Warmtepomp of airco | Wat is het verschil?

Er zijn veel soorten warmtepompen om uit te kiezen. Afhankelijk van je behoeftes, kan de keuze tussen een warmtepomp en een airco een lastige zijn, aangezien deze allebei de binnentemperatuur reguleren.

lucht-lucht warmtepomp buitenunit

Airco of warmtepomp

Een airco is eigenlijk gewoon een warmtepomp, waardoor de keuze mogelijk een stuk makkelijker wordt. Dit staat bekend als een lucht-lucht warmtepomp, omdat de warmte uit de lucht wordt gehaald en de warmte afgeven ook in de lucht gebeurt. Buiten de lucht-lucht warmtepomp zijn er nog meer soorten warmtepompen, die geen soort airco zijn. Een warmtepomp is eigenlijk gewoon een manier om warmte van de ene plaats naar de andere te krijgen, heel kort gezegd.

Soort warmtepomp

Welk type warmtepomp je kiest, ligt aan onder andere je budget, je woning en de omgeving. Een lucht-lucht warmtepomp kan bijvoorbeeld overal worden geplaatst. Ook een lucht-water warmtepomp kan eigenlijk overal worden geplaatst, al zijn hiervoor meer aanpassingen in huis nodig. Maar bijvoorbeeld een geothermische warmtepomp kan niet overal, omdat hiervoor diep de grond in moet worden geboord. Dit is eigenlijk alleen mogelijk bij nieuwbouw.

Luchtwarmtepomp als hoofdverwarming vs omgekeerde koeling

Je kunt een luchtwarmtepomp gebruiken als hoofdverwarming, maar ook als omgekeerde koeling, dit betekent dat het zowel kan zorgen voor warmte als voor koelte in huis. Als hoofdverwarming werkt de luchtwarmtepomp door warmte uit de buitenlucht te halen en om met deze lucht de ruimte binnen te verwarmen. Wil je gaan koelen, dan is dit proces omgekeerd. Door deze eigenschappen is een luchtwarmtepomp het hele jaar lang bruikbaar.

Werking koelen met warmtepomp en airco

Een warmtepomp en een airco zullen allebei warmte onttrekken rondom het toestel. Bij een airco zal de binnenunit warme lucht uit de kamer halen, waarna deze wordt gekoeld om er koude lucht van te maken die het koeler maakt binnen. Een warmtepomp werkt vaak andersom. Deze onttrekt warmte uit de buitenlucht of de grond, die wordt gebruikt voor de woning verwarmen op een energiezuinige manier. In de winter verplaatst de warmtepomp de warme lucht van buiten naar binnen, terwijl de airco in de zomer de warme lucht van binnen naar buiten verplaatst.

Hybride warmtepomp of airco?

De keus tussen een warmtepomp en een airco gaat vooral om de werking van deze twee. Gelukkig is er een combinatie, namelijk de hybride warmtepomp, deze heeft de voordelen van beiden. Een vraag die hierdoor vaak ontstaat is: “Wat is zuiniger, een airco of een warmtepomp?”. Hier is geen eenvoudig antwoord op te geven, want dit hangt af van de isolatie, het klimaat in huis en je eigen wensen/budget. Bij de keus tussen deze twee is het dus belangrijk om voor jezelf na te gaan waar jij de meeste waarde aan hecht.

Split airco of warmtepomp, wat zijn de prijzen?

Over het algemeen zijn split airco’s goedkoper in aanschaf dan warmtepompen. De kosten hiervoor verschillen afhankelijk van het merk, het vermogen en de installatiekosten. Warmtepompen zijn duurder in aanschaf, maar ze hebben dan weer wel een betere technologie die zowel kan warmen als kan koelen. Hierdoor is de aanschafprijs hoger, maar kan er op de lange termijn bespaard worden waardoor dit mogelijk uiteindelijk een goedkopere optie is.

Warmtepomp of airco

Grootste verschil

Het grootste verschil tussen een warmtepomp en een airco is waarvoor ze eigenlijk gemaakt zijn. Een warmtepomp zal vooral het huis verwarmen, terwijl airco’s tijdens zomerse dagen voor verkoeling zorgen. Het is vaak mogelijk om te koelen met een warmtepomp en te verwarmen met een airco, maar je hebt hier vaak een extra aanpassing nodig.

Bestaande afgiftesysteem

Een warmtepomp zal de warmte afgeven aan een verwarmingssysteem. Dit is vaak een centraal verwarmingssysteem of bijvoorbeeld vloerverwarming, omdat het warm water van de lucht-water warmtepompen door verschillende leidingen moet worden geleid voor de verwarming. Dit systeem werkt ter vervanging van de cv-ketel. Een airco zal daarentegen koelen door middel van koele lucht de kamer in blazen, maar kan ook als luchtverwarming worden gebruikt.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Duurzaam alternatief

Een warmtepomp regelt de temperatuur in huis zonder gebruik van gas. Hierdoor is het een erg milieuvriendelijke manier van verwarmen en koelen. Wanneer je kiest voor een hybride warmtepomp zal de traditionele cv-ketel nog wel bij kunnen springen, maar in eerste instantie zal de warmtepomp voor de warme lucht zorgen. Tijdens warme dagen blaast de lucht-water warmtepomp geen koude lucht naar binnen, maar een water-water warmtepomp of geothermische warmtepomp kunnen dan passieve koeling doen. Bovendien bestaat er een airco warmtepomp met een vergelijkbare werking.

Buitenunit

Een lucht-water warmtepomp, of een andere soort, heeft altijd een buitenunit nodig. Het warm water of de warme lucht moet van buiten worden gehaald. De toestellen werken dus niet zonder buitenunit, al zul je deze niet altijd zien. Een airco, of lucht-lucht warmtepomp, kan daarentegen met alleen een binnenunit werken. Er moet wel een verbinding zijn met de buitenlucht, maar met bijvoorbeeld een monoblock airco kun je op snikhete zomerdagen zonder buitenunit toch goed koelen. Beide soorten kunnen meerdere binnenunits hebben.

Warmtepomp of airco

Beste keuze

Het ligt aan je eigen voorkeur welke keuze beter is. Is het belangrijker voor je dat je verkoeling hebt in de zomer? Kies dan voor een lucht-lucht warmtepomp, ook wel de airco. Heb je liever dat je jouw huis kunt verwarmen met zo min mogelijk gas of andere fossiele brandstoffen? Ga dan voor de warmtepomp. Eén warmtepomp is vaak genoeg om het hele huis te verwarmen, terwijl je met een lucht-lucht warmtepomp vaak meer units nodig hebt voor het hele huis te koelen.

Wat is goedkoper, airco of warmtepomp?

Over het algemeen zijn warmtepompen op lange termijn goedkoper in gebruik dan airconditioners vanwege hun hogere energie-efficiëntie en lagere kosten. Warmtepompen hebben in de meeste gevallen een hoger prijskaartje bij de aanschaf, maar de kans is groot dat je deze kosten weer terugverdient door de besparingen.

Meer verduurzamen

Wanneer je jouw woning meer wilt verduurzamen, is een warmtepomp de betere keuze. Door dit te combineren met goede isolatie, vloerverwarming en zonnepanelen kun je je gasverbruik flink verminderen en veel van je eigen energieverbruik opwekken voor het verwarmen van je huis. Met een airco zul je nog een extra type verwarming erbij nodig hebben, wat vaak de cv-ketel zal zijn. Voor het koelen is een lucht-lucht warmtepomp wel beter dan andere soorten warmtepompen, en daar gebruik je sowieso geen gas voor.

Toestel zelf

Een lucht-lucht warmtepomp heeft vaak een binnenunit die aan de muur hangt. Je kunt deze wel mooi afwerken, maar de binnenunit is een essentieel onderdeel van de airco. Bij een warmtepomp zal de binnenunit vaak meer uit het zicht zijn, maar wel groter, zodat je toch meer ruimte nodig hebt. Beide hebben belangrijke onderdelen zoals een compressor, koelvloeistof en warmtewisselaar en zullen dus een specialist nodig hebben om dit te installeren en onderhouden.

Veelgestelde vragen

Wat is zuiniger: lucht lucht of lucht water warmtepomp?

+
Een lucht-water warmtepomp is over het algemeen zuiniger dan een lucht-lucht warmtepomp, omdat het efficiënter warmte uit de buitenlucht haalt en deze gebruikt voor verwarming en/of warm water.

Wat is voordeliger: verwarmen met airco of warmtepomp?

+
Verwarmen met een warmtepomp is over het algemeen voordeliger dan verwarmen met een airco, omdat warmtepompen efficiënter zijn in het genereren van warmte dan airconditioners.

Wat is efficienter: warmtepomp of airco?

+
Een warmtepomp is efficiënter dan een standaard airco, omdat een warmtepomp zowel kan verwarmen als koelen, terwijl een airco alleen kan koelen.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes