Hoe werkt een warmtepomp? | Stap voor stap uitgelegd

Een van de opkomende mogelijkheden als het gaat om verwarming is de warmtepomp. Wat is een warmtepomp precies en hoe werkt een warmtepomp? Wanneer je op zoek bent naar alternatieven voor verwarmen met aardgas is het zeker de moeite waard.

Hoe werkt een warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte genereert op basis van natuurelementen, zoals grondwater of buitenlucht. De warmtepomp wordt dan ook geïnstalleerd voor het genereren van warm water, voor zowel de verwarming als voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld een zwembad warmtepomp. Dit is een van de nieuwere en opkomende manieren van verwarmen: het is een duurzaam alternatief voor verwarmen met aardgas en brengt dan ook verschillende voordelen met zich mee. Al deze voordelen lees je verderop.

Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp nu eigenlijk? Simpel gezegd pompt een warmtepomp warmte, zoals de naam al doet vermoeden. Maar het is wel belangrijk om te weten waar de warmtepomp deze warmte dan vandaan haalt en hoe de warmte wordt afgestaan in bruikbare vorm.

Een warmtepomp werkt met verdampen en condenseren. Bij verdampen is er sprake van een warmtetoevoer: er wordt warmte onttrokken aan een bron. Bij condenseren is er sprake van een warmteafvoer: er wordt warmte afgegeven aan de omgeving of installatie.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Koudemiddel

Een warmtepomp gebruikt koudemiddel voor het verwarmen van water. Het koudemiddel wordt in vloeibare vorm in een afgesloten systeem geplaatst, een verdamper. Stroomt er lucht langs deze verdamper, dan is dit warmer dan het kookpunt en zal het koudemiddel gaan koken.

Warmte afvoeren

Aan de lucht wordt warmte onttrokken, het koudemiddel gaat koken en vormt daardoor een soort gas. Dit gas verplaatst zich onder druk naar de condensor. Hier gaat het koken of condenseren onder een bepaalde temperatuur. Als hier water langs stroomt, dan gaat het koudemiddel condenseren, oftewel warmte afvoeren. Daarna begint het proces weer opnieuw.

In combinatie met goede isolatie

Deze cyclus laat zien dat er alleen maar buitenlucht als energie nodig is geweest om water te verwarmen. Er is wel elektriciteit nodig om de compressor aan te drijven: dit is slechts een zeer klein gedeelte, omdat het grootste gedeelte van de energie onttrokken wordt aan de buitenlucht. Een warmtepomp werkt het beste in combinatie met goede isolatie, het is dan ook belangrijk om hier eerst naar te kijken voordat je een warmtepomp installeert.

werking warmtepomp

Verschillende soorten warmtepompen en werking

In bovenstaande alinea heb je gelezen hoe een warmtepomp werkt. Het voorbeeld gaat echter over de lucht warmtepomp. Er zijn ook andere soorten warmtepompen: het principe is hierbij hetzelfde, maar de werking is in enkele gevallen net iets anders. Benieuwd naar de verschillende soorten warmtepompen en de werking? In onderstaand overzicht lees je alle belangrijke informatie.

1:  Lucht/water warmtepomp werking

Een lucht/water warmtepomp haalt zoals eerder aangegeven de warmte uit de buitenlucht via een unit die buiten staat. De buitenunit van deze warmtepomp kan op het dak of de gevel worden geplaatst. De warmte wordt vervolgens overgedragen aan een koudemiddel en doorgegeven aan het verwarmingssysteem. Op deze manier wordt je huis grotendeels verwarmd door de buitenlucht. Een lucht/water warmtepomp is vrijwel altijd een hybride warmtepomp.

2: Water/water warmtepomp werking

De water/water warmtepomp haalt de warmte uit grondwater. Er worden 2 putten geboord voor de warmtepompen: de ene put is voor het omhoog halen van warmte en de andere put wordt gebruikt voor het afvoeren van afgekoeld en gebruikt water. Om er voor te zorgen dat de warmtebalans in de grond goed blijft, moet je de woning in de zomer koelen met de warmtepomp.

Omgekeerde werking

In dit geval werkt de grondwater warmtepomp andersom. Een water/water warmtepomp biedt het hele jaar door warmte en verkoeling, maar het is wel een flink investering. Boren naar water is duur en daarnaast heb je hier een vergunning voor nodig. Dit type warmtepomp is vooral aan te raden voor grote panden of meerdere woningen.

3: Bodem/water warmtepomp werking

Een bodem/water warmtepomp haalt warmte uit de bodem: dit zit in buizen die gevuld zijn met vloeistof. Het gaat vaak om een verticale buis diep in de grond, maar het is ook mogelijk met horizontale buizen die wat minder diep in de grond zitten. De warmte die de vloeistof opneemt, wordt aan het verwarmingssysteem afgegeven via een warmtewisselaar. Een mogelijk nadeel van de warmtepomp is dat een bodem/water warmtepomp vrij duur is in aanschaf en installatie. Je hebt hiermee wel het optimale rendement, zonder dat je hiervoor veel stroom verbruikt.

4: Lucht/lucht warmtepomp werking

Het is tot slot ook nog mogelijk om voor een lucht/lucht warmtepomp te kiezen. Dit is een hybride pomp die werkt op ventilatielucht, ook wel ventilatiewarmtepomp. Hiermee kun je jouw woning opwarmen en koelen: dit is een duurzaam alternatief voor aardgas. Deze airco warmtepomp onttrekt energie uit de lucht, net als een lucht/water warmtepomp. Het verschil is dat de energie die hierbij wordt opgewekt, wordt omgezet in warmte voor het afgiftesysteem en vervolgens een ruimte in wordt geblazen via plafond- en/of wandunits.

Omgekeerde werking

Je kunt een lucht/lucht warmtepomp ook andersom gebruiken, zodat het warmte uit de ruimtes onttrekt en koele lucht terug blaast. Dit is een gemakkelijk te gebruiken en installeren warmtepomp, maar het rendement ligt wel iets lager dan bij andere soorten warmtepompen.

De kosten van een warmtepomp

Hoeveel je betaalt voor een warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Een lucht/lucht warmtepomp is het meest goedkoop om aan te schaffen en te installeren, maar zal ook het minste rendement hebben. Een bodem/water warmtepomp of een water/water warmtepomp bieden een veel hoger rendement, maar de kosten voor installatie en de aanschafkosten liggen een stuk hoger. Het is aan jou om te bepalen wat de beste keuze is. Hier vind je de kosten van onderhoud van een warmtepomp en hier de kosten van een warmtepomp in een bestaande woning.

Soort warmtepompAankoopPlaatsingTotaalTerugverdientijd
Warmtepomp lucht lucht€ 3.000€ 3.000€ 6.0007
Warmtepomp lucht water€ 12.000€ 4.000€ 16.00013
Warmtepomp water water€ 11.000€ 4.000€ 15.00011
Warmtepomp bodem water€ 17.000€ 8.000€ 25.00014
Warmtepomp hybride€ 7.000€ 2.000€ 9.0007

Laat je warmtepomp installeren

Het is altijd aan te raden om je waterpomp te laten installeren door een professioneel bedrijf. Een expert op het gebied van waterpompen weet als geen ander welk type warmtepomp het beste is, waar je deze plaatst en wat de juiste instellingen zijn. Ook kun je bij een ervaren bedrijf altijd informatie opvragen over het juiste gebruik van de warmtepomp: zij kunnen je hier altijd in adviseren. Vraag een offerte aan bij meerdere bedrijven voor het aanschaffen en installeren van een warmtepomp: je kunt deze met elkaar vergelijken om zo de beste keuze te maken.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Dit zijn de voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp biedt dus een duurzame manier om water te verwarmen voor je woning. Maar wat zijn de redenen om voor een warmtepomp te kiezen? Er zijn meerdere voordelen waar je mee te maken krijgt: onderstaand vind je een overzicht van de belangrijkste redenen om een warmtepomp aan te schaffen.

  • Energie besparen: je gaat met een warmtepomp flink besparen op energie. Je gasverbruik daalt helemaal, maar je zult iets meer elektrische energie gaan gebruiken. Een groot deel van de energie die wordt opgewekt komt uit natuurlijke bronnen.
  • Constante verwarming: een warmtepomp zorgt dag en nacht voor een gelijkmatige temperatuur in huis en heeft hierdoor een vlakke stooklijn van de warmtepomp. Dit is veel minder het geval bij de traditionele cv-radiatoren. Daarom is een warmtepomp een perfecte met vloerverwarming
  • Gasloos verwarmen: gas wordt schaarser en daardoor ook duurder. Door te kiezen voor een warmtepomp is het mogelijk om volledig gasloos te verwarmen. Dit is niet alleen duurzamer en milieuvriendelijker, maar ook veiliger.
  • Milieuvriendelijk: een warmtepomp heeft veel minder CO2-uitstoot en daarnaast is er weinig energie nodig om veel warmte te kunnen produceren.
  • Subsidie: het is goed mogelijk om in aanmerking te komen voor een subsidie voor een warmtepomp. Dit zorgt ervoor dat je minder geld kwijt bent aan deze investering.
  • Lange termijn oplossing: een warmtepomp vormt een goede investering waar je nog jarenlang de vruchten van plukt. De terugverdientijd van een warmtepomp is ook aantrekkelijk, maar hangt af van het type pomp, de warmtepomp prijzen en de isolatiegraad van de woning.

Nadelen van een warmtepomp als verwarming in huis

  • Eén van de belangrijkste nadelen is dat een warmtepomp aanzienlijk duurder is dan traditionele verwarmingssystemen. De initiële aanschaf- en installatiekosten kunnen een grote investering zijn.
  • Verder is een warmtepomp niet geschikt voor elke woning. Om optimaal te kunnen functioneren, moet een huis goed geïsoleerd zijn. Zonder goede isolatie kan een warmtepomp minder efficiënt zijn, wat kan leiden tot hogere energiekosten.
  • Ook is het belangrijk om te weten dat een warmtepomp het huis trager opwarmt dan een conventionele cv-installatie.
  • Tot slot kan een warmtepomp geluid maken, wat mogelijk storend kan zijn voor sommige mensen.

De warmtepomp is de toekomst

Een goede warmtepomp werkt op een slimme manier om water te verwarmen voor je woning. Het is duurzaam, milieuvriendelijk en een goede lange termijn oplossing. Daarnaast is het ook heel goed mogelijk om de warmtepomp te combineren met een zonneboiler of de warmtepomp combineren met zonnepanelen. Je bent hierdoor heel goed in staat om volledig zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie. Uiteindelijk bespaar je veel geld en kies je voor een onuitputtelijke energiebron. Ontdek zelf al jouw mogelijkheden voor een warmtepomp en kies de beste optie voor jouw woning.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een warmtepomp in de winter?

+
Zelfs bij temperaturen onder het vriespunt bevat de buitenlucht nog steeds energie. Deze energie wordt door de warmtepomp omgezet in warmte voor het verwarmen van de binnenruimtes. Het proces van energieomzetting vindt plaats door middel van een speciale vloeistof, het koudemiddel dat gewoon blijft werken in de winter.

Wat kost een warmtepomp installatie?

+
Een warmtepomp installatie kost tussen de duizenden en tienduizenden euro’s, afhankelijk van het type, je wensen en je persoonlijke situatie.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes