitenlucht warmtepomp? Dan heb je waarschijnlijk een binnenunit. Ook dit onderdeel kan geluid maken. Toch maakt een binnenunit ongeveer net zoveel geluid als een gloednieuwe cv-ketel. Waarschijnlijk zorgt dit dus niet voor extra geluidsoverlast.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Regelgeving geluid warmtepomp

Omdat er steeds meer warmtepompen worden geïnstalleerd, is regelgeving noodzakelijk om geluidsoverlast door warmtepompen te beperken. Zo kan iedereen in Nederland genieten van een rustige leefomgeving. Dit is niet alleen fijn voor je buren, maar ook voor jezelf. Woon je in een rijtjeshuis of appartement, kijk dan goed waar de buitenunit van je warmtepomp het best geplaatst kan worden. Schakel een vakkundig warmtepomp installateur in om je te adviseren over hoe je geluidsoverlast door je warmtepomp kunt voorkomen. De beste hybride warmtepomp en elektrische warmtepomp zullen allebei stil genoeg zijn om geen overlast te veroorzaken.

Geluidseisen per 2021

Sinds 2021 zijn de eisen voor het geluid van warmtepompen met een buitenunit aangescherpt. ‘s Nachts mag het maximaal aantal decibel (dB) nog maar 40 dB zijn, overdag mag het maximale geluid gelijk zijn aan 45 dB. De eisen gelden voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande woningen. De ervaringen met de hybride warmtepomp leren dat dit vaak een prima norm is die voor weinig overlast zorgt.

Geluidsreductie bij hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is gekoppeld aan wettelijke geluidsregels om geluidsoverlast te verminderen. De buitenunit van de pomp mag maximaal geluid produceren dat vergelijkbaar is met het geluid van een koelkast. Vanaf 1 april 2021 zijn de geluidseisen voor warmtepompen aangescherpt. De maximale geluidsdruk die een warmtepomp mag veroorzaken is nu 40 dB

Er bestaan verschillende oplossingen voor geluidsisolatie van warmtepompen om het geluid te beperken. Denk hierbij aan de installatie van een geluiddempende omkasting of een slimme plaatsing van de buitenunit. Vanaf 2026 zullen hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen in Nederland.

warmtepomp geluid

5 tips om het geluid van een warmtepomp te verminderen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het geluid van een warmtepomp te verminderen. Twijfel je of het voor jou wel mogelijk is om een warmtepomp te plaatsen en tegelijk aan de geluidseisen te voldoen? Vraag advies aan een ervaren installateur, soms is er meer mogelijk dan je denkt.

Tip 1: Geluiddempende omkasting

Een warmtepomp omkasting voor je buitenunit kan helpen om de hoeveelheid geluid van een warmtepomp flink te verminderen. Deze ‘kast’ plaats je om de buitenunit van je warmtepomp heen waardoor het geluid van de ventilator en de compressor voor een deel wordt tegengehouden, tot wel 10 dB gemeten aan de bron. Bijkomend voordeel is dat de omkasting je buitenunit ook beschermt tegen weersinvloeden. Houd er wel rekening mee dat een buitenunit met omkasting meer ruimte inneemt en bovendien een meerprijs heeft van zo’n € 1000.

Tip 2: Slimme plaatsing

Een slimme plaatsing van je buitenunit kan ook een oplossing zijn voor geluidsoverlast door je warmtepomp. Plaats de buitenunit zo ver mogelijk af van je eigen en omliggende woningen. Houd er wel rekening mee dat de lange leidingen die hiervoor nodig zijn invloed kunnen hebben op het rendement van je warmtepomp.

Heb je geen ruimte om je buitenunit ver weg te plaatsen? Zorg dan dat je de unit niet onder je eigen slaapkamerraam of die van de buren plaatst. Een plek met veel begroeiing is ook geschikter dan bijvoorbeeld een betegelde tuin of nis waar geluid kan weerkaatsen.

Tip 3: Stabiele ondergrond

Plaats zowel de binnen- als buitenunit op een stevige, geluidsisolerende ondergrond. Voor de binnenunit kun je het beste kiezen voor stenen vloerbedekking of betonnen vloer. Ook wanneer je de binnenunit aan de muur bevestigt moet deze muur stevig genoeg zijn zodat er geen trillingen ontstaan. Wil je je buitenunit op een plat dak of balkon plaatsen, dan is trillingsdemping erg belangrijk.

Tip 4: Modulerende warmtepomp

Een modulerende warmtepomp met nachtinstelling is misschien de beste oplossing om geluidsoverlast te voorkomen. De compressor kan hierdoor op verschillende snelheden draaien in plaats van alleen aan of uit staan. De nachtinstelling zorgt er voor dat de warmtepomp ‘s nachts niet op vol vermogen draait en de hoeveelheid geluid dus tijdelijk een stuk minder is. Een propaan warmtepomp zal de stilste optie hiervan zijn.

Tip 5: Warmtepomp zonder buitenunit

Een lucht-waterwarmtepomp zonder buitenunit is ook een optie, bijvoorbeeld voor bewoners van een appartementencomplex die een warmtepomp in hun appartement willen hebben. Zonder buitenunit heeft je omgeving namelijk geen last meer van jouw warmtepomp geluid. Het nadeel van dit type warmtepomp is dat het binnenshuis juist meer geluid maakt. Ook moet je voldoende binnenruimte hebben en lopen er flinke buizen door het dak. Een warmtepomp zonder buitenunit wordt dan ook (nog) niet vaak gebruikt.

Veelgestelde vragen

Wat kun je doen tegen geluidsoverlast warmtepomp?

+
Er zijn verschillende manieren om geluidsoverlast tegen te gaan, bijvoorbeeld met behulp van een omkasting, het plaatsen op een slimme plek en het hebben van een stabiele ondergrond.

Hoe ver reikt het geluid van een warmtepomp?

+
Voor het geluid van een warmtepomp zijn er verschillende regels beschikbaar, deze zijn om ervoor te zorgen dat de warmtepomp minder tot geen overlast zal veroorzaken bij de buren. De regels hiervoor zijn dat ‘s avonds en ‘s nachts de warmtepomp 40 decibel mag produceren, overdag is dit 45 decibel.

Is lawaai van een warmtepomp overdreven burenhinder?

+
Ja, dit lawaai wordt gezien als burenhinder, daarom zijn er speciale regels voor opgesteld. De regels hiervoor zijn dat ‘s avonds en ‘s nachts de warmtepomp 40 decibel mag produceren, overdag is dit 45 decibel.

Hoeveel lawaai maakt een warmtepomp?

+
Een warmtepomp maakt ongeveer 45 à 50 decibel.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes