Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Deze vraag wordt veel gesteld omdat mensen natuurlijk op gasverbruik en andere fossiele brandstoffen willen besparen door middel van een elektrische warmtepomp. Met een elektrische warmtepomp verbruik je namelijk stroom om je woning op te warmen, meestal zonder cv-ketel.

verbruik van een warmtepomp

Verbruik warmtepomp: dit kun je verwachten

Eigenlijk is er geen eenduidig antwoord op hoe veel een warmtepomp verbruikt. Het verbruik is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Hierbij kun je denken aan de volgende:

1.Warmtebehoefte
Dit houdt in hoe veel energie er nodig is om je huis te verwarmen, maar ook om de bewoners van warm water te voorzien en om je huis te koelen. Onder andere factoren die hiermee te maken hebben zijn de grootte en isolatie van je woning, maar ook hoeveel bewoners je huis heeft en hoeveel warm water je verbruikt. Met een warmtepomp wordt 75% van de warmte aan de buitenlucht onttrekt en 25% wordt opgewekt met stroom.

2.Rendement en stroomverbruik van een warmtepomp
De COP vertelt je hoe hoog het rendement is van je warmtepomp. Hoe hoger de COP, hoe minder stroom de warmtepomp verbruikt om een hoeveelheid warmte op te brengen. De COP waarde is het aantal kWh aan nuttige warmte opgeleverd gedeeld door het aantal kWh aan elektrische energie nodig. Dus als er bijvoorbeeld 5 kWh warmte wordt geleverd voor 1 kWh aan elektrische energie, is de COP 5/1 = 5. Ook heb je de SCOP, het seizoensgebonden rendement, van een warmtepomp. Dit is de gemiddelde COP over een jaar.

Met een warmtepomp verbruik je stroom. Om het verbruik van een warmtepomp te berekenen moet je rekening houden met de volgende zaken:

  • Kijk hoeveel gas je jaarlijks verbruikt. Voor een gemiddeld huishouden kun je rekening houden met zo’n 1200 m³ gas per jaar.
  • 1 m³ gas staat gelijk een 10 kWh energie.
  • Om je woning te verwarmen en je huishouden te voorzien van warm water heb je dus in plaats van gas 12000 kWh per jaar nodig. Dit volgt uit 10 kWh x 1200 m³.

Energieverbruik warmtepomp berekenen

Maar hoe kun je daadwerkelijk het verbruik van je warmtepomp berekenen? Hiervoor heb je ook de COP van je woning nodig. Gemiddeld heeft een hybride warmtepomp een COP van minimaal 4. Daarom deel je de 12000 kWh energieverbruik door 4. Dit resulteert dan in 3000 kWh.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Verbruik warmtepomp in vergelijking met een cv-ketel

Wanneer je nadenkt over de aanschaf van een warmtepomp, is het natuurlijk handig om te weten wat de verschillen in energieverbruik en kosten met een cv-installatie zijn. Je vermenigvuldigt je energieverbruik met de elektriciteitsprijs per kWh. Voor het stroomverbruik van een warmtepomp van 3000 kWh betaal je ongeveer € 1260. Dit volgt uit de volgende formule: 2900 kWh x € 0,39 + 100 kWh x € 1,00. De elektriciteitsprijs per kWh ligt momenteel namelijk op € 0,39 per kWh. Wanneer je 1200 m³ gasverbruik per jaar hebt, betaal je hier € 3000 voor. Deze jaarlijkse kosten schelen dan toch € 1740.

verbruik van je warmtepomp

Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp

Wanneer je zonnepanelen aanschaft, zorg je ervoor dat jouw woning niet meer volledig afhankelijk is van het bestaande elektriciteitsnetwerk. Je kan met zonnepanelen de pomp en compressor van je warmtepomp van energie voorzien. Daarnaast wekken zonnepanelen natuurlijk ook energie op voor andere huishoudelijke apparaten.

Verbruik warmtepomp per type warmtepomp

Wat ook goed is om te weten, is dat het verbruik van een warmtepomp ook afhangt van de soort warmtepomp. Denk hierbij aan de volgende:

Water-water warmtepomp
Een water-water warmtepomp haalt het hoogste rendement van alle typen warmtepompen.

Lucht-water warmtepomp
De lucht-water warmtepomp haalt 75 % van de energie uit de natuur en de rest uit elektriciteit.

Aarde-water warmtepomp
Bij deze warmtepomp heb je weinig elektriciteit nodig. Het rendement van deze geothermische warmtepomp wordt bepaald door hoeveel warmte er uit de grond opgenomen kan worden.

Lucht-lucht warmtepomp
De investeringskosten van een lucht-lucht warmtepomp zijn relatief laag.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel.

Andere aandachtspunten verbruik warmtepomp

Naast het type warmtepomp is het ook belangrijk om rekening te houden met andere details. Denk bijvoorbeeld aan je dakisolatie, muurisolatie, maar ook aan je beglazing. Deze aspecten hebben namelijk ook invloed op het verbruik en het rendement van je warmtepomp. Je kunt deze factoren optimaal met je warmtepomp combineren voor een maximaal rendement.

Optimaliseren van rendement en verbruik warmtepomp

Hoe zorg je dan voor een maximaal rendement en een laag stroomverbruik? Natuurlijk geven wij je graag meer tips om het rendement en verbruik van je warmtepomp te optimaliseren. Dit kun je doen op de volgende manier:

1.Warmtepomp na laten kijken
Het is belangrijk om je warmtepomp goed te onderhouden om het verbruik te optimaliseren. Dit doe je onder andere door je warmtepomp regelmatig na te laten kijken.

2.Manueel instellen
Om je verbruik zelf goed te monitoren, kun je het beste je elektrische weerstand manueel instellen.

3.Lage vertrektemperatuur van het verwarmingswater
Door de temperatuur van het verwarmingswater op maximaal 40 graden te houden, verbruik je minder elektriciteit en zul je het rendement optimaliseren.

4.Verwarmen met een constante temperatuur
Je verbruikt minder elektriciteit wanneer je je temperatuur constant houdt en met maximaal 1 graad verlaagd.

5.Zonnepanelen
Zoals eerder genoemd bespaar je op je elektriciteitsverbruik en kosten wanneer je je warmtepomp gebruikt in combinatie met zonnepanelen.

Veelgestelde vragen

Wat is zuiniger: een warmtepomp of gas?

+
Met een warmtepomp zorg je voor geen of weinig gasverbruik. Je bespaart zo’n 60%.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een hybride warmtepomp?

+
Meestal heb je voor een hybride warmtepomp zo’n 5 tot 7 (extra) zonnepanelen nodig.

Hoeveel kWh verbruikt een gasloze woning?

+
Een gemiddelde gasloze woning heeft ongeveer een stroomverbruik van 5430 kWh per jaar.

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

+
Eén van de belangrijkste nadelen van een warmtepomp is het feit dat de meeste typen warmtepompen in de winter een lager rendement hebben door de koude temperaturen.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes