Warmtepompen hebben vaak een buitenunit nodig om hun werk goed te kunnen doen. Vaak is de plaatsing van deze buitenunits op een muur, maar tegenwoordig worden deze steeds vaker op het dak geplaatst. Bekijk de warmtepomp offerte
Warmtepomp plaatsing
De warmte die wordt gebruikt in een warmtepomp moet ergens vandaan komen. Bij een luchtwarmtepomp komt dit uit de buitenlucht, waardoor een buitenunit moet worden geplaatst. Het kan erg lastig zijn om de juiste plek hiervoor te vinden. Niet alleen hebben buitenunits veel plek nodig, ze zien er niet altijd mooi uit en kunnen voor geluidsoverlast zorgen. De compressor en ventilator kunnen samen nog weleens veel lawaai maken.
Op het dak plaatsen
Meestal zal de installateur de buitenunit op de gevel installeren. Maar door geluidseisen en buren is dit niet altijd een optie en kan dit meer uitdagingen opleveren. Om de overlast voor andere bewoners beperkt te houden, is het een mogelijkheid om de buitenunit op het dak te plaatsen. Zo kun je vaak toch een luchtwarmtepomp monteren zonder problemen en wordt de warmtepomp werking niet negatief beïnvloed.
Warmtepompinstallatie
De binnenunit zal dan op eenzelfde manier worden gemonteerd zoals normaal. Het enige dat verandert, is de plaatsing van de buitenunit. Sinds 2021 zijn er strikte regels voor de hoeveelheid geluid die een warmtepomp mag maken, en deze worden gemeten op de erfgrens. Door de buitenunit hoger te plaatsen, voldoe je makkelijker aan deze regels, waardoor dit een populaire keuze wordt.
Warmtepomp geschikt voor dak
Het maakt niet uit of je nieuwbouw of bestaande bouw hebt, split unit warmtepompen kunnen altijd worden geplaatst. In tegenstelling tot een installatie aan de muur, kunnen installateurs vaak makkelijker in het dak hun werk uitvoeren. Een installateur hoeft ook minder koeltechnische handelingen uit te voeren en de leidingen zijn makkelijker te verbergen.
Dakconstructie
Op bijna elke soort constructie kan een warmtepomp op het dak geplaatst worden. Een plat dak is hiervoor ideaal, maar de warmtepomp buitenunit kan ook op een schuin dak met een maximale hellingshoek van 55 graden toegepast worden. Aangezien er vaak vanuit de zolder kan worden gewerkt, is de montage redelijk makkelijk en heb je weinig overlast van de renovatie.
Stevig en mooi
De omkasting van een warmtepomp buitenunit is erg belangrijk, helemaal op het dak. De ontwikkeling hiervan staat natuurlijk niet stil en je kunt tegenwoordig een omkasting krijgen die tegen alle weersinvloeden geschikt is, en ook nog eens mooi staat. De installatie kan eruit zien als een schoorsteen of dakraam, met een strakke behuizing die alle weersinvloeden aankan en het geluidsoverlast tot het minimum beperkt.
Meer voordelen van dak warmtepompen
Er zijn verschillende manieren op de markt om een split unit warmtepomp op het dak toe te passen. Je kunt kiezen uit een compacte buitenunit, een standaard buitenunit of een behuizing van de unit. Deze zullen allemaal aan de geluidseisen voldoen en kunnen veelal op bestaande afgiftesystemen worden aangesloten.
Simpele installatie
Wanneer een warmtepomp op het dak toegepast wordt, hoef je vaak geen hoge kosten voor de montage te betalen. De binnenunit zal vaak al op zolder zijn geplaatst, waardoor de units snel met elkaar zijn verbonden. Ook de afvoer van ventilatielucht en het geluid is vaak makkelijk te regelen. Wat ook fijn is, is dat er vaak alleen maar een klein gat voor de doorvoer van leidingen hoeft te worden gemaakt. Geen groot gat in het dak, dus! Zo is de warmtepomp installateur een stuk sneller klaar.

Mooie toevoegingen
Met een grote ventilator is de warmtepomp al erg stil, een behuizing eromheen kan het nog stiller maken. De behuizing kan er ook voor zorgen dat de warmtepomp er als een schoorsteen uitziet en dus helemaal niet meer opvalt. Het is ook simpel om een externe warmwaterboiler, denk bijvoorbeeld aan een zonneboiler, bij dit pakket toe te voegen. Zo kun je dus de warmtepomp krijgen die het beste bij jou aansluit!
Alleen maar voordelen?
Bij een iets zwakker dak heb je vaak een steviger frame nodig om de warmtepomp op te kunnen monteren. Ook moet het dak wel bereikbaar zijn voor het geval er iets mis gaat met de warmtepomp. Net als bij een standaard unit moet de achterkant vrij zijn om warme lucht aan te kunnen zuigen en voor mogelijk onderhoud. Daarentegen heb je op een dak veel meer opties en zou dit simpel op te lossen moeten zijn.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de warmtepomp offerte ►