Warmtepompen zijn er in verschillende soorten en formaten. Je kunt zelfs kiezen voor een warmtepompsysteem zonder een omvangrijke, minder esthetische buitenunit die op je tuin, platte dak, of tegen je gevel geplaatst moet worden. Bekijk de warmtepomp offerte
Soorten warmtepomp zonder buitenunit
Er zijn verschillende alternatieven voor warmtepompen met een buitenunit, zoals:
1. Geothermische warmtepompen zonder buitenunit: Deze soort warmtepompen halen energie uit aardwarmte (aardbodem of grondwater) en hebben geen buitenunit nodig. Ze vereisen echter grote grondwerken in je tuin voor buizennetwerken of diepteboringen. Geschikt voor nieuwe cv-installaties bij nieuwbouw of totaalrenovaties.
2. Lucht-water warmtepompen zonder buitenunit: Deze warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht om je bestaande cv ketel-water, sanitair water of zelfs zwembadwater te verwarmen. Er zijn monoblock-varianten beschikbaar die geen grote buitenunit nodig hebben. Ze nemen niet meer ruimte in beslag dan een standaard wandketel. Geschikt voor het vervangen van bestaande cv-ketels, nieuwe cv-installaties bij nieuwbouw of renovaties, en zwembadverwarming.
3. Lucht-lucht warmtepompen zonder buitenunit: Deze warmtepompen halen ook warmte uit de buitenlucht, maar geven deze af aan de lucht in je woning. Op warme dagen kunnen ze worden omgekeerd en als airconditioning worden gebruikt. Ze hebben meestal koelleidingen, maar er zijn monoblock-versies beschikbaar. Geschikt voor het vervangen van elektrische verwarmingssysteem in kleine woningen (bv. appartementen) en als airconditioning in nieuwbouw of bestaande woningen.
4. Hybride warmtepompen zonder buitenunit: Een hybride warmtepomp combineert een condensatieketel met een lucht-water warmtepomp en kiest altijd de voordeligste energiebron. Nieuwere modellen hebben geen buitenunit meer nodig om warmte uit de buitenlucht te halen. Ze vereisen slechts 2 gaten in je gevel, vergelijkbaar met gewone luchtwarmtepompen zonder buitenunit. Geschikt voor het vervangen van bestaande cv-ketels met kleine renovaties.
5. Warmtepompboilers zonder buitenunit: Een warmtepompboiler verwarmt sanitair water en is verkrijgbaar in monoblock-versies. Ze bestaan uit een warmtepomp en een boilervat voor sanitair water. Er zijn geen koelleidingen tussen binnen- en buitenunits nodig. Een installateur maakt eenvoudig 2 gaten in je gevel voor luchtkanalen. Geschikt voor boilers in nieuwbouw- of renovatieprojecten, vooral voor grote gezinnen of huishoudens met een grote warmwaterbehoefte.
De kosten voor deze verschillende opties variëren afhankelijk van het type warmtepomp en de installatie, maar ze kunnen je helpen om je woning duurzamer te verwarmen zonder een opvallende buitenunit.
Wat zijn de nadelen van een buitenunit?
Het klopt dat de buitenunit van een warmtepomp enkele nadelen met zich mee kan brengen, zoals geluidsoverlast en ruimte-inname. Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot deze nadelen:
1. Geluidsoverlast: De geluidsproductie van de buitenunit kan variëren afhankelijk van het model,specificaties en het merk van de warmtepomp. Nieuwere modellen zijn vaak ontworpen met geluidsreductiemaatregelen om aan de wettelijke geluidsnormen te voldoen, vooral ‘s nachts wanneer er strengere beperkingen gelden. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een warmtepomp te informeren naar het geluidsniveau en ervoor te zorgen dat deze aan de lokale voorschriften voldoet.
2. Plaatsing: De locatie en installatie van de buitenunit spelen een cruciale rol bij het minimaliseren van geluidsoverlast. Plaats de buitenunit op een strategische plek, bij voorkeur uit de buurt van slaapkamers of andere geluidsgevoelige gebieden. Een goede installatie door een professionele vakman kan ook helpen om trillingen en lawaai te verminderen.
3. Ruimte-inname: Buitenunits nemen inderdaad ruimte in beslag, en dit kan een overweging zijn bij de gehele installatie. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor de buitenunit en overweeg eventuele vergunningen of beperkingen in je regio met betrekking tot de plaatsing ervan.
Volledig gasloos in combinatie met een warmtepompboiler
Een lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit verwarmt niet het cv-water, wat betekent dat het niet geschikt is voor het leveren van warmtapwater in je huis, zoals water om mee af te wassen of te douchen.
Om je huis volledig van gas af te halen en zowel ruimteverwarming als warmtapwater te voorzien, heb je een warmtepompboiler nodig. Deze boiler kan efficiënt warm tapwater produceren en is een ideale aanvulling op een warmtepomp zonder buitenunit. Samen bieden ze een volledige verwarmingsoplossing voor je huis zonder de noodzaak van een traditionele gasgestookte cv ketel.
Welke warmtepompen hebben een buitenunit en wat is daarvan het nut?
Een volledige warmtepomp met vermogen op buitenlucht en een hybride warmtepomp hebben, in tegenstelling tot een warmtepomp zonder buitenunit, zowel een binnen- als een buitenunit. Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht om op een energiezuinige manier warm water te produceren voor sanitair gebruik of de centrale verwarming.
Een warmtepomp met buitenunit bestaat uit twee hoofdcomponenten: de warmtepomp zelf en de buitenunit die, zoals de naam al aangeeft, aan de buitenkant van het huis wordt geplaatst. De buitenunit trekt buitenlucht aan en lijdt deze naar de verdamper, waar de lucht wordt omgezet in opgenomen warmte voordat deze wordt teruggestuurd naar de binnenruimte.
Het verschil tussen een warmtepomp met of zonder buitenunit
Een warmtepomp is een duurzame manier om je huis te verwarmen, waarbij warmte uit natuurlijke bronnen buitenshuis wordt gehaald en omgezet in een geschikte binnentemperatuur. Een warmtepomp zonder buitenunit verschilt van traditionele warmtepompen doordat hij alleen een binnenunit heeft. Deze warmtepomp neemt tevens de functie van de mechanische ventilatiebox over, daarom ook wel ventilatiewarmtepomp genoemd, wat zorgt voor optimale binnen ventilatielucht en een gezond binnenklimaat.
De warmtepomp zonder buitenunit verwijdert vochtige en vervuilde lucht van binnenshuis, maar behoudt en hergebruikt de warmte die hieruit wordt gehaald om het cv-water te verwarmen. Dit resulteert in een verminderde afhankelijkheid van gas en een energiezuinige verwarmingsmethode. Een ander voordeel is dat je bij dit type warmtepomp geen rekening hoeft te houden met mogelijke geluidsoverlast en geen geschikte locatie aan de gevel nodig hebt.
PVT warmtepomp
Een PVT-warmtepomp maakt gebruik van zowel fotovoltaïsche (PV) als thermische eigenschappen in één paneel. Het PV-gedeelte van het paneel genereert elektriciteit uit zonlicht, terwijl het thermische gedeelte zonnewarmte opvangt.
Deze opgevangen warmte wordt vervolgens gebruikt om de warmtepomp aan te drijven, die warmte van de ene locatie naar de andere verplaatst. Een PVT-warmtepomp kan zeer efficiënt zijn en zowel verwarmen als koelen. Bovendien zijn PVT-panelen duurzaam en hebben ze een lange levensduur, wat ze tot een verstandige investering maakt voor vastgoedeigenaren.
Wat is een PVT-warmtepomp paneel?
PVT-panelen, ofwel Photovoltaïsche-Thermische panelen, combineren de voordelen van zonnepanelen en zonneboilers in één paneel. Ze wekken niet alleen elektriciteit op via zonlicht, maar aan de achterkant van het paneel bevindt zich ook een warmtewisselaar die thermische energie (warmte) verzamelt. Dit thermische gedeelte kan worden gebruikt om warm tapwater te produceren, maar ook als energiebron voor een warmtepomp.
Hierdoor kan het PVT-paneel zowel overdag als ‘s nachts voldoende energie leveren. Gedurende de dag kan de warmtepomp de warmte uit de PVT-panelen benutten, terwijl hij ‘s nachts kan worden ingezet voor koeling. Daarnaast dragen de PVT-panelen bij aan de afkoeling van de waterwarmtepomp wanneer deze als bron fungeert. Dit maakt PVT-panelen een efficiënte en veelzijdige oplossing voor duurzame energieopwekking en warmtevoorziening.

PVT-bron voor de warmtepomp zonder buitenunit
De PVT-warmtepomp zonder buitenunit gebruikt de energie die wordt opgenomen door de PVT-warmtepomppanelen, die warmte uit de buitenlucht halen. Deze warmtepomp zonder buitenunit zorgt voor de verwarming van water zonder dat er gas nodig is. Het is ook essentieel om voldoende ventilatie in de woning te hebben.
Als de PVT-warmtepomp niet in staat is om de gewenste temperatuur te bereiken, wordt een elektrisch element ingeschakeld om ervoor te zorgen dat de woning de juiste temperatuur behoudt. De PVT-warmtepomppanelen op het dak fungeren als bron voor de PVT-warmtepomp, waardoor een efficiënt systeem voor verwarming en warmwaterproductie wordt gecreëerd zonder het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas of gas.
ISDE subsidie warmtepomp
Een ISDE-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie) voor een warmtepomp zonder buitenunit is een financiële ondersteuning die door de overheid wordt verstrekt aan huishoudens die een warmtepomp willen aanschaffen. Het doel van deze subsidie is om de aankoop van een warmtepomp zonder buitenunit te stimuleren en de CO₂-uitstoot te verminderen.
De hoogte van de ISDE-subsidie varieert afhankelijk van verschillende fabrikanten en het type warmtepomp en kan oplopen tot 50% van de aanschafprijs. Het is echter belangrijk om te weten dat de ISDE-subsidie alleen geldig is voor warmtepompen die voldoen aan bepaalde normen en specificaties. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat je de juiste warmtepomp aanschaft om in aanmerking te komen voor deze subsidie.
Veelgestelde vragen
Kan een hybride warmtepomp zonder buitenunit?Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de warmtepomp offerte ►