Een warmtepomp haalt zijn energie uit warmtebronnen zoals warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Hierdoor kan een warmtepomp tot wel 5 kWh warmte leveren voor elke kWh elektriciteit die je erin stopt. Maar wat gebeurt er als het buiten kouder wordt? Blijft de warmtepomp dan goed werken, of kan hij zelfs helemaal stoppen met functioneren? Bekijk de warmtepomp offerte
Werkt een warmtepomp bij koude temperaturen?
Een van de meest voorkomende misverstanden is dat warmtepompen in de winter slecht presteren. Dit is niet waar.
Warmtepompen kunnen zelfs tijdens de winter, wanneer de buitentemperaturen rond of zelfs onder het vriespunt liggen, voldoende energie halen uit de grond of de bodem, het grondwater of de lucht.
Wat wel klopt: In de winter zijn warmtepompen iets minder efficiënt en is het verbruik/ rendement lager. Dit komt doordat een deze in de winter harder moet werken en daardoor de warmtepomp meer energie verbruikt, vergelijkbaar met hoe een koelkast op een zeer warme dag harder moet werken.
Koude temperaturen voor een warmtepomp
Warmtepompen functioneren als omgekeerde koelkasten, waarbij ze zelfs een kleine hoeveelheid warmte kunnen omzetten in bruikbaar warm water. Zelfs bij buitentemperaturen onder het vriespunt en onder een dik pak sneeuw kunnen warmtepompen die de buitenlucht als bron gebruiken nog warmte onttrekken om je huis verwarmen.
Het rendement is dan wel lager, waardoor lucht-water warmtepompen in de winter minder efficiënt zijn. Desondanks is het zelden te koud voor een warmtepomp om warmte uit de lucht te halen, wat betekent dat je ook in de winter energie en gas kunt besparen.

Het rendement verschilt per type warmtepomp
Het is belangrijk om te begrijpen dat het gemiddelde rendement van een warmtepomp afhangt van het type warmtepomp. In de winter heeft een geothermische warmtepomp of een bodem/water-warmtepomp doorgaans het hoogste rendement in vergelijking met een lucht-lucht warmtepomp of lucht-water warmtepomp.
Vooral het rendement van een verticale bodem/water-warmtepomp is zeer hoog. Dit komt doordat de bodem een constante temperatuur heeft, meestal tussen de 8 en 12 graden Celsius, en minder gevoelig is voor temperatuurschommelingen dan de lucht.
Daarnaast speelt de samenstelling van de bodem waaruit de warmte wordt onttrokken een rol. Bijvoorbeeld, leemgrond levert over het algemeen een hoger rendement op dan droge zandgrond.
Isolatie en vloerverwarming
Naast het rendement van je warmtepomp is ook de kwaliteit van de isolatie van je huis van groot belang voor de warmte in de winter. Als je woning namelijk slecht geïsoleerd is, zal er geen constante temperatuur zijn en zal de (geothermische) warmtepomp meer inspanning moeten leveren om je huis warm te houden.
Op koudere dagen moet het water dat door de leidingen van je verwarmingssysteem stroomt warmer zijn. Het verschil tussen de binnentemperatuur en de buitentemperatuur wordt dan groter, waardoor het rendement van de warmtepomp afneemt.
Bovendien is het essentieel om een verwarmingssysteem met lage temperatuur te hebben, zoals vloerverwarming of speciale radiatoren met lage temperatuur. Warmtepompen werken meestal met een watertemperatuur tussen 45 en 55 graden Celsius, terwijl conventionele cv-ketels doorgaans zijn ingesteld op 60 tot 80 graden Celsius.
Standaard radiatoren zijn ontworpen voor de hogere temperatuur van cv-ketels, dus als je ze combineert met een warmtepomp, loop je het risico dat je verwarming in huis niet voldoende wordt verwarmd.
Wat is de COP in de wintermaanden?
Het rendement van warmtepompen wordt gemeten en uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance).
COP van een warmtepomp: Dit is een cijfer dat de verhouding aangeeft tussen de hoeveelheid geproduceerde warmte en de hoeveelheid gebruikte energie op een specifiek moment.
Het ‘probleem’ met COP? Het is een momentopname en geeft het rendement slechts weer gedurende een bepaalde periode. COP kan een vertekend beeld geven, met name in de wintermaanden, omdat het rendement dan lager ligt vanwege het hogere energieverbruik.
SCOP van de warmtepomp: Een betere manier om het rendement te beoordelen, is door te kijken naar het SCOP (Seasonal Coefficient of Performance), dat soms ook SPF (Seasonal Performance Factor) wordt genoemd. Dit cijfer geeft het gemiddelde rendement over een heel jaar weer en biedt daardoor een realistischer beeld van het rendement, omdat het de invloeden van alle seizoenen omvat.
De oplossing: Een hybride warmtepomp
Als de warmtevraag in de winter hoger is dan wat de warmtepomp alleen kan leveren, kan een hybride systeem een oplossing bieden.
Het is raadzaam om een specialist op het gebied van warmtepompen te raadplegen om te bepalen of een volledig elektrische warmtepomp (zonder ondersteuning van een HR-ketel) mogelijk is of dat een hybride systeem de beste keuze is.
In een hybride systeem werken de warmtepomp en de HR-ketel samen om te allen tijde aan de warmtevraag te kunnen voldoen. Op extreem koude dagen kan de HR-ketel bijspringen, waardoor je altijd verzekerd bent van een warm huis.
Het is echter essentieel om ervoor te zorgen dat je huis redelijk goed geïsoleerd is. Dit betekent dat het dak, de muren en de vloer op een niveau geïsoleerd moeten zijn dat de hybride warmtepomp gedurende het grootste deel van het jaar kan functioneren.
In slecht geïsoleerde huizen, met name oudere woningen, gaat er veel warmte verloren, waardoor de warmtepomp een lager rendement behaalt en het moeilijk kan zijn om voldoende te verwarmen. Dit komt doordat een warmtepomp water levert met een maximumtemperatuur van 45°C tot 55°C, terwijl een HR-ketel water van een hogere temperatuur (meestal 60°C tot 80°C) levert.
Veelgestelde vragen
Kan een warmtepomp ook buiten staan?Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de warmtepomp offerte ►