Subsidie warmtepomp | Mogelijkheden voor financieren

Het kopen van een warmtepomp is een flinke investering, dus een subsidie zou hierbij kunnen helpen. Zijn er subsidies beschikbaar, wat zijn de voorwaarden en hoe kun je een subsidie aanvragen? Wij hebben alle informatie uitgezocht!

subsidie warmtepomp

Welke subsidie voor een warmtepomp?

Kun je een warmtepomp subsidie aanvragen? Ja, het kopen van een warmtepomp valt onder de Investeringssubsidie duurzame energie, ook wel de ISDE-subsidie genoemd. Hiermee kun je de warmtepomp voor een deel financieren en wordt de aanschaf van een dergelijk systeem aantrekkelijker. Dit maakt het nemen van energiebesparende maatregelen in en rondom je woning een stuk makkelijker.

Investeringssubsidie duurzame energie via RVO

De ISDE-subsidie is vanuit de overheid opgezet en is bedoeld om energiebesparende maatregelen te stimuleren voor zowel particulieren als bedrijven. Het doel van deze subsidie is om steeds meer huishoudens en bedrijven over te laten gaan op duurzame energie en af te laten stappen van gas. Er wordt elk jaar een bepaald budget beschikbaar gesteld vanuit de overheid voor de ISDE-subsidie. Je kunt de subsidie voor meerdere duurzame maatregelen stapelen, dus kies er bijvoorbeeld voor om ook subsidie voor een warmtepompboiler aan te vragen.

Voorwaarden en eisen van de ISDE-subsidie

Voordat je een subsidie gaat aanvragen, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Het is dus goed om vooraf te checken of je in aanmerking komt voor een warmtepomp subsidie. Deze voorwaarden zijn:

  • De warmtepomp is nieuw en dus geen tweedehands product
  • De warmtepomp is al geïnstalleerd voordat de subsidie aangevraagd wordt
  • De installatie van de warmtepomp is uitgevoerd door een erkende installateur
  • Je beschikt over de factuur en het betaalbewijs van de aanschaf en installatie van de warmtepomp
  • De warmtepomp heeft een maximaal vermogen van 400 kW. Een geschakelde installatie mag een maximaal gezamenlijk thermisch vermogen hebben van 500 kW
  • Je woning is geen nieuwbouw en het bouwjaar ligt voor 1 januari 2019, of de omgevingsvergunning is voor 1 juli 2018 aangevraagd. Er is geen subsidie warmtepomp voor nieuwbouw, alleen voor bestaande woningen.
  • Het energielabel van de warmtepomp is minimaal A++ of hoger.

Subsidie warmtepomp bedrijven en zakelijk

De warmtepomp subsidie is er niet alleen voor particulieren. Ook bedrijven en andere zakelijke gebruikers kunnen een subsidie aanvragen die onder de ISDE-regeling valt. Hierdoor kunnen ook bedrijven hun kantoorpand verduurzamen met een warmtepomp. Ook in dit geval is het belangrijk dat de warmtepomp geplaatst wordt door een deskundige installateur en hangt het subsidiebedrag af van het soort warmtepomp en het vermogen.

Het verschil met de particuliere subsidie is dat de subsidie voor zakelijke gebruikers aangevraagd moet worden voordat de warmtepomp gekocht en geïnstalleerd wordt. Wel moet de warmtepomp binnen 24 maanden na de goedkeuring van de subsidie in gebruik worden genomen.

Subsidie warmtepomp aanvragen particulier of VvE

Wanneer je als particulier de ISDE-subsidie wilt aanvragen, kun je dit via de website van de Rijksoverheid doen. Een VvE die subsidie wil aanvragen voor een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet, moet sinds januari 2023 bij de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaren (SVVE) terecht. Dezelfde voorwaarden gelden voor de VvE als voor particulieren bij de aanvraag.

Hoe subsidie warmtepomp aanvragen

Wanneer je als particulier de warmtepomp subsidie gaat aanvragen, is het dus belangrijk dat de warmtepomp al is geïnstalleerd. Let wel op dat je niet te lang wacht met een subsidie aanvragen. Je moet dit namelijk binnen 24 maanden na de installatie doen. Voor de aanvraag zelf moet je diverse documenten aanleveren in het aanvraagformulier subsidie warmtepomp, zoals de factuur en het betaalbewijs. Hier moeten de aanschafdatum en installatiedatum duidelijk op vermeld staan, net zoals het merk, het typenummer en de meldcode van de warmtepomp.

Hoe lang duurt goedkeuring van de aanvraag

Nadat de subsidie warmtepomp aanvragen ingediend zijn, wordt deze gecontroleerd en duurt het gemiddeld 8 weken voordat je hier terugkoppeling over krijgt. Wanneer de aanvraag goedgekeurd is, krijg je het subsidiebedrag maximaal een week later uitbetaalt.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Verplichting hybride warmtepomp vanaf 2026

Wanneer je vanaf 2026 je cv-ketel gaat vervangen, wordt het vanuit de overheid verplicht om minimaal een hybride warmtepomp te laten installeren. De eisen rondom de efficiëntie van verwarmingsinstallaties worden dan namelijk aangescherpt en zorgen voor deze warmtepomp verplichting. Je kunt er dan voor kiezen om een hybride warmtepomp te kopen in combinatie met een cv-ketel, maar je kunt ook meteen voor een volledig elektrische warmtepomp gaan. Naar verwachting zal de vraag naar warmtepompen hierdoor steeds meer toenemen, waardoor er ook meer subsidie aangevraagd zal worden. Een van de eisen voor de subsidie is dat de (hybride) warmtepomp installatie door een vakman gebeurt.

warmtepomp huis

Waarop letten bij subsidie warmtepomp?

Buiten de eerder genoemde voorwaarden, zijn er nog een aantal andere eisen voor je aanspraak kan maken op de ISDE-subsidie warmtepomp. Zo kun je geen lucht-lucht warmtepomp subsidie krijgen, omdat deze vaker voor koeling dan verwarming wordt gebruikt. Subsidie geothermische warmtepomp of andere soorten warmtepompen is wel mogelijk, wanneer de meldcode van het model op de warmtepomp subsidie lijst staat. Op deze meldcodelijst kun je ook meteen controleren welk bedrag je krijgt voor de aanschaf warmtepomp subsidie.

Het subsidiebedrag is altijd minimaal € 500 en kan oplopen tot meer dan € 13.000 voor verschillende modellen. In 2024 krijg je voor een warmtepomp met energielabel A+++ ook nog eens € 225 extra.

Andere mogelijkheden

We weten nu dat je een ISDE-subsidie voor een warmtepomp kunt aanvragen, maar zijn er ook andere manieren om de warmtepomp te financieren? Ja, die zijn er zeker! Kun je geen subsidie krijgen of wil je het resterende bedrag ook laten financieren? Dan kun je dit bijvoorbeeld doen door een lening aan te vragen.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is opgericht door het Nationaal Warmtefonds en is bedoeld voor particulieren. Woningeigenaren kunnen een lening afsluiten voor het financieren van diverse energiebesparende maatregelen om de woning te verduurzamen. Wanneer je een warmtepomp koopt, kan dit met deze lening gefinancierd worden, maar ook het nemen van diverse isolatiemaatregelen en het aanleggen van zonnepanelen vallen hieronder.

Gemeentelijke subsidies

Bij sommige gemeentes in Nederland kun je ook een lokale subsidie aanvragen voor het financieren van warmtepompen. De gemeente bepaalt dan in de meeste gevallen zelf welke energiebesparende maatregelen onder deze subsidie vallen. Vraag dit dus zeker eens na bij je eigen gemeente en informeer naar de voorwaarden. Misschien kun je jouw warmtepomp wel voor een deel laten financieren door de gemeente.

Veelgestelde vragen

Wat is het subsidiebedrag dat je kunt krijgen voor een warmtepomp?

+
De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp, het vermogen en het energielabel. Warmtepompen met een hoger vermogen, krijgen vaak ook een hogere subsidie. Daarnaast krijg je voor een all electric warmtepomp bijvoorbeeld ook een hoger subsidiebedrag dan een hybride warmtepomp. De aanschafprijs ligt bij de all electric warmtepomp dan wel ook hoger. Het gemiddelde subsidiebedrag ligt tussen de € 500 en ruim € 13.000.

Voor welke soorten warmtepompen kun je een subsidie krijgen?

+
Er zijn verschillende soorten warmtepompen die in aanmerking komen voor een subsidie. Denk hierbij aan een lucht-water warmtepomp, grond-water warmtepomp en water-water warmtepomp. Daarnaast kun je voor zowel een hybride warmtepomp als voor een all electric warmtepomp subsidie aanvragen.

Wat is de prijs van een warmtepomp zonder subsidie?

+
De prijzen van warmtepompen zijn zeer uiteenlopend en verschillen per soort warmtepomp. Zo moet je denken aan een prijs tussen de € 4.000 en € 27.000 zonder subsidie warmtepomp. Dit is inclusief installatiekosten, die meestal tussen de € 2.000 en € 3.000 liggen, afhankelijk van de installateur.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes