Hoe werkt een hybride warmtepomp | Warmtepomp en CV-ketel samen

Een hybride warmtepomp werkt samen met je CV-ketel om je huis te verwarmen. Over het algemeen zal de hybride warmtepomp de woning verwarmen, maar wanneer het buiten te koud wordt neemt de CV-ketel het over. Hierdoor kun je met een hybride pomp duurzamer leven.

werking van een hybride warmtepomp

Werking hybride warmtepomp

Het principe van de warmtepomp is altijd hetzelfde, ook al kan de bron verschillen. Een hybride warmtepomp zal de warmte uit de buitenlucht, afgezogen ventilatielucht of een combinatie hiervan halen. Wanneer de buitenlucht wordt gebruikt, zal deze door een buitenunit langs koudemiddel worden gezogen, wat hierdoor opwarmt tot het een gas wordt.

Systeem met buitenunit

Dit gas wordt dan weer langs een compressor geleid, waar het onder hoge druk wordt gezet. De temperatuur wordt daardoor nog hoger. Dit is ook de reden dat ook bij lage temperaturen nog warmte uit de buitenlucht kan worden gehaald, omdat de warmtepomp zelf nog verder verwarmd. Hierna gaat het koudemiddel langs een condensor, die er weer een vloeistof van maakt en de hitte vrij maakt om je huis mee te verwarmen.

Via de binnenunit

Het koudemiddel gaat weer terug naar het beginpunt, terwijl de warmte door de binnenunit jouw woning binnen komt. Dit kan op meerdere manieren. Zo kan er simpelweg warme lucht naar binnen worden geblazen om te verwarmen. Ook kan er water worden verwarmd, wat door middel van vloerverwarming je huis warmer maakt. Bij een ventilatielucht warmtepomp zal de binnenunit niet alleen de warmte verdelen, maar ook de binnenlucht weer opzuigen om het proces opnieuw te beginnen.

Wat doet de CV-ketel

Wanneer de buitentemperaturen te koud zijn voor de warmtepomp om het koudemiddel op te warmen, zal je CV-ketel het overnemen. Hierin wordt gas of stookolie verbrandt, waarmee water wordt verwarmd. Dit warme water zal dan door je radiatoren lopen om zo je woning te verwarmen. Ook komt het warme water uit de kraan meestal uit de CV-ketel. Hierdoor is een goede aansluiting van de warmtepomp op de CV-ketel erg belangrijk.

Aansluiten op bestaande CV-ketel

Je ziet weleens een hybride CV-ketel genoemd worden, samen met de hybride warmtepomp. Een hybride CV-ketel is een ketel die al geschikt is om op de warmtepomp aan te sluiten, maar je huidige CV-ketel kan hier ook vaak voor worden aangepast. De binnenunit van de warmtepomp zal naast de CV-ketel worden geplaatst, zodat ze beide kunnen worden aangesloten op de verwarming. Hierdoor maakt het niet uit welke van de twee apparaten de warmte afgeeft.

Verwarming door radiatoren of vloerverwarming?

Het klinkt als een logische keuze om je warmtepomp ook gebruik te laten maken van de radiatoren, maar dit is minder simpel dan het lijkt. Een warmtepomp is een zogenaamde lage temperatuur verwarming, waarbij het water (bij een lucht-water warmtepomp) niet warmer wordt dan 50 graden. Een CV-ketel warmt het water veel meer op, tot wel 80 of 90 graden. Omdat radiatoren de warmte door een hele kamer moeten uitstralen, hebben ze meestal deze hoge temperaturen nodig. 

Vloerverwarming ligt daarentegen door de hele kamer verspreidt, waardoor de warmte minder ver hoeft te gaan. Ook is de vloerverwarming laag in de ruimte, waar de radiatoren aan de muur hangen. Omdat de warmte opstijgt, heb je veel minder warmte nodig met vloerverwarming. Het helpt hierin ook mee dat wanneer de vloer warm is, je het zelf ook sneller warm hebt en niet naar de pantoffels hoeft te grijpen! Door deze redenen wordt er vaak voor een lucht-lucht type warmtepomp gekozen bij een hybride warmtepomp, zodat je het verwarmingssysteem in je woning niet meteen hoeft aan te passen.

CV-ketel of boiler

De CV-ketel zorgt ook voor het warme water uit de kraan. Dit moet vaak ook heter kunnen worden dan wat de warmtepomp kan. Het water moet zo warm gemaakt worden omdat er kans is op legionella en andere ziektemakers bij lagere temperaturen, maar een CV-ketel voorkomt dit door het goed te verhitten. Je kunt hierbij ook kiezen voor een zonneboiler, waarbij de zonne-energie wordt opgevangen om het water in het boilervat tot wel 80 graden te verwarmen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van de hybride pomp

Een van de grootste voordelen van de hybride warmtepomp zit in de combinatie met de CV-ketel. Wanneer het buiten erg koud wordt, zal de CV-ketel bijspringen voor de verwarming. Dit betekent dat de warmtepomp over het algemeen je huis warm zal houden, maar dat je geen grote aanpassingen hoeft te doen om het ook in hartje winter comfortabel te houden. Goede isolatie en vloerverwarming is altijd een goed idee, maar dit kan de investering erg groot maken. Door voor een hybride warmtepomp te kiezen, kun je toch een stap zetten naar een energieneutraal huis.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Douchen en wassen via CV-ketel

Een van de nadelen is wel dat je met een hybride warmtepomp een andere bron van warm water nodig hebt. Vaak wordt hiervoor de CV-ketel gebruikt, maar een zonneboiler is hier een duurzaam alternatief voor. Wanneer je nog de oude radiatoren hebt, of andere hoge temperatuur verwarming, zal de CV-ketel vaak in gebruik blijven. Hierdoor zal een andere boiler weinig toevoegen totdat je kunt overstappen op een volledig elektrische warmtepomp.

Hoeveel stroom de hybride warmtepomp gebruikt

Omdat de warmtepomp werkt met elektriciteit, zal je stroomrekening omhoog gaan. Toch zal het vaak een besparing op de gehele energierekening betekenen. De warmtepomp is zuiniger dan de centrale verwarming en wekt meer kWh aan warmte op dan dat er kWh aan stroom wordt gebruikt. Je zult gemiddeld 70% minder gas verbruiken met een hybride warmtepomp. Om dit gasverbruik op te vangen, zal een hybride warmtepomp in een gemiddeld huishouden ongeveer 2.100 kWh per jaar aan elektriciteit gebruiken, wat neerkomt op een bedrag van €630 per jaar op basis van het prijspeil in 2024, terwijl je €1.100 per jaar aan gas bespaart in dit geval. De hoeveelheid extra stroomverbruik is dus uiteindelijk goedkoper en minder dan het gasverbruik.

Soorten warmtepomp

Wanneer je kiest voor een hybride warmtepomp, kun je eigenlijk alleen maar een lucht-warmtepomp kiezen. Een ander type warmtepomp is niet als hybride systeem te verkrijgen, maar moet als volledig elektrische warmtepomp worden aangesloten. Een geothermische of grondwater warmtepomp is minder afhankelijk van de buitentemperatuur en kan zelfs met extreem koude dagen het huis blijven verwarmen. Maar deze zijn ook duurder en hebben voldoende ruimte, goede isolatie en hogere initiële kosten nodig om hun werking goed te doen.

hoe werkt een hybride warmtepomp precies?

Wat kost de hybride warmtepomp

De aanschaf van de hybride warmtepomp is gemiddeld €7.000 tot €11.000, inclusief BTW, installatie en materiaal. De uiteindelijk kosten liggen aan het hybride type warmtepomp dat je wilt kopen, subsidie van de gemeente of overheid en of een groot deel van je huis al goed is geïsoleerd. Wanneer je nog dubbel glas moet laten vervangen door HR++ glas, zullen de kosten duurder uitvallen, maar is de besparing naderhand wel groter en heb je een beter rendement van de warmtepomp.

Subsidie

In 2026 zal er een verplichting zijn voor woningeigenaren om een hybride warmtepomp te installeren wanneer de CV-ketel moet worden vervangen. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om de warmtepomp te installeren, is er subsidie beschikbaar via de Rijksoverheid en soms ook je gemeente. Hiermee kun je een besparing op de investering realiseren, en wanneer je huis slecht geïsoleerd is, kun je dit vaak meteen aanpakken om meer subsidie te krijgen. Hierdoor zijn de uiteindelijke kosten van de aanschaf lager dan dat het lijkt. Voorwaarde is wel dat je de installatie door een vakman laat doen.

Bijkomende kosten

Om de juiste werking van je warmtepomp te garanderen, komen er nog andere kosten bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan goed onderhoud, wat ervoor zorgt dat je warmtepomp rendabel blijft. Maar ook de juiste plaatsing van de warmtepomp buitenunit kan extra kosten opleveren. Wanneer de buitenunit te veel geluid maakt, moet deze extra bedekt worden om het geluid te dempen. Zo kun je voorkomen dat de buren last krijgen van het geluid. Een slimme thermostaat kan ervoor zorgen dat je het vermogen van de warmtepomp op de juiste manier en de juiste tijden inzet, om de beste werking te krijgen en de meeste besparing door het jaar heen.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes