Warmtepomp zonder buitenunit | Werking en soorten

Warmtepompen zijn er in verschillende soorten en formaten. Je kunt zelfs kiezen voor een warmtepompsysteem zonder een omvangrijke, minder esthetische buitenunit die op je tuin, platte dak, of tegen je gevel geplaatst moet worden.

zonder buitenunit

Soorten warmtepomp zonder buitenunit

Je denkt bij een warmtepomp meestal aan een versie met een buitenunit. Deze zijn immers ook de meest zichtbare soorten, want de buitenunit hangt meestal in het zicht. Daarentegen zijn er steeds meer opties zonder een buitenunit.

Bodem warmtepompen

Een aantal soorten warmtepompen heeft helemaal geen buitenunit nodig om warmte naar binnen te halen. De verschillende soorten warmtepompen die de energie uit de bodem halen, werken met alleen een binnenunit en een systeem van buizen dat in de bodem zit. Bij een water-water warmtepomp wordt de energie van grondwater of zonnewarmte diep in de bodem gebruikt. Een geothermische warmtepomp gaat nog veel dieper en gebruikt de warmte van de aarde zelf. Dit zijn dure warmtepompen die veel graafwerk nodig hebben, waardoor deze vooral geschikt zijn voor nieuwbouw. Daarentegen zijn dit de meest efficiënte soorten warmtepompen.

Warmtepompen op buitenlucht

Veel warmtepompen gebruiken de buitenlucht als energiebron. Dit is dan ook vaak waar de buitenunits voor zijn, omdat hier de buitenlucht naar binnen kan worden gebracht. Daarentegen zijn er ook steeds meer van dit soort warmtepompen die alleen een binnenunit nodig hebben, ook wel monoblock warmtepompen genoemd. De warmte die uit de buitenlucht wordt gehaald via ventilatieroosters kan via lucht of water verder het huis in worden gebracht om deze op te warmen. Dit is ook waar de meeste soorten hybride warmtepompen mee werken en daarom erg geschikt voor een bestaande CV-installatie vervangen.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp heeft ook lucht als energiebron, maar dan juist lucht van binnenshuis. Hierdoor is er geen buitenunit nodig, omdat de energiebron van binnen komt. Door het dagelijks leven warmt de lucht binnen op, en natuurlijk is deze al vaak tot een constante temperatuur opgewarmd. Door dit slim opnieuw te gebruiken en de warmte uit de oude, geventileerde lucht te gebruiken om nieuwe verse lucht mee op te warmen, kun je erg energiezuinig je woning verwarmen.

Warmtepompboilers

De standaard warmtepomp heeft vaak geen manier om ook het sanitair water te verwarmen. Daarvoor heb je een boiler nodig, die je als extra bij de warmtepomp kunt installeren, maar ook los erbij kunt plaatsen. Deze is ook steeds vaker beschikbaar als monoblock, waarbij je dus geen buitenunit nodig hebt. Zo kun je met elektriciteit niet alleen de verwarming, maar ook het benodigde warme water in je huis krijgen!

Het verschil tussen een warmtepomp met of zonder buitenunit

Een warmtepomp is een duurzame manier om je huis te verwarmen, waarbij warmte uit natuurlijke bronnen buitenshuis wordt gehaald en omgezet in een geschikte binnentemperatuur. Een warmtepomp zonder buitenunit verschilt van traditionele warmtepompen doordat hij alleen een binnenunit heeft. Deze warmtepomp neemt tevens de functie van de mechanische ventilatiebox over, wat zorgt voor optimale binnen ventilatielucht en een gezond binnenklimaat.

Monoblock warmtepomp

De warmtepomp zonder buitenunit, ook wel een monoblock warmtepomp, verwijdert vochtige en vervuilde lucht van binnenshuis, maar behoudt en hergebruikt de warmte die hieruit wordt gehaald om het cv-water te verwarmen. Dit resulteert in een verminderde afhankelijkheid van gas en een energiezuinige verwarmingsmethode. Een ander voordeel is dat je bij dit type warmtepomp geen rekening hoeft te houden met mogelijke geluidsoverlast en geen geschikte locatie aan de gevel nodig hebt.

Wat zijn de nadelen van een buitenunit?

Het klopt dat de buitenunit van een warmtepomp enkele nadelen met zich mee kan brengen, zoals geluidsoverlast en ruimte-inname. Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot deze nadelen:

1. Geluidsoverlast: De geluidsproductie van de buitenunit kan variëren afhankelijk van het model, specificaties en het merk van de warmtepomp. Nieuwere modellen zijn vaak ontworpen met geluidsreductiemaatregelen om aan de wettelijke geluidsnormen te voldoen, vooral ‘s nachts wanneer er strengere beperkingen gelden. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een warmtepomp te informeren naar het geluidsniveau en ervoor te zorgen dat deze aan de lokale voorschriften voldoet.

2. Plaatsing: De locatie en installatie van de buitenunit spelen een cruciale rol bij het minimaliseren van geluidsoverlast. Plaats de buitenunit op een strategische plek, bij voorkeur uit de buurt van slaapkamers of andere geluidsgevoelige gebieden. Een goede installatie door een professionele vakman kan ook helpen om trillingen en lawaai te verminderen.

3. Ruimte-inname: Buitenunits nemen inderdaad ruimte in beslag, en dit kan een overweging zijn bij de gehele installatie. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor de buitenunit en overweeg eventuele vergunningen of beperkingen in je regio met betrekking tot de plaatsing ervan.

Warmtepomp zonder buitenunit prijs

Bij warmtepompen zonder buitenunit hangt de prijs vooral af van het type en het benodigde vermogen (op basis van de grootte van de woning, isolatie etc.). In onderstaande tabel staan ​​enkele richtprijzen vermeld.

Soorten warmtepompenRichtprijs
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 – 8.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 – 12.500
Geothermische warmtepomp€ 10.000 – 24.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 – 7.000

Verschillen in kosten

Zoals je ziet zijn er flinke verschillen in de kosten. Dit komt vooral omdat de geothermische warmtepomp, en de water-water warmtepomp die ook in deze categorie valt, veel voorbereidend werk nodig hebben. De warmte komt uit de aarde, waardoor er een groot netwerk van buizen in de bodem moeten worden gebracht. Het boorwerk dat hiervoor nodig is, kan flink in de prijzen lopen. De andere soorten warmtepompen hebben een minder ingrijpende plaatsing, waardoor ze goedkoper zijn. Een hybride warmtepomp moet ook met de CV-ketel worden verbonden, wat voor extra werk en dus extra kosten zorgt.

Benieuwd naar de kosten van een warmtepomp?
Wij brengen je in contact met professionals uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse voeren hun werkzaamheden uit, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk warmtepomp prijzen

ISDE subsidie warmtepomp

Een ISDE-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie) voor een warmtepomp zonder buitenunit is een financiële ondersteuning die door de overheid wordt verstrekt aan huishoudens die een warmtepomp willen aanschaffen. Het doel van deze subsidie is om de aankoop van een warmtepomp zonder buitenunit te stimuleren en de CO₂-uitstoot te verminderen.

De hoogte van de ISDE-subsidie varieert afhankelijk van verschillende fabrikanten en het type warmtepomp en kan oplopen tot 50% van de aanschafprijs. Het is echter belangrijk om te weten dat de ISDE-subsidie alleen geldig is voor warmtepompen die voldoen aan bepaalde normen en specificaties. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat je de juiste warmtepomp aanschaft om in aanmerking te komen voor deze subsidie.

warmtepomp die geen buitenunit heeft

PVT-warmtepomp

Een PVT-warmtepomp maakt gebruik van zowel fotovoltaïsche (PV) als thermische eigenschappen in één paneel. Het PV-gedeelte van het paneel genereert elektriciteit uit zonlicht, terwijl het thermische gedeelte zonnewarmte opvangt.
Deze opgevangen warmte wordt vervolgens gebruikt om de warmtepomp aan te drijven, die warmte van de ene locatie naar de andere verplaatst. Een PVT-warmtepomp kan zeer efficiënt zijn en zowel verwarmen als koelen. Bovendien zijn PVT-panelen duurzaam en hebben ze een lange levensduur, wat ze tot een verstandige investering maakt voor vastgoedeigenaren.

Wat is een PVT-panelen warmtepomp?

PVT-panelen, ofwel Photovoltaïsche-Thermische panelen, combineren de voordelen van zonnepanelen en zonneboilers in één paneel. Ze wekken niet alleen elektriciteit op via zonlicht, maar aan de achterkant van het paneel bevindt zich ook een warmtewisselaar die thermische energie (warmte) verzamelt. Dit thermische gedeelte kan worden gebruikt om warm tapwater te produceren, maar ook als energiebron voor een warmtepomp.

Hierdoor kan het PVT-paneel zowel overdag als ‘s nachts voldoende energie leveren. Gedurende de dag kan de warmtepomp de warmte uit de PVT-panelen benutten, terwijl hij ‘s nachts kan worden ingezet voor koeling. Daarnaast dragen de PVT-panelen bij aan de afkoeling van de waterwarmtepomp wanneer deze als bron fungeert. Dit maakt PVT-panelen een efficiënte en veelzijdige oplossing voor duurzame energieopwekking en warmtevoorziening.

PVT-bron voor de warmtepomp zonder buitenunit

De PVT-warmtepomp zonder buitenunit gebruikt de energie die wordt opgenomen door de PVT-warmtepomppanelen, die warmte uit de buitenlucht halen. Deze warmtepomp zonder buitenunit zorgt voor de verwarming van water zonder dat er gas nodig is. Het is ook essentieel om voldoende ventilatie in de woning te hebben.
Als de PVT-warmtepomp niet in staat is om de gewenste temperatuur te bereiken, wordt een elektrisch element ingeschakeld om ervoor te zorgen dat de woning de juiste temperatuur behoudt. De PVT-warmtepomppanelen op het dak fungeren als bron voor de PVT-warmtepomp, waardoor een efficiënt systeem voor verwarming en warmwaterproductie wordt gecreëerd zonder het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas of gas.

Volledig gasloos

De meeste soorten warmtepompen verwarmen het CV-water niet, wat betekent dat het niet geschikt is voor het leveren van warm tapwater in je huis, zoals water om mee af te wassen of te douchen. Dit komt vooral omdat een warmtepomp vaak de temperatuur van het water niet hoog genoeg kan krijgen, waardoor je of een CV-ketel nodig hebt of een boiler moet installeren.

Warmtepompboiler

Om je huis volledig van gas af te halen en zowel ruimteverwarming als warmtapwater te voorzien, heb je een warmtepompboiler nodig. Deze boiler kan efficiënt warm tapwater produceren en is een ideale aanvulling op een warmtepomp zonder buitenunit. Samen bieden ze een volledige verwarmingsoplossing voor je huis zonder de noodzaak van een traditionele gasgestookte CV ketel.

Welke warmtepompen hebben een buitenunit en wat is daarvan het nut?

Een volledige warmtepomp met vermogen op buitenlucht en een hybride warmtepomp hebben, in tegenstelling tot een warmtepomp zonder buitenunit, zowel een binnen- als een buitenunit. Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht om op een energiezuinige manier warm water te produceren voor sanitair gebruik of de centrale verwarming.

Veelgestelde vragen

Kan een hybride warmtepomp zonder buitenunit?

+
Er zijn verschillende lucht/water-warmtepompen beschikbaar die hybride of volledig elektrisch zijn en geen externe componenten vereisen.

Is een warmtepomp alleen voldoende?

+
Een warmtepomp alleen kan voldoende zijn om je woning mee te verwarmen, mits deze goed is geïsoleerd en de juiste soort verwarmingssystemen heeft. Ook heb je vaak een extra boiler nodig voor het warme sanitair water..

Kun je met een hybride warmtepomp ook douchen?

+
Je kunt douchen met een hybride warmtepomp, maar het warme water hiervoor zal meestal van de CV-ketel komen. Je kunt een warmtepompboiler laten plaatsen om deze taak van de CV-ketel ook over te laten nemen.

Kan een hybride warmtepomp ook binnen staan?

+
Een warmtepomp kun je overal in huis installeren, zolang deze maar in de buurt van de CV-ketel staat. Omdat de hybride warmtepomp en CV-ketel verbonden moeten zijn, moeten ze dicht bij elkaar geïnstalleerd zijn.

Warmtepomp installateurs : gratis offertes

Van plan om een warmtepomp aan te schaffen? Vul ons formulier in en professionals nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou warmtepomp kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes