Verplichting hybride warmtepomp 2026 | Tips & voorwaarden

Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp verplicht gesteld voor het verwarmen van je woning. Wat houdt deze verplichting in? En wat zijn de gevolgen voor iedereen met een eigen huis?

warmtepomp verplicht

Waarom verplichting van hybride warmtepomp?

Het kabinet kondigt aan dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van je huis. Deze beslissing is genomen omdat een warmtepomp een duurzamer alternatief is op traditionele manieren van verwarmen. Daarmee hoopt het kabinet het tempo waarop huizen groener worden te versnellen. Kortom: warmtepompen worden verplicht.

Combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel

Waar je nu nog een traditionele cv-ketel kunt aanschaffen is het vanaf 2026 de norm om een hybride warmtepomp te kiezen. Hybride warmtepompen zijn een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel.

Duurzamer alternatief

Een elektrische warmtepomp levert een flinke gas besparing op. Het is daarmee een duurzame warmte-installatie. Dat is beter voor het milieu en op de lange termijn beter voor ieders portemonnee. Is een warmtepomp geen optie? Ook dan zijn er nog alternatieven van een warmtepomp beschikbaar.

Geldt de verplichting voor iedereen?

De investering in een hybride warmtepomp of volledig elektrische warmtepomp is niet voor iedereen verplicht, er zijn uitzonderingen. Dit geldt voor appartementen en monumenten, als de terugverdientijd van de warmtepomp langer is dan zeven jaar of als de woning binnen tien jaar wordt aangesloten op het warmtenet. Ook wanneer de hybride warmtepomp voor geluidsoverlast zorgt, meer dan wettelijk toegestaan is, kunnen er uitzonderingen gemaakt worden.

hybride pomp

Wat heb ik hiervoor nodig?

Het is niet verplicht om onmiddellijk je huidige cv-installatie te vervangen. Wel zijn huiseigenaren verplicht om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel een hybride variant te kiezen. Als je woning niet geschikt is voor een hybride pomp is er een uitzonderingsmogelijkheid. Deze uitzonderingsmogelijkheid zal per situatie bekeken moeten worden.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Groene eisen

Om verduurzaming aan te sporen zal het kabinet in de toekomst meer groene eisen stellen aan huiseigenaren. Dat hoeft niet per se een hybride pomp te zijn, het kan ook een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet zijn. Als je al een aansluiting op een warmtenet hebt ben je niet verplicht om vanaf 2026 een hybride pomp aan te schaffen. Kortom: het aansluiten van een warmtepomp is een goede, duurzame investering.

Voorwaarden voor woningen

Om een hybride warmtepomp of volledige elektrische warmtepomp optimaal te laten werken, is het belangrijk dat dat woningen geschikt zijn. Dit betekent dat de woningen aan een aantal voorwaarden moeten voldoen:

  • Het warmteafgiftesysteem moet geschikt zijn voor de hybride warmtepomp. Indien nodig kunnen er aanpassingen gemaakt worden, bijvoorbeeld aan de radiatoren. Zo kan het zijn dat er extra radiatoren geplaatst moeten worden.
  • Goede isolatie van de woning is belangrijk. Een hybride warmtepomp werkt ook al bij matige isolatie, maar het is toch aan te raden om hier naar te kijken. Zo hoeft de hybride warmtepomp immers minder hard te werken om te verwarmen en hoeft de cv-ketel ook minder snel bij te springen met goede isolatie.
  • Er is voldoende ruimte nodig om de warmtepomp te plaatsen, zowel voor binnen als buiten. Een hybride warmtepomp bestaat namelijk zowel uit een binnen- als buitenunit. Naast de cv-ketel moet voldoende ruimte zijn voor de binnenunit en in het geval van een all-electric warmtepomp moet er ook ruimte zijn voor de boiler. Ook voor de buitenunit moet er voldoende plek zijn en is het belangrijk dat deze niet te dicht bij de buren geplaatst wordt.

Aanpassingen aan de woning

Doordat de hybride warmtepomp de minimumstandaard wordt bij vervanging van de bestaande cv-ketel, zullen er aardig wat woningen aangepast moeten worden. Dit kan een flinke investering zijn, dus voor huiseigenaren is het aan te raden om de woning stap voor stap te verduurzamen. Dit zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar wanneer vervanging van de cv-ketel nodig is, weet je zeker dat de woning geschikt is.

hybride pomp

Kosten hybride warmtepomp

Hoewel de warmtepomp prijzen in de toekomst nog kunnen veranderen betaal je op dit moment een bedrag tussen €7.000 en €11.000 voor een hybride pomp. Deze hybride warmtepomp kosten zijn inclusief installatie.

De warmtepomp is een duurzaam alternatief op de cv-ketel. Het is daarom wel de bedoeling dat je in de toekomst geld kunt besparen. Je gaat met de waterpomp namelijk minder aardgas gebruiken.

Subsidie en lening

Op dit moment zijn hybride warmtepompen niet voor iedereen betaalbaar. Het kabinet heeft daarom plannen gemaakt om de aanschaf van een hybride of volledig elektrische warmtepomp voor ieders portemonnee mogelijk te maken. Er is zo’n € 150 miljoen gereserveerd om huiseigenaren op grote schaal te blijven ondersteunen bij de aanschaf van deze verduurzaming.

Huidige subsidies

Als je van plan bent om voor 2026 al een hybride warmtepomp te kopen kom je ook in aanmerking voor subsidie. De subsidie voor deze warmtepomp bedraagt ongeveer €2.000. Dat is niet voldoende om het hele aankoopbedrag te compenseren, maar het is wel een aanzienlijk deel. Zo hoopt het kabinet de overgang toegankelijker te maken.

Nationaal Warmtefonds

Naast subsidie is ook financiering via het Nationaal Warmtefonds mogelijk. Let er wel op dat het hier om een lening gaat die je uiteindelijk terug moet betalen. Bij vervanging van je cv-ketel kun je een lening aanvragen om de nieuwe warmtepomp te bekostigen. Als je aan de voorwaarden voldoet wordt de aanvraag goedgekeurd. Het voordeel van deze lening is dat er een lage rente is en aantrekkelijke voorwaarden.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes