Stille warmtepomp | Wat zijn de geluidseisen ?

Een warmtepomp is in veel gevallen een goed idee. Je wilt natuurlijk een warmtepomp die een hoog rendement heeft, want het is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het belangrijke daarbij is dat je optimaal kunt geniet van het comfort van je warmtepomp op een duurzame manier, zonder al te veel ruis te produceren.

stille warmtepomp

Geluidsniveau warmtepomp

De waarheid is dat gewone warmtepompen geluid maken. Niet iedereen zal het geluid hinderlijk vinden, maar om toekomstige overlast voor omwonenden en andere omwonenden te voorkomen heeft het kabinet besloten dat het geluid van warmtepompen vanaf 2020 wordt beperkt. Veel mensen zijn bang dat de kosten voor de aanschaf van een nieuwe warmtepomp daardoor zullen stijgen en dat investeren in een gasloze woning minder interessant wordt.

Deze zorg is echter ongegrond. Een lucht-water warmtepomp is niet duur in aanschaf, maar is buiten geluidsarm of zelfs volledig stil. Oftewel de systemen van deze warmtepompen voldoen aan de nieuwe geluidsnormen van de overheid.

Aan welke geluidseisen moet een stille warmtepomp voldoen?

Vanaf 1 april 2021 zijn er nieuwe geluidseisen voor warmtepompen. Het gaat hierbij om oud- en nieuwe generatie warmtepompen die worden toegepast in bestaande bouw en nieuwbouw. Ze mogen namelijk niet meer dan 40 decibel geluid produceren bij de buren of rond de omgeving.

Waarom de gemiddelde warmtepomp veel geluid produceert

De meeste warmtepompen produceren geluid, omdat deze gebruik maken van een ventilator en een modulerende compressor. Voordat de warmtewisselaar zijn werk kan doen, moet de lucht verplaatst kunnen worden. Doordat de ventilator meestal aan de buitenzijde van de woning wordt geplaatst, kan dat soms geluidsoverlast voor de buren veroorzaken.

De compressor kan zowel in de buitenunits als de binnenunit van de warmtepomp worden geïnstalleerd. De buitenunit haalt energie uit de lucht en geeft dit door aan de binnenunit die het verder verwarmt. De binnenunit geeft vervolgens de warmte af aan het water in de cv-installatie.

Niet elke warmtepomp is buiten te horen

Warmtepompen halen energie uit de omgeving en worden bijvoorbeeld gebruikt voor centrale verwarming en de productie van warm water in cv-ketels. De gemiddelde warmtepompinstallatie maakt gebruik van verschillende bronnen: bodem, buitenlucht, ventilatie of een combinatie hiervan. Dit biedt veel mogelijkheden voor het samenstellen van een warmtepompunit die veel comfort biedt, maar (bijna) geen geluid maakt. Want laten we eerlijk zijn: het echte klimaatcomfort wil je niet horen, je wilt het alleen voelen!

Geluidsniveau afhankelijk van type en merk warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt, en bijna allemaal hebben ze buitenunits die geluid produceren. Hoeveel geluid er precies is, hangt af van het type warmtepomp dat je kiest. Wordt het een hybride warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt? Het geluidsniveau van een hybride warmtepomp is meestal hoger dan bij grond/water-warmtepompen. Dit komt doordat grond/water-warmtepompen gedeeltelijk ondergrond liggen, dus het is minder luidruchtig. Hoeveel geluid de buitenunit precies maakt, lees je overigens in de warmtepomp specificaties die je in gedachten hebt.

Buitenunits produceren meer geluid dan binnenunits. Door bijvoorbeeld een hybride warmtepomp te combineren met een cv-ketel kan de ketel op koude dagen ingeschakeld worden. Hierdoor werkt de warmtepomp harder en maakt minder geluid.

Voorbeeld van geluidsproductie buitenunit

Bijvoorbeeld: op 5 meter afstand van de buitenunit van een hybride warmtepomp hoor je een geluid van 31 tot 42 decibel. Dit komt overeen met het starten van een airconditioner of een oudere koelkast. De binnenunit maakt zeer weinig geluid. Meestal minder dan de cv-ketel die ernaast hangt.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Zeer stille warmtepompen: fijn voor jou én je omgeving

De buitenunit van een lucht/water warmtepomp werkt niet geruisloos. Je hoort en leest zelfs wel eens verhalen over lucht/water warmtepompen die zoveel geluid maken dat de buren er last van hebben. Dát is niet de bedoeling! Daarom heeft de overheid per 1 april 2021 strengere geluidsnormen ingevoerd. Deze geluidseisen komen er in de praktijk op neer dat de geluidsdruk van de buitenunit van een lucht/water warmtepomp op de erfgrens overdag (tussen 07.00 en 19.00 uur) maximaal 45 dB(A) en tijdens de nacht maximaal 40 dB(A) mag bedragen.

Let op: om deze twee verschillende grenswaarden te mogen hanteren, moet de buitenunit een afzonderlijke instelling voor de avond/nacht hebben. In deze stille werking – die stille modus of ‘silent mode’ wordt genoemd – kan de buitenunit ’s avonds en ’s nachts op een lager toerental draaien.

stille warmtepomp

Een warmtepomp zonder buitenunit

Buiten de woning geplaatste warmtepompen mogen niet meer dan 40 dB geluid produceren, misschien vraag je je nu af of het nog wel een goed idee is om een warmtepomp aan te schaffen.

Warmtepompen zijn er in verschillende soorten en maten. Je kan zelfs kiezen voor een warmtepomp zonder een grote buitenunit in je tuin, op je plat dak, tegen je gevel. Omdat dit type warmtepomp geen gebruik maakt van een buitenunit, is er buiten de woning helemaal geen geluidsproductie en daarnaast geen geluidsoverlast voor je buren.

Tips en trucs voor de stilste warmtepomp

Er zijn veel geluidsbeperkende maatregelen die je kunt nemen om voor de stilste warmtepomp te zorgen, zoals:

Kies het juiste vermogen

Het is beter om een warmtepomp te kiezen die voldoende vermogen kan leveren. Deze zal lager draaien en zodoende minder geluid produceren. Wanneer je een te klein vermogen van de warmtepomp kiest, moet het systeem te hard werken.

Kies een slimme opstelplaats

Er wordt een online tool geïntroduceerd waarmee je kunt vaststellen of een opstelplaats voor de buitenunit volgens de nieuwe regels niet voor geluidsoverlast zal zorgen. In deze tool komen diverse mogelijkheden naar voren, zoals plaatsing bij een muur (eventueel bekleed met geluiddempend materiaal), waarbij een gekozen plaats wellicht precies voldoende is met betrekking tot het toegestane geluidsniveau op de erfgrens.

Maak de tuin groener

Een tuin met struiken, bomen en andere planten absorbeert het geluid. Naast dat dit helpt om het geluid te absorberen, bedekt de tuin ook de buitenunit en zorgt ook ervoor dat deze in de schaduw kan staan.

Suskast

Om ruis te onderdrukken, kun je overwegen extra omkasting toe te voegen. Omkasting is ontworpen om het geluid met 9 tot 15 decibel te verminderen om zo voor de stilste warmtepomp te zorgen. Dit type kast isoleert het geluid van de warmtepomp waardoor er geen verdere aanpassingen nodig zijn. Een warmtepomp omkasting is geen gesloten doos. Hij is gemaakt van geluidsabsorberend materiaal en bestaat lamellen aan de voor- en achterzijde. Bovendien is deze suskast beschermd tegen uv-licht en weersinvloeden.

Veelgestelde vragen

Welke warmtepomp maakt het minste geluid?

+
Onder de lucht/water-warmtepompen zijn de zogenaamde integrale versies het stilst.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp buiten?

+
Warmtepompen kunnen buitenshuis geluid maken. Om precies te zijn: een zoemend geluid van rond de 50 dB(A). Gedurende de dag is het minder storend: er is voldoende omgevingsgeluid dat het geluid van de buitenunit maskeert. Maar midden in de nacht wordt het geluid van de buitenunit duidelijker.

Hoeveel graden in huis met warmtepomp?

+
De meeste warmtepompen dissiperen warmte via warm water dat door het verwarmingssysteem stroomt. Warmtepompen verwarmen warm water doorgaans tot 35 tot 55 graden, en CV-ketels worden meestal ingesteld op maximaal 60 of 80 graden. Daarom werken warmtepompen op lagere temperaturen

Wat is beter hybride warmtepomp of airco?

+
Als je slechts één of twee ruimte wilt verwarmen, kan een airco dus een goede optie zijn. Maar je hele huis verwarmen doe je beter met een lucht-water-warmtepomp zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp. Ten eerste omdat je met een airco in elke ruimte een binnenunit nodig hebt.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes