Warmtepomp nadelen | Waar moet je rekening mee houden?

Veel mensen hebben er de afgelopen jaren voor gekozen om een investering in een warmtepomp te doen. Dit brengt veel voordelen met zich mee, maar er zijn ook een aantal nadelen. In dit artikel gaan we verder in op de nadelen van een warmtepomp.

warmtepomp-nadelen-1.jpg

Warmtepomp nadelen

Een warmtepomp is een grote investering, dus voordat je deze aanschaft, is het goed om te weten wat de nadelen en aandachtspunten zijn. Zo moet je woning bijvoorbeeld wel geschikt zijn om een warmtepomp te kunnen plaatsen. We hebben daarom de belangrijkste nadelen op een rijtje gezet, zodat je alles goed kunt afwegen en uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken.

De kosten

De kosten van warmtepompen liggen hoog. Dit is dan ook een groot nadeel en een van de voornaamste redenen dat mensen nu nog geen warmtepomp kopen. Uiteindelijk zal je door het gebruik van een warmtepomp wel gaan besparen, maar je moet dus wel het geld hebben om in de eerste plaats de investering te kunnen maken. In onderstaande tabel vind je de kosten voor de verschillende soorten warmtepompen.

Soort warmtepompAankoopPlaatsingTotaalTerugverdientijd
Warmtepomp lucht lucht€ 3.000€ 3.000€ 6.0007
Warmtepomp lucht water€ 12.000€ 4.000€ 16.00013
Warmtepomp water water€ 11.000€ 4.000€ 15.00011
Warmtepomp bodem water€ 17.000€ 8.000€ 25.00014
Warmtepomp hybride€ 7.000€ 2.000€ 9.0007
*Let op: de kosten van een warmtepomp hebben een grotere bandbreedte dan andere onderdelen in de bouw.
Op zoek naar een warmtepomp?
Ontvang hier jouw gratis offertes!
arrow Ontvang offertes

Isolatie

Een volledig elektrische warmtepomp werkt niet goed in een huis dat niet goed geïsoleerd is. Het is dus belangrijk dat de woning voldoende isolatie heeft, zodat de warmtepomp ook daadwerkelijk rendabel is. Goed dubbel glas is dan een minimale vereiste en ook spouwmuurisolatie en vloerisolatie kunnen doorgaans niet ontbreken. Als je dit dus niet hebt, is er een kans dat de warmtepomp niet goed werkt of dat je nog extra isolatie moet laten plaatsen, wat ook weer extra kosten met zich meebrengt. Anders kan het zijn dat je je huis niet goed warm krijgt.

Verwarmingssysteem in huis

Naast de isolatie speelt ook het type verwarming in huis een rol in de werking van de warmtepomp. Een vloerverwarming is hierbij de beste optie. Daarnaast zijn lagere temperatuur radiatoren nodig bij een lucht-water warmtepomp of aardwarmtepomp. Gewone radiatoren zijn niet de juiste radiatoren voor een warmtepomp, die hebben een hogere temperatuur nodig om te functioneren. Als je niet het juiste type verwarming hebt, kan een warmtepomp ongunstig zijn. Je moet dan dus ook hierbij de keuze maken of je een nieuw verwarmingssysteem aanschaft, wat extra kosten met zich meebrengt, of dat de warmtepomp minder goed werkt.

Geluid

Een warmtepomp kan best wat geluid maken, wat ook een nadeel is. Vooral de buitenunit van het systeem kun je goed horen. Hier heb je dan zelf misschien niet zoveel last van, maar dit kan wel storend zijn voor de buren. Vooral bij een lucht-water warmtepomp kan dit een probleem zijn. Hier moet je dan ook goed rekening mee houden voordat je de warmtepomp aanschaft en installeert.

Nadeel van een warmtepomp kan zijn dat het veel lawaai maakt.

Dure en complexe installatie bij bodem warmtepomp

Het grote nadeel bij een aardwarmtepomp is de installatie. Hiervoor moet namelijk gegraven worden, waardoor de installatiekosten een stuk hoger uitvallen dan bij andere type warmtepompen. Er moet een bron gegraven worden waaruit warmte wordt onttrokken in de winter. Wanneer er alleen maar warmte wordt onttrokken, kan de bron uitgeput raken. Het is daarom verstandig om de bron in de zomer op te warmen door warmte uit het huis te onttrekken (koelen), maar slechts weinig mensen weten/doen dit.

Warmtepompen vergelijken?
Vul dan snel dit formulier in.

Installatie door gecertificeerd bedrijf

Voor een aardwarmtepomp of bodemwarmtepompen ben je bovendien verplicht een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor de installatie van een warmtepomp. Dat is bijvoorbeeld niet zo bij een lucht- of waterwarmtepomp. De nadelen kunnen dan ook verschillen per type warmtepomp.

Voldoende ruimte nodig

Een warmtepomp is een vrij groot apparaat die aardig wat ruimte inneemt. Doorgaans hebben warmtepompen zowel een binnenunit als een buitenunit, dus zowel binnen als buiten moet je ruimte hebben om deze op de juiste manier te installeren. Daarnaast moet de warmtepomp op een goede plek geplaatst worden, dus ga van tevoren na of deze ruimte er in en rondom je huis is.

Nadeel van een hybride warmtepomp

Een nadeel van een hybride warmtepomp is dat er nog steeds gas wordt gebruikt. Deze werkt namelijk nog samen met de cv-ketel. De warmtepomp zal voor het grootste deel de woning verwarmen, maar als het nodig is springt de cv-ketel bij, bijvoorbeeld op erg koude dagen in de winter. Hierdoor ben je niet volledig van het gas af.

Temperatuur bij lucht-water warmtepomp

Bij een lucht-water warmtepomp moet je in de nacht de temperatuur niet verlagen. Dat gaat ook vaak mis bij mensen die een warmtepomp hebben. Een warmtepomp werkt zeer efficiënt bij een constante temperatuur, start/stops kosten relatief veel energie. Dit geldt zeker bij een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. De massieve vloer heeft namelijk veel tijd en energie nodig om op te warmen.

Warmtepomp werkt minder goed bij koud weer

In koude perioden moet een warmtepomp harder werken om het huis warm te krijgen. Het kost dus meer energie en stroom, waardoor het rendement van de warmtepomp afneemt. Daarnaast duurt de opwarming van je woning met deze manier van verwarmen sowieso langer, met een cv-ketel gaat dit doorgaans sneller.

Warmtepomp specialist inschakelen

Voordelen

Nu we de belangrijkste nadelen hebben besproken, is het ook goed om de voordelen te bekijken. Zo kun je deze goed met elkaar vergelijken en bepalen of een warmtepomp geschikt is in jouw situatie. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Je kunt subsidie aanvragen om kosten te drukken
  • Je bespaart op de energiekosten
  • Het is een duurzame keuze die goed is voor het milieu
  • De woning wordt meer waard
  • De warmtepomp heeft weinig onderhoud nodig

Wanneer is een warmtepomp interessant en verstandig?

Een warmtepomp laten installeren is vooral interessant wanneer je huis goed geïsoleerd is en wanneer je het juiste verwarmingssysteem hebt, oftewel wanneer je woning geschikt is. Ondanks de verschillende nadelen is het in dat geval nog steeds aan te raden om voor een warmtepomp te kiezen. Uiteindelijk ga je namelijk besparen, waardoor je de investering kunt terugverdienen en dan nog steeds duurzaam bezig bent. Vraag offertes aan bij verschillende specialisten in de buurt voor meer informatie en advies.

Wil je de voor- en nadelen van warmtepompen begrijpen?
Stel je vragen aan experts en krijg het advies dat je nodig hebt.
arrow Ontvang offertes en advies

Veelgestelde vragen

Is een warmtepomp nog rendabel?

+
Een warmtepomp is nog steeds rendabel, ook met de hogere energieprijzen. Je zult je investering nog steeds binnen een aantal jaar terugverdienen.

Is een warmtepomp goedkoper dan gas?

+
Met de juiste isolatie en verwarming is een warmtepomp goedkoper dan gas, zelfs met de stijgende elektriciteitsprijzen. Dit komt doordat een warmtepomp veel efficiënter is en je dus minder nodig hebt om toch lekker warm te blijven.

Waarom wel of geen warmtepomp?

+
Een warmtepomp is meestal een goede keuze. Het is wel slim om nog even geen warmtepomp aan te schaffen als je niet ook de isolatie kunt verbeteren, want dan ben je uiteindelijk wel duurder uit. Kies dan eerst voor de isolatie en daarna pas voor de warmtepomp.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes