Warmtepomp schoorsteen | Geen last van geluid!

Bij het streven naar energieneutrale woningen worden steeds vaker luchtwarmtepompen of luchtwater warmtepompen gebruikt. Het is van essentieel belang om de luchtweerstand in het toe- en afvoerkanaal tot een minimum te beperken om een optimale prestatie van de warmtepomp te garanderen.

warmtepomp-schoorsteen

Warmtepomp in de vorm van schoorsteen buitenunit

De buitenunit van een warmtepomp is vaak een heikel punt bij de plaatsing. Het ziet er niet zo mooi uit, kan flink wat geluid maken en heeft daardoor veel eisen waar de plaatsing aan moet voldoen. Veel van deze problemen kunnen worden opgelost door de buitenunit slim weg te werken, en dat is precies wat er gebeurd in de schoorsteen warmtepomp.

Deze schoorsteen is een aluminium schoorsteenkap die de buitenunit van de warmtepomp door de esthetisch fraaie afwerking verbergt. De binnenunit van het systeem zit direct daaronder op de zolder van de woning. Dit vereist minimale installatiewerkzaamheden en je hoeft je geen zorgen te maken over de plaatsing van een afzonderlijke buitenunit.

Afwerking buitenunit schoorsteen

De schoorsteenachtige vorm maakt dat de warmtepomp stijlvol bij de algehele uitstraling van een huis past, en een extra voordeel is de goede filtering die in de aluminium schoorsteenkap is verwerkt. Een bijkomend voordeel van deze aanpak is ruimtebesparing, omdat de buitenunit niet meer in de voortuin, achtertuin of op het balkon van een woning hoeft te worden geplaatst. Hierdoor draagt de schoorsteen bij aan het verduurzamen van huizen, aangezien hij geschikt is voor zowel bestaande als nieuwe woningen. Een ander voordeel is dat de schoorsteen snel en eenvoudig volledig prefab kan worden geïnstalleerd.

warmtepomp als schoorsteen

Uniek dakontwerp

Dankzij het speciale ontwerp van de buitenunit is het mogelijk om deze vrij eenvoudig te installeren op daken met een helling tussen 25° en 55°. Een dakopstelling heeft minder beperkingen wat geluidsoverlast en ruimtebesparing betreft. Dit maakt het ontwerp geschikt voor een breder scala aan toepassingen, met name bij de renovatie van (geschakelde) woningen.

Uitdagingen bij de energietransitie

In Nederland is er een ambitie om tot 2030 ongeveer anderhalf miljoen woningen te verduurzamen, waarbij luchtwarmtepompen een cruciale rol zullen spelen. In de bestaande bouw zijn er echter specifieke obstakels naast de algemene uitdagingen voor de bouwsector, zoals capaciteitsproblemen. Deze specifieke hindernissen omvatten:

1. Gebrek aan geschikte ruimte voor de losse buitenunit.

2. Gebrek aan geschikte ruimte voor zowel de binnenunit als de warmwatervoorziening.

3. Geluidsnormen en mogelijke geluidshinder veroorzaakt door de buitenunit.

4. Bestaande verwarmingssystemen zijn niet of niet optimaal geschikt voor het gebruik van warmtepompen.

5. De installatie is complex, wat leidt tot lange installatietijden, ongemak en hoge kosten.

6. Vaak is extra isolatie nodig om een optimaal rendement te behalen.

7. Esthetische uitdagingen vormen ook een probleem.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Voordelen voor woningcorporaties en projectontwikkelaars

In de nieuwbouwwijk Nobelhorst in Almere worden zestig nieuwe huizen gebouwd, en tegen het einde van dit jaar zullen ze allemaal voorzien zijn van een bijzondere schoorsteen. Deze schoorsteen is speciaal ontworpen om de buitenunit van een warmtepomp te verbergen.

Tijdens het ontwikkelingsproces is er nauw overleg geweest met verschillende belanghebbenden die direct betrokken zijn bij deze oplossing. Vooral partijen die te maken hebben met grootschalige vervanging of nieuwbouw tonen aanzienlijke interesse. De voordelen voor deze partijen zijn duidelijk:

1. Minimale overlast voor bewoners: Er is geen buitenunit in de tuin nodig, waardoor bewoners niet worden gestoord.

2. Snelle installatie: Het systeem kan binnen één dag worden geïnstalleerd.

3. Behoud van de dakisolatie: Er zijn geen grote gaten in het dak nodig, waardoor de thermische isolatie van het gebouw behouden blijft.

4. Gebruik van bestaand verwarmingssysteem: Het bestaande verwarmingssysteem kan worden behouden.

5. Kostenbijdrage door ISDE-subsidie: Er kan worden geprofiteerd van ISDE-subsidies, wat bijdraagt aan de kosten.

6. Mogelijkheid om meerdere units op een complex te plaatsen: Dit systeem kan zonder problemen naast elkaar worden geplaatst op meerdere eenheden in een complex.

7. Geen geluidshinder: Er is geen risico op geluidshinder voor omwonenden.

8. Esthetisch verantwoorde oplossing: Het systeem ziet er visueel aantrekkelijk uit.

9. Milieuaspecten: Het gebruik van een natuurlijk koudemiddel draagt bij aan milieuvriendelijkheid.

10. Modulerende warmtepomp met groot vermogen: Zelfs minder goed geïsoleerde woningen uit de jaren ’70 en ’80 kunnen efficiënt worden verwarmd, en de warmtepomp werkt zelfs bij temperaturen tot -20 graden Celsius.

Voordelen van de schoorsteen

We gaan nog even iets dieper in op sommige voordelen van de schoorsteen warmtepomp.

1. Esthetisch: Deze warmtepomp is speciaal ontworpen voor schuine daken en heeft daardoor een elegant ontwerp dat naadloos opgaat in de typische Nederlandse dakomgeving. Met een horizontale ventilator oogt de buitenunit slank en strak. Storende elementen zoals bevestigingsmaterialen en schroeven zijn netjes weggewerkt in de behuizing. Bovendien kan de buitenkant worden aangepast met aangepaste prints die passen bij de uitstraling van de woning.

2. Snel te plaatsen: Deze oplossing vereist geen gaten in het dak, behalve voor de leidingdoorvoeren, waardoor de thermische isolatie van de woning behouden blijft. Er zijn geen installatiecomponenten direct onder het dak. De compacte binnenunit kan binnen 30 meter van de buitenunit worden geplaatst, wat de installatie nog eenvoudiger maakt. In veel gevallen bevindt de CV-installatie zich op zolder, waardoor de installatie nog gemakkelijker wordt. Daarnaast kan de afvoer van ventilatielucht onder de kap van de warmtepomp worden geplaatst.

3. Betrouwbaar: De warmtepomp is standaard uitgerust met een backup-verwarming, wat betekent dat als de warmtepomp om welke reden dan ook uitvalt, het elektrische verwarmingselement automatisch wordt geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat gebruikers nooit zonder verwarming of warm water komen te zitten.

4. Verwarmen én koelen: De meeste schoorsteen luchtwarmtepompen bieden het hele jaar door een aangenaam binnenklimaat. In de zomer kan deze warmtepomp, in combinatie met het juiste afgiftesysteem, zorgen voor koeling, waardoor de binnentemperatuur tot ongeveer 5 graden lager kan blijven dan buiten.

5. Geen last van geluid: Naast dat de schoorsteen is gebouwd op de aangescherpte geluidseisen waardoor bewoners hem nauwelijks horen waait het geluid van de warmtepomp weg. De schoorsteen zit namelijk hoger op het dak weggewerkt. Zo hebben de omwonende bewoners nergens last van.

Veelgestelde vragen

Kan een warmtepomp ook op het dak?

+
Een warmtepomp kan ook op het dak worden geplaatst. Omdat CV-ketels vaak op zolder staan, bieden leveranciers steeds vaker speciale rooftopunits aan om hier gebruik van te kunnen maken.

Wat is beter CV of warmtepomp?

+
Een warmtepomp is efficiënter dan de CV-ketel, maar heeft wel meer eisen hiervoor. Zo moet de isolatie goed zijn en de rest van je huis ook zoveel mogelijk hierop aangepast worden. Als je geen goede isolatie hebt, dan is de CV-ketel nog de betere keuze.

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

+
De levensduur van een warmtepomp ligt gemiddeld zo rond de 15 tot 20 jaar, en als de omstandigheden gunstig zijn kan de levensduur zelfs nog langer zijn.

Wat te doen bij geluidsoverlast warmtepomp buren?

+
Als de warmtepomp te veel lawaai maakt, kun je er een geluidsabsorberende omkasting omheen plaatsen. Laat het plaatsen hiervan wel over aan de installateur. Zo’n geluidsabsorberende omkasting is een redelijk grote investering omdat deze niet goedkoop zijn.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes