Warmtepomp binnenunit | Waar energie verwarming wordt

Bijna iedere warmtepomp zal een binnenunit hebben. Dit is een belangrijk onderdeel van de meeste warmtepompen, omdat hier de warmte zal worden verdeeld door de woning. Wanneer er ook een buitenunit is, moet de binnenunit hier dicht bij worden gemonteerd.

binnenunit van een warmtepomp

Werking binnenunit warmtepomp

Niet elke soort warmtepomp heeft een buitenunit nodig, maar de binnenunit is daarentegen bij bijna elk type warmtepomp aanwezig. Vanaf deze unit wordt de echte verwarming geregeld en hier zal ook het meeste van de apparatuur inzitten die de warmtepompen laten werken. Het binnendeel is verbonden aan het verwarming systeem van je woning, of dit nou de CV-ketel, radiatoren of vloerverwarming is.

Verwarmen

De buitenunit zal de energie van buiten halen, of dit nou via de buitenlucht, grondwater of de aarde zelf is. Leidingen die de units verbinden bevatten koudemiddel, wat al op lage temperatuur zal verdampen. Nadat dit koudemiddel naar de binnenunit is gebracht, zal de compressor het gas verder samendrukken om meer warmte te krijgen. De condensor maakt het koelmiddel weer een vloeistof, waardoor de warmte eruit kan worden gehaald. Deze cyclus begint dan opnieuw.

Warm water

Een warmtepomp zal niet standaard warm water leveren. Wanneer je voor een lucht-water warmtepomp kiest, heb je een warmtewisselaar nodig bij de binnenunit. Hiermee kun je dan de vloerverwarming of radiatoren laten verwarmen. Voor warm tapwater heb je een geïntegreerde boiler in de warmtepomp nodig. Je kunt dan ook voor een extern boilervat kiezen, zoals bijvoorbeeld een zonneboiler.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Welk type warmtepomp kies je

Er zijn verschillende warmtepompen om uit te kiezen. Welke warmtepomp je uiteindelijk kiest, heeft ook een effect op welke binnenunit er geplaatst moet worden. In de meeste gevallen zullen warmtepompen ook een buitenunit nodig hebben, al zijn er uitvoeringen waarbij je alleen een binnendeel hebt.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is vaak een lucht-lucht warmtepomp, die samen met de CV-ketel werkt om je woning te verwarmen. Voor deze warmtepomp heb je niet veel ruimte nodig, omdat de CV-ketel gebruikt kan worden in de koude dagen en wanneer je warmtepomp niet genoeg warmte kan afgeven. De binnenunit moet je dan aansluiten aan de CV-ketel en de verwarming, zodat je altijd genoeg vermogen hebt. Met de hybride warmtepomp bespaar je op de gasrekening, maar zul je niet helemaal van het gas af kunnen stappen. Ook zal warm water door de CV-ketel of aparte boiler opgewarmd moeten worden.

All-electric warmtepomp

Bij een all-electric warmtepomp kun je wel overstappen op volledige elektrische verwarming. Er zijn verschillende soorten elektrische warmtepompen. In tegenstelling tot bij de hybride warmtepomp, moet je woning redelijk ver zijn in de verduurzaming om hier goed gebruik van te kunnen maken. Gebouwen met slechte isolatie komen hier al niet voor in aanmerking. Voor de binnenunit installatie van de elektrische warmtepomp is behoorlijk wat ruimte nodig, omdat deze vaak ook een boiler heeft voor warm tapwater.

Buitenlucht

Een lucht-lucht warmtepomp en een lucht-water warmtepomp maken allebei gebruik van de buitenlucht om je woning binnen te verwarmen. De aanschaf hiervan is het minst duur, maar je krijgt hier ook minder rendement dan bij andere soorten warmtepompen. De binnenunit van de buitenlucht warmtepompen moet altijd verbonden zijn met de buitenunit, die vaak aan de gevel of op het dak wordt geplaatst. Dit gebeurt via leidingen, die een belangrijk deel van de installatie zijn.

De bodem in

Je krijgt het hoogste rendement wanneer de warmtepomp in de bodem kan worden aangebracht. Je kunt hierbij kiezen tussen een grondwater warmtepomp of een bodem-water warmtepomp. Door middel van boringen worden buizen de grond in geplaatst. De installatie van deze soort warmtepompen zijn duurder en lastiger, omdat het grondwater nou eenmaal diep in de bodem zit, maar je krijgt er veel consistentere warmte voor terug.

warmtepomp-binnenunit-1.jpg

Ook kun je met deze warmtepompen, in tegenstelling tot lucht-lucht of lucht-water warmtepomp, je woning koelen. Om dit allemaal voor elkaar te krijgen, en niet langer afhankelijk te zijn van je CV-ketel, moet de binnenunit van deze warmtepomp ook relatief groot zijn. Vaak zal de unit binnen vergelijkbaar zijn qua grootte met de CV-ketel.

Ontwikkeling

Om de duurzaamheid van de Nederlandse woningen te verhogen, zullen er steeds meer warmtepompen worden geïnstalleerd. Alhoewel de warmtepomp waarschijnlijk steeds rendabeler zal worden, zal de binnenunit niet veel kleiner worden. De afmetingen zijn namelijk afhankelijk van het benodigde boilervat. Maar wanneer er meer huizen worden gebouwd waar de warmtepomp installatie meteen kan gebeuren, zal er meer rekening mee worden gehouden en is dit al minder een probleem.

Overheid

Je kunt de komende tijd nog subsidie aanvragen voor het installeren van een warmtepomp. Dit kan voor alle soorten warmtepompen, van de lucht-water warmtepomp tot warmtepompen die de grond in moeten. Om zoveel mogelijk uit je binnenunit te halen, is het fijn als deze ook kan koelen, zodat je het hele jaar rond je woning comfortabel kan houden. Een professionele installatie is vaak een voorwaarde voor de subsidieaanvraag en zorgt ervoor dat je warmtepomp rendabeler is.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes