Volledig elektrische warmtepomp | All-electric verwarmen

Het verwarmen van je woning met een volledig elektrische warmtepomp, een all-electric warmtepomp, is een duurzame manier. Je bespaart op je energiekosten en je stoot minder CO2.

volledig elektrische-warmtepomp

Wat is een elektrische warmtepomp?

Met een volledig elektrische warmtepomp heb je geen gas meer nodig omdat de warmte uit een natuurlijke warmtebron wordt gehaald. Met een elektrische warmtepomp vervang je dus het gasverbruik door stroom. Een elektrische warmtepomp, ook wel een all-electric warmtepomp genoemd, verwarmt je woning en zorgt daarnaast ook voor warm water, zonder cv-ketel.

Een elektrische warmtepomp is goed voor het milieu en zorgt voor lagere energiekosten. Ondanks dat je zou verwachten dat de elektriciteitskosten wel zullen stijgen, is bij een all-electric warmtepomp het tegendeel waar. Een elektrische warmtepomp heeft namelijk weinig elektriciteit nodig voor veel warmte, afhankelijk van het energieverbruik van de warmtepomp. Zo kun je je huis op een aangename manier verwarmen én warm water realiseren.

Hoe werkt een elektrische warmtepomp?

Zoals de naam al doet vermoeden, werkt een elektrische warmtepomp volledig op stroom. Het haalt warmte uit de omgeving, bijvoorbeeld uit de lucht, warmte uit de bodem of uit grondwater. Dit wordt gedaan door middel van de buitenunit van de all-electric warmtepomp, die in de tuin, op het dak of bij de aanbouw staat. Vervolgens comprimeert de binnenunit of meerdere binnenunits van de all-electric warmtepomp de warmte uit de lucht en wordt deze opgeslagen in een warmtepompboiler.

Om de warmte voor de verwarming en warm water te gebruiken in huis wordt een warmtewisselaar gebruikt. Die draagt de warmte via de binnenunits over aan de cv-installatie. De warmtepomp all electric heeft ongeveer de grootte van een hoge koelkast en wordt gecombineerd met vloerverwarming of gewone radiatoren.

Is mijn woning geschikt om een warmtepomp op elektriciteit te kopen?

Er zijn verschillende eisen en factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je kiest voor een elektrische warmtepomp. Dit zijn met name de volgende:

 • Een elektrische warmtepomp is vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Dit wil zeggen: in zowel het dak als de vloer zit goede isolatie en in de buitenmuur matige isolatie (een geïsoleerde spouwmuur). Huizen die gebouwd zijn in 1992 tot en met 1999 hebben een redelijke isolatie. Huizen die gebouwd zijn vanaf 2000 hebben een betere isolatie en dit wordt eigenlijk met het jaar beter. Wanneer je beschikt over een nieuwbouwhuis gebouwd vanaf 2009, heeft je woning goede tot zeer goede isolatie.
 • Ook heeft je huis HR++ glas nodig, gewoon dubbel glas is niet goed genoeg voor de ruimtes die verwarmd zullen worden. Wanneer je huis vóór 1992 is gebouwd, is het nodig dat er nadien nog iets verbeterd is aan de isolatie.
volledig elektrische warmtepomp

Voor- en nadelen elektrische warmtepomp

Een elektrische warmtepomp heeft zowel voor- als nadelen. We zullen deze voor je toelichten.

Voordelen

 • Warmtebron: Naast het feit dat een all electric warmtepomp warmte uit de lucht kan halen, kan deze ook de bodem als warmtebron gebruiken. Hiervoor is een speciale machine nodig die gaten in de tuin boort op tientallen meters diepte.
 • Subsidie: Het is mogelijk om een subsidie te krijgen wanneer je een elektrische warmtepomp aanschaft.
 • Besparing: Hoe dan ook bespaar je op je energiekosten met een elektrische warmtepomp. Hoeveel je bespaart, hangt af van in wat voor huis je woont. In een hoekwoning bespaar je gemiddeld met 2 personen zo’n € 710 per jaar.

Nadelen

 • Geluid: Een warmtepomp met buitenlucht voor warmte afgifte, heeft een buitenunit nodig waarmee de warmtepomp warmte van buiten kan opnemen. De ventilator in een buitenunit kan geluid maken, ook bijvoorbeeld ‘s nachts. Dit kan een nadeel zijn.
 • Isolatie: Wanneer je een warmtepomp wil aanschaffen, heb je een woning nodig waarvan de isolatie goed is. Dit kan voor sommige mensen als nadeel ervaren worden.

Het plaatsen van een elektrische warmtepomp in huis

Wanneer je daadwerkelijk gekozen hebt om een elektrische warmtepomp te laten plaatsen, moet je ook nog letten op bepaalde punten. Met de volgende zaken dien je sowieso rekening te houden:

 • Vergunning: In sommige gemeenten is het nodig om een vergunning aan te vragen wanneer je een buitenunit wil plaatsen. Ook moet er gegraven worden wanneer je gebruik maakt van grondwater of een bodemwarmtepomp. Hier zitten ook regels aan verbonden, dus let daar zeker op.
 • Energiezuinigheid: Niet altijd is een elektrische warmtepomp zuinig. Dit geldt namelijk alleen voor goed geïsoleerde woningen.
 • Energieaansluiting: Soms is het nodig om je netbeheerder in te lichten, omdat je een zwaardere energieaansluiting nodig hebt. Dit is het geval bij een energieaansluiting zwaarder dan 3×25 Ampère. Je moet hiervoor één keer de kosten betalen.
 • Kies voor ervaren bedrijven: Het beste is om te kiezen voor een bedrijf die alle werkzaamheden uitvoert. Denk hierbij aan de bron, de warmtepomp, afgifte, regeling en de ventilatie. Het is ook slim om er een handleiding bij te vragen, zodat je de werking van de elektrische warmtepomp nog eens terug kunt lezen.
 • Onderhoud: Sluit ook meteen een onderhoudscontract af met de installateur. Zo blijf je goed op de hoogte wanneer er onderhoud gepleegd moet worden en wanneer hij de controle dient uit te voeren.

Hoeveel bespaar je met een elektrische warmtepomp?

Het besparen met een elektrische warmtepomp merk je vooral in je portemonnee. Daarnaast heeft je woning ook minder CO2-uitstoot. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de aansluitingskosten. Bijvoorbeeld bij het aansluiten van een HR-ketel betaal je ook voor een gasaansluiting. Om die reden bespaar je dus ook met een elektrische warmtepomp.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Hoeveel stroom verbruikt een volledig elektrische warmtepomp per jaar?

Doordat een elektrische warmtepomp op stroom werkt en niet meer op gas, verbruik je automatisch meer stroom. Het energieverbruik van de warmtepomp ligt op gemiddeld 2000 kWh tot 3000 kWh per jaar. Het blijft een energiezuinige manier van verwarmen, maar het is wel goed om hier rekening mee te houden.

Zonnepanelen in combinatie met elektrische warmtepomp

Wil je nu nog voordeliger je woning verwarmen met een elektrische warmtepomp? Dan kun je kiezen voor zonnepanelen. De elektriciteit die nodig hebt voor dit type warmtepomp wordt dan uit de zonnepanelen opgewekt. Wanneer je kiest voor zonnepanelen in combinatie met een elektrische warmtepomp, kun je er vanuit gaan dat je installatie binnen 10 jaar is terugverdiend en heb je relatief lage stroomtarieven.

Verwarmen met lage temperatuur radiatoren

Door het feit dat een elektrische warmtepomp met vloerverwarming of de warmtepomp met radiatoren werken, warmen ruimtes minder snel op. Het werkt namelijk met een lage temperatuur verwarming (LTV) van zo’n 45 tot 55 graden, waar een cv-ketel bijvoorbeeld 60 tot 80 graden levert. Echter is het zo dat wanneer je woning goed geïsoleerd is, een elektrische warmtepomp zorgt voor een gelijkmatige, constante en milieuvriendelijkere verwarming in je woning.

Verschillende soorten vergelijken

Er zijn verschillende soorten elektrische warmtepompen. Welke type geschikt is voor jouw situatie is afhankelijk van je wensen en budget. Elke soort elektrische warmtepomp heeft namelijk weer andere kenmerken en voor- en nadelen. Je hebt bijvoorbeeld:

Kosten en subsidie

Tot het einde van 2023 is het mogelijk om een subsidie voor je warmtepomp aan te vragen. Zo wordt er tegemoetgekomen in de kosten van het aanleggen van een elektrische warmtepomp in je woning. Dit gaat om een landelijke subsidie, namelijk de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Echter kun je zelfs bij je gemeente controleren of je via hen nog een extra subsidie kunt krijgen. Wanneer je voor al deze subsidies niet in aanmerking komt, kun je een goedkope lening aanvragen via de Energiebespaarlening.

Wat kost een volledig all-electric warmtepomp?

Gemiddeld kost een all-electric warmtepomp tussen de € 4000 en de € 27000. Deze warmtepomp prijs is inclusief installatie en BTW. De prijzen per soort elektrische warmtepomp zijn:

 • Lucht/water warmtepomp: € 8000 – € 11000
 • Water/water warmtepomp: € 13000 – € 17000
 • Lucht/lucht warmtepomp: € 4000 – € 8000
 • Grond/water warmtepomp: € 23000 – € 27000

Extra kosten bovenop de prijs

Helaas ben je er met een all-electric warmtepomp nog niet helemaal. Het kan zijn dat de radiatoren vervangen moeten worden en de stroomaansluiting verzwaard moet worden. Ook komen hier eventueel nog kosten van nieuwe thermostaatknoppen bij kijken. Houd dus rekening met deze extra kosten.

Veelgestelde vragen

Waarom geen all-electric warmtepomp?

+
All-electric warmtepompen zijn niet geschikt om samen te werken met een cv-ketel. Wanneer het buiten koud is, verwarmt een all-electric warmtepomp extra met een ingebouwd elektrisch element wat meer stroom kost.

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische warmtepomp per jaar?

+
Het energieverbruik van de warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 2000 en 3000 kWh per jaar.

Wat is beter hybride of elektrische warmtepomp?

+
Wanneer isoleren niet mogelijk is, maar je wel een milieuvriendelijke woningverwarming wil aanschaffen, kies je het best voor een hybride warmtepomp. Wanneer je wel een goed geïsoleerde woning hebt, kies dan voor een elektrische warmtepomp.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

+
Het is verstandig om bij all-electric warmtepompen zeker een set van 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te laten installeren. Zo compenseer je zeker voor de hogere vraag naar elektriciteit en daarmee ook voor de hogere energieprijzen.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes