Airco Warmtepomp | Het huis effectief koelen

Het stijgen van de temperaturen heeft geleid tot meer behoefte aan airconditioning in huizen en kantoren. Tegelijkertijd worden duurzame verwarmingssystemen zoals een airco warmtepomp steeds belangrijker om de wereld te verduurzamen.

Airco warmtepomp

Werking van een airco warmtepomp

Een airco warmtepomp is een systeem dat zowel voor koele lucht kan zorgen tijdens snikhete zomerdagen als warmte afgeven tijdens koude winterdagen. Dat komt doordat de warmtepomp warmte uit de woning onttrekt en afvoert.

Dat is een groot voordeel van een airco warmtepomp vergeleken met een traditionele centrale verwarming die enkel kan verwarmen. Een klassieke airco is dus ook gewoon een type warmtepomp.

Hoeveel graden kan een warmtepomp koelen?

Hoeveel graden een warmtepomp kan koelen is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp. Over het algemeen kan een warmtepomp op hele warme dagen de temperatuur binnen ongeveer 5 tot 8 graden verlagen.

Hoe koelt een warmtepomp?

Een airco warmtepomp werkt door middel van warmteverplaatsing. De buitenunit bevat een compressor en een condensor, terwijl elke binnenunit een verdamper en een luchtblazer heeft. Deze airco die kan verwarmen en koelen werkt op de volgende manier:

 • Koeling in de zomer: op warme dagen blaast de binnenunit koude lucht de ruimte in. De buitenunit haalt warmte uit de binnenlucht en brengt deze naar buiten. Op zomerse dagen kan je dus meerdere binnenunits hebben, waardoor je verschillende kamers op verschillende temperaturen kan instellen.
 • Verwarming in de winter: in de winter kan het proces worden omgekeerd. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht, ook bij een lage temperatuur en brengt deze naar binnen om de binnenruimtes te verwarmen.

Waarom kiezen voor een airco warmtepomp?

Er zijn meerdere redenen waarom airco warmtepompen zoals een multi split airco-systemen een goede optie zijn:

 • Temperatuurregeling: je kunt afzonderlijke kamers op verschillende temperaturen instellen, waardoor iedere plaats in huis of op kantoor een fijne temperatuur krijgt.
 • Energie-efficiëntie: door alleen de ruimtes die in gebruik zijn te verwarmen of koelen, bespaar je energie en verlaagt je de energierekening
 • Flexibiliteit: het systeem kan worden aangepast aan je specifieke wensen en kan worden uitgebreid als dat nodig is
 • Weinig geluid: multi split airco’s zijn over het algemeen stil en zorgen voor een rustige en aangename omgeving
warmtepomp koelen

Passieve koeling

Als je een warmtepomp als airconditioning gebruikt zal de warmtepomp actief koelen. Een warmtepomp kan echter ook passief koelen. Hierbij onttrekt de warmtepomp de warmte uit water om het water af te koelen.

De warmte kan vervolgens afgegeven worden aan de bodem. Een mogelijk nadeel van deze methode kan zijn dat je meer elektriciteit gebruikt.

Hoe laat je een warmtepomp koelen?

Een airconditioner is eigenlijk een type warmtepomp. Het is dus niet heel ingewikkeld om een warmtepomp te laten koelen, deze techniek bestaat al heel lang. De warmtepomp onttrekt de warmte uit de woning en voert deze af naar buiten.

Door een warmtepomp te gebruiken voor zowel het verwarmen als het koelen van een woning kun je een woning flink verduurzamen. Een huis koelen met een warmtepomp wordt vaak gecombineerd met vloerverwarming.

Passief koelen met een water-water warmtepomp

Een van de manieren om een woning passief te koelen is door gebruik te maken van een water-water warmtepomp. Deze manier van koelen wordt passief genoemd omdat de water-water-warmtepomp geen compressor nodig heeft om te koelen.

De koelte in de bodem wordt in de vloerverwarming gepompt. Dit koele water in de vloerverwarming zorgt ervoor dat de binnentemperatuur aangenaam blijft.

Koude lucht verwarmen

De mogelijkheid om koude lucht te verwarmen is een belangrijke eigenschap van airco warmtepompen. Vergeleken met andere soorten airco’s, denk bijvoorbeeld aan een monoblock warmtepomp airco en een single split airco, is dit niet altijd vanzelfsprekend.

Eén warmtepomp regelt hierbij zowel de koude als de warme lucht.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Het omkeren van de warmtepomp

Een van de belangrijkste onderdelen van een airco warmtepomp is de mogelijkheid om het koelproces om te keren om warmte te krijgen. In de zomer werkt de warmtepomp als een airconditioner, waarbij warmte uit de woning wordt gehaald en naar buiten wordt afgevoerd om verkoeling te krijgen.

In de winter kan dit proces worden omgekeerd voor een aangenaam binnenklimaat.

Verwarmen in de winter

In de koudste maanden van het jaar haalt de airco warmtepomp warmte uit de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen. Deze warmte wordt vervolgens naar binnen gebracht en door het systeem gebruikt om de binnenruimte te verwarmen.

Het resultaat is een comfortabele en constante verwarming zonder dat er fossiele brandstoffen worden verbrand of schadelijke stoffen worden uitgestoten.

Duurzaamheid en comfort

De mogelijkheid om koude lucht te verwarmen met airco warmtepompen is een goed voorbeeld van hoe duurzaamheid en comfort samen kunnen werken. Deze uitgebreide systemen maken gebruik van innovatieve technologie om zowel voor verkoeling als verwarming te zorgen, wat zorgt voor een efficiënte en milieuvriendelijke manier om het klimaat in huis te regelen.

Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid worden airco warmtepompen steeds aantrekkelijker als een duurzame en comfortabele oplossing voor verwarming en koeling tijdens het hele jaar.

Airco warmtepomp

Koelen met een split airco in de zomer

Split airco-systemen kunnen niet alleen koelen in de zomer, ze zijn ook in staat om voor warmte te zorgen tijdens de koudere maanden. Wat de beste airco is voor jou, hangt onder andere af van je eigen wensen, de kenmerken van je woning en je budget.

Een split airco-systeem bestaat uit twee hoofdonderdelen, de buitenunit en de binnenunit. Deze twee delen werken samen om zowel te koelen als te verwarmen.

 • Buitenunit: deze bevat de compressor en de condensor. De compressor stuurt een koudemiddel door het systeem en verandert het in een gasvormige of vloeibare vorm, afhankelijk van of het verwarmings- of koeloptie is.
 • Binnenunit: deze bevat de verdamper en de luchtblazer. De verdamper absorbeert warmte of koelt het afhankelijk van het seizoen en de luchtblazer blaast de nieuwe lucht de ruimte in.

Waarom kiezen voor split airco?

Split airco-systemen kent verschillende voordelen:

 • Het hele jaar voordelen: door zowel te koelen als te verwarmen, bieden split airco’s het hele jaar door comfort en efficiëntie, waardoor de wens voor afzonderlijke verwarmings- en koelsystemen flink wordt verkleind.
 • Energiezuinigheid: de omkeerbaarheid van deze soort warmtepomp maakt gebruik van natuurlijke warmtebronnen, waardoor het energieverbruik wordt verminderd en de energierekening wordt verlaagd.
 • Geluidsarm: split airco-systemen zijn meestal stil in hun werking, waardoor ze een comfortabele binnenomgeving creëren zonder storende geluiden.
 • Flexibiliteit: de mogelijkheid om meerdere binnenunits aan één buitenunit te koppelen, biedt flexibiliteit bij het koelen en verwarmen van verschillende kamers binnen één gebouw.

Conclusie

De airco warmtepomp is een slimme en milieuvriendelijke oplossing voor zowel koeling als verwarming. Met multi-split airco systemen kun je meerdere ruimtes individueel beheren, wat zorgt voor een zo hoog mogelijk comfort. Het vermogen om koude lucht te verwarmen maakt deze systemen erg efficiënt en duurzaam.

Split airco systemen zorgen voor het beste van twee werelden, waardoor ze het hele jaar door de perfecte keuze zijn voor verschillende toepassingen. Met een airco warmtepomp geplaatst door een installateur kun je genieten van een comfortabele en duurzame leefomgeving, terwijl je bijdraagt aan een groenere toekomst.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een airco warmtepomp?

+
De kosten lopen flink uiteen, ongeveer van €2000 tot €8000.

Wat is energie zuiniger: warmtepomp of airco?

+
Een warmtepomp is in dit geval energiezuiniger dan de airco.

Is airco zelfde als warmtepomp?

+
Nee, een airco is namelijk een vorm van een warmtepomp.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes